INTERNAȚIONAL
COP26: Secretarul general al ONU a avertizat că dependența de combustibili fosili și tratarea naturii „ca pe o toaletă” împinge omenirea spre prăpastie
Published
3 years agoon
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat luni că lumea se îndreaptă în continuare spre un dezastru climatic, la ceremonia de deschidere a Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice din 2021 (COP26), astfel summitul trebuie să acționeze pentru „a salva omenirea” și a proteja planeta.
„Anunțurile recente privind emisiile de dioxid de carbon ar putea da impresia că suntem pe cale să schimbăm situația”, dar „este o iluzie”, a precizat șeful ONU. Omenirea „se confruntă cu un moment al adevărului” și „se apropie rapid de un punct de cotitură”, a adăugat acesta.
Antonio Guterres a mai declarat în cadrul summitului că cei șase ani de la adoptarea Acordului de la Paris au fost cei mai fierbinți șase ani din istorie.
„Dependența noastră de combustibilii fosili împinge omenirea spre prăpastie”, a spus Guterres. „Ne confruntăm cu o alegere dură: fie o oprim noi, fie ea ne oprește pe noi. Și este timpul să spunem „destul”. „Ne sinucidem cu carbon” și „tratăm natura ca pe o toaletă”, a mai adăugat înaltul oficial al ONU.
“Our addiction to fossil fuels is pushing humanity to the brink. We face a stark choice: Either we stop it – or it stops us. It’s time to say: enough.”
UN Secretary-General António Guterres at the opening of the World Leaders Summit at #COP26.
Speech: https://t.co/ExHlJ7d2EC pic.twitter.com/ccT7T2fijY
— UN Climate Change (@UNFCCC) November 1, 2021
Antonio Guterres a mai subliniat necesitatea de a menține încălzirea globală la 1,5 grade Celsius și a subliniat responsabilitatea avută de marile economii globale.
„Știința este clară în acest sens, știm ce avem de făcut. Trebuie să menținem în viață obiectivul de 1,5 grade Celsius. Acest lucru necesită o mai mare ambiție în ceea ce privește atenuarea și acțiuni concrete imediate pentru a reduce emisiile globale cu 45% până în 2030. Țările G-20 au o responsabilitate deosebită, deoarece reprezintă aproximativ 80% din emisii… Țările dezvoltate trebuie să conducă efortul.”
We must keep the goal of 1.5 degrees Celsius warming alive.
This requires greater action on mitigation and immediate concrete steps to reduce global emissions by 45 per cent by 2030.
We need maximum ambition – from all countries on all fronts – to make #COP26 a success. pic.twitter.com/mb9d8djQS6
— António Guterres (@antonioguterres) November 1, 2021
Secretarul general al ONU le-a transmis liderilor prezenți că un eșec la această conferință pe tema încălzirii globale ar însemna că aceștia ar trebui să revină cu promisiuni îmbunătățite în fiecare an, mai degrabă decât în conformitate cu actualul calendar de 5 ani.
„Dacă angajamentele nu vor fi îndeplinite la sfârșitul acestei COP, țările trebuie să își revizuiască planurile și politicile naționale privind clima – nu la fiecare cinci ani (ci) în fiecare an și în fiecare moment”, le-a spus Guterres liderilor la ceremonia de deschidere a COP26 de la Glasgow.
El a mai precizat că există adesea „un deficit de credibilitate și un surplus de confuzie în ceea ce privește reducerile de emisii și obiectivele net zero”.
De asemenea, Guterres a declarat că ONU va înființa un grup de experți care să măsoare și să analizeze angajamentele net zero ale actorilor nestatali, dincolo de mecanismele deja stabilite în Acordul de la Paris.
Peste 120 de lideri mondiali prezintă planurile țărilor lor de combatere a schimbărilor climatice în cadrul conferinței COP26 privind clima de la Glasgow, Scoția.
