Connect with us

CONSILIUL UE

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind Mecanismul pentru interconectarea Europei, având un buget total de 33.71 miliarde euro

Published

on

© European Union, 2018/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul UE  și Parlamentul European au ajuns joi la un acord provizoriu cu privire la cea de a doua ediție a programului emblematic al UE Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE). MIE 2.0 va continua să finanțeze proiecte-cheie în domeniile transporturilor, digitalului și energiei. Acesta va funcționa în perioada 2021 – 2027, cu un buget total semnificativ de 33.71 miliarde de euro, informează Consiliul UE într-un comunicat. 

Pedro Nuno Santos, ministrul portughez al infrastructurii și locuințelor a subliniat faptul că acordul provizoriu obținut este în deplină conformitate cu concluziile Consiliului European din iulie anul trecut, iar primele cereri de propuneri în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei pot fi lansate până la vară. 

„Grație acestui program avem conexiuni de transport și rețele energetice mai bune, precum și servicii și conectivitate digitale mai bune în Europa. Iar această finanțare substanțială trebuie să continue și va continua. Acest lucru este deosebit de important pentru depășirea provocărilor legate de COVID-19 și pentru combaterea schimbărilor climatic”, a declarat acesta. 

Bugetele pentru fiecare sector vor fi (în prețuri curente):

  • transporturi: 25.81 miliarde euro (inclusiv 11.29 miliarde euro pentru țările beneficiare ale fondurilor de coeziune)
  • energie: 5.84 miliarde euro
  • sectorul digital: 2.06 miliarde euro

În domeniul transporturilor, MIE 2.0 va promova rețele interconectate și multimodale în scopul dezvoltării și al modernizării infrastructurii feroviare, rutiere, maritime și a căilor navigabile interioare, precum și în scopul mobilității în condiții de siguranță și securitate. Se va acorda prioritate continuării dezvoltării rețelelor transeuropene de transport (TEN-T), punându-se accentul pe verigile lipsă și pe proiectele transfrontaliere cu valoare adăugată pentru UE. Suma de 1.56 miliarde euro din bugetul pentru transporturi va fi utilizată pentru a finanța proiecte feroviare majore între țările beneficiare ale fondurilor de coeziune.

„Trilogul final privind MIE și colegiuitorii au ajuns la un acord! Sunt foarte mulțumită de acest acord, care va pune la dispoziție peste 25 de miliarde de euro pentru finanțarea infrastructurii de transport atât de necesare pentru cetățenii și întreprinderile din UE”, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean într-o postare pe contul său de Twitter.

De asemenea, MIE 2.0 va asigura faptul că, atunci când infrastructura va fi adaptată în vederea îmbunătățirii mobilității militare în interiorul UE, ea va putea avea o dublă utilizare, satisfăcând atât nevoile civile, cât și pe cele militare. Mobilitatea militară va avea un buget separat în cadrul pachetului pentru transporturi, în valoare de 1.69 miliarde EUR.

În sectorul energiei, programul urmărește să contribuie la integrarea în continuare a pieței europene a energiei, îmbunătățind interoperabilitatea transfrontalieră și transsectorială a rețelelor energetice, facilitând decarbonizarea și asigurând securitatea aprovizionării. De asemenea, va fi disponibilă finanțare pentru proiecte transfrontaliere în domeniul generării de energie din surse regenerabile. La definirea criteriilor de atribuire a contractelor va fi luată în considerare coerența cu planurile UE și planurile naționale din domeniile energiei și climei, inclusiv cu principiul „eficiența energetică pe primul loc”.

În domeniul conectivității digitale, sfera de aplicare a programului a fost extinsă pentru a reflecta faptul că transformarea digitală a economiei și a societății în ansamblu depinde de accesul universal la rețele de mare și foarte mare capacitate fiabile și accesibile ca preț. Conectivitatea digitală este, de asemenea, un factor decisiv în reducerea discrepanțelor economice, sociale și teritoriale.

Pentru a fi eligibil să primească sprijin din partea MIE 2.0, un proiect va trebui să contribuie la piața unică digitală și la obiectivele de conectivitate ale UE. Se va acorda prioritate proiectelor care asigură o arie mai mare de acoperire, inclusiv pentru gospodării.

MIE 2.0 accentuează sinergiile dintre sectoarele transporturilor, energiei și economiei digitale, pentru a îmbunătăți eficacitatea acțiunilor UE și a minimiza costurile de punere în aplicare. Acesta va promova activitatea transsectorială în domenii precum mobilitatea conectată și automatizată și combustibilii alternativi.

