Connect with us

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

UPDATE VIDEO Corespondență de la Washington. Klaus Iohannis: Președintele Obama mi-a mulțumit pentru parteneriatul pe care îl avem

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a participat la Summitul Securității Nucleare, din Washington, desfășurat în perioada 31 martie-1 aprilie. Lideri și reprezentanți din peste 50 de țări și organizații internaționale se reunesc în capitala SUA pentru a discuta despre securitatea nucleară.

UPDATE 1 aprilie 21:15 (ora 4:15, ora României)

Vizita președintelui în capitala SUA s-a încheiat cu o întâlnire, la Ambasada României la Washington, cu reprezentanți ai  comunității românești, unde a fost primit cu aplauze de către cei prezenți.

”Mă bucur foarte mult că am ocazia să vă întâlnesc aici, în sediul Ambasadei României de la Washington. După cum probabil știți, vizita mea este ocazionată de participarea la un summit important, care s-a desfășurat ieri și astăzi la Casa Albă și la Centrul de Conferințe, un summit cu tema Securitatea Nucleară, temă care ne preocupă pe toți din ce în ce mai mult, în special dacă avem în vedere riscul terorismului nuclear, care, din păcate, ne amenință din ce în ce mai mult.

Cu ocazia acestui Summit, m-am gândit că ar fi frumos să vă văd și uite așa ne întâlnim în această seară aici. Mulțumesc că ați venit!

Am avut foarte multe întâlniri foarte bune. Aseară la Casa Albă, astăzi la Centrul de Conferințe, am avut ocazia să schimb câteva cuvinte și cu Președintele Barack Obama, și cu Vicepreședintele Biden, și cu Secretarul de Stat Kerry. Una peste alta, a fost o dovadă a faptului că România și cu Statele Unite ale Americii au un parteneriat foarte strâns, foarte bun și cu o perspectivă foarte frumoasă.” le-a transmis șeful statului.

”Președintele Obama mi-a mulțumit pentru parteneriatul pe care îl avem”

” Președintele Obama mi-a mulțumit pentru România, pentru parteneriatul pe care îl avem -pe care îl găsește foarte bun- și recunosc, m-a bucurat această afirmație și mulțumire.” a precizat Klaus Iohannis, la finalul întâlnirii cu diaspora.

Întrebat de o vizită oficială a președintelui SUA în România, sau o bilaterală organizată la Casa Albă, președintele a spus că nu a detaliat acest subiect în discuțiile sale cu omologul SUA, ”însă lucrăm la asta”.

Galerie foto:

diaspora 1

Foto: Calea Europeana

diaspora 2

Foto: Calea Europeana

diaspora 3

Foto: Calea Europeana

diaspora 5

Foto: Calea Europeana

diaspora 6

Foto: Calea Europeana

diaspora 7

Foto: Calea Europeana

diaspora 8

Foto: Calea Europeana

—-

UPDATE 1 aprilie, ora 18:30  (1:30 ora României)

Președintele Klaus Iohannis a participat la lucrările Summitului Securității Nucleare, unde a a transmis că ”țara noastră este determinată și angajată în respectarea standardelor şi obligaţiilor care îi revin în domeniul securității nucleare”.

Șeful statului a declarat că România ”aplică cele mai stricte reguli pentru gestionarea și manipularea materialelor nucleare, dar şi pentru combaterea traficului ilicit cu astfel de materiale și mai ales a terorismului nuclear.”

”Sprijinul nostru pentru o serie de angajamente multilaterale promovate în cadrul Summitului a rămas neschimbat. Totodată, am anunţat o serie de noi angajamente pe care România şi le-a asumat cu acest prilej, și anume:

 1. consolidarea capacităților naționale pentru investigaţii criminalistice în domeniul nuclear;
 2. îmbunătățirea securității transportului materialelor nucleare şi radioactive prin implementarea unui sistem-pilot de depistare a circulaţiei şi transportului surselor radioactive;
 3. dezvoltarea și implementarea unui curs naţional de training pe tema culturii securității nucleare;
 4. nouă contribuție voluntară la Fondul de Securitate Nucleară al Agenţiei Internaționale pentru Energie Atomică.”

