Uniunea Europeană este pregătită să contribuie prin Pactul Verde European la Pactul Verde Global și doar în câteva luni va propune o lege privind clima la nivel Uniunii, este declarația făcută de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în prima sa zi de lucru în această funcție, cu prilejul discursului susținut la Conferința Părților de la Madrid (COP25), cel mai mare eveniment pe acțiuni climatice după Summitul ONU din 23 septembrie.
,,În zece zile, Comisia Europeană va prezenta Pactul Verde European. Scopul nostru este ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Dar pentru asta trebuie să implementăm politicile acum, trebuie să acționăm acum, pentru că este o tranziție de generații prin care trebuie să trecem”, este mesajul cu care președintele Comisiei Europene și-a început discursul intitulat ,,Trei gânduri, trei piloni, pentru trei minute”.
Conferința Părților (COP25) – denumirea folosită de ONU pentru reuniunea anuală a aproape 200 de țări pentru a discuta acțiunile internaționale privind schimbările climatice – a început astăzi, 2 decembrie și va dura două săptămâni, de-a lungul cărora aproximativ 25.000 de participanți sunt așteptați să-și aducă contribuția privind soluțiile de gestionare a provocărilor de mediu.
COP25 va pune presiune asupra țărilor participante de a-și asuma un calendar clar privind reducerea emisiilor de CO2, la cinci ani de la Acordul de la Paris.
În primul rând, ,,Pactul Verde European este noua strategie de creștere a Europei care va scădea emisiile, în același timp în care va crea noi locuri de muncă și ne va îmbunătăți calitatea vieții”, a spus von der Leyen. ,,Pentru aceste lucruri avem nevoie de investiții. Investiții, cercetare și inovare în sfera tehnologiilor verzi pentru a reuși”, a reiterat șefa Comisiei Europene.
Citiți și
Ursula von der Leyen, discurs în hemiciclul Parlamentului European: ,,Protejarea climei, tema existențială pentru Europa și întreaga lume”
Ursula von der Leyen: Următorul buget al UE nu trebuie văzut ,,ca un simplu exercițiu de contabilitate”. Investițiile trebuie să curgă acolo unde este nevoie pentru ca UE să conducă tranziția digitală și climatică
Potrivit Ursulei von der Leyen, UE va veni ,,cu un plan european pentru investiții sustenabile care va sprijini investiții în valoare de peste 1 trilion euro în următorul deceniu. Dacă există ,,scurgeri de carbon, trebuie să ne gândim la o taxă vamală” pentru importurile în UE.
În al doilea rând, ,,doar ceea ce se poate măsura, va fi îndeplinit”, a spus von der Leyen. De aceea, ,,în martie anul viitor vom propune prima lege europeană privind clima pentru a face tranziția către neutralitatea carbonului ireversibilă. Acest lucru va include extinderea comerțului cu emisii la diferite sectoare, energie curată, sigură și ieftină, impulsionarea economiei circulare, o strategie pentru susținerea biodiversității și a fermelor”, a dezvăluit aceasta, care a atras atenția că nu ar trebui să ne descurajeze costurile ridicate ale tranziției climatice: ,,Când vorbim despre costuri, trebuie să ținem minte întotdeauna cât ne va costa în plus dacă nu vom acționa acum”.
În al treilea rând, tranziția trebuie să servească ,,tuturor sau nu va avea succes”, a explicat șefa Comisiei Europene, adăugând că ,,prin intermediul unui fond european pentru o tranziție echitabilă, îi vom ajuta pe aceia care trebuie să facă un pas mai mare și nu vom lăsa pe nimeni în urmă. Vom apela la finanțare publică și privată cu ajutorul Băncii Europene de Investiții, care și-a luat angajamentul de a deveni ,,banca pentru climă” a Europei.
Per ansamblu, a încheiat președintele Comisiei Europene, ,,noi, europenii, suntem pregătiți”, dar dacă ,,ne mișcăm împreună, o vom face mai repede, ceea ce va fi în interesul tuturor”. În acest sens, von der Leyen a precizat că UE va fi cât se poate de ambițioasă în cadrul negocierilor desfășurate în marja COP25 și că este pregătită să contribuie prin Pactul Verde European la Pactul Verde Global.
Evenimentul cu participare globală are loc la Madrid anul acesta, după ce inițial locația trebuia să fie capitala chileană, Santiago, însă tulburările sociale au determinat mutarea Conferinței în Spania, pe ultima sută de metri. Summit-ul de douăzeci de zile debutează în contextul în care Uniunea Europeană și-a asumat implementarea unui plan elaborat privind acțiunea climatică, Pactul Verde European (concentrat pe reducerea emisiilor de CO2 cu până la 60% până în 2030 și stabilirea premiselor pentru neutralitatea carbonului până în 2050), iar ONU a lansat multiple avertismente referitoare la faptul că emisiile globale au crescut cu 1,5% pe an în medie în ultimul deceniu, iar planeta se apropie de o catastrofă climatică fără precedent.
Citiți și Un nou raport al ONU avertizează asupra impactului uman și economic al schimbările climatice pe fondul ,,timidității în acțiune” a SUA, Indiei și Chinei la Summitul pentru Acțiune Climatică
În ceea ce privește lista participanților la cel mai înalt nivel, la COP25 sunt așteptați 30 de șefi de stat, preșdintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Secretarul General al ONU, Antonio Guterres.
Marele absent de la eveniment va fi președintele Statelor Unite, Donald Trump, cel care a inițiat procesul de retragere formală a țării sale din Acordul de la Paris la care administrația Obama aderase în 2015. Totuși, SUA vor fi reprezentate de Purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care va conduce delegația parlamentară americană la COP25, informează BBC.
Scopul discuțiilor este pregătirea terenului pentru anul viitor, când se vor împlini cinci ani de la semnarea Acordului de la Paris, cel mai ambițios document care reglementează măsurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon începând cu anul 2020. Astfel, anul viitor, țările semnatare ale Acordului vor trebui să-și asume angajamente clare privind țintele de reducere a emisiilor de C02 și, eventual, să-și contureze pe termen lung intențiile privind atingerea țintei ,,zero emisii nete”, înaintea reuniunii de anul viitor de la Glasgow (COP26). În acest sens, reuniunea ar trebui să se concretizeze, printre altele, cu conturarea unui calendar ferm privind momentul de depunere a angajamentelor în 2020.
Conferința Părților de la Madrid debutează, însă, cu așteptarea de a repara rezultatele slabe pe parte de angajamente asumate ale Summitului pentru Acțiune Climatică al ONU, din septembrie, când doar 65 de țări au spus că își vor atinge obiectivele naționale pentru climă, în timp ce China, SUA și India, cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră care duc la încălzirea planetei, nu și-au asumat angajamente clare de a multiplica acțiunile pentru combaterea schimbărilor climatice din planurile lor naționale pentru mediu într-un termen limită.
În aceste condiții, este de așteptat ca UE să preia inițiativa în privința conturării unui plan clar de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și de atingere a neutralității climatice până în 2050 mai ales în contextul în care noua Comisie Europeană a făcut din acest lucru o prioritate absoută în următorii cinci ani.