De asemenea, programul urmărește să integreze acțiunile climatice, ținând seama de angajamentele UE pe termen lung privind decarbonizarea, cum ar fi Acordul de la Paris.

Acordul provizoriu la care s-a ajuns joi depinde de aprobarea Consiliului. Acesta urmează acum să fie înaintat Comitetului Reprezentanților Permanenți  al Consiliului în vederea aprobării. Odată adoptat atât de Consiliu, cât și de Parlamentul European, Regulamentul MIE va intra în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al UE. Se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2021.

CONSILIUL UE

Marcel Boloș, prezent la întâlnirea Consiliului Guvernatorilor BEI și ECOFIN pentru a face auzită vocea României: Este esențial să menținem o putere financiară robustă, asigurând astfel stabilitatea financiară a BEI

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a participat la două evenimente importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene: reuniunea Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții și cea a Consiliului ECOFIN, format din miniștrii economiei și finanțelor din toate țările membre UE.

”Știți că tratez foarte serios reprezentarea României la reuniunile internaționale unde se discută perspectivele strategice la nivel european. Participarea la aceste întâlniri ne permite să ne asigurăm că vocea țării noastre este auzită și că politicile adoptate la nivel european sunt în beneficiul cetățenilor noștri”, a precizat Boloș într-un mesaj publicat pe Facebook.

În cadrul întâlnirii Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții, pe ordinea de zi a fost aprobarea foii de parcurs pentru a menține un nivel anual de investiții de 95 miliarde euro, pe care am susținut-o.

Mesajul ministrului Finanțelor a fost că ”este esențial să menținem o putere financiară robustă și amortizoare de capital, asigurând astfel stabilitatea financiară a BEI și capacitatea de a susține investițiile majore”.

”Reuniunea guvernatorilor BEI este esențială pentru stabilirea direcțiilor strategice de investiții la nivel european. Prin intermediul BEI, țara noastră are acces la finanțare pentru proiectele de investiții. Tocmai de aceea participarea noastră este una foarte importantă, pentru a identifica oportunități de finanțare pentru proiectele naționale importante și pentru a discuta prioritățile în domenii cheie precum infrastructura, energia verde sau digitalizarea”, a explicat Marcel Boloș.

Reuniunea Consiliului ECOFIN a avut pe ordinea de zi prezentarea pachetului de primăvară privind semestrul european de către Comisia Europeană.

Citiți și: România se confruntă cu dezechilibre excesive ca urmare a deficitelor bugetare mari și în creștere și a presiunii semnificative privind prețurile, constată Comisia Europeană

A fost abordată și situația evoluției deficitului României și a fost anunțată lansarea dialogului tehnic dintre Comisia Europeană și statele membre cu privire la conținutul planurilor fiscal-structurale pe termen mediu care vor urmări încadrarea graduală a economiilor din UE în parametrii de deficit bugetar de maxim 3% din PIB și datorie publică de maxim 60% din PIB.

De asemenea, s-a discutat Pachetul TVA în era digitală (VIDA), al cărui scop este combaterea fraudei în materie de TVA și sprijinirea întreprinderilor pentru a se adapta la cele mai noi soluții informatice.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Premierul Viktor Orban: Vom face din problema migrației punctul central al viitoarei președinții a Ungariei la Consiliul UE

Published

on

© Zoltan Kovacs/ X

Premierul ungar Viktor Orban a declarant pentru presa germană că dorește să facă din problema migrației un punct central al viitoarei președinții a Ungariei la Uniunea Europeană, anunță DPA, citat de Agerpres.

Orban a declarat pentru grupul de presă Funke în comentarii publicate duminica aceasta că salută poziţia cancelarului german Olaf Scholz, care ia în calcul opţiuni de externalizare a procedurilor de azil către ţări din afara UE.

El a mărturisit că țara sa implementează deja o politică prin care cererile de azil sunt examinate în țări terțe, de exemplu la ambasada Ungariei din Belgrad, înainte de a da solicitanţilor undă verde pentru a intra în ţară.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a amendat recent Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru că a încălcat legislația UE în materie de azil și a ignorat o hotărâre anterioară.

În plus, Budapesta va trebui să plătească penalități de 1 milion de euro pentru fiecare zi de întârziere pentru neexecutarea hotărârii Curții de Justiție.

La scurtă vreme după ce instanța a anunțat decizia, Viktor Orban a declarat că va plăti amenda impusă țării sale, dar va face acest lucru într-un mod care să fie ”mai dureros pentru Bruxelles decât pentru Ungaria”.