VIDEO Corespondență:

 

#NSS2016. Corespondenta de la Washington. Presedintele Klaus Iohannis: “Romania este una dintre tarile, nu foarte multe, care chiar are expertiza in securitatea nucleara” —- http://bit.ly/1olv6SJ

Posted by Calea Europeana on Friday, April 1, 2016

UPDATE 1 aprilie, ora 12.45 (19.45, ora României)

Președintele Klaus Iohannis, alături de ceilalți șefi de stat, de guvern sau reprezentanți ai celor 56 de state prezente la Summitul Securității Nucleare, au început lucrările ultimei ediții ale acestui eveniment important pentru combaterea terorismului nuclear și securizarea materialelor vulnerabile.

Potrivit imaginilor furnizate de Administrația Prezidențială, șeful statului stă alături de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko și președintele Poloniei, Andrzej Duda, asemenea cinei de lucru de la Casa Albă.

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

Premergător începerii summitului, Klaus Iohannis a purtat un dialog amical cu secretarul de stat al SUA, John Kerry, care potrivit întrevederilor anterioare cu omologii săi români (Bogdan Aurescu și Lazăr Comănescu) ar urma să vină în acest an în România.

Șeful statului a discutat câteva minute, alături de omologul său polonez, și cu secretarul general al ONU, Ban ki-moon, cu care a avut o convorbire bilaterală și la Adunarea Generală ONU din septembrie 2015.

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

UPDATE ORA 22:00 (05:00, ora României)

Președintele, alături de șefi de state și guverne din peste 50 de țări, au participat la cina de lucru oferită de președintele SUA, Barack Obama, în marja Summitului Securității Nucleare.

În imagini, președintele Klaus Iohannis se află la masă alături de omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, președintele polonez Andrej Duda, dar și de Francois Hollande, președintele Franței  și Park Geun-Hye, președintele Coreei de Sud.

original_washington_31_martie_2016_-_1

Foto: presidency.ro

Foto: White House

Foto: White House

original_washington_31_martie_2016_-_4

Foto: presidency.ro

UPDATE 31 martie, ora locală 12:00, ora 19:00 (ora României)

Președintele a susținut declarații de presă, după ce a efectuat un tur al Muzeului Holocaustului.

Mai multe detalii sunt disponibile aici:  Klaus Iohannis: Am lansat ideea organizării unei structuri educaționale instituționalizate având ca temă istoria Holocaustului

UPDATE, 31 martie 2016, ora locală 10.30 (17.30 – ora României)

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Muzeul Memorial al Holocaustului, acolo unde va aprinde o candelă în memoria celor care și-au pierdut viața. Printre participanți se numără și ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, care a participat zilele trecute alături de ambasadorul George Maior la o importantă reuniune a Consiliului de Afaceri Americano-Român.

VIDEO

VIDEO Corespondență din SUA #NSS2016. Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Muzeul Memorial al Holocaustului, acolo unde va depune o coroană de flori. Mai multe detalii aici —> http://bit.ly/1olv6SJ

Posted by Calea Europeana on Thursday, March 31, 2016

FOTO

12946895_1275740212455064_31592047_o

FOTO: CaleaEuropeana.ro

UPDATE: 

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Washington D.C. la ora locală 18.00 (01.00- ora României).

Aeronava a aterizat la Baza Aeriană Andrews.

VIDEO:

Corespondenta CaleaEuropeana la WashingtonCorespondență #NSS2016. Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Washington

Posted by Calea Europeana on Wednesday, March 30, 2016

Președintele Klaus Iohannis va participa la Summitul Securității Nucleare, din Washington, ce are loc în perioada 31 martie-1 aprilie. Lideri și reprezentanți din peste 50 de țări și organizații internaționale se reunesc în capitala SUA pentru a discuta despre securitatea nucleară.

Voi pleca astăzi spre Washington, unde voi participa, la invitaţia Preşedintelui Statelor Unite ale Americii, domnul Barack Obama, la Summitul privind Securitatea Nucleară”, a declarat șeful statului într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni înaintea plecării spre Washington.

Sursă video: Administrația Prezidențială

Vreau ca mesajul României să se audă ferm de la Washington. România se află în prima linie a statelor care își îndeplinesc pe deplin angajamentele în domeniul securităţii nucleare, având un program nuclear clar și o conduită responsabilă. Am considerat că reprezentarea României la cel mai înalt nivel la acest Summit este esențială și în acord cu rolul pe care țara noastră și l-a asumat în materie de securitate și cu participarea noastră la eforturile internaționale și acțiunile comune în acest domeniu. Pentru România, participarea la Summitul de la Washington reprezintă o chestiune de prestigiu, de consecvenţă şi de influenţă”, a completat șeful statului.

iohannis presidency 2

Primul Summit privind securitatea nucleară a avut loc în capitala SUA, Washington, în anul 2010, și a fost urmat de summituri adiționale desfășurate în Seul, în anul 2012, și la Haga, în 2014.

