Connect with us

CONSILIUL UE

Consiliul UE și Parlamentul European lansează măsuri temporare urgente pentru documentele conducătorilor auto din Ucraina

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Ca răspuns la agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul și Parlamentul European au convenit asupra introducerii, prin procedura de urgență, a unor măsuri specifice și temporare privind documentele conducătorilor auto din Ucraina, informează comunicatul oficial.

Propunerea legislativă este legată de primirea refugiaților ucraineni și vizează reducerea cerințelor administrative care se aplică în mod normal conducătorilor auto din țări terțe atunci când conduc în interiorul UE. Această măsură inovatoare reduce sarcina administrativă a refugiaților ucraineni în ceea ce privește documentele conducătorilor auto și, în același timp, oferă o abordare armonizată pe durata protecției temporare.

Recunoașterea și schimbarea permiselor de conducere din țări terțe nu sunt reglementate de normele UE. Comisia a prezentat această propunere, recunoscând că problema, având în vedere amploarea și efectele sale ca urmare a războiului, necesită un cadru de reglementare armonizat. Măsurile vor fi strict legate de protecția temporară a refugiaților din Ucraina.

Obiectivul urmărit este dublu: pe de o parte să contribuie la integrarea socială și economică a refugiaților ucraineni în statul membru de primire, iar pe de altă parte să mențină un nivel ridicat de siguranță rutieră în Uniune.

Regulamentul prevede condițiile pentru recunoașterea permiselor de conducere și a cărților de calificare a conducătorului auto eliberate de Ucraina, prelungirea valabilității documentelor expirate ale conducătorilor auto eliberate de Ucraina, procedurile de verificare în cazul permiselor de conducere eliberate de Ucraina pierdute sau furate, prevenirea fraudei sau falsificării, precum și monitorizarea de către Comisie a punerii sale în aplicare.

În urma votului de astăzi al Parlamentului European asupra unor amendamente pe care și Consiliul le-ar putea sprijini, Consiliul își va adopta poziția cât mai curând posibil, în cadrul procedurii legislative. Datorită caracterului urgent al chestiunii, regulamentul intră în vigoare în a cincea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


Mai mult de cinci milioane de persoane au părăsit Ucraina în primele zece săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, lansată la 24 februarie 2022, fugind din calea conflictului armat și căutând adăpost în țările învecinate, în special în Uniunea Europeană. Încă din 4 martie 2022, UE a constatat existența unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina și a oferit protecție temporară acestor persoane.

Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 stabilește categoriile de persoane care au dreptul la protecție temporară sau la protecție adecvată în temeiul dreptului național. Persoanele care beneficiază de protecție temporară au dreptul de a li se elibera un permis de ședere pe toată durata protecției și de a avea acces, printre altele, la cazare, educație, asistență medicală și locuri de muncă. Un permis de ședere eliberat de un stat membru îi conferă titularului acestuia dreptul de a călători în Uniune timp de 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile.

CONSILIUL UE

Miniștrii transporturilor din UE au semnat Declarația de la Barcelona, un angajament în favoarea unei mobilități accesibile și echitabile pentru a promova coeziunea socială și teritorială

Published

on

© Pool PEUE/Juanjo Guillén

Miniștrii transporturilor din UE au încheiat reuniunea ministerială informală privind transporturile care a avut loc la Barcelona prin semnarea Declarației de la Barcelona, un angajament în favoarea unei mobilități accesibile și echitabile pentru a promova coeziunea socială și teritorială.

Pentru Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene, mobilitatea este o chestiune prioritară.

„Mobilitatea este un drept care trebuie exercitat în condiții egale, indiferent dacă locuim într-un oraș sau într-un orășel, dacă nivelul veniturilor noastre este ridicat sau scăzut, dacă avem sau nu limitări fizice sau nu, sau dacă avem sau nu un vehicul privat”, a declarat ministrul interimar al transporturilor, mobilității și agendei urbane, Raquel Sánchez, care a prezidat reuniunea.

La reuniunea informală au participat aproximativ douăzeci de miniștri ai UE și oficiali din țările Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS), precum și comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

O declarație centrată pe cetățean

Documentul, intitulat “Mobilitate pentru oameni: promovarea coeziunii sociale și teritoriale”, vizează consolidarea drumului deja început de Comisia Europeană prin intermediul Pactului verde european și al Strategiei de mobilitate durabilă și inteligentă pentru a realiza o conectivitate eficientă pe întreg teritoriul UE, atât în zonele urbane, cât și în zonele slab populate sau dificile din punct de vedere orografic.

Adaptarea mobilității la condițiile regionale

Mobilitatea rurală și transfrontalieră este un punct cheie al unei declarații care apără ca prioritate promovarea unei rețele integrate și accesibile. În acest scop, este necesar să se adapteze soluțiile de mobilitate la caracteristicile specifice fiecărui context, întotdeauna cu participarea locuitorilor săi la elaborarea și punerea în aplicare a noilor politici.

