Vizele pe termen scurt pentru cetățenii turci care vizitează țările UE ar putea fi ridicate în pofida epurărilor gestionate de autoritățile guvernamantele în urma cărora mii de judecători, funcționari publici și profesori au fost trimiși în detenție sau suspendați de la locurile lor de muncă.
”Sperăm ca acest proces să fie încheiat după vacanța de vară”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas într-o conferință de presă de la finalul săptămânii trecute, potrivit EU Observer.
Schinas a specificat faptul că poziția executivului european privind acordul legat de migrație și liberalizarea vizelor rămâne neschimbată în ciuda recentelor anunțuri ale Turciei cu privire la suspendarea temporară a Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Acesta a arătat că executivul UE este pregătit să ridice restricțiile de vize după ce decidenții politici de la Ankara decid să rescrie legea anti-terorism a Turciei. Definiția juridică laxă asupra terorismului pe care oficialitățile turce o aplică a fost folosită pentru acțiunile guvernamentale la adresa parlamentarilor opoziției, jurnaliștilor, dar și a celor care au fost favorabili încercării de lovitură de stat.
Schinas a spus că legea trebuie schimbat pentru a nu avea impact asupra jurnaliștilor, scriitorilor sau profesorilor, încheie sursa citată.
Citiți și Comisar european: Liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci iese din discuție după epurările declanșate de președintele Erdogan
Declarațiile purtătorului de cuvânt al Comisiei relevă o contradicție la nivelul executivului european după ce, săptămâna trecută, comisarul Gunther Oettinger a spus că liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci iese din discuție după ce lovitura de stat eșuată l-a determinat pe președintele Recep Tayyip Erdogan să declanșeze o epurare a administrației, armatei, poliției și sectorului judiciar.
”Nu este posibil să ridici imunitatea parlamentarilor pentru a-i intimida. Nu este posibil să intimidezi jurnaliști. Și nu este posibil să retragii de judecători din exercitarea funcției”, a completat comisarul european pentru economie și societate digitală.
Citiți și Președintele Comisiei Europene: Negocierile cu Turcia privind aderarea la UE vor înceta din momentul reintroducerii pedepsei cu moartea
Cu toate acestea, membrii Comisiei par a fi de acord cu un lucru: Turcia nu este în poziția de a deveni prea curând membră a UE și orice negociere va înceta imediat dacă Ankara reintroduce pedeapsa cu moartea.
”Cred că Turcia, în starea sa actuală, nu este nici măcar în poziția de a deveni membră a UE prea curând și nici într-o perioadă mai lungă”, a spus președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, luni.
“Să fie clar: niciun stat nu poate adera la Uniunea Europeană dacă introduce pedeapsa capitală. Turcia este un membru important al Consiliului Europei și este obligată, prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului care are reguli foarte clare în ce privește pedeapsa cu moartea”, a spus și Federica Mogherini, imediat după tentativa eșuată de lovitură de stat.
13.002 persoane au fost arestate după lovitura de stat eșuată, printre care 1.329 de polițiști, 8.831 soldați, 2.100 de judecători și procurori și 689 civili.
Starea de urgență anunțată de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, ce va permite autorităților să ia măsuri rapide împotriva celor considerați responsabili de tentativa de puci eșuată din 15 iulie, a intrat pe 21 iulie, la ora locală 01:00, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
Măsura le va permite președintelui și guvernului să ocolească parlamentul în adoptarea de noi legi și să limiteze ori să suspende drepturi și libertăți atunci când consideră necesar. Mai mult, Erdogan s-a arătat dispus să accepte o decizie a parlamentului prin care s-ar hotărî reinstituirea pedepsei cu moartea.
Totodată, Turcia va suspenda temporar Convenția Europeană a Drepturilor Omului după ce a anunțat și instituirea unei stări de urgență pentru trei luni ca urmare a tentativei de lovitură de stat de săptămâna trecută, a declarat vicepremierul Numan Kurtulmus.
.