Marele absent al acestui eveniment este președintele Rusiei, Vladimir Putin, care denunţă rolul predominant atribuit Satelor Unite, Coreei de Sud şi Olandei, țările gazdă ale summiturilor anterioare, în pregătirea documentelor oficiale, catalogând-o drept o „discriminare flagrantă a altor ţări”.

Agenda președintelui:

Joi, președintele va depune o coroană de flori la Muzeul Memorial al Holocaustului, iar la finalul zilei se va afla la Casa Albă, acolo unde președintele SUA, Barack Obama, organizează o cină în onoarea șefilor de delegații prezenți la Summit. 

Vineri, șeful statului va susține o intervenție în cadrul sesiunii de deschidere a Summitului Securității Nucleare. Klaus Iohannis va participa și la un dejun de lucru cu tema ”International Organization Actions to Enhance Nuclear Security”. Pe agenda președintelui se află și o sesiune dedicată unei simulări bazată pe un scenariu prestabilit, similară celei de la Summitul din Haga, unde șefii de stat și de guvern vor viziona un videoclip ce prezintă un caz ipotetic de terorism nuclear (există și o componentă de utilizare de arme biologice/chimice și o conexiune a scenariului cu ISIL).

Tot vineri, președintele se va întâlni, la Ambasada României în SUA, cu reprezentanți ai  comunității românești din Washington.

Summitul Securității Nucleare 2016

Cel de-al patrulea și ultim Summit privind Securitatea Nucleară va avea loc între 31 martie-1 aprilie 2016 la Centrul de Convenții Washington.

Citiți și Summitul Securității Nucleare – Cum luptă Barack Obama cu terorismul nuclear, cea mai periculoasă amenințare la adresa securității globale. Rolul cheie jucat de România

Aflat în Berlin, președintele Barack Obama a făcut public, anul trecut, planul său de a găzdui ultimul summit pe tema securității nucleare, argumentând că terorismul nuclear reprezintă amenințarea imediată la adresa securității globale.

Barack Obama a anunțat un efort internațional de a securiza materialele nucleare vulnerabile, de a eradica piața neagră și de a detecta și intercepta traficul ilicit de materiale de asemenea factură. Primul Summit privind securitatea nucleară a avut loc în capitala SUA, Washington, în anul 2010, și a fost urmat de summituri adiționale desfășurate în Seul, în anul 2012, și la Haga, în 2014.

Principalele puncte pe agenda Summitului,  potrivit unui anunț al Casei Albe:

 • Discuțiile din cadrul summitului se vor concentra pe profilarea amenințărilor și pe acțiunile comune viitoare pentru a minimiza folosirea uraniului îmbunătățit, securizarea materialelor vulnerabile, combaterea traficului de materiale nucleare, detectarea și descurajarea tentativelor de terorism nuclear
 • Rezultatele summitului includ și un comunicat care evidențiază progresul realizat și efortul care încă mai trebuie depus pentru a preveni terorismul nuclear. Liderii vor susține planurile de consolidare a instituțiilor internaționale care sprijină securitatea nucleară.
 • Statele Unite au drept scop consolidarea arhitecturii securității nucleare globale care este comprehensivă, bazată pe standarde internaționale și care contribuie la consolidarea încrederii privind punerea în aplicare a securității nucleare de către națiuni, având drept rezultat scăderea stocurilor mondiale de arme nucleare.
 • Nu ne putem permite să așteptăm ca un act de terorism nuclear să se întâmple pentru a lucra împreună la îmbunătățirea culturii securității nucleare, pentru a împărtăși cele mai bune practici ale noastre și pentru a ridica standardele securității colective.

Rusia, marele absent la summitul securităţii nucleare din SUA

Rusia a anunţat încă din luna octombrie a anului trecut că nu va lua parte la summitul privind securitatea nucleară din 2016, punând la îndoială utilitatea acestuia şi denunţând rolul preponderent al Washingtonului.

Moscova susține că  precedentele trei summituri – la Washington (2010), Seul (2012) şi Haga (2014) – au condus la „progrese semnificative” în securitatea nucleară, dar că „participarea politică (la summit) nu mai este oportună în prezent”.