Zonele cu risc de depopulare, în special cele din mediul rural, au făcut parte din dezbaterile momentului.

Miniștrii au solicitat Comisiei Europene să găsească modalități de utilizare a transportului și a mobilității ca instrumente de coeziune socială și teritorială, luând în considerare provocările din zonele urbane și rurale, insulare, periferice, montane și, în special, din zonele transfrontaliere și slab populate.

„Suntem cu toții conștienți de faptul că este necesar să facem progrese decisive”, a reiterat ministrul în exercițiu.

„Mobilitatea diversificată și de calitate aduce prosperitate țărilor și regiunilor. Pe de altă parte, lipsa infrastructurii sau a opțiunilor de transport are un impact negativ asupra întreprinderilor noastre”, a declarat comisarul european pentru transporturi.

Rolul femeilor, incluziunea și siguranța
Declarația de la Barcelona abordează, de asemenea, problema siguranței transporturilor, în special a siguranței rutiere, prin includerea de noi măsuri de garantare a acesteia.

De asemenea, se discută despre rolul femeilor în acest sector și se subliniază importanța integrării unei perspective de gen și de egalitate în elaborarea politicilor de transport și de mobilitate.

De asemenea, se insistă asupra importanței atenuării cazurilor de sărăcie pe teritoriul UE care afectează inegalitatea în utilizarea transportului, precum și asupra necesității de a răspunde nevoilor persoanelor cu handicap și cu mobilitate redusă și de a investi în infrastructuri care să îi protejeze pe cei mai vulnerabili, în special pe bicicliștii, pietonii și motocicliștii de pe drumurile UE.

„Trebuie să asigurăm un drept, dar și să reducem la minimum impactul exercitării acestuia asupra mediului, de unde și ambiția noastră de a realiza un transport mult mai eficient și inteligent, de a promova un transport mai puțin poluant și de a promova intermodalitatea și electrificarea”, a mai declarat ministrul spaniol Raquel Sánchez.

Continue Reading

CONSILIUL UE

România se implică la ONU pentru promovarea Formulei de Pace a lui Zelenski. Subiectul, discutat de ministrul Odobescu cu omologii din UE la o reuniune la New York

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfășurat la New York, în marja săptămânii la nivel înalt a celei de a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Miniștrii au avut discuții privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe situația din teren, securitatea alimentară și consecințele geopolitice ale războiului, precum și pe demersurile diplomatice privind Formula de pace propusă președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

De asemenea, în cadrul unei discuții strategice, miniștrii au evaluat abordarea UE privind regiunea Sahel, inclusiv în contextul evoluțiilor din Niger. Totodată, au fost abordate evoluțiile recente din cadrul Dialogului Belgrad-Pristina.

În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a condamnat atacurile repetate ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, Reni și Ismail, și a informat în legătură cu fragmentele de dronă, similară celor folosite de armata rusă în Ucraina, descoperite pe teritoriul României.

 

Luminița Odobescu a evidențiat rolul României în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene, în special după retragerea Rusiei din Inițiativa privind grânele la Marea Neagră și a atras atenția asupra creșterii presiunii asupra Coridoarelor Solidarității ale UE. A reiterat angajamentul României de a continua eforturile de facilitare a tranzitului de cereale, menționând că peste 25,5 milioane de tone de cereale și bunuri ucrainene au tranzitat teritoriul țării noastre. Totodată, ministrul de externe a evidențiat importanța continuării sprijinului pentru Ucraina, concomitent cu gestionarea corespunzătoare a implicațiilor asupra piețelor interne, respectiv asupra  fermierilor.

Cu privire la Formula de Pace propusă de președintele Zelenski, ministrul Luminita Odobescu a evidențiat importanța continuării dialogului privind aprofundarea și detalierea acesteia, în continuarea discuțiilor de la Jeddah (5-6 august 2023). Oficialul român a menționat implicarea activă a țării noastre în eforturile diplomatice la nivel european pentru a gestiona dialogul cu actorii globali privind consecințele geopolitice ale războiului din Ucraina, în contextul Adunării Generale a ONU.

Discuția privind abordarea UE în Sahel a avut loc în continuarea dezbaterii informale a miniștrilor de externe/Gymnich (Toledo, 30-31 august), unde a fost recunoscută nevoia unei reflecții strategice privind consecințele loviturii de stat din Niger asupra regiunii Sahel. 

