Connect with us

U.E.

CoR salută propunerea de finanțare a Comisiei Europene în cadrul politicii de coeziune și sprijină cererea de resurse suplimentare și regulile revizuite privind ajutorul de stat

Published

on

Comitetul European al Regiunilor salută propunerea de finanțare a Comisiei Europene în cadrul politicii de coeziune și sprijină cererea de resurse suplimentare și regulile revizuite privind ajutorul de stat, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Fondul de tranziție echitabilă și mecanismul propus de Comisia Europeană, marți, iau în considerare cererile regiunilor și orașelor UE pentru instrumente ad-hoc în vederea tranziției către neutralitatea climatică. Însă liderii locali și regionali ai Europei avertizează împotriva deturnării fondurilor de la fondurile regionale ale UE – politica de coeziune – și centralizării guvernanței noului fond.

Prin Planul european de investiții pentru tranzacțiile ecologice este de așteptat ca 1000 miliarde de euro să fie generate până în 2030, iar crearea unui nou fond care să sprijine tranziția către neutralitatea climatică în teritorii bazate pe industriile cu consum de carbon, răspunde cererilor formulate de regiunile și orașele. Comitetul European al Regiunilor (CoR) – adunarea UE a liderilor locali și regionali – a solicitat în ultimii doi ani un instrument dedicat de finanțare la nivel european pentru a sprijini decarbonizarea economiilor europene și a reduce riscul disponibilizării, pierderilor de profit și subminarea coeziunii economice și sociale.

„A face Europa neutră din punct de vedere climatic până în 2050 nu mai este o doar o discuție, ci o necesitate. Pentru a realiza acest lucru, avem nevoie de reforme structurale fundamentale în fiecare regiune și oraș. Acum trebuie ca statele membre să-și manifeste solidaritatea, umblând la buzunare și oferind finanțare suplimentară gestionată în parteneriat între toate nivelurile de guvernare “, a declarat președintele CoR, Karl-Heinz Lambertz, subliniind că: „Din acest motiv este de maximă importanță faptul că Comisia Europeană a optat pentru înființarea fondului în cadrul politicii de coeziune a UE, integrând fondurile în structura actuală a UE. Dar guvernanța fondului trebuie să fie consecventă și să evite orice centralizare de către Bruxelles sau de către capitale, pentru a avea succes”.

În ceea ce privește implicațiile bugetare, Vojko Obersnel (PSE / ÎR), primarul din Rijeka și raportor al CoR pentru mecanismul de tranziție echitabilă, a declarat: „Salutăm faptul că toate regiunile afectate vor beneficia de fondul de tranziție echitabilă și vor fi bani suplimentari. Cu toate acestea, 7,5 miliarde de euro nu compensează reducerile severe ale bugetului general al politicii de coeziune discutat de Consiliu. Toate promisiunile financiare suplimentare din partea Comisiei aduc speranțe mari pentru moment – dar vor puteafi îndeplinite în regiuni?”. Analizând negocierile în curs pentru bugetul UE 2021/27, el a adăugat că: „Riscăm ca reducerile ulterioare ale politicii de coeziune propuse de Președinția finlandeză să ajungă să fie soluția pentru a răspunde nevoilor financiare ale noii inițiative. Vom lupta împreună cu Parlamentul European și cu toate părțile interesate de coeziune pentru a evita acest rezultat”.

Referirile la o revizuire a normelor actuale privind ajutoarele de stat, incluse în propunerea pentru un plan european de investiții pentru tranzacțiile ecologice și fondul de tranziție echitabilă, sunt în conformitate cu o poziție adoptată anterior de CoR. De asemenea, acestea ar putea reprezenta un prim răspuns important la o cerere îndelungată din partea CoR de a aplica la politica de coeziune aceeași scutire aplicată fondurilor gestionate direct de Comisie (de exemplu, Orizont).