Absența Rusiei și a Chinei de la eveniment este o mare lovitură dată speranțelor de a înregistra progrese semnificative în ceea ce privește reducerea emisiilor globale.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Ursula von der Leyen anunță că UE a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina în urma inundațiilor: Trimitem echipe de salvare pe teren
Joe Biden, primul președinte american care efectuează o vizită de stat în Germania reunificată. Ultima astfel de vizită a fost a lui Ronald Reagan în 1985
Secretarul general al ONU cere încetarea „violențelor șocante” în Fâșia Gaza și Liban: „Este timpul să reducem la tăcere armele”
Premierul israelian critică poziția lui Macron cu privire la oprirea livrărilor de arme către Israel. Franța deplânge reacția „excesivă” a lui Netanyahu și asigură că este „prietenul de neclintit al Israelului”
Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în Fâșia Gaza: „Prioritatea este să revenim la o soluție politică”
Contactele din tinerețe cu KGB, regretele față de Ucraina și dejucarea blufului lui Putin. Primul interviu al lui Stoltenberg după zece ani la NATO: “Rusia știe că Europa este în urma ei” în termeni militari
SUA
SUA nu își vor slăbi eforturile în vederea unui armistițiu în Fâșia Gaza și vor continua să exercite ”presiune” asupra Israelului și țărilor din Orientul Mijlociu în acest sens, subliniază Kamala Harris
Published
12 mins agoon
October 7, 2024By
Teodora IonStatele Unite nu își vor slăbi eforturile în vederea unui armistițiu în Fâșia Gaza și vor continua să exercite ”presiune” asupra Israelului și țărilor din Orientul Mijlociu în acest sens, a menționat vicepreședinta Kamala Harris, candidata democraților pentru Casa Albă, într-un interviu, anunță AFP, citat de Agerpres.
Washingtonul lucrează asupra ”necesităţii unui acord care ar permite eliberarea ostaticilor şi instaurarea unui armistiţiu. Şi noi nu vom înceta să exercităm presiune asupra Israelului şi asupra regiunii, inclusiv asupra liderilor arabi”, a declarat Kamala Harris, potrivit unor fragmente difuzate din acest interviu acordat CBS.
Difuzarea fragmentelor din acest interviu care urmează să fie prezentat integral luni, apare cu o zi înainte de marcarea unui an de când Hamas a atacat, pe 7 octombrie 2023, Israelul, ce a dus la reacția acestuia din urmă în Fâșia Gaza.
Întrebată dacă prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu va da ascultare, ea a răspuns că presiunile americane au putut ”duce la un anumit număr de inflexiuni în această regiune din partea Israelului”, fără a face mai multe precizări.
”Adevărata întrebare este: avem noi o alianţă importantă între poporul american şi poporul israelian? Răspunsul la această întrebare este da”, a adăugat Kamala Harris.
Săptămâna trecută, Iranul a tras sute de rachete asupra Israelului, forțele sale armate avertizând civilii să se adăpostească în buncărele din orașele din întreaga țară.
Tirul a venit după ce armata israeliană a lansat ceea ce a numit ”raiduri terestre localizate și țintite” în Libanul vecin contra grupării teroriste Hezbollah sprijinită de Iran, forțând până la 100 000 de locuitori să își părăsească casele, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.
INTERNAȚIONAL
Ursula von der Leyen anunță că UE a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina în urma inundațiilor: Trimitem echipe de salvare pe teren
Published
20 hours agoon
October 6, 2024By
REDACTIAUniunea Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina, țară grav afectată de inundații, a anunțat duminică președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Gândurile și inimile noastre sunt alături de oamenii din Bosnia și Herțegovina, afectați de inundații devastatoare. Am activat Mecanismul nostru de Protecție Civilă al UE și trimitem echipe de salvare pe teren. Aceasta este solidaritatea UE în acțiune”, a scris Ursula von der Leyen pe platforma X.
Our hearts and thoughts are with the people of Bosnia and Herzegovina, hit by devastating floods.
We have activated our EU Civil Protection Mechanism and are sending rescue teams on the ground.
This is EU solidarity in action.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 6, 2024
Echipele de intervenţie continuă să caute posibile victime ale inundaţiilor care au afectat în ultimele zile Bosnia şi Herţegovina, informează Agerpres.
Localitatea Jablanica, situată într-o zonă montană, la aproximativ 30 km nord de oraşul Mostar, a fost cea mai afectată. Ploile abundente şi furtunile au provocat căderi de pietre care au îngropat numeroase case.
Drumurile din regiunea afectată de inundaţii au devenit temporar impracticabile. Apele au măturat pământul de sub căile ferate, iar în mai multe zone, echipele de intervenţie au folosit bărci pentru a salva persoane rămase blocate.
Căutările persoanelor date dispărute sunt în curs de desfăşurare. Operaţiunile sunt îngreunate de ploaia care a început să cadă din nou, provocând temeri cu privire la riscul de declanşare a unor noi viituri
SUA
Joe Biden, primul președinte american care efectuează o vizită de stat în Germania reunificată. Ultima astfel de vizită a fost a lui Ronald Reagan în 1985
Published
21 hours agoon
October 6, 2024Germania îl va primi pe preşedintele SUA, Joe Biden, cu cele mai înalte onoruri săptămâna viitoare, când acesta va efectua prima vizită de stat a unui lider american în aproape 40 de ani, a anunţat biroul preşedintelui Frank-Walter Steinmeier, relatează DPA, potrivit Agerpres.
