Connect with us

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

FOTO&VIDEO Corespondență din Luxemburg|UPDATE: Klaus Iohannis: O misiune economică luxemburgheză va veni în România, în cursul acestui an

Published

on

Corespondență din Luxemburg

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 6-7 iunie, o vizită de stat în Luxemburg, unde a semnat un program de schimburi în domeniile științei și tehnologiei, educației, culturii și sportului pentru anii 2016-2021. Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, au fost primiți luni cu onoruri militare la Palatul ducal de către Marele Duce Henri, iar marți șeful statului a avut o întrevedere cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.

UPDATE 21:00:

Vizita de stat de două zile în Luxemburg s-a finalizat  cu o ceremonie oficială de plecare la Palatul Mare Ducal.

UPDATE 18:45:

În jurul orei 18:30 (ora României) a avut loc o recepție oferită în onoarea A.A.L.L.R.R Marele Duce de Luxemburg și Marea Ducesă de către președintele Klaus Iohannis și doamna Carmen Iohannis, la Abatia Neumünster – Le Cloître Lucien Wercollier.

Alocuțiunea susținută de șeful statului:

UPDATE 17:00 Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație comună de presă cu premierul Xavier Bettel: ”O misiune economică luxemburgheză condusă, cu mare probabilitate, de Marele Duce Moştenitor și de domnul Prim-ministru, va veni în România în cursul acestui an”.

Foto: presidency.ro

Foto: Administrația Prezidențială

Vreau să îi mulţumesc, în introducere, domnului Prim-ministru Xavier Bettel pentru discuţiile foarte bune şi pentru colaborarea constantă pe care o avem noi doi în cadrul Consiliului European.

Discuțiile pe care le-am avut ieri, atât cu Alteța Sa Regală, cât și cu Președintele Camerei Deputaților, domnul Mars Di Bartolomeo, cu domnul Prim-ministru, cum am spus deja, cu Ministrul Afacerilor Externe, domnul Asselborn şi cu alţi membri ai Cabinetului, le mulțumesc  tuturor pentru primirea călduroasă şi discuţiile cu multă substanţă pe care le-am avut.

Discuțiile au fost utile și aprofundate şi au urmărit două mari direcţii. Pe de-o parte, am abordat modalitățile prin care putem consolida și diversifica relația noastră bilaterală sub toate aspectele sale. Pe de altă parte, în plan european şi internaţional, România şi Luxemburg au interese şi abordări comune. De aceea, în actualul context sensibil şi complicat, o mai bună coordonare între statele noastre, mai ales în raport cu agenda europeană, este cât se poate de necesară şi benefică.” a declarat președintele.

Sunt câteva domenii esenţiale pentru România în care Luxemburgul oferă exemple de bune practici şi expertiză şi în care ne dorim dezvoltarea relaţiei dintre ţările noastre. Mă refer mai ales la educaţie şi cercetare, la promovarea culturii, la competitivitate şi nu în ultimul rând la economie, sectorul financiar şi investiţiile. Pe parcursul vizitei au fost câteva momente importante în care am făcut paşi concreţi în cooperarea bilaterală în aceste domenii.

Astfel, a fost semnat „Programul de schimburi în domeniile ştiinţei şi tehnologiei, educaţiei, culturii şi sportului între Guvernul României şi Guvernul Marelui Ducat de Luxemburg pentru anii 2016-2021”.

De asemenea, deoarece Marele Ducat găzduiește importante clustere și poli de competitivitate, suntem interesaţi să consolidăm parteneriatul pe acest palier. Cercetarea, dezvoltarea și inovarea industrială sunt considerate prioritare în cadrul Strategiei naționale pentru Competitivitate a României.” a susținut Klaus Iohannis.

”În întrevederile cu interlocutorii luxemburghezi am rememorat şi experiența reușită a asocierii orașului meu natal, Sibiu, cu oraşul Luxemburg, şi cu marea regiune, în cadrul manifestărilor legate de „Capitala Europeană a Culturii”, în 2007. Am exprimat speranța că vom putea conta pe experiența și expertiza luxemburgheză şi în 2021, când un oraș din România va găzdui din nou această importantă manifestare culturală.”, a mai susținut președintele.

