Coreea de Nord, invitată să ratifice Tratatul privind Interzicerea Completă a Testelor Nucleare pentru a ”consolida progresul” marcat prin anunţul Phenianului

Secretarul executiv al Organizației privind Interzicerea Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), Lassina Zerbo, a invitat sâmbătă Coreea de Nord să ratifice acest tratat internaţional pentru a ”consolida progresul” marcat prin anunţul Phenianului de suspendare a testelor sale nucleare şi cu rachete balistice, relatează AFP, citat de Agerpres.

Foto: Wikipedia

Coreea de Nord, împreună cu celelalte ţări restante, trebuie să aibă în vedere semnarea şi ratificarea Tratatului privind interzicerea completă a testelor nucleare, pentru a consolida acest progres”‘, a menţionat Zerbo într-un comunicat.

Tratatul a fost adoptat de Adunarea Generală a ONU în luna septembrie a anului 1996 și este semnat de 183 de state. Pentru a intra în vigoare documentul trebuie să fie ratificat de opt ţări deţinătoare ale tehnologiei nucleare (China, SUA, India, Pakistan, Coreea de Nord, Egipt, Iran şi Israel).

Liderul nord-coreean Kim Jong Un, a anunțat sâmbătă suspendarea testelor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord, potrivit agenției de presă sud-coreene.

Citiți și UE salută decizia Coreei de Nord de a suspenda testele sale nucleare și balistice: Este o ”etapă pozitivă, mult așteptată”

Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare şi lansarea de rachete balistice intercontinentale”, a transmis agenţia de presă oficială KCNA din Coreea de Nord, preluată de Yonhap. KCNA a precizat şi că va fi închis un poligon nuclear din nordul ţării ”pentru a garanta transparenţa suspendării testelor nucleare”.

Decizia de îngheţare a programului de înarmare nucleară şi cu rachete a fost luată la o şedinţă plenară a Partidului Muncitorilor din Coreea, cu o săptămâna înainte de întâlnirea lui Kim cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in. După acest eveniment, urmează o întâlnire a liderului nord-coreean cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, la sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.