„Apreciem că Comisia Europeană propune mai multă flexibilitate în ceea ce privește normele privind ajutoarele de stat pentru regiunile afectate de eliminarea treptată a cărbunelui”, a declarat Mark Speich (PPE / DE), secretar de stat din Renania de Nord-Westfalia și raportor al CoR pentru schimbarea structurală socio-economică a regiunilor carbonifere din Europa, adăugând că: „Comisia răspunde astfel la recomandările CoR. Acum trebuie văzut cum poate fi pusă cel mai bine în aplicare flexibilitatea. Viitoarele norme privind ajutorul de stat ar trebui să permită și promovarea investițiilor de către companii pentru a atenua amenințarea pierderii de locuri de muncă. Acest drept trebuie acordat tuturor regiunilor afectate de tranziția de la cărbune. “

Comitetul European al Regiunilor urmează să dea avizul privind mecanismul de tranziție echitabilă în luna martie.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Angela Merkel și Ursula von der Leyen, pe lista TIME a celor mai influenți lideri din 2020

Published

on

© European Union, 2020

Cancelarul german, Angela Merkel, și președinta Comisiei Europenepe, Ursula von der Leyen, au fost nominalizate pentru categoria celor mai influenție lideri din 2020 pe prestigioasa listă TIME.

Ursula von der Leyen a fost nominalizată de Christine Lagarde, președinta Băncii Europene Centrale, iar Angela Merkel a fost nominalizată de către președinta Executivului European, Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen a devenit la 16 iulie prima femeie președintă a Comisiei Europene și primul german în această funcție după 52 de ani în urma alegerii sale de către membrii Parlamentului European, cu o majoritate la limită de 383 de voturi, 327 împotrivă și 22 de abțineri.

Citiți și Povestea Ursulei von der Leyen: Născută la Bruxelles, fiica șefului de cabinet al primului comisar german a fost aleasă prima femeie președintă a Comisiei Europene

Auto-intitulată ”mamă a șapte copii, născută în Bruxelles și cu suflet european”, Ursula von der Leyen este numele pentru care a ieșit fumul alb din impozanta clădire Europa a Consiliului European după un summit al liderilor statelor membre care a început duminică 30 iunie și s-a încheiat marți 2 iulie.

Von der Leyen s-a născut în 1958 la Bruxelles, unde tatăl său, Ernst Albrecht, a fost șeful de cabinet al lui Hans von der Groeben, unul dintre cei doi membri germani ai primei Comisii Europene, recent creată.

Angela Merkel, născută la 17 iulie 1954, în Hambur-Germania, este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania. A fost aleasă în această funcție la data de 22 noiembrie 2005 de către Bundestag, parlamentul german, realeasă la 28 octombrie 2009, 17 decembrie 2013 respectiv 14 martie 2018.

În anul 2009 a fost numită de revista Forbes Magazine drept cea mai puternică femeie din lume.

La 12 octombrie 2010 Angelei Merkel i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj, pentru “contribuția de importanță istorică la unificarea europeană și pentru rolul de importanță mondială jucat în înnoirea cooperărilor internaționale.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski: Ucraina vrea să obțină de la Uniunea Europeană o perspectivă clară de aderare: “UE este partenerul nostru cheie”

Published

on

© President of Ukraine/ Official Website

Ucraina încearcă să obţină de la Uniunea Europeană o perspectivă clară şi articulată privind aderarea sa, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a indicat miercuri serviciul de presă al preşedinţiei de la Kiev, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană este partenerul nostru cheie în restabilirea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării, precum şi în sprijinirea reformelor. De la semnarea Acordului de asociere, UE a devenit principalul partener comercial al Ucrainei, a cărei pondere reprezintă deja peste 40% din comerţul nostru exterior. … Totuşi, Ucraina doreşte o integrare deplină în UE“, a subliniat Zelenski.

Kievul, a spus el, depune eforturi în prezent pentru aprofundarea integrării între Ucraina şi UE în cadrul Acordului de asociere, precum şi pentru adaptarea părţii comerciale a acordului la realităţile economice moderne, ce va constitui una din temele centrale ale viitorului summit Ucraina-UE, preconizat pentru 1 octombrie la Bruxelles.

Preşedintele ucrainean a declarat că o Ucraină reformată şi puternică ar putea întări în mod considerabil UE.

