Connect with us

COMISIA EUROPEANA

”Cooperarea globală reprezintă antidotul pentru șantajul Rusiei”, subliniază Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial, de unde a transmis că UE va sprijini ”Ucraina să renască din cenușă”

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Cooperarea globală reprezintă antidotul pentru șantajul practicat de Rusia, a fost mesajul lansat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial de la Davos (WEF), completând că ”parteneriatele internaționale se află în centul soluției”.

”Este greu de crezut că astăzi, la Davos, vorbim despre război. Spiritul de la Davos este antiteza războiului. Este vorba despre a crea legături și despre a identifica împreună soluții pentru marile provocări cu care ne confruntăm. În ultimii ani, am căutat modalități inteligente și sustenabile de a lupta împotriva schimbărilor climatice și cum să modelăm globalizarea astfel încât toți să poată beneficia; cum să facem din digitalizare o forță benefică și cum să atenuăm riscurile pe care aceasta le prezintă pentru democrațiile noastre. Davos este despre cum să construim împreună un viitor mai bun. Despre asta ar trebui să vorbim astăzi aici. În schimb, trebuie să abordăm costurile și consecințele războiului ales de Putin. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vine direct din alt secol, tratând milioane de oameni nu ca ființe umane, ci ca populații fără chip care trebuie mutate sau controlate, sau transformate în tampon între forțele militare, încercând să calce în picioare aspirațiile unei întregi națiuni cu tancuri. Aceasta nu este doar o chestiune de supraviețuire a Ucrainei. Nu este doar o problemă de securitate europeană. Acest lucru pune sub semnul întrebării întreaga noastră ordine internațională. Și de aceea, contracararea agresiunii Rusiei este o sarcină pentru întreaga comunitate globală”, a punctat von der Leyen, făcând referire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina și la responsabilitatea comună a lumii libere de a-l opri.

Războiul din Ucraina: obiective pe termen scurt și lung

Pe termen scurt, ”Ucraina trebuie să câștige acest război, iar agresiunea lui Putin trebuie să fie un eșec strategic”.

”Vom face tot ce putem pentru a-i ajuta pe ucraineni să învingă și să reia viitorul în mâinile lor. Pentru prima dată în istoria noastră, Uniunea Europeană oferă ajutor militar unei țări atacate. Ne mobilizăm întreaga putere economică. Sancțiunile noastre și autosancțiunile aplicate de companiile însele secătuiesc economia Rusiei și mașina de război a Kremlinului. Statele noastre membreau grijă de șase milioane de refugiați ucraineni și de opt milioane de persoane strămutate în interiorul țării. Și, în paralel, Ucraina are nevoie acum de sprijin bugetar direct pentru a menține economia în funcțiune – pensii, salarii, servicii de bază. Am propus o asistență macrofinanciară de peste 10 miliarde de euro – cel mai mare pachet de asistență macrofinanciară conceput vreodată de Uniunea Europeană pentru o țară terță. Și alte țări, începând cu Statele Unite, fac tot ce pot. Este o operațiune de ajutor economic fără precedent în istoria recentă”, a amintit von der Leyen o serie din măsurile adoptate de Uniunea Europeană pentru a sprijini Ucraina în fața agresiunii ruse.

Pe termen lung, Uniunea Europeană trebuie să sprijine ”Ucraina să renască din propria-i cenușă”, consideră oficialul european.

”Aceasta este ideea care stă la baza platformei de reconstrucție pe care i-am propus-o președintelui Zelenski. Ieri, în discursul său de aici, de la Davos, a recunoscut unitatea fără precedent a lumii democratice – înțelegerea faptului că trebuie să se lupte pentru libertate. Reconstrucția Ucrainei necesită, de asemenea, unitatea noastră fără precedent. După cum a spus președintele Zelenski: volumul de muncă este colosal. Dar, împreună, putem și vom reuși să depășim această provocare. Acesta este motivul pentru care am propus o platformă de reconstrucție care să fie condusă de Ucraina și de Comisia Europeană, deoarece vom combina reforma cu investițiile. Platforma invită la contribuții globale – de la orice țară căreia îi pasă de viitorul Ucrainei, de la instituțiile financiare internaționale și de la sectorul privat. Și m-am bucurat să aud despre conferința de la Lugano. Avem nevoie de toată lumea la bord. Børge Brende l-a numit un Plan Marshall pentru Ucraina. Și nu ar trebui să lăsăm nicio piatră neîntoarsă – inclusiv, dacă este posibil, să folosim activele rusești. Dar nu este vorba doar de repararea pagubelor produse de furia distructivă a lui Putin, ci și de construirea viitorului pe care ucrainenii și l-au ales singuri. De ani de zile, poporul ucrainean a muncit pentru schimbare. Acesta este motivul pentru care l-au ales în primul rând pe Volodimir Zelenski”, a completat von der Leyen.

