Connect with us

SUA

Continuă disputa SUA-Ucraina spre deliciul Rusiei: Trump îl numește pe Zelenski “dictator fără alegeri” care trebuie “să se miște repede sau nu va mai avea o țară”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele american Donald Trump l-a numit pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski “dictator fără alegeri” într-o postare tăioasă pe rețeaua sa de socializare Truth Social, declarând că liderul de la Kiev a făcut o “treabă teribilă” și că „ar face bine să se miște repede sau nu va mai avea o țară”.

“Iubesc Ucraina, dar Zelenski a făcut o treabă groaznică, țara sa este distrusă, iar MILIOANE au murit inutil – Și așa continuă…”, a postat el, adâncind războiul declarațiilor între Washington și Kiev al căror start a fost dat de liderul american.

Într-o schimbare profundă de discurs la Casa Albă, Donald Trump a dat vina pe Ucraina și Zelenski pentru declanșarea războiului, sugerând că liderul de la Kiev mai are doar 4% susținere, deși sondajele arată mult diferit.

“Ei bine, ați fost acolo timp de trei ani. Ar fi trebuit să puneți capăt – trei ani. Nu ar fi trebuit să fi fost niciodată acolo. Nu ar fi trebuit să o începeți niciodată. Ar fi trebuit să încheiați o înțelegere. (…) Avem o situație în care nu am avut alegeri în Ucraina, în care avem legea marțială în Ucraina, în care liderul din Ucraina – adică urăsc să spun asta, dar a scăzut la 4% rata de aprobare – și țara a fost făcută praf”, a declarat Trump, deși sondajele din Ucraina indicau o susținere de 52% luna trecută și de 57% luna aceasta.

Drept reacție, Zelenski a precizat că președintele SUA “trăiește într-o bulă de dezinformare” și a criticat faptul că, prin discuțiile dintre secretarul de stat Marco Rubio și ministrul de externe Serghei Lavrov, Washington-ul a scos Rusia lui Putin din “izolare”.

În continuarea replicilor sale, Trump a spus că Zelenski, pe care l-a catalogat drept un “comediant cu un succes modest”, a convins America să cheltuiască 350 de miliarde de dolari pentru “a intra într-un război care nu putea fi câștigat”.

“Refuză să aibă alegeri, este foarte jos în sondajele ucrainene și singurul lucru la care s-a priceput a fost să-l joace pe Biden “ca pe o vioară””, a adăugat Trump

“Un dictator fără alegeri, Zelenski ar face bine să se miște repede sau nu va mai avea o țară”, a continuat liderul de la Casa Albă, într-un avertisment cu privire la negocieri.

Trump a declarat că, între timp, SUA “negociază cu succes sfârșitul războiului cu Rusia”, lucru pe care “toți admit” că doar administrația sa îl poate realiza.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Statele Unite ar putea înceta să mai medieze între Rusia și Ucraina dacă cele două părți nu prezintă propuneri clare pentru încheierea războiului, a avertizat marți secretarul de stat american Marco Rubio, relatează AFP, preluat de Agerpres. Între timp, președintele Ucrainean Volodimir Zelenski a transmis refuzul său categoric privind concesii teritoriale către Rusia în schimbul păcii.

„Am ajuns la un punct în care ambele părți trebuie să facă propuneri concrete pentru a pune capăt acestui conflict”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce. „Dacă nu există progrese, ne vom retrage ca mediatori în acest proces”, a adăugat ea.

Tensiunile diplomatice se amplifică după ce Kremlinul a respins propunerea Ucrainei de a declara un armistițiu de 30 de zile, cerând mai întâi să fie luate în considerare preocupările Moscovei. În schimb, Rusia a solicitat Kievului să accepte o încetare a focului de trei zile, între 8 și 10 mai, cu ocazia ceremoniilor dedicate împlinirii a 80 de ani de la victoria împotriva forțelor naziste, când este planificată o paradă militară de amploare în Piața Roșie din Moscova.