„În urma discuţiilor noastre, sunt bucuros să vă informez că o misiune economică luxemburgheză condusă, cu mare probabilitate, de Marele Duce Moştenitor și de domnul Prim-ministru, va veni în România în cursul acestui an”, a anunțat șeful statului.

”În egală măsură, suntem determinați să acționăm împreună în spiritul Tratatelor şi al valorilor Uniunii Europene, pentru mai multă democraţie, unitate, solidaritate şi prosperitate pe continentul nostru. Vom avea, de asemenea, sprijinul şi expertiza Luxemburgului în pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene din 2019. Președinția luxemburgheză, domnule Prim-ministru, care s-a terminat recent, a fost un mare succes și abia aștept să învățăm din expertiza dumneavoastră.”, a adăugat Iohannis.

“Ministrul Economiei va face o vizită la nivel economic, cu o delegație extinsă, în România, dar și eu voi face o vizită anul acesta, pentru a discuta cu autoritățile române și pentru prime contacte cu comunitatea de afaceri din România, ca să vedem cum putem conlucra mai extins”, a precizat, premierul Luxemburgului, în conferința de presă comună cu președintele Klaus Iohannis.

UPDATE ORA 13:00

Șeful statului a susținut o alocuțiune în cadrul Evenimentului Economic organizat de Camera de Comerț din Luxemburg.

”Vreau să subliniez, încă de la început, potențialul comercial și de investiții al economiilor noastre, potențial pe care sunt sigur că ne dorim cu toții să îl explorăm cât mai mult. Prezența companiilor luxemburgheze în România este binevenită, întrucât cooperarea noastră actuală și viitoare va aduce beneficii majore ambelor țări.

big_vizita_de_stat_a_presedintelui_romaniei_in_marele_ducat_de_luxemburg_-_ziua_2_-_27Există oportunități bune pentru afaceri în România, țara noastră beneficiind de un cadru macroeconomic bun, cu o previziune de creștere economică de peste 4% în 2016, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate rate de creștere economică din Uniunea Europeană, poate cu excepţia Marelui Ducat de Luxemburg, care are 5%. Totodată, nivelul datoriei publice este sub 40% din PIB, fiind unul dintre cele mai reduse din UE.” a declarat președintele

”Din punct de vedere financiar, piața de capital din România este atractivă și în creștere în ceea ce privește capitalizarea de piață. De asemenea, îndeplinește criteriile necesare pentru a fi promovată la statutul de piaţă emergentă. Acesta este un obiectiv care va fi cu siguranță atins în următorii ani. La acestea se adaugă și o piață a muncii din ce în ce mai flexibilă. În plus, România promovează sugestiile mediului de afaceri pentru crearea unui sistem educațional dual, care să producă mai multe competențe profesionale care să acopere nevoile economiei.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește viteza maximă a conexiunii la internet și pe al doilea loc la accesul la internet de bandă largă. De asemenea, România oferă o forță de muncă extrem de competitivă Uniunii Europene.

Peste 25% dintre studenții absolvenți din România vor avea o specializare în domeniul tehnic și încă un sfert în economie și afaceri. Avem 7000 de absolvenți IT&C anual, care se adaugă la un total de 90.000, cu previziuni de a se depăși pragul de 100.000 până în 2018. 90% dintre studenții români stăpânesc limba engleză, 26% franceză, 17% spaniolă și doar 8% limba germană.

Toate aceste puncte forte, cumulate cu stabilitatea noastră monetară și financiară, reprezintă o asigurare pentru investitori că România este o destinație foarte bună pentru investiții pe termen lung.” a adăugat președintele.

UPDATE ORA 11:48

Președintele s-a întâlnit cu un grup de români care studiază la Universitatea Luxemburg.

Alocuțiunea susținută de șeful statului: 

„Mă bucur să mă aflu astăzi aici, alături de dumneavoastră, într-un spaţiu deosebit, o îmbinare de arhitectură industrială cu elemente inovative, care oferă un cadru special de învăţare şi de socializare, într-unul din cele mai ambiţioase proiecte de renovare urbană din Europa. Felicit atât conducerea universităţii, cât şi autorităţile statului pentru curajul şi inspiraţia de a investi într-o emblemă europeană a societăţii cunoaşterii.

Am avut ocazia să vizitez campusul şi sunt plăcut impresionat de modul în care se îmbină armonios spaţiile academice, impresionanta bibliotecă universitară în construcţie, centrele de cercetare cu zonele dedicate activităţilor sociale.