La începutul acestei săptămâni, Zelenski a avut o întâlnire cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, în cadrul primei vizite a acestuia în Ucraina.

Ucraina trebuie să colaboreze ”constructiv” cu Fondul Monetar Internațional pentru a-și asigura 1,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, a declarat marți la Kiev Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

”Suntem gata să acordăm asistenţă macro-financiară în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru a contribui la limitarea căderii economice provocate de coronavirus”, a precizat Borrell în  cadrul unei vizite la Kiev. ”Iar Ucraina trebuie să se angajeze constructiv și cu Fondul Monetar Internațional și sp respecte condițiile privind statul de drept legate de acest ajutor”, a completat Înaltul Reprezentant al UE, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă. 

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Social-democrații din Parlamentul European, despre noua politică de migrație și azil a UE: Solidaritatea trebuie să fie regula, nu excepția

Published

on

©️ European Parliament/ Facebook

Social-democrații din Parlamentul European salută noul Pact al Comisiei Europene privind migrația și azilul bazat pe solidaritate.

Cu toate acestea, deputații europeni din S&D își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa unui mecanism permanent pentru a se asigura că toate statele membre își asumă partea echitabilă de responsabilitate, se arată în comunicatul remis Calea Europeană.

„Ne bucurăm să vedem în cele din urmă propuneri pentru un nou Pact privind migrația și azilul. Și este foarte important ca dreptul la azil în Europa și evaluările individuale să rămână în vigoare. De ani de zile, guvernele au blocat reformele atât de necesare, care au dus la prea multe soluții ad-hoc. Cu toate acestea, evenimentele oribile din Moria din ultimele săptămâni au făcut ca noile propuneri durabile să fie și mai urgente”, a transmis Kati Piri, vicepreședinte S&D pentru migrație.

Citiți și: Ursula von der Leyen, despre noua politică de migrație și azil a UE: Reflectă un echilibru între responsabilitate și solidaritate în rândul statelor membre

Noul pachet propus de Comisia Europeană se bazează pe trei piloni:

1.Încredere sporită, bazată pe proceduri mai bune și mai eficiente.

2. Partajarea echitabilă a responsabilității și solidaritate.

3. Schimbarea de paradigmă în cooperarea cu țările terțe.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL4 mins ago

Donald Trump a refuzat angajamentul unui transfer pașnic de putere în cazul unei înfrângeri în alegerile prezidențiale din luna noiembrie

COMISIA EUROPEANA14 mins ago

Angela Merkel și Ursula von der Leyen, pe lista TIME a celor mai influenți lideri din 2020

INTERNAȚIONAL28 mins ago

Volodimir Zelenski: Ucraina vrea să obțină de la Uniunea Europeană o perspectivă clară de aderare: “UE este partenerul nostru cheie”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Social-democrații din Parlamentul European, despre noua politică de migrație și azil a UE: Solidaritatea trebuie să fie regula, nu excepția

Dacian Cioloș1 hour ago

Liderul Renew Europe Dacian Cioloș: UE a tras prea mult de timp. Trebuie să construim un sistem european de azil și migrație bazat pe solidaritate

U.E.1 hour ago

Uniunea Europeană consideră că așa-numita ”învestire” a lui Lukanșenko în funcția de președinte este lipsită de ”legitimitate democratică”: UE își revizuiește relațiile cu Belarus

JUSTIȚIE2 hours ago

Klaus Iohannis, după propunerile avocatului general al CJUE: Voi insista și cred că voi avea succes ca Ministerul Justiției să vină cu propuneri pentru modificarea legilor justiției

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Washingtonul, poziție comună cu UE, nu îl recunoaște pe Aleksandr Lukashenko drept ”președintele legitim ales al Belarusului”

POLITICĂ17 hours ago

Klaus Iohannis avertizează: Dacă majorarea pensiilor cu 40% intră în vigoare, România va pierde 3 miliarde de euro fonduri europene. Este un scenariu de groază

PARLAMENTUL EUROPEAN18 hours ago

Deputații europeni solicită măsuri pentru reducerea decalajului digital în educație: Egalitatea de șanse trebuie să fie în centrul politicii de educație a UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA7 days ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending