Consiliul UE: Țările membre decid consolidarea acțiunii externe a Uniunii Europene pentru anticiparea și prevenirea crizelor

Miniștrii de Externe din țările UE, reuniți la Bruxelles, au decis luni asupra unei abordări strategice a rezilienței în acțiunea externă a Uniunii Europene, una care pune accent pe anticiparea și prevenirea crizelor și pregătirea Uniunii Europene pentru situații de acest tip.

”Consiliul UE invită Înaltul Reprezentant (n.r. – pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini), Comisia și statele membre să continue lucrările privind cele patru elemente-cheie propuse în comunicarea comună a Înaltului Reprezentant și a Comisiei din 7 iunie 2017”, informează un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Cele patru elemente invocate fac referire la: îmbunătățirea analizei comune a riscurilor la nivel național și regional; monitorizarea dinamică a presiunilor externe; integrarea abordării de reziliență în programele actuale ale UE și în reflecțiile privind viitorul finanțării acțiunii externe a UE, dezvoltarea politicii și practicii internaționale privind reziliența.

UE va pune un accent mai mare pe abordarea nevoilor care rezultă din crizele prelungite și pe întruperea ciclurilor de criză, promovând în același timp respectarea drepturilor omului și respectarea dreptului internațional. În acest scop, Consiliul va coopera cu Înaltul Reprezentantului și Comisia pentru a asigura mobilizarea mai eficientă a capacităților politice, diplomatice, de prevenire a conflictelor, de mediere și de consolidare a păcii, alături de ajutorul pentru dezvoltare și asistență umanitară deja acordate”, arată textul adoptat de miniștrii.

Documentul este disponibil aici.

Această activitate privin reziliența acțiunii externe constituie unul dintre pilonii principali ai punerii în aplicare a Strategiei Globale a UE.

În contextul adoptării acestor concluzii, miniștrii de Externe au discutat subiectul comunicării strategice și combaterea propagandei, subiectul fiind inclus pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Afaceri Externe ca răspuns la scrisoarea adresată șefei diplomației europene, Federica Mogherini, de 8 state membre, printre care se numără și România.

Discuțiile miniștrilor de Externe privind comunicarea strategică și deciziile acestora referitoare la reziliență în acțiunea externă a UE sunt urmate de o reuniune în format comun a acestora cu miniștrii Apărării pentru a semna scrisorile de notificare a Cooperării Structurate Permanente (PESCO) în domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene în ceea ce ar putea reprezenta piatra de temelie a unei arhitecturi de securitate pentru întreaga Europă.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.