Niciun preşedinte american nu a efectuat o vizită de stat de la reunificarea Germaniei în 1990, iar ultima vizită de acest fel a fost efectuată de preşedintele Ronald Reagan în 1985, când cancelar german era Helmut Kohl. Reagan a vizitat Bonn, pe atunci capitala Germaniei de Vest, Bitburg şi lagărul de concentrare Bergen Belsen. Reagan avea să se întoarcă în Germania în 1987, unde a susținut un discurs în Berlinul de Vest, lângă poarta Brandenburg, rostind faimosul îndemn către liderul URSS: “Domnule Gorbaciov, doborâți acest zid (n.r. – Zidul Berlinului).
Joe Biden s-a mai aflat în Germania în calitate de președinte în 2022, cu ocazia summitului G7 găzduit de cancelarul Olaf Scholz în Bavaria. Vizita de stat în Germania va fi cea de-a doua a mandatului său, după vizita de stat efectuată în luna iunie a acestui an în Franța, unde a participat și la ceremoniile de marcare a 80 de ani de la Debarcarea Aliată în Normandia și unde a rostit un discurs la Pointe du Hoc.
Steinmeier îl va primi pe Biden cu onoruri militare la Palatul Bellevue din Berlin la începutul zilei de vineri 11 octombrie după ce preşedintele american va sosi joi seara târziu pentru o vizită de patru zile, a detaliat joi biroul lui Steinmeier. Cei doi lideri urmează să poarte o serie de convorbiri.
Steinmeier va găzdui joi după-amiază un banchet de stat pentru familia Biden şi îi va acorda preşedintelui american cea mai înaltă distincţie a Germaniei, “Marea cruce de clasă specială” (Sonderstufe des Großkreuzes), care este rezervată şefilor de stat.
Preşedintele german îşi va exprima astfel aprecierea pentru serviciile aduse de Biden prieteniei americano-germane şi alianţei transatlantice, în special în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, conform biroului prezidenţial german.
Liderul american se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz în după-amiaza zilei de vineri 11 octombrie.
Sâmbătă, cei doi se vor deplasa în landul Renania-Palatinat din sud-vestul ţării, unde va avea loc un summit privind Ucraina la baza aeriană americană de la Ramstein. Biden va coordona sprijinul pentru Ucraina cu cele peste 50 de ţări care sprijină Kievul, potrivit Casei Albe.
Preşedintele american va pleca din Germania duminică 13 octombrie.
Aceasta este de așteptat să fie ultima sa vizită în Germania înainte de a-și încheia mandatul de președinte, la 20 ianuarie 2025. În 2016, ultima vizită externă în Europa a precedentului președinte democrat Barack Obama a avut loc tot în Germania, în perioada cancelarului Angela Merkel.
Concrete & Design Solutions
SUA nu își vor slăbi eforturile în vederea unui armistițiu în Fâșia Gaza și vor continua să exercite ”presiune” asupra Israelului și țărilor din Orientul Mijlociu în acest sens, subliniază Kamala Harris
Ursula von der Leyen anunță că UE a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina în urma inundațiilor: Trimitem echipe de salvare pe teren
Joe Biden, primul președinte american care efectuează o vizită de stat în Germania reunificată. Ultima astfel de vizită a fost a lui Ronald Reagan în 1985
Secretarul general al ONU cere încetarea „violențelor șocante” în Fâșia Gaza și Liban: „Este timpul să reducem la tăcere armele”
Premierul israelian critică poziția lui Macron cu privire la oprirea livrărilor de arme către Israel. Franța deplânge reacția „excesivă” a lui Netanyahu și asigură că este „prietenul de neclintit al Israelului”
Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în Fâșia Gaza: „Prioritatea este să revenim la o soluție politică”
Lucian Bode salută decizia CJUE de a anula din Pachetul Mobilitate I obligația întoarcerii vehiculului la centrul operațional la fiecare 8 săptămâni: „A fost o muncă de echipă”
Contactele din tinerețe cu KGB, regretele față de Ucraina și dejucarea blufului lui Putin. Primul interviu al lui Stoltenberg după zece ani la NATO: “Rusia știe că Europa este în urma ei” în termeni militari
Klaus Iohannis, la Sommet-ul Francofoniei: În calitate de șefi de stat sau de guvern, avem responsabilitatea de a ne asigura că tinerii noștri beneficiază de condiții optime pentru a studia
Volodimir Zelenski va prezenta „planul pentru victorie” al Ucrainei la reuniunea de la Ramstein din 12 octombrie
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- U.E.7 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice
- ROMÂNIA6 days ago
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
- EDITORIALE3 days ago
Iulian Chifu: Primul război de secol 21 în Europa – Ucraina și lecțiile învățate
- ROMÂNIA5 days ago
Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru Cotroceni, cu mesajul că va fi un “președinte responsabil și echilibrat”: România are nevoie de o viziune liberală și de dreapta