Coreea de Sud ia în considerare ridicarea sancțiunilor impuse Coreei de Nord. Reacția președintelui SUA, Donald Trump: Nu vor face nimic fără aprobarea noastră

Coreea de Sud ia în calcul ridicarea sancțiunilor economice menite să pună presiune pe Coreea de Nord pentru a renunța la programul său nuclear, arătând astfel o repoziționare față de retorica adoptată de președintele american, Donald Trump, semnalând o fisură în alianța americano-sud-coreeană.

FOTO: White House

Joi, ministrul de Externe de la Seul, Kang Kyung-wha, a sugerat că țara sa ia în calcul ridicarea sancțiunilor impuse în 2010 după scufundarea unei nave de patrulare în zona maritimă disputată cu vecinul nord-coreean, în urma căreia 46 de oameni care erau la bord au decedat, anunță The Guardian. 

Decizia va fi una mai curând simbolică, de vreme ce Coreea de Sud va fi în continuare obligată să respecte sancțiunile stipulate în rezoluțiile ONU.

Atunci când a fost întrebat de măsuri care interzic aproape toate schimburile inter-coreene, cu excepția asistenței umanitare, Kang a spus că ”o revizuire este pe drum”.

Remarca a atras criticile din partea președintelui american, Donald Trump. ” Nu vor face acest lucru fără aprobarea noastră. Nu vor face nimic fără aprobarea noastră”, a menționat liderul de la Casa Albă.

La Washington, oficialii au promis că vor menține ”un maximum de presiune” până la denuclearizarea completă a Coreei de Nord.

Diferența la nivel de discurs dintre Coreea de Sud și SUA arată o abordare diferită de a trata relații cu Phenian. Guvernul liberal al lui Moon și-a arătat deschiderea față de ideea unor relații mai strânse cu vecinul nord-coreean, promițând, în același timp, să adere la sancțiunile internaționale.

Trump a declarat săptămâna aceasta că SUA ”au făcut progrese incredibile” în relațiile cu Coreea de Nord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.