Universitatea din Luxemburg este un exemplu de centru academic ce îşi îndeplineşte cu succes misiunile fundamentale de predare şi cercetare, contribuind, totodată, la transferul de cunoaştere către societate. Am remarcat în acest sens cele două centre de cercetare interdisciplinară, a căror activitate aduce împreună echipe de specialişti din domenii diverse şi surse variate de finanţare.

Obiectivul comun îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii vieţii, fie că vorbim despre medicină sau despre tehnologia informaţiei. Performanţa tinerei universităţi, care se află în prezent între primele 20 din lume înfiinţate în ultimii 50 de ani, este impresionantă şi reprezintă o dovadă a performanţei comunităţii academice şi a conducerii instituţiei.

De asemenea, Universitatea din Luxemburg este un model şi în domeniul internaţionalizării învăţământului superior, găzduind studenţi din peste 115 ţări. Mă bucur că România este reprezentată într-un mod onorant în acest cadru şi vă felicit pentru parcursul dumneavoastră academic şi profesional.

De aceea, îmi doresc consolidarea parteneriatului dintre Universitatea Luxemburg şi universităţi din România, preluarea modelelor de bune-practici şi dezvoltarea reţelelor academice şi de cercetare. Cred că acestea ar contribui la proiectul „România educată”, pe care l-am inițiat și îl derulăm în acest moment în țară, și care privește viitorul sistemului de educație și cercetare din România.

Totodată, consider foarte importantă dezvoltarea legăturilor dintre cercetătorii și profesorii români din ţară și din afara granițelor. Sper ca, în activitatea dumneavoastră de aici şi de oriunde în lume, să menţineţi această legătură intelectuală, care poate contribui la dezvoltarea României ca stat puternic şi prosper.

Vă mulţumesc pentru atenţie şi vă doresc mult, mult succes!” a declarat șeful statului.

df

Foto: Calea Europeana

Președintele Iohannis va participa apoi la un dejun de lucru oferit de premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, în onoarea sa la Muzeul de Artă Modernă Grand-Duc Jean, urmat de o declaraţie de presă comună şi de vizitarea expoziţiei Joseph Kutter Muzeul Naţional de Istorie şi Artă. 

UPDATE ora 11:20:

Klaus Iohannis și Carmen Iohannis au vizitat Complexul Esch/Belval și Universitatea Centrului urban Belval. Aici șeful statului a semnat în Cartea de aur.

VIDEO:

original_vizita_de_stat_a_presedintelui_romaniei_in_marele_ducat_de_luxemburg_-_ziua_2_-_5

Foto: Administrația Prezidențială

original_vizita_de_stat_a_presedintelui_romaniei_in_marele_ducat_de_luxemburg_-_ziua_2_-_2

Foto: Administrația Prezidențială

UPDATE 7 IUNIE ora 9:45:

Șeful statului va vizita marţi dimineaţă la Complexul Esch/Belval şi se va întâlni cu români care studiază la Universitatea Luxemburg, apoi va participa la Evenimentul Economic organizat de Camera de Comerţ din Luxemburg.

Președintele Iohannis va participa azi la un dejun de lucru oferit de premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, în onoarea sa la Muzeul de Artă Modernă Grand-Duc Jean, urmat de o declaraţie de presă comună şi de vizitarea expoziţiei Joseph Kutter Muzeul Naţional de Istorie şi Artă. 

Vizita de stat de două zile în Luxemburg se va finaliza cu o ceremonie oficială de plecare la Palatul Mare Ducal.

UPDATE 18:00

Președintele Iohannis a avut astăzi convorbiri cu președintele Camerei Deputaților din Luxemburg, Mars Di Batolomeo, premierul luxemburghez Xavier Bettel și cu ministrul Afacerilor de Externe și Europene, Jean Asselborn.

Șeful statului a ajuns și la sediul Primăriei orașului Luxemburg, unde a fost întâmpinat de Lydie Polfer, primarul în funcție.

Discursul susținut de Lydie Polfer:

Video 1. Alocuțiunea susținută de Klaus Iohannis:

Video 2:Alocuțiunea susținută de Klaus Iohannis și momentul semnării în ”Cartea de Aur”

”Este deosebit de important să dezvoltăm relațiile interumane. Acest tip de contacte ar trebui să fie aprofundate în continuare, deoarece, pe termen lung, vor defini relațiile bilaterale dintre România și Luxemburg. Astfel, ar trebui să încurajăm comunitatea de afaceri, savanții și cercetătorii, comunitățile din țările noastre să colaboreze la un nivel și mai avansat. Vă invit să descoperiți România“, a declarat președintele Iohannis.

“România crede cu aceeași tărie în Europa. România crede cu fermitate în viitorul acestui proiect. Ne dorim și avem nevoie de mai multă Europa. Este adevărat că provocările cu care ne confruntăm în prezent nu au precedent. În ceea ce privește securitatea, aceasta nu mai este limitată la dimensiunea militară. Anexarea Crimeii și agresiunile din Estul Ucrainei au subminat fundațiile securității europene. Migrația și terorismul au devenit principalele preocupări europene și globale de securitate: instabilitatea din Africa de Nord și din Orientul Mijlociu a dus la amenințări teroriste serioase și la un flux continuu de migranți ilegali în Europa. România deja joacă rolul unui membru responsabil și este pregătită să își îndeplinească toate obligațiile asumate la nivelul Uniunii Europene. Solidaritatea noastră trebuie să fie la nivelul acestor amenințări. Trebuie să răspundem prin soluții comune”, a susținut președintele.

Șeful statului a participat în această seară la dineul de gală oferit de Marele Duce de Luxemburg și Marea Ducesă în onoarea sa și a soției sale.

iohannis dineu luxemburg

Foto: Administrația Prezidențială

UPDATE 15:30

Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Monumentul Național al Solidarității Luxemburgheze, la baza ”Flăcării veșnice”. Aici, ansamblul militar muzical a executat ”Sonnerie aux Morts”, timp în care șeful statului a ținut un moment de reculegere.

Șeful statului a semnat ulterior în ”Cartea de aur”.

UPDATE 6 IUNIE. 14:37:

Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, au fost primiți cu onoruri militare la Palatul ducal de către Marele Duce Henri.

iohannis luxemburg 4

Foto: Administrația Prezidențială

iohannis luxemburg 3

Foto: Administrația Prezidențială

iohannis luxemburg 2

Foto: Administrația Prezidențială

IOHANNIS luxemburg

Foto: Administrația Prezidențială

După ceremonia primirii oficiale, cu onoruri militare, Marele Duce Henri i-a conferit președintelui Iohannis Ordinul “Leul de Aur” – cea mai înaltă distincție a Marelui Ducat de Luxemburg- distincție ce se acordă, de regulă, suveranilor străini și șefilor de stat cu merite deosebite în raport cu Luxemburgul și cu Marele Duce.

iohannis luxemburg 5

Foto: Administrația Prezidențială

Marele Duce de Luxemburg a fost decorat, la rândul său, de către președintele Iohannis cu cea mai înaltă distincție a statului român – ”Ordinul Național Steaua României” în grad de Colan.

VIDEO:


”Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 6-7 iunie a.c., o vizită de stat în Marele Ducat de Luxemburg, la invitația Marelui Duce Henri. În cadrul vizitei, președintele Klaus Iohannis va avea întrevederi cu Marele Duce Henri, cu Prim-ministrul Xavier Bettel, însoțit de alți membri ai guvernului luxemburghez, cu Președintele Camerei Deputaților, Mars di Bartolomeo, şi cu ministrul Afacerilor Externe Jean Asselborn”, potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială.

”Discuțiile preşedintelui  cu înalții oficiali luxemburghezi vor viza identificarea de posibilități concrete de dezvoltare și aprofundare a relațiilor politice și sectoriale dintre România și Marele Ducat de Luxemburg, cu accent pe extinderea cooperării economice, precum și în domeniile cercetării, dezvoltării și inovării industriale. În marja vizitei va fi semnat Programul de schimburi în domeniile științei și tehnologiei, educației, culturii și sportului între Guvernul României și Guvernul Marelui Ducat de Luxemburg pentru anii 2016-2021.

Totodată, în discuţii vor fi abordate teme actuale ale agendei europene și modalitățile de gestionare a provocărilor interne și externe complexe, inclusiv din vecinătate, cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană. O altă temă prioritară de discuție va fi reprezentată de pregătirea Summitului NATO care urmează a se desfășura la Varșovia în luna iulie.