Aceasta este de părere că ”reconstrucția țării ar trebui să combine investițiile masive cu reforme ambițioase pentru a moderniza administrația ucraineană, pentru a institui cu fermitate statul de drept și independența sistemului judiciar, pentru a lupta împotriva corupției, pentru a construi o economie echitabilă, durabilă și competitivă și, astfel, pentru a sprijini ferm Ucraina în urmărirea parcursului său european. Ucraina face parte din familia noastră europeană. Ucrainenii au rămas în picioare în fața violenței brutale. Ei au luptat pentru propria libertate și pentru umanitate. Noi suntem alături de ei. Acesta este un moment definitoriu pentru democrațiile din lume”.

Consolidarea cooperării și un sprijin sporit la nivel european și global în fața provocărilor actuale

”Acest conflict trimite, de asemenea, unde de șoc în întreaga lume, perturbând și mai mult lanțurile de aprovizionare, deja afectate de pandemie. El pune noi poveri asupra întreprinderilor și gospodăriilor și a creat o ceață densă de incertitudine pentru investitorii din întreaga lume. Și din ce în ce mai multe țări și companii, deja lovite de doi ani de COVID-19 și de toate problemele lanțului de aprovizionare trebuie acum să facă față creșterii prețurilor la energie ca rezultat direct al războiului impardonabil al lui Putin. Iar Rusia a încercat să pună presiuni asupra noastră, de exemplu, tăind livrările de gaz către Polonia, Bulgaria și Finlanda. Dar acest război și acest comportament nu au făcut decât să întărească hotărârea Europei de a scăpa rapid de combustibilii fosili ruși”, a mai subliniat von der Leyen.

Astfel, președinta Comisiei Europene a dat drept exemplu de ”cooperare transfrontalieră dusă la un nou nivel” ceea ce s-a ”întâmplat săptămâna trecută în Marea Nordului” când ”patru țări europene și-au unit forțele pentru a valorifica energia eoliană offshore”.

Astfel, aceasta a anunțat că ”Europa încheie noi acorduri cu furnizori de încredere din întreaga lume. În martie, am convenit cu președintele Biden să intensificăm semnificativ livrările de gaz natural lichefiat din SUA către Europa. De asemenea, mai mult gaz natural lichefiat și gaz natural vor veni din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. În curând vor deveni operaționale noi terminale de gaz natural lichefiat în Grecia, Cipru și Polonia, precum și noi interconectori. Iar infrastructura de conducte de legătură va forma nucleul viitoarelor noastre coridoare de hidrogen. Hidrogenul este noua frontieră a rețelei energetice europene”.

”Economiile viitorului se vor baza pe litiu pentru baterii, pe siliciu metalic pentru cipuri”

”Economiile viitorului nu se vor mai baza pe cărbune și petrol, ci pe litiu pentru baterii, pe siliciu metalic pentru cipuri, pe magneți permanenți pe bază de pământuri rare pentru vehicule electrice și turbine eoliene. Și este sigur: tranziția ecologică și cea digitală vor crește masiv nevoia noastră de aceste materiale. Cu toate acestea, accesul la aceste materiale nu este un dat. Pentru multe dintre ele, ne bazăm pe o mână de producători din lume. Așadar, trebuie să evităm să cădem în aceeași capcană ca și în cazul petrolului și al gazelor. Nu ar trebui să înlocuim vechile dependențe cu altele noi. Prin urmare, lucrăm pentru a asigura reziliența lanțurilor noastre de aprovizionare. Și, din nou, parteneriatele internaționale puternice se află în centrul soluției. Comisia a asigurat deja parteneriate strategice pentru materii prime cu țări precum Canada. Și vor urma și alte parteneriate fiabile. Împreună, putem crea interdependențe mai echilibrate și putem construi lanțuri de aprovizionare în care putem avea cu adevărat încredere”, le-a mai transmis von der Leyen celor prezenția la Forumul economic mondial (WEF).