Ministrul de externe Luminița Odobescu a reiterat angajamentul României pentru securitatea și stabilitatea regiunii Sahel, atrăgând atenția asupra riscului ca evoluțiile pe palierul securității să se extindă. În acest context, a subliniat importanța abordării cauzelor profunde ale instabilității din regiune, precum combaterea terorismului și a surselor sale de finanțare, concomitent cu investiții în educație, securitate alimentară și sănătate.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Lituania susține alocarea a mai multor fonduri pentru Ucraina și pentru mobilitate militară în cadrul revizuirii bugetului Uniunii Europene

Published

on

© Lithuanian Ministry of Foreign Affairs/ Flickr

Ministrul lituanian de finanțe, Gintare Skaiste, a declarat, conform Reuters, că Uniunea Europeană ar trebui să aloce mai multe fonduri din bugetul de termen lung revizuit pentru a sprijini Ucraina și să suplimenteze fondurile pentru mobilitatea militară a UE.

Ca parte a revizuirii bugetului UE pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană a propus, în iunie, 50 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru Ucraina, pentru avea acces la finanțe în timpul luptei împotriva violenței rusești.

Anul acesta, UE îi va oferi Ucrainei 18 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu condiții foarte avantajoase, dar, dacă suma totală propusă de 50 de miliarde devine permanentă, Ucraina va primi doar 12,5 miliarde anual între 2024 și 2027.

“Dacă împărțim suma de euro din propunere pe patru ani, rezultatul va fi mai scăzut decât fondurile din anul acesta. Deci propunerea noastră este să avem aceleași finanțe ca în 2023”, a declarat Skaiste pentru Reuters. “Dacă avem același nivel ca în 2023, [fondurile] ar fi în valoare de 72 de miliarde.”

Ministrul lituanian a susținut că revizuirea bugetului UE ar trebui să adauge fonduri pentru mobilitatea militară – drumuri, porturi, poduri și aeroporturi care permit forțelor armate să se deplaseze rapid – deoarece suma inițială de 1.7 miliarde de euro alocată în acest scop a fost insuficientă.

“Noi percepem o creștere în nevoia de o infrastructură pentru mobilitate militară. Aceasta depășește un miliard de euro doar pentru Lituania”, a afirmat ea.

Guvernele UE își propun să ajungă la un acord cu privire la bugetul revizuit pentru perioada 2021-2027 până la sfârșitul anului 2023, dar negocierile sunt dificile, deoarece Comisia a cerut încă 15 miliarde de euro pentru a face față problemelor legate de migrație și o sumă suplimentară pentru a acoperi costurile sporite de împrumuturi comune ale UE, pe măsură ce ratele dobânzilor cresc.

Pentru a acoperi unele dintre cheltuieli, executivul UE dorește ca guvernele să atribuie uniunii noi surse de venit generate din tranzacțiile cu emisiile de CO2 și 0,5% din baza noțională a profitului companiilor UE, așa cum este calculată de Eurostat.

Skaiste a declarat că Lituania nu susține niciuna dintre aceste propuneri, deoarece veniturile din tranzacțiile cu emisiile de gaze cu efect de seră erau deja utilizate de guvern pentru a investi în transformarea economiei departe de combustibilii fosili, iar banii de la companii ajungeau deja la bugetul UE prin contribuția națională bazată pe venitul național brut.


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ27 mins ago

Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament privind pachetul fiscal-bugetar: Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat Guvern – mediul de afaceri

INTERNAȚIONAL31 mins ago

OSCE: Ministrul Odobescu a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv cele din imediata vecinătate a granițelor României

ROMÂNIA38 mins ago

Klaus Iohannis i-a primit pe noii ambasadori ai Belgiei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Olandei și Sloveniei, cu care a discutat despre coordonarea în cadrul NATO și UE

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții Commit Global, o inițiativă internațională demarată de Code for Romania: Este o oportunitate de a profila România ca actor important

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Premierul R. Moldova, vizită la Berlin. Dorin Recean va participa la Forumul de Afaceri Germania – România alături de premierul Marcel Ciolacu

U.E.15 hours ago

Comisia Europeană propune o sumă suplimentară de 15 miliarde de euro pentru țările care primesc un număr mare de refugiați, inclusiv ucraineni

U.E.16 hours ago

Prin Declarația de la Cáceres, miniștrii culturii din UE se angajează să depună eforturi pentru recunoașterea culturii ca nou obiectiv de dezvoltare durabilă

U.E.16 hours ago

Emmanuel Macron introduce un nou plan de stimulente pentru combaterea schimbărilor climatice: Politica ecologică a Franței nu ar trebui să fie punitivă

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană pune la dispoziție 7 miliarde de euro pentru proiecte de transport, inclusiv cele care facilitează exporturile și importurile Ucrainei și R. Moldova. În premieră, Kievul și Chișinăul pot cere direct finanțare din partea UE

NATO17 hours ago

Ministrul Odobescu: Reacția rapidă a NATO, la solicitarea României, la incidentele cu drone demonstrează capacitatea de a apăra fiecare centimetru al teritoriului aliat

U.E.19 hours ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA19 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA2 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA3 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA5 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU5 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE6 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending