Agenția Internațională a Energiei și Comisia Europeană au prezentat joi, 21 aprilie, o serie de măsuri simple pe care oamenii le pot lua pentru a-și reduce consumul de energie și a economisi bani, măsuri care, dacă ar fi adoptate de toți cetățenii UE, ar permite economisirea a suficient petrol pentru a umple 120 de supercisterne și a suficient gaz natural pentru a încălzi aproape 20 de milioane de locuințe.
Aceste acțiuni, menite să ajute Ucraina prin reducerea dependenței UE de combustibilul rusesc și, de asemenea, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, au fost prezentate și discutate de directorul executiv al AIE, Fatih Birol, și de directorul general pentru energie al Comisiei Europene, Ditte Juul Jørgensen, în cadrul unui eveniment virtual transmis în direct astăzi, cu o serie de personalități guvernamentale și din societatea civilă.
Oamenii din întreaga Europă au ajutat Ucraina prin donații sau prin ajutorarea directă a refugiaților, iar mulți ar dori să facă mai mult. Majoritatea gospodăriilor se confruntă, de asemenea, cu facturi mai mari la energie din cauza crizei energetice, exacerbată de război. Folosirea unei cantități mai mici de energie nu este doar o modalitate imediată prin care cetățenii UE își pot reduce facturile, ci și o modalitate de a sprijini Ucraina prin reducerea nevoii de petrol și gaze rusești, contribuind astfel la reducerea fluxurilor de venituri care finanțează invazia.
„Eficiența energetică are potențialul de a fi cea mai importantă inițiativă în materie de politici pentru a reduce dependența noastră de importurile din Rusia și pentru a răspunde provocărilor actuale de pe piața energetică, atât prin economii de energie pe termen scurt, cât și prin măsuri de eficiență energetică pe termen lung. Eficiența energetică este un domeniu în care toată lumea poate face diferența. Aceasta are, de asemenea, potențialul de a genera economisiri considerabile pentru consumatorii individuali în această perioadă în care prețurile en-gros ale energiei sunt ridicate”, a declarat directorul general Juul Jørgensen.
„Confruntați cu scenele oribile de suferință umană la care am asistat în urma invaziei Rusiei în Ucraina, oamenii din Europa vor să ia măsuri“, a declarat directorul executiv al AIE, Dr. Fatih Birol. „A folosi mai puțină energie este o modalitate concretă de a ajuta poporul ucrainean – și de a ne ajuta pe noi înșine. Acest ghid conține pași ușor de urmat care, cu puțin sau deloc disconfort din partea noastră, pot reduce fluxul de bani către armata rusă și ne pot ajuta să ne îndreptăm spre o planetă mai curată și mai durabilă”, a adăugat acesta.
Pașii recomandați presupun reducerea încălzirii și folosirea în mai mică măsură a aerului condiționat, lucrul de acasă atunci când este posibil pentru a evita deplasările, precum și folosirea în comun a mașinilor sau a mijloacelor de transport în comun atunci când acestea sunt disponibile. Și angajatorii au un rol de jucat în încurajarea muncii la distanță și a călătoriilor cu trenul în locul zborurilor pe distanțe scurte. De asemenea, guvernele pot juca un rol prin oferirea de stimulente financiare prin reducerea tarifelor pentru trenuri, autobuze și micromobilitate, precum și prin sprijinirea instalării de panouri solare, îmbunătățirea izolării termice a locuințelor și trecerea la combustibili alternativi pentru încălzire.
Conform concluziilor planului, reducerea termostatului cu doar 1 °C ar economisi aproximativ 7% din energia utilizată pentru încălzire, în timp ce reglarea unui aparat de aer condiționat cu 1 °C mai mult ar putea reduce cantitatea de energie electrică utilizată cu până la 10%.
Având în vedere că, în medie, în UE, deplasarea cu mașina într-o singură direcție este de 15 kilometri, lucrul la domiciliu trei zile pe săptămână ar putea reduce facturile de combustibil ale gospodăriilor cu aproximativ 35 EUR pe lună, chiar și după ce se ia în considerare creșterea consumului de energie la domiciliu. Totodată, având în vedere că mașina medie din UE parcurge aproximativ 13 000 de kilometri pe an, reducerea vitezei de croazieră pe autostrăzi cu 10 kilometri pe oră ar putea reduce facturile de combustibil cu aproximativ 60 de euro pe an.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
SOTEU | 14 septembrie 2022, ziua în care Ursula von der Leyen va susține în ”casa democrației europene” cel de-al treilea discurs privind starea Uniunii
Source: EC - Audiovisual Service & Zaim Diana-CaleaEuropeană
A început numărătoarea inversă până când președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va susține în „casa democrației europene” cel de-al treilea discurs privind starea Uniunii (SOTEU). Astfel, au mai rămas 27 de zile până când se va auzi în hemiciclul european, în cele 24 de limbi oficiale ale UE, cunoscutul discurs al șefului Executivului European, SOTEUL.
Mai exact, la 14 septembrie, Ursula von der Leyen va trece în revistă realizările anului precedent și va prezenta prioritățile pentru anul următor. De asemenea, înaltul oficial va expune soluțiile Comisiei la cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană și idei pentru conturarea viitorului UE. Cu siguranță, războiul de la granițele Uniunii Europene va reprezenta laitmotivul discursului Ursulei von der Leyen din acest an.
În decembrie 2019, Comisia von der Leyen a stabilit un parcurs nou și ambițios către o Uniune Europeană mai verde, mai digitală și mai echitabilă. Comisia a menținut acest parcurs și și-a îndeplinit angajamentele legate de principalele șase obiective ambițioase, gestionând în același timp două crize fără precedent – pandemia de COVID-19 și războiul nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Uniunea Europeană a susținut ferm Ucraina și a introdus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, pentru a-i reduce capacitatea de a-și continua agresiunea asupra Ucrainei.
Pentru a garanta securitatea aprovizionării Europei, Comisia a prezentat un plan de eliminare treptată a combustibililor fosili din Rusia, denumit REPowerEU. Acesta contribuie și mai mult la accelerarea tranziției verzi, prin investiții masive în energia din surse regenerabile.
Comisia a prezentat măsuri ambițioase menite să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, să stimuleze investițiile în tehnologii ecologice și să protejeze mediul natural.
Pentru a înregistra progrese legate de deceniul digital al Europei, Comisia contribuie la elaborarea de norme care vor modela era digitală dincolo de frontierele noastre, pe bază de tehnologii sigure și de încredere.
Comisia a coordonat răspunsul UE la pandemia de COVID-19, asigurând accesul tuturor europenilor la vaccinuri sigure și eficace, menținând libera circulație și facilitând o mai bună pregătire pentru eventuale noi pandemii.
NextGenerationEU, planul de redresare al Europei, le-a insuflat o nouă încredere în viitor familiilor, întreprinderilor și investitorilor din UE, acesta urmând să genereze investiții fără precedent care ne vor ajuta să ne modernizăm economiile după pandemie.
Pe 16 septembrie 2020, în discursul său privind starea Uniunii, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a prezentat viziunea: o Europă care iese mai puternică din pandemie și deschide calea către un viitor mai vital. Datorită NextGenerationEU, avem acum o șansă unică de a pune lucrurile în mișcare în direcția pe care ne-o dorim. Avem tot ce ne trebuie: viziunea, planul și investițiile. Pentru a ajuta Europa să devină verde, digitală și mai rezilientă, prioritățile Comisiei Europene au fost:
să protejeze sănătatea, viețile și sursele de venit ale cetățenilor, și în același timp, economia Europei;
să consolideze componentele Pactului verde european și să urmărească obiective mai ambițioase;
să fie motorul transformării digitale, vizând în special datele, tehnologia și infrastructura;
să se asigure că potențialul pieței unice este valorificat pe deplin;
să continue să promoveze unitatea de acțiune la nivel global, în condițiile în care întreaga lume așteaptă un vaccin sigur și accesibil împotriva COVID-19;
să fie mai asertivă în reacția la evenimentele din lume și să strângă relațiile cu vecinii apropiați ai UE și cu partenerii săi globali;
să regândească soluțiile la problema migrației; să urmărească atent respectarea statului de drept; să susțină o Uniune în care nu este loc pentru rasism și discriminare.
În discursul său privind starea Uniunii, din 15 septembrie 2021, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat inițiative emblematice pe care Comisia intenționează să le întreprindă în anul următor. Acestea au inclus, printre altele:
Continuarea eforturilor de vaccinare în Europa și accelerarea vaccinării la nivel mondial, precum și consolidarea pregătirii în caz de pandemie
Derularea de eforturi pentru eliminarea deficitului de finanțare a combaterii schimbărilor climatice, împreună cu partenerii noștri mondiali
Ghidarea transformării digitale care va crea locuri de muncă și va stimula competitivitatea, garantând, în același timp, excelența tehnică și securitatea aprovizionării
Asigurarea unor condiții de muncă mai echitabile și a unei asistențe medicale mai bune, precum și crearea mai multor oportunități pentru ca tinerii europeni să beneficieze de economia socială de piață a Europei
Intensificarea cooperării noastre în materie de securitate și apărare și aprofundarea parteneriatului UE cu aliații cei mai apropiați
Apărarea valorilor și libertăților europene și protejarea statului de drept
Principalele știri din timpul celui de-al doilea SOTEU:
UE a alocat încă 4 milioane de euro Ugandei, pentru a ajuta această țară să facă față afluxului de noi refugiați din Republica Democratică Congo (RDC) și să abordeze problema insecurității alimentare în regiunea Karamoja din Uganda, la granița cu Kenya, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene.
„Insecuritatea predominantă din estul RDC a dus la o creștere a numărului de sosiri de refugiați în țara vecină Uganda, care găzduiește deja cea mai mare populație de refugiați din Africa. Această finanțare le va permite partenerilor noștri umanitari să abordeze cele mai urgente nevoi de urgență, inclusiv sprijinirea celor nou strămutați. În plus, au fost alocate fonduri Ugandei pentru a ajuta această țară să abordeze situația securității alimentare care se deteriorează rapid în regiunea Karamoja, unde jumătate de milion de persoane au nevoie urgentă de asistență alimentară”, a declarat Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.
Suma suplimentară aduce finanțarea totală pentru Uganda la 34 de milioane de euro în 2022. Situația de securitate din RDC a dus la un număr mare de persoane care au căutat refugiu în țara vecină Uganda, peste 57.000 de persoane sosind din ianuarie 2022. Uganda găzduiește deja cea mai mare populație de refugiați din Africa (1,5 milioane) și a treia ca mărime din lume. Zona Karamoja, în nord-estul Ugandei, se confruntă în prezent cu consecințele devastatoare ale secetei care afectează Cornul Africii – deseori descrisă ca fiind “cea mai gravă din ultima generație”.
Peste 500.000 de persoane au nevoie urgentă de asistență alimentară, aproximativ 100.000 de copii și femei însărcinate și care alăptează fiind grav malnutrite. Finanțarea suplimentară alocată de UE va permite partenerilor umanitari să ofere asistență alimentară și nutrițională, inclusiv asistență imediată pentru salvarea vieții celor mai vulnerabili.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este recunoscătoare României pentru sprijinul oferit Franței, care se confruntă cu incendii de vegetație.
„Mii de pompieri eroi lucrează neobosit împotriva incendiilor care fac ravagii pe întreg continentul nostru. UE a mobilizat ajutoare pentru Portugalia, Slovenia, Cehia, Albania și Franța prin intermediul instrumentului RescEU. Sunt recunoscătoare Greciei, Suediei, Italiei, Germaniei, Poloniei, Austriei și României care sprijină în prezent Franța”, a scris șefa Executivului European pe contul său de Twitter.
Thousands of heroic firefighters are working tirelessly against wildfires raging across our continent.
🇪🇺 has mobilised help for Portugal, Slovenia, Czechia, Albania & France via #rescEU.
Potrivit unui comunicat al Guvernului remis CaleaEuropeană.ro, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Franța pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul acestora.
Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, pentru autoritățile Republicii Franța.
Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Bazei PAPA de transport aerian strategic, utilizând resursele de zbor destinate Ministerului Apărării Naționale din România, vor efectua începând cu data de 11.08.2022 o misiune internațională de sprijin în Franța, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure, care au pus stăpânire pe teritoriul acestora.
Cele două aeronave, care vor pleca din București, respectiv Timișoara vor fi folosite pentru transport logistic ce constă în:
17 mijloace de intervenție: 8 mașini cu capacitate de stingere, două cisterne de apă care vin în sprijinul lor și alte mijloace de intervenție necesare pompierilor;
personal de intervenție aferent, respectiv 77 pompieri salvatori: 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.