Cooperarea globală, antidotul pentru șantajul Rusiei 

Președinta Comisiei Europene a acuzat Rusia că folosește ”foametea și cerealele pentru a-și exercita puterea”, iar în fața acestui șantaj este nevoie de o ”cooperare globală”.

”În primul rând, Europa depune eforturi susținute pentru a transporta cereale pe piețele globale. În prezent, există 20 de milioane de tone de grâu blocate în Ucraina. Exportul obișnuit era de 5 milioane de tone de grâu pe lună. Acesta a scăzut acum la 200.000 până la 1 milion de tone (…)  În al doilea rând, ne intensificăm propria producție pentru a reduce presiunea asupra piețelor alimentare globale. Și colaborăm cu Programul alimentar mondial, astfel încât stocurile disponibile și produsele suplimentare să poată ajunge în țările vulnerabile la prețuri accesibile. În al treilea rând, sprijinim Africa pentru a deveni mai puțin dependentă de importurile de alimente. Cu numai 50 de ani în urmă, Africa producea toate alimentele de care avea nevoie”, a detaliat Ursula von der Leyen cele trei linii de acțiune europeană pentru a combate ”o criză alimentară” ale cărei semne se văd deja.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană a aprobat Programul de Dezvoltare Durabilă. Marcel Boloș: După finalizarea investițiilor din bani UE, gradul de conectare a populației la rețeaua de apă va fi de peste 85%

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Dezvoltare Durabilă, aferent perioadei de programare 2021–2027.

Potrivit unui comunicat al instituției, Programul Dezvoltare Durabilă beneficiază de o alocare totală de 5.254.203.319 euro și va crea premisele pentru realizarea coeziunii sociale, economice și teritoriale prin sprijinirea unei economii cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră, astfel încât să se atingă neutralitatea climatică până în 2050 și să se asigure  utilizarea eficientă a resurselor naturale.

Astfel, programul va finanța din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondului de Coeziune (FC) patru priorități de investiții: infrastructura de apă și apă uzată (2.937.775.940 euro); managementul deșeurilor (480.000.000 euro); conservarea biodiversităţii (111.764.706 euro); calitatea aerului si decontaminarea siturilor poluate (88.235.295 euro); managementul riscurilor (51.881.857 euro); adaptarea la schimbările climatice prin îmbunătățirea eficienței energetice, creșterea gradului de utilizare a energiei regenerabile și dezvoltarea sistemelor inteligente de energie (1.118.545.521 euro).

”România are parte de un moment important astăzi pentru ceea ce înseamnă îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Vorbim despre investiții record pentru adaptarea la schimbările climatice prin creșterea eficienței energetice și dezvoltarea sistemelor inteligente de energie, infrastructura de apă și apă uzată, decontaminarea siturilor poluate și managementul riscurilor. Avem garanția că toate cele 21 de proiecte, cu valoare de 4,5 miliarde euro, pe care le avem în pregătire, vor însemna racordarea la rețeaua de apă a peste două milioane de beneficiari. Iar aceste proiecte sunt doar o mică parte dintre obiectivele pe care le avem prin Programul Dezvoltare Durabilă. Conform analizelor disponibile, gradul de conectare a populației la rețeaua de apă, după finalizarea tuturor investițiilor din bani europeni, va fi de peste 85%”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Operațiunile de importanță strategică care se vor sprijini prin PDD cu perioadă de implementare intervalul 2021–2029 vor fi:

 • dezvoltarea rețelelor inteligente de electricitate (Smart Grids);
 • investiții integrate de dezvoltare a sistemelor de apă și apă uzată care contribuie la conformarea cu directivele;
 • îmbunătățirea modului de gestionare a deșeurilor municipale în vedere asigurării tranziției spre economia circulară;
 • îmbunătățirea monitorizării calității aerului pentru îndeplinirea cerințelor de monitorizare și reducere a emisiilor rezultate din directive;
 • investigarea preliminară și detaliată a siturilor contaminate.

Rezultatele așteptate după finalizarea Planului Dezvoltare Durabilă

Prin investițiile ce se vor realiza se au în vedere următoarele rezultate majore:

 • 3.768 km conducte noi sau optimizate pentru sistemele de distribuție din rețeaua publică de alimentare cu apă;
 • 3.209 km conducte noi sau optimizate pentru rețeaua publică de colectare a apelor uzate;
 • capacități suplimentare pentru reciclarea deșeurilor pentru o cantitate de 360.000 t/an;
 • protejarea a 116,955 ha din suprafața siturilor Natura 2000 care fac obiectul unor măsuri de protecție și de refacere;
 • protecția și restaurarea a 2.310 ha de ecosisteme degradate din afara siturilor Natura 2000;
 • creșterea suprafeței acoperite de sisteme de monitorizare a poluării aerului instalate în 54 de zone de calitate a aerului;
 • investigarea a 1.183 situri potențial contaminate;
 • protejarea a 955 ha împotriva inundațiilor prin infrastructuri verzi construite sau optimizate pentru adaptarea la schimbările climatice;
 • lucrări noi sau de consolidare pentru protecția împotriva inundațiilor pentru 4,5 km în zona de coastă;
 • 155 km de conducte ale rețelei de termoficare și răcire centralizată nou construite sau îmbunătățite;
 • 259 întreprinderi sprijinite pentru investiții în eficiență energetică;
 • capacitate de producție suplimentară de 14 MW pentru energia din surse regenerabile;
 • 1.437 km conducte ale rețelei de transport și distribuție a gazelor nou construite sau îmbunătățite.

Politica de Coeziune 2021–2027

În luna octombrie a avut loc evenimentul de semnare a Acordului de Parteneriat între Guvernul României și Comisia Europeană, documentul strategic care acoperă fondurile Politicii de Coeziune și cel al Politicii Maritime și Pescuit pentru perioada de Programare 2021 – 2027.

Astfel, în al treilea exerciţiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, se vor implementa şaisprezece Programe, prin care României îi vor fi alocate peste 31 de miliarde de euro.

Până la acest moment au fost deja toate variantele finale ale Programelor, 9 dintre ele fiind deja aprobate.

Primul Program aprobat de executivul european din Politica de coeziune 2021–2027 a fost Programul Asistență Tehnică, la 23 august, cu o alocare de 0,96 miliarde de euro. Ulterior, 7 din cele 8 Programe Regionale au primit avizul pozitiv al Executivului european.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

InvestEU: Comisia Europeană și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei semnează un acord în valoare de 500 mil. euro pentru finanțarea investițiilor sociale

Published

on

© Paolo Gentiloni - Twitter

Astăzi, Comisia Europeană și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) au semnat un acord de garanție InvestEU în valoare de până la 159 de milioane de euro. Astfel, CEB devine partener de implementare InvestEU și va mobiliza aproximativ 500 de milioane de euro sub formă de împrumuturi suplimentare pentru proiecte sociale. Acest acord reprezintă o etapă importantă, deoarece este pentru prima dată când InvestEU sprijină investițiile unei bănci multilaterale de dezvoltare cu un mandat exclusiv social, se arată în comunicatul oficial al Executivului European. 

Acordul de garantare, semnat astăzi la Bruxelles de comisarul Paolo Gentiloni și de guvernatorul CEB, Carlo Monticelli, va debloca investiții semnificative în cadrul ferestrelor InvestEU “investiții sociale și competențe” și “infrastructură durabilă”.

Acestea includ locuințe sociale, locuințe la prețuri accesibile și locuințe pentru studenți, educație, ocuparea forței de muncă și competențe, asistență medicală, îngrijire pe termen lung și asistență socială precum și mobilitate urbană curată și inteligentă, servicii de apă și apă uzată și protecție împotriva inundațiilor.

Portofoliul de proiecte acoperite de această garanție InvestEU va sprijini, de asemenea, obiective transversale, cum ar fi egalitatea de gen și incluziunea socială și economică a grupurilor vulnerabile, inclusiv a persoanelor cu handicap. Primele operațiuni în cadrul acordului sunt așteptate să fie aprobate în cursul anului 2023.

InvestEU oferă o garanție bugetară a UE partenerilor de implementare pentru a le spori capacitatea de asumare a riscurilor și, prin urmare, contribuie la mobilizarea investițiilor publice și private pentru prioritățile politice ale UE.

„InvestEU va juca un rol important în mobilizarea investițiilor necesare pentru realizarea obiectivelor mai ample ale UE în anii următori. Și nu există un obiectiv mai important decât construirea unei Europe sociale puternice. Sunt încântat că, începând de astăzi, avem Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ca partener de punere în aplicare a InvestEU, în special pentru investițiile sociale”, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

„Prin combinarea garanției UE cu finanțarea și expertiza CEB, vom deveni parteneri și mai eficienți ai țărilor noastre membre în răspunsul lor la provocările sociale actuale. Acest acord important va consolida cooperarea noastră de lungă durată cu Comisia Europeană și reprezintă o recunoaștere a rolului strategic al CEB în promovarea coeziunii sociale în Europa”, a declarat Guvernatorul CEB, Carlo Monticelli.


Programul InvestEU va oferi UE o finanțare crucială pe termen lung prin mobilizarea unor fonduri publice și private substanțiale în sprijinul unei redresări durabile. De asemenea, va contribui la mobilizarea investițiilor private pentru prioritățile de politică ale UE, cum ar fi programul european “Green Deal” și tranziția digitală. Programul este alcătuit din trei componente: Fondul InvestEU, centrul consultativ InvestEU și portalul InvestEU. Fondul InvestEU va fi pus în aplicare prin intermediul partenerilor financiari care vor investi în proiecte utilizând garanția de 26,2 miliarde EUR de la bugetul UE. Întreaga garanție bugetară va susține proiectele de investiții ale partenerilor de implementare, va crește capacitatea acestora de asumare a riscurilor și va mobiliza astfel cel puțin 372 de miliarde EUR în investiții suplimentare.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) este o bancă de dezvoltare multilaterală cu un mandat exclusiv social și reprezintă un instrument major al politicii de solidaritate în Europa. De la înființarea sa în 1956, aceasta a investit în proiecte sociale care promovează creșterea favorabilă incluziunii și oferă sprijin pentru populațiile cele mai vulnerabile din Europa. CEB acordă împrumuturi și garanții celor 42 de state membre ale sale pentru a finanța proiecte care îndeplinesc un anumit număr de criterii. Printre potențialii împrumutați se numără guverne, autorități locale sau regionale și instituții financiare.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”, inițiat de președintele Volodimir Zelenski, sâmbătă, la Summit-ul internațional privind securitatea alimentară, de la Kiev, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj video.

 

Oficialul european a declarat că susține pe deplin inițiativa șefului statului ucrainean privind ”Cerealele din Ucraina”. Potrivit acesteia, inițiativa este o contribuție semnificativă la garantarea securității alimentare în lume și o manifestare a solidarității cu cei care au nevoie de un astfel de ajutor în contextul în care Rusia folosește „din nou alimentele ca armă”.

„Ca parte a agresiunii sale brutale împotriva Ucrainei, Rusia a distrus producția agricolă, a vizat silozurile de cereale și v-a blocat porturile. Astfel, Rusia privează țările cele mai vulnerabile din Africa, Orientul Mijlociu și Asia de accesul vital la alimente. Și apoi se folosește de dezinformare pentru a da vina pe alții pentru acțiunile sale josnice. Trebuie să continuăm să luptăm împotriva acestui lucru”, a afirmat Ursula von der Leyen. Programul trimite „un semnal foarte puternic întregii lumi că nu ne vom lăsa partenerii noștri cei mai vulnerabili fără ajutor”, a adăugat președinta Comisiei.

Citiți și ”Cereale din Ucraina”: Volodimir Zelenski a inițiat un program umanitar internațional pentru combaterea crizei alimentare globale

Totodată, aceasta a anunțat sprijinul Comisiei Europene pentru încărcarea a două nave cu cereale.

„Vom plăti pentru a transporta 40.000 de tone de cereale, adică restul de cereale pe care le-ați pus la dispoziție. Oricare ar fi costurile”, a declarat șefa Executivului european.

De asemenea, von der Leyen a punctat importanța continuării inițiativei privind cerealele din Marea Neagră și succesul major al Culoarelor de Solidaritate instituite de Comisia Europeană cu sprijinul în special al statelor UE din apropierea graniței cu Ucraina. 

„Culoarele de Solidaritate instituite de Comisie și de statele membre limitrofe reprezintă un succes major. Din luna mai, acestea au permis exportul a peste 17 milioane de tone de cereale și produse alimentare ucrainene. Acestea reprezintă singura opțiune pentru exportul tuturor celorlalte produse ucrainene non-agricole către restul lumii. Culoarele de Solidaritate au devenit un colac de salvare pentru economia ucraineană, aducând agricultorilor și întreprinderilor ucrainene un venit de peste 19 miliarde de euro, atât de necesar. Comisia Europeană, împreună cu instituții financiare precum BEI, BERD și Banca Mondială, au mobilizat acum 1 miliard de euro ca finanțare suplimentară pentru a spori capacitatea acestor culoare de solidaritate. Și salutăm prelungirea cu 120 de zile a Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră. Împreună, Culoarele de Solidaritate ale UE și Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră au permis exportul a peste 28 de milioane de tone de produse agricole pe piața mondială, în special către țările care au cea mai mare nevoie de ele”, a mai declarat șefa Comisiei Europene.

Programul umanitar inițiat de liderul de la Kiev prevede achiziționarea de către parteneri a produselor alimentare de la producătorii ucraineni și trimiterea lor în țările din Africa și Asia care se află în pragul foametei. Acest lucru va permite organizarea sprijinului internațional pentru agricultura ucraineană, protejarea suprafețelor cultivate, susținerea producției, îmbunătățirea lanțurilor de aprovizionare și găsirea unor clienți internaționali care să garanteze achiziționarea de produse alimentare ucrainene.

Continue Reading

Facebook

NATO7 mins ago

Începe ministeriala de externe a NATO de la București. Jens Stoltenberg: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Mă aștept să sporim sprijinul de apărare antiaeriană pentru Ucraina

SCHENGEN9 hours ago

Social-democrații din Parlamentul Suediei spun “da” aderării României și Bulgariei la Schengen și se declară pregătiți să susțină poziția Guvernului de la Stockholm

NATO12 hours ago

Secretarul general al NATO: Sunt recunoscător pentru sprijinul puternic din partea României pentru aderarea Finlandei și Suediei la Alianță

NATO14 hours ago

Nicolae Ciucă, întâlnire cu Jens Stoltenberg. Prim-ministrul a apreciat măsurile luate din timp de NATO pentru apărarea colectivă a Flancului Estic

NATO15 hours ago

Klaus Iohannis, în ajunul ministerialei NATO de la București: Avem nevoie de planuri foarte concrete în cazul unui atac. Nu putem lăsa astfel de decizii pentru ultimul moment

ROMÂNIA15 hours ago

Nicolae Ciucă, mesaj înainte de 1 Decembrie: Misiunea noastră trebuie să fie națiunea română ca națiune europeană

ROMÂNIA15 hours ago

Președintele Camerei Deputaților îndeamnă, cu ocazia Zilei Naționale, la solidaritate cu toți cei care au cea mai mare nevoie de ajutor

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană a aprobat Programul de Dezvoltare Durabilă. Marcel Boloș: După finalizarea investițiilor din bani UE, gradul de conectare a populației la rețeaua de apă va fi de peste 85%

ROMÂNIA16 hours ago

SUA și România: parteneri strategici de 25 de ani. Washington-ul prezintă bornele unui parteneriat “înrădăcinat într-un angajament comun față de valorile democratice” în ajunul vizitei lui Blinken la București

NATO17 hours ago

Reuniunea Liderilor de la München: Bogdan Aurescu a pledat pentru un “to-do list” transatlantic pentru securitatea la Marea Neagră

NATO7 mins ago

Începe ministeriala de externe a NATO de la București. Jens Stoltenberg: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Mă aștept să sporim sprijinul de apărare antiaeriană pentru Ucraina

NATO18 hours ago

Reuniunea Liderilor de la München. Klaus Iohannis: Unitatea transatlantică, o surpriză strategică pentru Rusia. Importanța strategică a Mării Negre, o lecție învățată

NATO19 hours ago

Bogdan Aurescu: Organizarea Reuniunii Liderilor de la München la București, o recunoaștere a rolului strategic al României. Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră

ROMÂNIA21 hours ago

Nicolae Ciucă a discutat cu premierul Serbiei despre revigorarea dialogului bilateral și intensificarea cooperării economice

ROMÂNIA22 hours ago

Ministrul croat de externe se așteaptă la o decizie pozitivă privind aderarea țării sale la Schengen: Susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

U.E.4 days ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO4 days ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

Team2Share

Trending