Coreea de Nord, noi amenințări înaintea exercițiilor militare SUA-Coreea de Sud

Coreea de Nord a amenințat că exercițiile militare la care participă SUA și Coreea de Sud reprezintă „un comportament necugetat care conduce situația într-o fază incontrolabilă a unui război nuclear”.

Exerciţiile militare SUA-Coreea de Sud vor începe luni şi se vor încheia la 31 august. Coreea de Nord consideră că manevrele reprezintă un gest de război, o repetiţie pentru o invazie în nord.

Phenianul a amenințat că armata sa poate ținti asupra SUA la orice oră, și nici Guam, Hawaii sau continentul american nu pot evita lovitura nemiloasă, scrie CNN.

”Exerciţiul comun este expresia concretă a ostilităţii împotriva noastră şi nimeni nu poate garanta că exerciţiul nu va evolua într-o luptă reală. Dacă Statele Unite se pierd într-o fantezie potrivit căreia războiul asupra peninsulei se desfăşoară doar la uşa altcuiva, foarte departe de ei de-a lungul Pacificului, este cea mai mare greşeală pe care o pot face”, se arată într-un mesaj publicat în ziarul oficial guvernamental Rodong Sinmun, cu o zi înainte ca Statele Unite să înceapă exercițiile militare „Ulchi Freedom Guardian”.

Săptămâna trecută, Pehnianul a spus că a finalizat un plan penru a trage patru rachete către teritoriul american Guam, iar presa de stat a scris că liderul Kim Jong-un va analiza următoarea mișcare a SUA înainte de a da ordinul de lansare.

Citiți și: Diplomat nord-coreean la ONU: Phenianul nu își va pune programul nuclear pe masa negocierilor

Cele mai importante figuri din rândul administrației Trump au luat recent  poziție împotriva Coreei de Nord, după o perioadă în care tensiunile pe direcția Washington-Phenian au atins cote ridicate și alarmante.

Phenianul a amenințat Washingtonul cu lansarea unui atac cu rachete împotriva insulei Guam, ca reacție la declarația președintelui Donald Trump potrivit căreia dacă Phenianul continuă să amenințe SUA, se va confrunta cu ”foc și furie cum n-a mai văzut lumea” până acum, o declarație-răspuns la testarea reușită a mai multor rachete intercontinentale, unele dintre acestea fiind capabile să ajungă în partea continentală a SUA, potrivit regimului de la Phenian.

Avertismentul secretarilor americani survine și după ce Șeful Statului-Major interarme american Joseph Dunford a afirmat că opțiunile militare pregătite de SUA împotriva Coreii de Nord vor fi pentru cazul în care sancțiunile economice și diplomatice împotriva acestei țări vor eșua.

Citiți și: Șeful Pentagonului: Dacă nord-coreenii deschid focul asupra SUA, atunci ”începe jocul”

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.