Totodată, Moscova denunţă rolul predominant atribuit Satelor Unite, Coreei de Sud şi Olandei, țările gazdă ale summiturilor anterioare, în pregătirea documentelor oficiale, catalogând-o drept o „discriminare flagrantă a altor ţări”.

De asemenea, ea-şi exprimă indignarea faţă de faptul că documentele finale ale summitului din 2016 vor servi ca bază în activitatea unor organizaţii ca ONU, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) sau Interpol.

Decizia Rusiei de a nu participa cu siguranță la un nivel ridicat credem că este o ocazie pierdută pentru Rusia mai presus de toate“, a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului prezidențial pentru securitate națională, cu doar două zile înaintea summitului, potrivit Agerpres.
   
“Sincer, tot ceea ce fac ei este să se autoizoleze acum prin neparticipare față de cum au făcut în trecut”, a mai spus Rhodes.

Nota redacției

Preluarea informațiilor și materialelor publicate pe CaleaEuropeana.ro se poate realiza în limita a 500 de caractere și cu menționarea sursei cu link către articolul de origine – CaleaEuropeana.ro.

.

.

Continue Reading
Advertisement
8 Comments

8 Comments

 1. Pingback: Klaus Iohannis: “Vreau Ca Mesajul României Să Se Audă Ferm De La Washington. România Se Află în Prima Linie A Statelor Care își îndeplinesc Pe Deplin Angajamentele în Domeniul Securităţii Nucleare” | Caleaeuropeana.ro

 2. Pingback: Summitul Securității Nucleare – Cum Luptă Barack Obama Cu Terorismul Nuclear, Cea Mai Periculoasă Amenințare La Adresa Securității Globale. Rolul Cheie Jucat De România | Caleaeuropeana.ro

 3. Pingback: Summit-ul Securității Nucleare: Prezentă La Primele Trei Ediții, Rusia Lipsește La Reuniunea De La Washington Invocând O ”discriminare Flagrantă” | Caleaeuropeana.ro

 4. Pingback: IMAGINILE ZILEI Vin De La Washington. Klaus Iohannis La Casa Albă, Alături De Barack Obama, Andrzej Duda, Petro Porosenko Sau Francois Hollande | Caleaeuropeana.ro

 5. Pingback: Corespondență De La Summitul Securității Nucleare Din Washington. Barack Obama: Dacă Teroriștii Pun Mâna Pe Arme Nucleare, Le Vor Folosi Pentru A Ucide Cât Mai Mulți Oameni Nevinovați Cu Putință | Caleaeuropeana.ro

 6. Pingback: VIDEO Klaus Iohannis, La Finalul Summitului Securității Nucleare: România și-a Asumat Patru Noi Angajamente. Am Pledat și Pentru Ca Marea Neagră Să Beneficieze De Atenție Sporită | Caleaeuropeana.ro

 7. Pingback: Dosarul nuclear iranian și provocările nucleare ale Coreei de Nord, discutate de Klaus Iohannis cu directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică | caleaeuropeana.ro

 8. Pingback: Dacian Cioloș, vizită în SUA. Premierul merge la Washington pentru o întâlnire cu vicepreședintele SUA, Joe Biden | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, în Germania, cu militarii români prezenți la baza NATO de la Geilenkirchen

Published

on

Corespondență de la Aachen – Robert Lupițu

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește marți cu militarii români prezenți la baza militară NATO de la Geilenkirchen, în contextul vizitei pe care șeful statului a efectuat-o marți în Germania pentru a participa la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german, la invitația cancelarului Germaniei Angela Merkel și președintelui Franței Emmanuel Macron.

Baza de la Geilenkirchen este principalul centru militar de operare a Componentei Sentry Boeing E-3 a NATO, unul dintre cele două elemente operaționale ale Forței de Avertizare timpurie și control a Alianței Nord-Atlantice.

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

Citiți și 

Istoria se făurește sub ochii noștri la Aachen. România, prezentă prin președintele Klaus Iohannis la semnarea celui mai important tratat bilateral din Europa acestui secol. Ce viitor al Europei pregătesc Franța și Germania?

Klaus Iohannis, mesaj istoric la semnarea Tratatului franco-german de la Aachen: România va rămâne în continuare aproape de Franța și Germania pentru consolidarea proiectului european

Klaus Iohannis, la semnarea Tratatului franco-german: ”Spiritul de la Aachen ne va însoți pe drumul către Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019”

Angela Merkel, la semnarea Tratatului de la Aachen: ”Franța și Germania vor să contribuie la dezvoltarea unei armate a Uniunii Europene”

Emmanuel Macron, la semnarea Tratatului de la Aachen: Europa nu ar supraviețui dacă nu ar fi unită. Responsabilitatea franco-germană este să dea Europei suveranitate

De la Aachen, președintele Consiliului European cere Franței și Germaniei să își pună cooperarea bilaterală în slujba integrării europene

Președintele Klaus Iohannis oferă asigurări: Tratatul franco-german de la Aachen nu readuce în prim-plan o discuție a Europei celor două viteze

Klaus Iohannis despre ”spiritul de la Sibiu” după 9 mai 2019: ”Sperăm să venim cu o declarație care descrie în termeni pozitivi evoluția Uniunii Europene pentru următorii ani”

Galerie FOTO | Klaus Iohannis, alături de Angela Merkel și Emmanuel Macron la semnarea Tratatului franco-german de la Aachen

 

.

Continue Reading

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Cuplul ”Merkron” oferă imaginea zilei în Europa: La Aachen, liderii Germaniei și Franței au semnat tratatul prin care promit să construiască o Europă unită, democratică și suverană

Published

on

Corespondență de la Aachen – Robert Lupițu

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au oferit marți, într-un oraș istoric pentru istoria Europei Unite – Aachen – , imaginea zilei pe continentul european și în lume după ce au semnat un nou tratat bilateral prin care Franța și Germania își asumă cooperare și integrare.

Ceremonia de semnare, care a avut loc în Sala Primăriei din Aachen, a fost marcată de discursurile celor doi lideri în care au reafirmat atât dorința Franței și a Germaniei de a construi o Europă unită, democratică și suverană, cât și ambiția Parisului și a Berlinului de a contribui la edificarea unei armate a Uniunii Europene și la consolidarea apărării europene.

Ulterior discursurilor celor doi lideri a avut loc semnarea Tratatului de la Aachen, care își propune să completeze Tratatul de la Elysée, semnat în aceeași zi în urmă cu 56 de ani și care a pus bazele cooperării bilaterale strânse dintre cele două state.

FOTO: Bundesregierung

Tratatul a fost semnat din partea Germaniei de cancelarul Angela Merkel și de ministrul de Externe Heiko Maas, iar din partea Franței de președintele Emmanuel Macron și de șeful diplomației Jean Yves Le Drian.

Ceremonia a fost încheiată cu discursurile liderilor europeni prezenți la eveniment, președintele Klaus Iohannis, în calitate de reprezentant al președinției României la Consiliul UE, președintele Consiliului European Donald Tusk și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Citiți și 

Istoria se făurește sub ochii noștri la Aachen. România, prezentă prin președintele Klaus Iohannis la semnarea celui mai important tratat bilateral din Europa acestui secol. Ce viitor al Europei pregătesc Franța și Germania?

Klaus Iohannis, mesaj istoric la semnarea Tratatului franco-german de la Aachen: România va rămâne în continuare aproape de Franța și Germania pentru consolidarea proiectului european

Klaus Iohannis, la semnarea Tratatului franco-german: ”Spiritul de la Aachen ne va însoți pe drumul către Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019”

Angela Merkel, la semnarea Tratatului de la Aachen: ”Franța și Germania vor să contribuie la dezvoltarea unei armate a Uniunii Europene”

Emmanuel Macron, la semnarea Tratatului de la Aachen: Europa nu ar supraviețui dacă nu ar fi unită. Responsabilitatea franco-germană este să dea Europei suveranitate

De la Aachen, președintele Consiliului European cere Franței și Germaniei să își pună cooperarea bilaterală în slujba integrării europene

Președintele Klaus Iohannis oferă asigurări: Tratatul franco-german de la Aachen nu readuce în prim-plan o discuție a Europei celor două viteze

Klaus Iohannis despre ”spiritul de la Sibiu” după 9 mai 2019: ”Sperăm să venim cu o declarație care descrie în termeni pozitivi evoluția Uniunii Europene pentru următorii ani”

Galerie FOTO | Klaus Iohannis, alături de Angela Merkel și Emmanuel Macron la semnarea Tratatului franco-german de la Aachen

 

 

Continue Reading

#RO2019EU

Klaus Iohannis despre ”spiritul de la Sibiu” după 9 mai 2019: ”Sperăm să venim cu o declarație care descrie în termeni pozitivi evoluția Uniunii Europene pentru următorii ani”

Published

on

Corespondență de la Aachen – Robert Lupițu

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat optimist că la summitul liderilor europeni de la Sibiu din 9 mai 2019, Consiliul European va veni cu o declarație care să descriere în termeni pozitivi evoluția Uniunii Europene.

