Connect with us

MAREA BRITANIE

COP26: Boris Johnson a lansat un plan internațional pentru accesul la tehnologii curate oriunde în lume. UE, SUA, China și alte 40 de state au aderat la această inițiativă

Published

on

© No. 10/ Flickr

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a lansat marți, 2 noiembrie, în cadrul COP26, un plan internațional pentru a oferi tehnologii curate și accesibile oriunde în lume până în 2030, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro. Peste 40 de lideri mondiali au sprijinit și au semnat noua agendă Breakthrough, inclusiv SUA, India, UE, China, economii în curs de dezvoltare și unele dintre țările cele mai vulnerabile la schimbările climatice – reprezentând peste 70% din economia mondială și fiecare regiune.
 
Având ca model strategia de referință a Regatului Unit, Net Zero Strategy (Strategia Net Zero), Agenda Breakthrough va permite țărilor și întreprinderilor să își coordoneze și să își consolideze acțiunile în domeniul climei în fiecare an, pentru a extinde și accelera semnificativ dezvoltarea și implementarea tehnologiilor curate și pentru a reduce costurile în acest deceniu. 
 
Obiectivul este de a transforma tehnologiile nepoluante în alegerea cea mai accesibilă și atractivă pentru toți, la nivel global, în fiecare dintre cele mai poluante sectoare până în 2030, sprijinind în special țările în curs de dezvoltare pentru a avea acces la inovațiile și instrumentele necesare pentru a face tranziția către „zero emisii nete”. 

Prim-ministrul Boris Johnson stabilește primele cinci obiective “Glasgow Breakthroughs”, care acoperă împreună peste 50% din emisiile globale:

  • Transportul rutier: Vehiculele cu emisii zero vor deveni noua normalitate și vor fi accesibile, accesibile și durabile în toate regiunile până în 2030.
  • Energie: Energia nepoluantă este cea mai accesibilă și mai fiabilă opțiune pentru ca toate țările să își satisfacă eficient nevoile de energie până în 2030.  
  • Oțel: Oțelul cu emisii aproape zero va fi alegerea preferată pe piețele globale, cu o utilizare eficientă și o producție de oțel cu emisii aproape zero stabilită și în creștere în fiecare regiune până în 2030.
  • Hidrogen: Hidrogenul regenerabil și cu emisii reduse de carbon la prețuri accesibile va fi disponibil la nivel mondial până în 2030.
  • Agricultură: Până în 2030, o agricultură durabilă și rezistentă la schimbările climatice va fi cea mai atractivă opțiune și va fi adoptată pe scară largă de către fermierii de pretutindeni.

 În cadrul acestui plan, țările și întreprinderile vor colabora îndeaproape prin intermediul unei serii de inițiative internaționale de prim rang pentru a accelera inovarea și a dezvolta industriile ecologice – aceasta include, de exemplu, stimularea investițiilor ecologice prin semnale puternice adresate industriei cu privire la economia viitoare, alinierea politicilor și standardelor, unirea eforturilor de cercetare și dezvoltare, coordonarea investițiilor publice și mobilizarea finanțării private, în special pentru țările în curs de dezvoltare.
 
Realizarea primelor cinci progrese ar putea crea 20 de milioane de noi locuri de muncă la nivel mondial și ar putea adăuga peste 16 trilioane de dolari atât în economiile emergente, cât și în cele avansate.
 
Această declarație survine în contextul în care premierul este gazda liderilor mondiali în cea de-a doua zi a Summitului COP26, în cadrul unei sesiuni privind inovarea și tehnologia curată.
 
Prin transformarea tehnologiei curate în alegerea cea mai accesibilă și atractivă, în alegerea implicită în sectoarele care sunt în prezent cele mai poluante, putem reduce emisiile în întreaga lume. Glasgow Breakthroughs vor impulsiona acest lucru, astfel încât, până în 2030, tehnologiile curate să poată fi folosite pretutindeni, nu numai pentru a reduce emisiile, ci și pentru a crea mai multe locuri de muncă și o mai mare prosperitate”, a declarat premierul britanic Boris Johnson.
 
Glasgow Breakthroughs va impulsiona progresul la nivel mondial în direcția reducerii la jumătate a emisiilor până în 2030, ceea ce este esențial pentru a menține la orizont limitarea creșterii temperaturilor la 1,5°C, și va sprijini obiectivele-cheie ale Președinției britanice de a asigura acțiuni la nivel mondial privind eliminarea treptată a cărbunelui și accelerarea tranziției către vehiculele electrice.
 
