Consiliul UE și Parlamentul European pregătesc revizuirea finanțării partidelor politice europene înainte de alegerile din 2019: PPE și PES vor primi cele mai multe fonduri

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat miercuri poziția Consiliului UE cu privire la normele revizuite în ceea ce privește finanțarea partidelor și fundațiilor politice europene, informează un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Acest lucru permite președinției bulgare să înceapă negocierile cu Parlamentul European, în condițiile în care 2019 va fi un an electoral la nivelul Uniunii Europene, în perioada 23-26 mai urmând a se desfășura alegerile europarlamentare.

FOTO: European Parliament

De altfel, obiectivul Consiliului și al Parlamentului este ca normele să intre în vigoare înainte de sfârșitul lunii iunie, când urmează să fie publicată cererea de candidaturi pentru finanțare pentru 2019, mai informează sursa citată.

”Această propunere este oportună și va contribui la garantarea faptului că banii contribuabililor din UE sunt utilizați în scopul pentru care sunt meniți”, a declarat Monika Panaiotova, ministru adjunct pentru președinția bulgară a Consiliului UE.

Modificările vizează anumite practici abuzive, cum ar fi înființarea de entități artificiale în vederea accesării de fonduri de la bugetul UE. Normele modificate vor garanta o alocare mai echitabilă a resurselor și vor permite o asigurare mai strictă a aplicării în caz de fraudă.

”Consiliul dorește să acționeze rapid, astfel încât noile norme să intre în vigoare înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019”, a adăugat reprezentantul bulgar.

În 2018, 12 partide politice europene și 10 fundații politice europene beneficiază de finanțare de la bugetul UE.

Ce modificări propune Consiliul UE

Consiliul sprijină revizuirea condițiilor pentru crearea de partide politice europene astfel încât finanțarea înființării acestora să poată fi susținută doar de partide naționale, și nu de persoane fizice. Obiectivul este garantarea faptului că partidele au o dimensiune europeană autentică, cu reprezentativitate reală în cel puțin un sfert dintre statele membre.

Totodată, ar urma să se schimbe cheia de repartizare pentru alocarea de fonduri. În cadrul mandatului său, Consiliul susține partajarea a 10 % din bugetul total în mod egal între toate partidele politice europene, în loc de 15 %, cum se practică în prezent. Aceasta înseamnă că o parte mai consistentă a fondurilor ar urma să fie repartizată partidelor politice europene în funcție de numărul de deputați pe care îi dețin în Parlamentul European, reflectând sprijinul pe care l-au primit în alegerile pentru PE. Numărul de stimulente pentru crearea de „mini-cluburi” ar urma să se diminueze, în timp ce partidele mici ar rămâne protejate.

În contextul acestei propuneri, cele mai câștigate forțe politice ar fi Partidul Popular European și Partidul Socialiștilor care au cele mai multe mandate de deputați europeni, 217, respectiv 189 de membri.

Mandatul Consiliului susține, de asemenea, reducerea cerințelor privind cofinanțarea pentru partidele și fundațiile politice europene (de la 15 % la 10 % și, respectiv, 5 %), recunoscând că acestea se confruntă cu dificultăți în respectarea pragului actual. Condițiile de anulare a înregistrării sunt specificate mai în detaliu, iar persoanele fizice implicate în fraude ar urma să fie obligate să ramburseze fondurile cheltuite în mod neregulamentar.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.