Președintele României va avea, la Camera de Comerț din Luxemburg, discuţii cu oameni de afaceri reprezentativi pentru economia luxemburgheză, precum și cu reprezentanți ai sectorului financiar, în vederea stimulării cooperării economice bilaterale și a investițiilor în România.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu profesorii și studenții români ai Universității din Luxemburg, va vizita Centrul urban Esch/Belval şi va participa la o ceremonie organizată de Primăria din Luxemburg cu ocazia vizitei de stat.” adaugă sursa citată.

Șeful statului efectuează această deplasare externă alături de soția sa, Carmen Iohannis. Din delegația care îl însoțește pe președintele Iohannis fac parte consilierii prezidențiali Leonard Orban, Sergiu Nistor, Andrei Muraru, Bogdan Aurescu și Cosmin Marinescu.

Luxemburg este statul care s-a asociat cu Sibiul pentru programul Capitală Culturală Europeană, atunci când președintele în exercițiu de acum era primar al orașului. Sibiul și Luxemburgul au dezvoltat, atunci, o relație strânsă, iar, de curând, primarul interimar Astrid Fodor a declarat că dorește reînnodarea acestei prietenii, în vederea programului Regiune Gastronomică Europeană, programat a avea loc în Sibiu, în anul 2019.

 

.

.

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Peste 2.000 de politicieni PPE se reunesc la Congresul de la Zagreb: O nouă conducere, combaterea schimbărilor climatice, sprijinirea tinerilor și Balcanii de Vest

Published

on

Dan Cărbunaru

Liderii PPE se reunsesc, în această săptămână, la Zagreb, unde timp de două zile – miercuri și joi – are loc Congresul popularilor europeni, cea mai importantă forță politică din Uniune.

Singur candidat la poziția de Președinte PPE, polonezul Donald Tusk îl va înlocui pe francezul Joseph Daul. Acesta din urmă va găzdui Congresul, alături de premierul croat Andrej Plenkovic și secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz.

Pe lângă alegerea noii garnituri de lideri – președinte, 10 vicepreședinți, secretar general și trezorier -, cei peste 2000 de participanți din 40 de țări vor discuta despre soluțiile de combatere a schimbărilor climatice, sprijinirea tinerei generații și despre Balcanii de Vest, zonă care a resimțit din plin efectele veto-ului președintelui francez Emanuel Macron din Consiliul European, care a blocat începerea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord.

Între delegațiile naționale prezente la Congres se află și cea a Partidului Național Liberal, care va participa cu 30 de delegați, începând cu președintele Klaus Iohannis, președintele PNL și prim-ministrul Ludovic Orban, cei zece eurodeputați din partea PNL și alți 18 delegați naționali.

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat deja prezența la Zagreb, unde va sosi a doua zi după dezbaterea organizată de SNSPA în cadrul campaniei pentru alegerile prezidențiale.

Urmăriți corespondența noastră de la Zagreb pentru a afla care sunt deciziile luate de liderii PPE și cum va fi reprezentată România.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Galerie FOTO/VIDEO din Bruxelles: Peste 1000 de români așteaptă să voteze la una dintre cele 8 secții de votare din Belgia

Published

on

©️ CaleaEuropeană.ro
Corespondență din Bruxelles

Corespondentul Calea Europeană, directorul Dan Cărbunaru, se află la Bruxelles de unde relatează cele mai proaspete informații privind alegerile pentru Parlamentul European, pe măsură ce acestea vor fi difuzate.

Duminică, sediul Parlamentului European din Bruxelles este transformat într-un uriaș centru de informare, în care aproximativ 1.300 de jurnaliști din țări UE și non-UE vor relata despre alegerile europene, considerate cruciale pentru viitorul Uniunii Europene, informează Parlamentul European printr-un comunicat.

S-au format cozi deja la secțiile de votare din principalele orașe din Europa. Sute de români așteaptă să-și exercite dreptul la vot. În Bruxelles există 8 secții de votare, iar la secția de votare de pe strada Montoyer peste 1000 de români așteaptă să voteze. În 2 ore s-a avansat maxim 20-30 de metri.  Există și o coadă specială pentru familiile care au venit împreună cu copiii. Coada formată de oameni se întinde deja pe o distanță de 3 străzi, informează jurnalistul Dan Cărbunaru.

UPDATE 26 mai, ora 14:55 

Poliția este prezentă în Belgia pe strada Montoyer din Bruxelles, unde zeci de români împreună cu familiile așteaptă să voteze atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum.

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

Cetățenii români, alături de cetățenii din alte 20 de state membre ale Uniunii Europene, își aleg duminică reprezentanții în Parlamentul European pentru următorii cinci ani în cadrul unor alegeri europene cruciale ce vor da startul deopotrivă unei schimbări la nivelul de vârf al ierarhiei instituțiilor europene și unui nou ciclu decizional pentru viitorul Uniunii Europene.

Votul în cadrul celor 441 de secţii organizate în străinătate se va desfăşura pe durata a 33 de ore, în intervalul 25 mai ora 22.00 – 27 mai ora 7.00 (orele României), când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi cea de la Vancouver (Canada), conform paginii de internet a Ministerului Afacerilor Externe.

Alegătorii români şi comunitari care se află în străinătate în ziua votului pot vota pentru ambele scrutine la oricare dintre aceste secţii între orele locale 07.00 – 21.00. Alegătorii care la ora închiderii se vor afla în sala în care se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.

Citiți și: Alegeri europene 2019: Românii din diaspora au format deja cozi la vot. LISTA COMPLETĂ a celor 441 de secții unde votează românii din străinătate

La secţiile de votare organizate în străinătate pot vota cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate. De asemenea, pot vota cetăţenii cu drept de vot din alte state membre ale Uniunii Europene care s-au înscris pe listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European.

În străinătate se poate vota cu paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate.

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie şi nu se utilizează cărţile de alegător.

CaleaEuropeană.ro vă va ține la curent cu cele mai importante evoluții – prezența la urne, declarații politice, proiecții și rezultate – pe parcursul acestor alegeri pe care România le organizează, în premieră, din postura de țară ce asigură președinția Consiliului Uniunii Europene.

Continue Reading

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Președintele PE, Antonio Tajani, reiterează poziția de susținere pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi la funcția de procuror-șef european, arătând că nu este dispus să facă nicio concesie Consiliului pentru deblocarea negocierilor în favoarea candidatului francez

Published

on

Corespondență Bruxelles

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a reiterat sprijinul instituției pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi la funcția de procuror-șef al Parchetului European într-un moment în care nu se cunoaște data la care vor fi reluate discuțiile eșuate cu Consiliul UE, transmite corespondentul CaleaEuropeană.ro de la Bruxelles.

,,Poziția Parlamentului European este foarte clară: avem un candidat român și pe acesta îl susținem pentru funcția de procuror-șef european”, a răspuns Tajani la o întrebare adresată de un jurnalist cu privire la felul în care s-ar putea soluționa blocajul din procesul de negociere pe această chestiune între Consiliu și Parlament. ,,Dezbaterea rămâne deschisă”, a adăugat acesta fără a indica că PE ar putea face o concesie Consiliului UE, respectiv statelor membre, în favoarea alegerii candidatului francez Jean-Francois Bohnert. 

De altfel, după cea de-a treia rundă de negocieri interinstituționale, care s-a încheiat fără vreun rezultat săptămâna trecută, PE a acuzat Consiliul UE că ,,cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab”, fiind esențial ca acesta ,,să aleagă un candidat care să facă instituția (Parchetul European n.r.) puternică și credibilă”, afirma Ingeborg Gräßle (PPE, Germania), președintele comisiei pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului.

De asemenea, Judith Sargentini (Grupul Verzilor, Olanda), vicepreședintele Comisiei pentru Libertăți Civile, justiție și afaceri interne (LIBE), declara tot atunci că ,,opoziția cu care se confruntă în prezent dna. Kövesi din partea autorităților române scoate în evidența curajul și independența sa, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European”. Sargentini punea blocajul apărut în negocierile dintre Parlament și Consiliu pe seama faptului că ,,hărțuirea din partea guvernului român (a Laurei Codruța Kövesi n.r.) a condus și la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, care pare acum singurul instrument la îndemâna statelor membre pentru a o bloca pe Kövesi, de altfel, ,,de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pentru acest post”.