Liderii se vor angaja, de asemenea, să discute în fiecare an progresele înregistrate la nivel mondial în fiecare sector, începând cu 2022 – susținute de rapoarte anuale conduse de Agenția Internațională pentru Energie în colaborare cu Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile și cu promotorii la nivel înalt ai ONU – și vor organiza discuții anuale ale miniștrilor din toate guvernele în cadrul reuniunilor ministeriale privind misiunea de inovare și energia curată. Acest ” Proces de monitorizare globală” va încerca să susțină și să consolideze în mod continuu cooperarea internațională în cadrul agendei pe parcursul acestui deceniu.
 
La evenimentul de marți, se așteaptă ca liderii mondiali, directorii executivi și filantropii să lanseze, de asemenea, o serie de noi inițiative în sprijinul Glasgow Breakthroughs, printre care:

  • Lansarea Alianței Globale a Energiei pentru Oameni și Planetă, cu o finanțare inițială de 10 miliarde de dolari din partea unor organizații filantropice și a băncilor de dezvoltare pentru a sprijini accesul la energie și tranziția către o energie curată în regiunea de sud a lumii, în parteneriat strategic cu Consiliul pentru Tranziția Energetică, condus de Regatul Unit.
  • Lansarea inițiativei “Green Grids”, condusă de Regatul Unit și India – “Un singur soare, o singură lume, o singură rețea”, aprobată de peste 80 de țări, pentru a mobiliza voința politică, finanțarea și asistența tehnică necesare pentru interconectarea continentelor, țărilor și comunităților la cele mai bune surse de energie regenerabilă la nivel mondial, pentru a se asigura că nimeni nu rămâne fără acces la energie curată.
  • AIM4C, o nouă inițiativă condusă de SUA și Emiratele Arabe Unite, cu sprijinul a peste 30 de țări, dedicată accelerării inovării în domeniul agriculturii durabile, a obținut deja 4 miliarde de dolari în investiții suplimentare în agricultura inteligentă din punct de vedere climatic și în inovarea sistemelor alimentare, inclusiv 1 miliard de dolari din partea SUA.
  • Programul “Breakthrough Energy Catalyst”, care vizează strângerea a 3 miliarde de dolari cu capital în condiții avantajoase pentru a cataliza investiții de până la 30 de miliarde de dolari în reducerea costurilor tehnologiilor curate și crearea de piețe pentru produse ecologice, cum ar fi hidrogenul ecologic, Captarea Directă a Aerului, stocarea energiei pe termen lung și combustibilul sustenabil pentru aviație, inclusiv 200 de milioane de lire sterline acordate de Regatul Unit.
  • Coaliția “First Movers Coalition”, un club de achizitori condus de SUA, format din 25 de mari companii globale, care își asumă angajamente de cumpărare pentru a contribui la comercializarea tehnologiilor curate emergente în sectoare precum oțelul, transportul rutier, transportul maritim, aviația, aluminiul, betonul, produsele chimice și captarea directă a aerului.

Campionii la nivel înalt ai ONU pentru climă în cadrul COP25 și COP26, Gonzalo Munoz și Nigel Topping, care au sprijinit programul Breakthrough Agenda prin promovarea unor acțiuni ambițioase în cadrul acțiunilor comunității actorilor nestatali și prin conducerea inițiativelor din sectorul privat, au declarat:
 
„Prin mobilizarea principalilor actori din sectorul privat în sprijinul progreselor necesare pentru a ajunge la termen la o lume cu emisii nete zero și prin semnarea de către liderii mondiali a Agendei Breakthrough, guvernele din întreaga lume vor contribui la extinderea și accelerarea spectaculoasă a cursei către emisii zero și la realizarea promisiunii Acordului de la Paris. Iată ce înseamnă viitorul COP – catalizarea unei legături ambițioase și inovatoare între conducerea politică și dinamismul sectorului privat pentru a conduce spre un viitor rezilient și prosper cu zero emisii de carbon.”
 
Prin intermediul strategiei Net Zero, Regatul Unit este lider în transformarea acestor industrii la nivel internațional și contribuie la reducerea costurilor acestor tehnologii prin investiții de miliarde de lire sterline. 
 