Șeful statului a făcut aceste precizări în condițiile în care a participat, în calitate de reprezentant al președinției României la Consiliul UE, la ceremonia de semnare a Tratatului franco-german de la Aachen, iar în cadrul discursului său a făcut referire la inspirația produsă de «spiritul de la Élysée» după Tratatul din 1963 și de «spiritul de la Aachen» după Tratatul din 2019.

Eu sper și cu toții din Consiliul European sperăm să reușim la Sibiu să venim poate nu cu un tratat, dar poate cu o declarație care descrie în termeni pozitivi evoluția Uniunii Europene pentru următorii ani”, a declarat Iohannis, răspunzând unei întrebări din partea CaleaEuropeană.ro cu privire la posibilitatea ca după summitul din data de 9 mai 2019 să se vorbească în Uniunea Europeană despre ”spiritul de la Sibiu”.

Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern de la Sibiu va fi prima astfel de manifestare politică la nivel înalt din istoria Uniunii Europene organizată de Ziua Europei, 9 mai 2019.

Citiți și 

Istoria se făurește sub ochii noștri la Aachen. România, prezentă prin președintele Klaus Iohannis la semnarea celui mai important tratat bilateral din Europa acestui secol. Ce viitor al Europei pregătesc Franța și Germania?

Klaus Iohannis, mesaj istoric la semnarea Tratatului franco-german de la Aachen: România va rămâne în continuare aproape de Franța și Germania pentru consolidarea proiectului european

Klaus Iohannis, la semnarea Tratatului franco-german: ”Spiritul de la Aachen ne va însoți pe drumul către Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019”

Angela Merkel, la semnarea Tratatului de la Aachen: ”Franța și Germania vor să contribuie la dezvoltarea unei armate a Uniunii Europene”

Emmanuel Macron, la semnarea Tratatului de la Aachen: Europa nu ar supraviețui dacă nu ar fi unită. Responsabilitatea franco-germană este să dea Europei suveranitate

De la Aachen, președintele Consiliului European cere Franței și Germaniei să își pună cooperarea bilaterală în slujba integrării europene

Ideea încheierii unui nou tratat de cooperare franco-german a fost menționată de Emmanuel Macron în discursul său de la Sorbona, intitulat Inițiativă pentru Europa, din septembrie 2017.

Ulterior, Angela Merkel și Emmanuel Macron au anunțat încheierea viitorului instrument de cooperare printr-o Declarație comună adoptată la 22 ianuarie 2018, la 55 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée de către Preşedintele Charles de Gaulle și Cancelarul Konrad Adenauer, document care a formalizat și instituționalizat reconcilierea franco-germană postbelică.

Tratatul de la Aachen își propune să completeze Tratatul de la Elysée, care a pus bazele cooperării bilaterale strânse dintre cele două state, obiectivul noului tratat fiind asigurarea unei convergențe sporite între Berlin şi Paris, urmărind adaptarea relațiilor dintre cele două state la provocările cu care sunt confruntate în secolul XXI.

Tratatul care a fost semnat la Aachen va întări legăturile dintre Germania și Franța, mai ales în domeniile economic, al politicii externe și de securitate, educației și culturii, cercetării și tehnologiei, schimbărilor climatice și mediului, precum și în materie de cooperare transfrontalieră și la nivelul societății civile. Cele două țări urmăresc aprofundarea angajamentului comun în favoarea securității și a prosperității cetățenilor lor, în cadrul unei Europe mai suverane, unite și democratice.

În cadrul noului tratat, cele două state își exprimă viziunea conform căreia o cooperare bilaterală mai strânsă contribuie la întărirea Uniunii Europene. Pornind de la acest principiu, Germania și Franța aprofundează modelul de succes al unificării europene, stabilind totodată reperele pentru următoarea generație în demersul de a continua parcursul european comun trasat încă din 1963.

Continue Reading

Trending