Amintim faptul că cele două comisii, LIBE și CONT au avut un rol esențial în evaluarea celor trei candidați aflați în cursa pentru ocuparea funcției de procuror-șef european. 

Cea de-a patra rundă de negocieri între Parlament și Consiliu ar fi trebuit să aibă loc astăzi, 10 aprilie, însă a fost anulată pe fondul urgențelor prezentate de Brexit. Consiliul UE s-a arătat deschis la continuarea tratativelor săptămâna aceasta, însă Parlamentul European nu a dat curs acestei propuneri, au declarat surse europene în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

,,Parlamentul nu a răspuns la propunerea Consiliului de a continua negocierile. Discuțiile pe actuala legislatură mai pot avea loc maxim până la data de 18 aprilie”, au explicat sursele citate, arătând astfel că în cazul nu care nu se va ajunge la un compromis între cele două instituții, numirea procurorului-șef european va fi amânată până la formarea noii configurații a Parlamentului European. De altfel, chiar Consiliul recunoștea săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, că ,,în cazul în care negocierile nu vor fi încheiate până săptămâna viitoare, este probabil ca acestea să fie reluate odată ce noul Parlament intră în funcțiune”.

În orice caz, procurorul-şef trebuie să fie numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu în urma negocierilor, pentru un mandat de șapte ani. Astfel, cele două instituții vor fi nevoite să găsească o cale de a ieși din impas, în condițiile în care co-legislativul european o susține pe Laura Codruța Kövesi, spre deosebire de preferințele Consiliului UE, unde țările membre au optat prin vot secret pentru candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

Parchetul European se așteaptă să devină operațional în 2020 și este creat pe baza cooperării consolidate între 22 de state membre. Cele 6 state care nu participă sunt: Suedia, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, însă se vor putea alătura în orice moment cooperării dacă doresc, cu excepția Danemarcei care are drept de opt-out asupra chestiunilor ce țin de afaceri interne și justiție și a Marii Britanii, care se va retrage din UE.

Antonio Tajani a făcut această declarație în cadrul evenimentului ,,Choose Your Future”, organizat de Parlamentul European pentru presa din statele membre, ca parte a campaniei de promovare a alegerilor europene din 23-26 mai 2019. Evenimentul se desfășoară la Bruxelles în perioada 9-10 aprilie. 

Continue Reading

Facebook

U.E.23 mins ago

Marcelo Rebelo de Sousa, reales președinte al Portugaliei. Ursula von der Leyen și Charles Michel salută rezultatul votului: Portugalia va contribui la redresarea digitală și ecologică a UE

INTERNAȚIONAL28 mins ago

China deschide Forumul Economic de la Davos în 2021, a cărui agendă se învârte în jurul tematicii de reconstrucție a încrederii societale în urma pandemiei de COVID-19

CHINA47 mins ago

Raport UNCTAD: China a devansat SUA devenind principalul beneficiar de investiţii străine directe în 2020

Daniel Buda1 hour ago

Eurodeputatul Daniel Buda participă în Parlamentul European la dezbateri importante privind noul sistem alimentar echitabil

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Mediterana de Est: Grecia și Turcia reiau discuțiile pentru rezolvarea disputei asupra gazului natural

U.E.2 hours ago

Studiu: Pentru prima dată în istorie, electricitatea din surse regenerabile produsă în UE anul trecut a devansat-o pe cea din combustibili fosili

ROMÂNIA3 hours ago

O nouă tranșă de 92.430 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech va ajunge azi în România

SUA3 hours ago

Joe Biden i-a transmis lui Emmanuel Macron “angajamentul său de a consolida relația transatlantică prin intermediul NATO și al parteneriatului SUA – UE”

CONSILIUL EUROPEAN17 hours ago

Liderul Renew Europe Dacian Cioloș o felicită pe Kaja Kallas, prima femeie prim-ministru din istoria Estoniei: Să lucrăm împreună pentru o Europă puternică

CONSILIUL UE20 hours ago

Miniștrii de externe din UE se reunesc, luni, la Bruxelles: Ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru o nouă etapă în relațiile UE-SUA și va prezenta obiectivele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență înființat de România

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac5 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE5 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac6 days ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă4 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA4 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

Advertisement
Advertisement

Trending