Propunerea unui armistițiu de 30 de zile, cu posibilitate de prelungire, a fost avansată de Ucraina, la inițiativa Statelor Unite, încă din martie. Președintele rus Vladimir Putin a declarat la acea vreme că, în principiu, Moscova nu respinge ideea, dar a invocat „nuanțe”, precum problemele de control și verificare, dar și necesitatea suspendării livrărilor de arme către Ucraina pe durata armistițiului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat marți că Ucraina nu va oferi „cadou” niciun teritoriu Rusiei pentru a pune capăt războiului. „Dorim cu toții ca acest război să se încheie în mod echitabil, fără cadou pentru Putin și mai ales nu teritorii”, a declarat Zelenski în cadrul unui summit regional, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Rusia ocupă parțial patru regiuni ucrainene — Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson — a căror anexare a revendicat-o în 2022, precum și peninsula Crimeea, anexată în 2014. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat luni că recunoașterea internațională a acestor anexări este o condiție „imperativă” pentru încheierea conflictului.

Administrația Trump, care își dorește o încheiere rapidă a războiului, ar lua în calcul recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei și chiar ar putea presa Ucraina să renunțe la acest teritoriu, potrivit unor surse din mass-media. Zelenski a respins categoric o astfel de eventualitate. Duminică, Donald Trump a sugerat că poziția liderului ucrainean s-ar putea schimba în viitor.

Marți, în mesajul său cotidian, Zelenski a îndemnat din nou Rusia să accepte un armistițiu „necondiționat și global” de 30 de zile. Totodată, el a avertizat Moscova cu privire la riscurile continuării războiului: rușii „sunt îngrijorați că parada lor ar putea fi amenințată și ei au dreptate să fie îngrijorați. Însă ei ar trebui să fie îngrijorați (și) de continuarea războiului”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a mai precizat că Ucraina se pregătește să discute cu Washingtonul despre posibile noi măsuri de sancțiuni împotriva Rusiei.

Continue Reading

NATO

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

Angajamentul României față de apărarea aeriană integrată consolidează protecția teritoriului românesc și a NATO, făcând America și aliații noștri mai siguri, a declarat marți ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, după ce Statele Unite au aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete Patriot în variantă modernizată pentru a înlocui sistemul de apărare aeriană donat Ucrainei de către România și va fi achiziționat prin intermediul unor fonduri externe nerambursabile, asigurate de un grup țări aliate.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unei unități de tragere MIM-104 PATRIOT. Sistemul MIM-104 PATRIOT include un set radar AN/MPQ-65 și două stații de lansare M903, a transmis și Ambasada SUA într-un comunicat.

Această unitate de tragere va înlocui sistemul pe care România l-a furnizat Ucrainei în septembrie 2024. PATRIOT poate detecta și doborî o gamă largă de amenințări cu rachete balistice și aeropurtate, iar această achiziție va consolida capacitatea României de a descuraja agresiunea în regiunea Mării Negre.

Angajamentul României față de apărarea aeriană integrată consolidează protecția teritoriului românesc și a alianței NATO, făcând America și aliații noștri mai siguri. Statele Unite apreciază sprijinul continuu pe care România l-a acordat Ucrainei, incluzând donarea unui sistem Patriot pentru a sprijini apărarea Ucrainei”, a declarat, în context, ambasadoarea Kathleen Kavalec.

Având un cost estimat de 262 de milioane de dolari, sistemul va fi achiziționat prin intermediul unor granturi de la un grup de donatori NATO.

 

Continue Reading

ENERGIE

Secretarul american al Energiei îndeamnă țările din Europa Centrală și de Est să renunțe la obiectivele UE privind tranziția energetică: A venit timpul să faceți o alegere. Vă primim cu căldură în Echipa Libertății Energetice

Published

on

© Secretary Chris Wright/ X

Statele Unite, prin persoana secretarului american al Energiei, Chris Wright, și-au exprimat dorința ca țările din Europa Centrală și de Est să se alăture strategiei sale ce vizează ”libertatea energetică”, abandonând planurile ample ce urmăresc tranziția la o economie net zero, anunță Bloomberg, conform Agerpres.

Acesta a participat la Varșovia la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, eveniment ce i-a oferit prilejul de a sublinia că Europa Occidentală a ales calea greșită a ”impunerii de la vârf a unor politici climatice costisitoare”.