Investițiile și dezvoltarea din Regatul Unit și din alte țări în industriile ecologice au demonstrat că costurile pot să scadă – de exemplu, cu aproximativ 60% în cazul energiei eoliene offshore și cu aproximativ 90% în cazul tehnologiei bateriilor pentru vehiculele electrice în deceniul precedent. Replicarea acestor rezultate în întreaga lume va fi esențială pentru a contribui la reducerea la jumătate a emisiilor globale până în 2030. 
 
În sprijinul acestei agende, prim-ministrul a lansat ieri, în cadrul COP26, “Inițiativa pentru un mediu curat și verde”, un pachet de finanțare major, în valoare de 3 miliarde de lire sterline, sub formă de investiții și garanții, pentru a sprijini dezvoltarea de infrastructuri durabile și de tehnologii ecologice revoluționare în țările în curs de dezvoltare, contribuind astfel la combaterea schimbărilor climatice și la stimularea creșterii economice.
 
De asemenea, Regatul Unit și-a dublat finanțarea internațională în domeniul climei, în valoare de 11,6 miliarde de lire sterline pe o perioadă de cinci ani, cu un miliard de lire sterline în plus în 2025, dacă economia crește conform previziunilor, sprijinind astfel națiunile în curs de dezvoltare să aibă acces la tehnologii curate și să construiască infrastructuri ecologice.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Londra acuză Moscova că urmărește să instaleze un lider pro-rus la Kiev și prezintă o listă cu politicieni din Ucraina suspectați că mențin legătura cu serviciile ruse de informații

Published

on

© Liz Truss/Twitter

Marea Britanie a acuzat sâmbătă Rusia că urmărește să instaleze un lider pro-rus la Kiev și să ocupe Ucraina, la o zi după ce discuțiile dintre secretarul de stat american, Antony Blinken, și omologul rus, Serghei Lavrov, de la Geneva, păreau să schițeze o anumită detensionare a situației, anunță AFP, citat de Agerpres.

Într-o declarație săracă în detalii cu privire la presupusul complot, Ministerul Afacerilor Externe britanic a menționat sâmbătă seara târziu că Moscova ”îl consideră pe fostul deputat ucrainean Evgheni Muraev drept un potențial candidat”, informează Politico Europe.

Informațiile ”pun în lumină amploarea activității rusești menite să submineze Ucraina și reprezintă o perspectivă asupra gândirii Kremlinului. Rusia trebuie să recurgă la dezescaladeze, să pună capăt campaniilor sale de agresiune și dezinformare și să urmeze calea diplomației. Așa cum Marea Britanie și partenerii noștri au spus în repetate rânduri, orice incursiune militară rusă în Ucraina ar fi o greșeală strategică masivă cu costuri grave”, a menționat ministrul de externe birtanic, Liz Truss în comunicatul care mai atenționează că serviciile ruse de informaţii ”au legături cu mulţi foşti politicieni ucraineni”.

”Unii dintre ei sunt în contact cu agenţi ai serviciilor ruseşti de informaţii implicaţi în prezent în planificarea unui atac împotriva Ucrainei”, acuză Londra.

Astfel, diplomaţia britanică menţionează astfel numele lui Serghei Arbuzov (viceprim-ministru în perioada 2012 – 2014, apoi prim-ministru interimar), Andrii Kluev (care a condus administraţia prezidenţială sub Viktor Ianukovici), Volodimir Sivkovici (fostul secretar adjunct al Consiliului naţional de securitate şi apărare al Ucrainei) sau chiar Mikola Azarov (prim-ministrul Ucrainei în perioada 2010 – 2014).

Într-o primă reacție, Statele Unite au apreciat că acuzațiile britanice potrivit cărora Moscova încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina sunt ”profund îngrijorătoare”, a menționat Casa Albă sâmbătă, ca răspuns la o declarație a Ministerului de Externe de la Londra, potrivit AFP, citat de Agerpres.

”Acest tip de complot este profund îngrijorător. Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-şi hotărî propriul viitor şi suntem alături de partenerii noştri aleşi democratic în Ucraina”, a declarat Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate.

