Controalele la frontierele UE vor fi revizuite, de teama revenirii europenilor care luptă în Siria

SchengenUniunea Europeană intenţionează să reevalueze sistemul de control la frontierele externe pentru a limita plecarea tinerilor europeni în Siria, unde participă la conflictul armat din această ţară, afirmă Gilles de Kerchove, coordonatorul UE responsabil de combaterea terorismului, informează Mediafax.

Toate instrumentele de control la frontierele externe au fost concepute pentru blocarea intrării străinilor, nu pentru a evita ieşirile europenilor“, a subliniat oficialul UE, citat de AFP.

Însă plecările tinerilor europeni şi înrolarea lor în organizaţia teroristă Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliată reţelei Al-Qaida, au devenit o sursă de preocupare majoră“, a precizat Gilles de Kerchove în cursul unei reuniuni pe teme de securitate desfăşurată la Atena.

Conform serviciilor de informaţii din statele membre UE, peste 2.000 de tineri europeni luptă în Siria sau intenţionează să ajungă în această ţară. Este vorba în principal de tineri din Franţa, Belgia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Spania şi Italia, explică Gilles de Kerchove.

“Aceşti oameni reprezintă o ameninţare, pentru că devin membri ai unui grup islamist şi se antrenează. Acest lucru nu înseamnă că toţi vor reveni în spaţiul UE pentru a comite atentate, dar există riscul să revină puţini dintre ei pentru a face acest lucru, ceea ce este o problemă”, avertizează Gilles de Kerchove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.