Coreea de Nord anunță suspendarea testelor nucleare și cu rachete, cu o săptămână înainte de summitul intercoreean. Reacția lui Donald Trump

Liderul nord-coreean Kim Jong Un, a anunțat sâmbătă suspendarea testelor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord, potrivit agenției de presă sud-coreene, Yonhap, anunță Agerpres.

Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare şi lansarea de rachete balistice intercontinentale”, a transmis agenţia de presă oficială KCNA din Coreea de Nord, preluată de Yonhap. KCNA a precizat şi că va fi închis un poligon nuclear din nordul ţării ”pentru a garanta transparenţa suspendării testelor nucleare”.

Decizia de îngheţare a programului de înarmare nucleară şi cu rachete a fost luată la o şedinţă plenară a Partidului Muncitorilor din Coreea, cu o săptămâna înainte de întâlnirea lui Kim cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in. După acest eveniment, urmează o întâlnire a liderului nord-coreean cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, la sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie.

Statele Unite salută decizia Coreei de Nord

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a salutat vineri seara (după ora locală) decizia Coreei de Nord de a suspenda testele nucleare şi cu rachete.

”Coreea de Nord a fost de acord să suspende toate Testele Nucleare şi să închidă un poligon important de testare. Acestea sunt veşti foarte bune pentru Coreea de Nord şi pentru Lume – mare progres! Aştept cu nerăbdare Summitul nostru”, a precizat Donald Trump în cadrul unui mesaj postat pe pagina sa de Twitter.

Coreea de Sud califică decizia Phenianului drept un progres semnificativ

Preşedinţia Coreei de Sud a comunicat sâmbătă că decizia Coreei de Nord de a suspenda testele nucleare şi cu rachete constituie “un progres semnificativ către denuclearizarea peninsulei coreene, dorită de întreaga lume”, transmite Yonhap. Anunţul de la Phenian privind moratoriul nuclear ”va crea un context foarte pozitiv pentru succesul summitului inter-coreean şi a celui americano-nord-coreean”, potrivit declarației preşedinţiei de la Seul.

Coreea de Sud se angajează să pregătească întâlnirea preşedintelui Moon Jae-in cu liderul nord-coreean Kim Jong Un ”astfel încât să poată duce către denuclearizare şi către o pace durabilă în peninsula coreeană”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.