Anterior acestui moment, o sursă din Ministerul Apărării britanic a indicat că ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi-a dat acordul pentru a se întâlni, la Moscova, cu omologul său britanic, Ben Wallace, pentru a discuta despre criza ruso-occidentală legată de Ucraina, informează Agerpres.

Declarațiile ministrului britanic de externe par să fi agitat spiritele din tabăra rusă. Într-un mesaj pe Twitter, Ministerul rus de Externe le-a calificat absurde și a cerut Londrei ”să nu mai răspândească absurdități”.

Acestea vin pe fondul observării unei oarecare relaxări între Occident şi Rusia după mai multe săptămâni de escaladare la nivel declarativ. 

În urma discuțiilor dintre Antony Blinken și Serghei Lavrov, de la Geneva, Washingtonul urmează să-i prezinte săptămâna viitoare Moscovei răspunsul său la propunerile înaintate de aceasta, la finalul a două săptămâni intense ale diplomației ce s-a încheiat cu ”discuții sincere și substanțiale” desfășurate la Geneva între secretarul de stat american, Antony Blinken și omologul rus, Serghei Lavrov.

În cazul unui progres în tratativele ruso-americane, Blinken nu a exclus o posibilă întâlnire între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden, întâlnire pe care Lavrov a considerat-o prematură în acest stadiu.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit și aliații săi din „lumea liberă” își vor întări legăturile pentru a se opune „agresorilor globali” precum Rusia și China

Published

on

© gov.uk

Regatul Unit și aliații săi din „lumea liberă” își vor întări legăturile pentru a se opune „agresorilor globali” precum Rusia și China, a declarat ministrul de externe britanic Liz Truss, cu ocazia unei vizite, vineri, în Australia, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Truss, împreună cu secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, se află în Australia pentru a discuta despre următoarea etapă a parteneriatului AUKUS, inclusiv despre planurile ca Australia să aibă acces la tehnologia americană pentru submarinele cu propulsie nucleară.

Șefa diplomației britanice a afirmat că autocrațiile sunt „încurajate într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece încoace. Acestea caută să exporte dictatura ca un serviciu în întreaga lume. Acesta este motivul pentru care regimuri precum cele din Belarus, Coreea de Nord și Myanmar își găsesc cei mai apropiați aliați la Moscova și Beijing”. În acest sens, britanicii şi aliaţii lor din „lumea liberă” trebuie să reacţioneze împreună la ameninţările globale, să îşi întărească legăturile cu democraţiile din regiunea indo-pacifică şi „să se opună agresorilor globali” care fac uz de dependenţa economică pentru a-şi atinge obiectivele, a precizat Truss.

De asemenea, în cadrul unui discurs rostit la Institutul Lowy din Sydney, Australia, Truss a încadrat conflictul din Ucraina ca parte a unei dispute mai largi între ceea ce ea consideră a fi state liberale și autocrații, inclusiv Rusia și China.

Aceasta l-a îndemnat pe Vladimir Putin „să renunțe și să se retragă din Ucraina înainte de a face o greșeală strategică masivă”. Kremlinul, a spus aceasta, „nu a învățat lecțiile istoriei”, iar o „invazie va duce doar la un impas teribil și la pierderi de vieți omenești, așa cum o știm din războiul sovieto-afgan și din conflictul din Cecenia”.

Truss a adăugat: „Avem nevoie ca toată lumea să se implice. Împreună cu aliații noștri, vom continua să fim alături de Ucraina și să îndemnăm Rusia la dezescaladare și să se angajeze în discuții semnificative. Ceea ce se întâmplă în Europa de Est contează pentru întreaga lume.”

Truss şi colegul ei de la Apărare, Ben Wallace, s-au întâlnit vineri la Sydney cu omologii lor australieni la consultările ministeriale bilaterale (AUKMIN) care au loc în fiecare an. S-a discutat despre un contract de achiziţie a unor submarine nucleare pentru Australia.

Ministrul australian al apărării, Peter Dutton, a declarat că nu există un proiect de amplasare a unei baze militare britanice în Australia, chiar dacă marina militară britanică şi-a sporit prezenţa în Pacific.

Cele două ţări au semnat acorduri de finanţare a infrastructurii în regiune, pentru a contracara influenţa Beijingului.

Regatul Unit ar trebui să coopereze cu state ca Australia, Israelul, India, Japonia şi Indonezia pentru a se opune agresorilor, în special în Pacific. „Este timpul ca lumea liberă să îşi menţină poziţia”, a apreciat ea.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Germania și Regatul Unit avertizează: O nouă agresiune militară în Ucraina „va avea costuri ridicate” pentru Rusia

Published

on

Photo collage © PES/ Flickr and © No. 10/ Flickr

Germania și Regatul Unit au avertizat că o nouă agresiune militară în Ucraina „va avea costuri ridicate” pentru Rusia, după apelul telefonic de joi între premierul britanic Boris Johnson și cancelarul german Olaf Scholz, informează Downing Street.

Potrivit sursei citate, liderii au discutat despre evoluțiile îngrijorătoare de la granița ucraineană și au convenit că o nouă agresiune militară ar avea un cost ridicat pentru Rusia.

Aceștia și-au împărtășit îngrijorarea profundă față de acțiunea destabilizatoare în curs de desfășurare a Rusiei în Ucraina și au declarat că orice invazie în Ucraina ar fi o gravă greșeală strategică.

De asemenea, cu ocazia unei vizite în Australia, ministrul de externe britanic Liz Truss l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin „să renunțe și să se retragă din Ucraina înainte de a face o greșeală strategică masivă”. Kremlinul, a spus aceasta, „nu a învățat lecțiile istoriei”, iar o „invazie va duce doar la un impas teribil și la pierderi de vieți omenești, așa cum o știm din războiul sovieto-afgan și din conflictul din Cecenia”.

În context, Boris Johnson a subliniat importanța colaborării aliaților din NATO pentru un răspuns coordonat.

Liderii britanic și german au convenit să rămână în contact strâns pe această temă, iar premierul Boris Johnson a declarat că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze îndeaproape cu cancelarul Scholz pe parcursul președinției G7, deținută de Regatul Unit. 

Rusia a masat 140.000 de trupe la granița cu Ucraina, sub pretextul unei mobilizări defensive în raport cu apropierea prea mare a NATO de teritoriul său, însă aliații occidentali acuză Moscova că pregătește o nouă incursiune militară în Ucraina, după anexarea Crimeei în 2014. 

De asemenea, forţe şi echipamente militare ruse au început să sosească în Belarus în această săptămână pentru a participa la exerciţiile ‘Allied Resolve’, care se vor desfăşura în apropierea frontierei fostei republici sovietice cu Polonia şi Lituania, state membre ale NATO.

Continue Reading

Facebook

NATO7 hours ago

Securitatea europeană: Joe Biden îi reunește într-o “videoconferință securizată” pe liderii UE, NATO, Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii și Poloniei

CONSILIUL UE7 hours ago

Ministrul de externe al Ucrainei salută propunerea lui Bogdan Aurescu: Suntem pregătiți să primim o reuniune a miniștrilor de externe ai UE la Kiev

Dragoș Pîslaru10 hours ago

Dragoș Pîslaru, ales președinte al Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și Afaceri Sociale din PE: Un semnal că România câștigă o reputație tot mai bună în UE!

SUA10 hours ago

Un fost ambasador al SUA în România a devenit ambasadorul Statelor Unite la UE: Mark Gitenstein, primit la Bruxelles de Ursula von der Leyen

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană dă startul consultărilor privind ecologizarea și digitalizarea ecosistemului de mobilitate, transport și automobile

CONSILIUL UE11 hours ago

Statele membre UE resping conceptul ”sferelor de influență” și reafirmă că securitate europeană este indivizibilă: Rusia va suferi ”costuri majore” în caz de nouă agresiune militară împotriva Ucrainei

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană emite obligațiuni verzi NextGenerationEU în valoare de 2,5 miliarde de euro prin intermediul primei sale licitații de acest fel

CONSILIUL UE11 hours ago

Securitatea europeană: România propune organizarea unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

UE anunță un nou pachet de sprijin financiar de 1,2 mld. euro pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia

NATO13 hours ago

NATO trimite avioane și nave, inclusiv la Marea Neagră, pentru a apăra Europa de Est: Înainte de anexarea Crimeei de către Rusia, nu existau forțe NATO în partea estică a Alianței

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

Daniel Buda4 days ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial: Vom propune o Lege Europeană privind Cipurile în februarie

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE5 days ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.6 days ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN6 days ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

CONSILIUL UE6 days ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.6 days ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

Advertisement

Team2Share

Trending