Miniștrii transporturilor din UE au încheiat reuniunea ministerială informală privind transporturile care a avut loc la Barcelona prin semnarea Declarației de la Barcelona, un angajament în favoarea unei mobilități accesibile și echitabile pentru a promova coeziunea socială și teritorială.
Pentru Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene, mobilitatea este o chestiune prioritară.
„Mobilitatea este un drept care trebuie exercitat în condiții egale, indiferent dacă locuim într-un oraș sau într-un orășel, dacă nivelul veniturilor noastre este ridicat sau scăzut, dacă avem sau nu limitări fizice sau nu, sau dacă avem sau nu un vehicul privat”, a declarat ministrul interimar al transporturilor, mobilității și agendei urbane, Raquel Sánchez, care a prezidat reuniunea.
La reuniunea informală au participat aproximativ douăzeci de miniștri ai UE și oficiali din țările Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS), precum și comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.
O declarație centrată pe cetățean
Documentul, intitulat “Mobilitate pentru oameni: promovarea coeziunii sociale și teritoriale”, vizează consolidarea drumului deja început de Comisia Europeană prin intermediul Pactului verde european și al Strategiei de mobilitate durabilă și inteligentă pentru a realiza o conectivitate eficientă pe întreg teritoriul UE, atât în zonele urbane, cât și în zonele slab populate sau dificile din punct de vedere orografic.
Adaptarea mobilității la condițiile regionale
Mobilitatea rurală și transfrontalieră este un punct cheie al unei declarații care apără ca prioritate promovarea unei rețele integrate și accesibile. În acest scop, este necesar să se adapteze soluțiile de mobilitate la caracteristicile specifice fiecărui context, întotdeauna cu participarea locuitorilor săi la elaborarea și punerea în aplicare a noilor politici.
Zonele cu risc de depopulare, în special cele din mediul rural, au făcut parte din dezbaterile momentului.
Miniștrii au solicitat Comisiei Europene să găsească modalități de utilizare a transportului și a mobilității ca instrumente de coeziune socială și teritorială, luând în considerare provocările din zonele urbane și rurale, insulare, periferice, montane și, în special, din zonele transfrontaliere și slab populate.
„Suntem cu toții conștienți de faptul că este necesar să facem progrese decisive”, a reiterat ministrul în exercițiu.
„Mobilitatea diversificată și de calitate aduce prosperitate țărilor și regiunilor. Pe de altă parte, lipsa infrastructurii sau a opțiunilor de transport are un impact negativ asupra întreprinderilor noastre”, a declarat comisarul european pentru transporturi.
Rolul femeilor, incluziunea și siguranța
Declarația de la Barcelona abordează, de asemenea, problema siguranței transporturilor, în special a siguranței rutiere, prin includerea de noi măsuri de garantare a acesteia.
De asemenea, se discută despre rolul femeilor în acest sector și se subliniază importanța integrării unei perspective de gen și de egalitate în elaborarea politicilor de transport și de mobilitate.
De asemenea, se insistă asupra importanței atenuării cazurilor de sărăcie pe teritoriul UE care afectează inegalitatea în utilizarea transportului, precum și asupra necesității de a răspunde nevoilor persoanelor cu handicap și cu mobilitate redusă și de a investi în infrastructuri care să îi protejeze pe cei mai vulnerabili, în special pe bicicliștii, pietonii și motocicliștii de pe drumurile UE.
„Trebuie să asigurăm un drept, dar și să reducem la minimum impactul exercitării acestuia asupra mediului, de unde și ambiția noastră de a realiza un transport mult mai eficient și inteligent, de a promova un transport mai puțin poluant și de a promova intermodalitatea și electrificarea”, a mai declarat ministrul spaniol Raquel Sánchez.