Ungaria va prelua la 1 iulie președinția Consiliului Uniunii Europene, predată de Belgia, care își încheie la finalul acestei luni misiunea de șase luni.

Budapesta a stârnit deja rumoare încă dinainte de a-și începe mandatul prin anunțarea sloganului său la președinția Consiliului UE. ”Make Europe Great Again” (Să facem Europa măreață din nou) amintește de sloganul folosit de Donald Trump în timpul campaniei prezidențiale din 2016 care l-a adus la Casa Albă.

În timpul administrației Trump, Statele Unite și Uniunea Europeană au cunoscut o serie de ciocniri comerciale și poziții antitetice în dosare importante precum cel iranian, care până atunci erau abordate de cele două entități în coordonare și colaborare.

 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Uniunea Europeană a Sănătății: Consiliul UE solicită Comisiei Europene să mențină sănătatea ca prioritate

Published

on

© CaleaEuropeana/ Zaim Diana

Consiliul Uniunii Europene solicită Comisiei Europene să mențină sănătatea ca prioritate în următorul său mandat de cinci ani, conform unor concluzii aprobate vineri și potrivit cărora statele membre recunosc activitatea deja desfășurată în vederea îmbunătățirii coordonării politicii în domeniul sănătății la nivelul UE și subliniază provocările actuale cu care se confruntă sistemul de sănătate al UE și stabilesc domeniile-cheie pe care trebuie să se concentreze consolidarea Uniunii Europene a Sănătății.

“Sistemele europene de sănătate se vor confrunta cu zece ani dificili, în condițiile în care nevoile crescânde ale unei populații în curs de îmbătrânire, creșterea numărului de boli cronice, lipsa medicamentelor și a dispozitivelor medicale și pensionarea personalului medical ne vor pune la grea încercare resursele. Criza climatică și ascensiunea inteligenței artificiale complică și mai mult situația. Pentru a gestiona aceste provocări, Europa trebuie să facă un pas înainte. În ultima jumătate de an, miniștrii sănătății din UE au prezentat un program ambițios, cu scopul de a remodela Uniunea Europeană a Sănătății și de a asigura o asistență medicală rezistentă și de înaltă calitate în toate statele membre”, a declarat Frank Vandenbroucke, viceprim-ministru belgian și ministru al sănătății și afacerilor sociale.

Abordarea provocărilor actuale

În concluziile sale, Consiliul constată că sistemul de sănătate al UE se confruntă cu provocări semnificative. Printre acestea se numără lipsa forței de muncă în domeniul sănătății, pe care statele membre și Comisia sunt încurajate să le abordeze prin investiții, instrumente digitale, schimb de cunoștințe, cooperare la nivelul UE și cadre de reglementare adaptate.

Citiți și Românii au acces la doar 17% din medicamentele inovative aprobate la nivel european, pentru care așteaptă 778 de zile (Studiu W.A.I.T 2023)

O altă provocare-cheie este îmbunătățirea securității aprovizionării cu medicamente și dispozitive medicale. Consiliul invită statele membre și Comisia să continue lucrările privind atenuarea penuriei de medicamente critice, inclusiv prin intermediul Alianței pentru medicamente critice, și invită Comisia să ia în considerare propunerea unei legi privind medicamentele critice, care ar oferi un cadru juridic pentru abordarea vulnerabilităților lanțului de aprovizionare.

Abordarea nevoilor prioritare

Consiliul constată că ar trebui abordate nevoile prioritare în domeniul asistenței medicale. Înființarea unei baze de date independente, care să dovedească necesitățile, poate contribui la identificarea nevoilor nesatisfăcute ale pacienților și ale societății în materie de sănătate. Ca pași următori, ar putea fi avute în vedere instituirea unui mecanism voluntar, condus de statele membre, pentru evaluarea și prioritizarea acestor nevoi, precum și coordonarea la nivelul UE a sprijinului public pentru abordarea celor mai presante nevoi nesatisfăcute legate de sănătate.

De asemenea, Consiliul invită statele membre și Comisia să consolideze acțiunile în domeniile prioritare prin îmbunătățirea instrumentelor de punere în aplicare ale UE, inclusiv EU4Health, și prin dezvoltarea de noi instrumente, cum ar fi un centru de investiții în sănătate al UE.

Prevenirea bolilor

Concluziile Consiliului indică, de asemenea, domeniile în care trebuie luate măsuri suplimentare. Acestea includ prevenirea bolilor netransmisibile, care sunt responsabile pentru aproape 90% din totalul deceselor din UE. Consiliul invită statele membre și Comisia să promoveze stiluri de viață și medii sănătoase, inclusiv prin adoptarea propunerilor legislative anunțate în cadrul planului european de luptă împotriva cancerului și prin consolidarea lucrărilor privind inițiativa “Mai sănătoși împreună”.

De asemenea, acțiunile în domeniul pregătirii și al bolilor transmisibile ar trebui să includă menținerea amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății pe o poziție prioritară pe agenda UE, consolidarea luptei împotriva dezinformării și dezinformării și îmbunătățirea securității aprovizionării cu medicamente și dispozitive medicale relevante.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

Ziua Suveranității R. Moldova. Președinta Maia Sandu: Poporul este suveran și decide soarta țării. Va decide și la referendumul privind aderarea la UE, din această toamnă

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Eforturi franco-americane pentru situația din Gaza. Ministrul israelian al Apărării este așteptat în SUA de omologul american. Macron îl primește luni pe regele Iordaniei pentru a discuta despre nevoia încetării focului

CONSILIUL UE11 hours ago

Marcel Boloș, prezent la întâlnirea Consiliului Guvernatorilor BEI și ECOFIN pentru a face auzită vocea României: Este esențial să menținem o putere financiară robustă, asigurând astfel stabilitatea financiară a BEI

ROMÂNIA13 hours ago

Accederea României în programul Visa Waiver, printre principalele teme abordate în cea de-a noua reuniune a Dialogului Strategic România-SUA

CONSILIUL UE15 hours ago

Premierul Viktor Orban: Vom face din problema migrației punctul central al viitoarei președinții a Ungariei la Consiliul UE

INTERNAȚIONAL1 day ago

Extremiștii și populiștii târăsc Europa spre ”statul sălbatic”, semnalează secretarul general al Consiliului Europei: Nu fără motiv, după cele două războaie mondiale, decizia a fost de a urma calea multilateralismului

CHINA1 day ago

Sprijinul oferit de China Rusiei în războiul împotriva Ucrainei este principalul motiv al deteriorării relațiilor economice dintre Berlin și Beijing, semnalează vicecancelarul german Robert Habeck într-o vizită în China

MAREA BRITANIE1 day ago

Ministrul Cătălin Predoiu a discutat cu ambasadorul Marii Britanii despre combaterea criminalității organizate transfrontaliere, pledând pentru noi inițiative de cooperare bilaterală

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Luminița Odobescu: Sprijinirea Ucrainei este o condiție indispensabilă, dar insuficientă. În absența unei abordări regionale, riscăm ca peste câțiva ani să ne confruntăm cu o nouă agresiune la Marea Neagră

GALA PREMIILOR MARII LOJI2 days ago

Gala Premiilor MLNR ediția a XI-a 2024. Șapte români de excepție au fost premiați pentru contribuția la dezvoltarea cunoașterii și progresului social

NATO2 days ago

Antony Blinken: SUA sunt recunoscătoare României și lui Klaus Iohannis pentru donarea unui sistem Patriot Ucrainei și pentru rolul jucat ca NATO să se axeze pe flancul estic

NATO2 days ago

Marea Neagră este un punct de inflexiune geopolitică, afirmă Odobescu la întâlnirea cu Blinken: Contăm pe decizii la summitul NATO pentru întărirea apărării la Marea Neagră

ROMÂNIA4 days ago

Întâlnire Ciolacu-Mattarella: Cooperarea economică, valorile comune și conexiunile între cetățenii noștri fac și mai puternice relațiile româno-italiene

ROMÂNIA5 days ago

Prima ședință comună de guvern România-Bavaria. Ciolacu: Memorandumul de Înțelegere pentru promovarea spiritului antreprenorial și în sprijinul IMM-urilor, menit să aducă și mai mult dinamism cooperării noastre bilaterale

ROMÂNIA6 days ago

În fața ascensiunii extremismului și populismului, Nicolae Ciucă face apel la curaj decizional pentru a asigura ”dezvoltarea regimului democratic”, singura ”garanție reală pentru libertatea noastră ca indivizi”

NATO1 week ago

Nume de cod “NSATU”: NATO va înființa o misiune de coordonare a ajutorului militar pentru Ucraina, cu comandament în Germania și noduri logistice în estul Alianței

G71 week ago

Biden și Zelenski au semnat la summitul G7 un pact bilateral de securitate pe 10 ani, acord precursor al aderării Ucrainei la NATO

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

Trending