Oficialul american a apreciat că investițiile în energiile regenerabile au un efect negativ asupra creșterii economice, dar majorează profiturile companiilor străine, motiv pentru care Europa de Est ar trebui să urmeze o direcție diferită, consideră Wright.

”A venit timpul ca Europa Centrală să facă o alegere. Vă primim cu căldură alături de noi în Echipa Libertății Energetice și a Prosperității pentru Cetățeni”, le-a spus Wright participanților la conferința de la Varșovia.

Acesta a recunoscut că schimbările climatice sunt un ”fenomen fizic real”, dar nu reprezintă, potrivit lui, ”cea mai urgentă problemă” a lumii.

”De fapt, concluzia clară a studiilor economice cu privire la schimbările climatice este acea că net zero 2050 este un obiectiv absolut greșit. Nu doar că nu poate fi atins, dar urmărirea cu orbire a acestui obiectiv va provoca mai multe prejudicii decât va provoca schimbarea climei”, a spus oficialul american, care a avut o întâlnire cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prilejuită de evenimentul mai sus amintit.

Agenda discuțiilor dintre cei doi a inclus mai multe proiecte-cheie:

  • Reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești — viitorul energiei nucleare sigure și curate, cu tehnologie americană de ultimă generație (NuScale);
  • Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă — proiect strategic pentru care România a semnat la finalul anului trecut contractul EPCM, inclusiv cu două mari companii americane (Fluor și Sargent & Lundy);
  • Proiectul HVDC — interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu, vital pentru integrarea regenerabilelor și consolidarea rețelei, proiect la care Fluor este de asemenea partener;
  • Hidrocentralele cu acumulare prin pompaj (CHEAP) — dezvoltarea unui lanț de astfel de “baterii verzi” în Arcul Carpatic, prin colaborarea între Hidroelectrica și prestigiosul National Renewable Energy Laboratory (NREL) din cadrul Departamentului Energiei al SUA.

Revenind la politica energetică a SUA, amintim că Donald Trump a semnat în prima zi a mandatului său un ordin executiv prin care retrage Statele Unite din Acordul de la Paris din 2015 și din toate celelalte acorduri și înțelegeri semnate sub auspiciile Convenției Națiunilor Unite privind clima. De asemenea, ordinul a pus capăt imediat sprijinului financiar american pentru climă acordat țărilor în curs de dezvoltare.

Gestul a fost primit cu regret de către Uniunea Europeană

Este pentru a doua oară când Trump retrage SUA din acest acord, care obligă aproape fiecare națiune să reducă emisiile care încălzesc planeta.

Spre deosebire de momentul în care Trump a părăsit pentru prima dată acordul de la Paris în 2017, de data aceasta puțini lideri mondiali au făcut presiuni publice asupra președintelui american pentru a rămâne.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
GENERAL38 seconds ago

Săptămâna Europeană a Imunizării. Cum sprijină Comisia Europeană statele UE să crească rata de vaccinare 

INTERNAȚIONAL2 minutes ago

Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane

COMISIA EUROPEANA23 minutes ago

Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru ca ”oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să aleagă Europa” și pentru a descătușa potențialul excepțional al pieței unice europene

COMISIA EUROPEANA26 minutes ago

Comisia Europeană mobilizează 910 milioane de euro pentru a stimula apărarea europeană și a elimina lacunele în materie de capabilități

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Zelenski pledează pentru mai multă cooperare în domeniul securității: „Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Turcia și Italia continuă să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare prin noi proiecte, fixând un nou obiectiv anual privind schimburile comerciale

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

UE are nevoie de autonomie în domeniul apărării, în contextul în care SUA își reorientează atenția spre alte regiuni, subliniază președintele Consiliului European

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Franța acuză Gruparea de hackeri ruși APT28 pentru un modus operandi de ofensivă cibernetică care a vizat mai multe entități franceze

U.E.4 hours ago

Manfred Weber, reales președinte al PPE: Suntem inima care bate a Europei și trebuie să scriem un nou program politic general de centru-dreapta

ROMÂNIA6 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending