Connect with us

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

VIDEO CORESPONDENȚĂ&LIVE TEXT Secretarul General NATO: “Mediul de securitate s-a schimbat”. NATO si UE, raspuns comun la razboiul hibrid. Cum lupta NATO cu “trolii” rusi. Analiza in premiera pe vecinatatile din Sud si Est. NATO ramane in Afganistan

Published

on

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg a vorbit, inaintea intalnirii ministrilor de Externe din tarile NATO, care are loc in Antalya-Turcia, in perioada 13-14 mai, despre “cele mai importante intaririri ale sistemului de aparare colectiva de la sfarsitul Razboiului Rece”.

Nato Antalya Logo FINALCorespondentul CaleaEuropeana.ro va transmite relatari din Turcia, privind cele mai importante aspecte discutate la nivelul ministrilor de Externe, care vor viza indeosebi relatia cu Rusia si situatia din sudul granitei NATO. Stoltenberg a aratat ca Rusia trebuie sa implementeze prevederile Acordurilor de la Minsk, iar despre vizita lui John Kerry in Rusia a sustinut ca sunt membri ai NATO care au contacte politice cu Moscova, fara ca acest lucru sa afecteze capacitatea de raspuns a Aliantei Nord-Atlantice.

UPDATE 15 mai, ora 14.30 Generalul Breedlove, Comandantul Suprem al Trupelor NATO in Europa: Cred ca trebuie sa luam in serios amenintarile nucleare ale Rusiei

Comandantul Suprem al Trupelor Aliate NATO in Europa, generalul american cu patru stele Philip Breedlove a declarat, la o intalnire cu jurnalistii la care a fost invitat corespondentul www.caleaeuropeana.ro, in marja Reuniunii ministrilor de Externe din tarile NATO, care a avut loc in Antalya-Turcia, in la sfarsitul acestei saptamani, ca amenintarile nucleare ale Rusiei trebuie luate in serios. “Această discuție despre armele nucleare pornită în această perioadă tensionată nu reprezintă o atitudine responsabilă din partea unei națiuni nucleare. Consider că toate statele nucleare trebuie să reacționeze responsabil în toată dimensiunea comportamentului lor, inclusiv la nivel de declarații. Cred totuși că aceste remarci au avut un scop: de a transmite un mesaj. Tot ceea ce Rusia spune eu iau în considerare, iar o mare parte dintre aceste declarații au fost făcute de oficiali înalți ai statului rus. Cred că trebuie să luăm asta în serios și cred că aceste mesaje au urmărit să ne fragmenteze procesul decizional”, a declarat generalul Breedlove.

Mai multe despre declaratiile generalului Breedlove aici.

UPDATE 14 mai, ora 16.30 Declaratii Jens Stoltenberg: “Mediul de securitate s-a schimbat si trebuie sa fim pregatiti pentru o schimbare pe termen lung”

Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini, a avut o intalnire cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, in cea de-a doua zi a Ministerialei NATO. La finalul Consiliului Nord-Atlantic, Stoltenberg a sustinut conferinta de presa care a marcat inchiderea reuniunii ministrilor de Externe NATO. Iata principalele declaratii:

stoltenbergturcia“Am discutat cum sa gestionam provocarile impreuna cu Uniunea Europeana, in Sud si Est. Am vorbit despre Summit-ul de la Varsovia. E un moment crucial pentru securitate. Mediul de securitate s-a schimbat si trebuie sa fim pregatiti pentru o schimbare pe termen lung, cu o Rusie responsabila de actiuni agresive in Ucraina si in Sud cu actiuni ale extremistilor.

Cand lumea se schimba, NATO trebuie sa se schimbe.

Sa fim siguri ca suntem gata sa protejam toti aliatii si sa pastram societatile noastre deschise, democratice, in siguranta.

NATO depune cel mai mare efort de aparare colectiva de la Razboiul Rece.

Forta de interventie rapida a NATO este piesa centrala a fortei de raspuns.

Salut decizia Turciei de a conduce forta de interventie rapida Spearhead, alaturi de alti 6 aliati.

Am grabit modalitatea de stabilire a deciziilor, schimb de informatii si gestionarea amenintarii cibernetice.

Razboiul hibrid include atacuri cibernetice. Reprezinta un camp de radicalizare.

Cea mai buna cale de combatere a dezinformarii e informarea.

Mai multe despre declaratiile finale ale Secretarului General NATO si despre cum a raspuns la intrebarea daca NATO va coopera cu Rusia in combaterea extremistilor islamici aici.

UPDATE 14 mai, ora 15.30 Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a vorbit in Consiliul Nord-Atlantic despre decizii de extindere a NATO la Summit-ul de la Varsovia

consiliul nord atlanticIn cadrul reuniunii miniștrilor de externe NATO din Antalya, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, la 14 mai 2015, la dejunul de lucru al Consiliului Nord-Atlantic, care a prilejuit o primă dezbatere asupra agendei Summit-ului‎ Alianței din Polonia, din 2016.

Potrivit MAE, ministrul român de externe a subliniat în cadrul reuniunii necesitatea implementării complete, până la viitorul Summit, a deciziilor adoptate la reuniunea la vârf din Marea Britanie, cu accent pe Planul de acţiune al Alianţei pentru creşterea nivelului de reacţie (Readiness Action Plan/RAP), argumentând, totodată importanţa continuării procesului de adaptare a NATO la noile realităţi de securitate.

Mai multe despre declaratiile ministrului roman de Externe in Consiliul Nord-Atlantic aici.

UPDATE 14 mai, ora 13.00

Ministrul Afacerilor Externe a pledat in Consiliul Nord-Atlantic pentru o strategie NATO in Sud si Est, includerea mai ferma a Marii Negre pe harta strategica a Aliantei, coordonarea cu UE si lansarea Pachetului de Consolidare a Capabilitatilor de Aparare pentru Moldova. La intalnire a participat si Inaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini.

Permanent Representative to NATO of the United States, Douglas Lute, EU High Representative for Foreign Affairs, Federica Mogherini, NATO Deputy Secretary General Alexander Vershbow and NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Permanent Representative to NATO of the United States, Douglas Lute, EU High Representative for Foreign Affairs, Federica Mogherini, NATO Deputy Secretary General Alexander Vershbow and NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Mai multe detalii aici.

UPDATE 14 mai, ora 11

Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini, a avut o intalnire cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, in dimineata zilei de astazi.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and EU High Representative for Foreign Affairs Federica Mogherini

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and EU High Representative for Foreign Affairs Federica Mogherini

UPDATE 14 mai, ora 10.45 Generalul Breedlove, comandantul suprem al trupelor NATO din Europa, pentru caleaeuropeana.ro, despre cum lupta expertii NATO cu trolii rusi

rp_breedlove-1024x682.jpgComandantul Suprem al trupelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove, comandant al trupelor SUA in Europa, a explicat, pentru www.caleaeuropeana.ro, in cadrul unui dialog cu presa in marja Reuniunii Ministrilor de Externe NATO din Antalya-Turcia, ce masuri au luat Aliatii pentru a face fata formelor de razboi hibrid derulate indeosebi in Estul Europei. Intrebat daca si cum se implica NATO pentru a sprijini tarile din flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, prin actiuni de comunicare publica, pentru apararea valorilor NATO si identificarea in timp real a amenintarilor “trolilor” rusi, generalul Breedlove a confirmat ca au fost demarate actiuni in comun cu state membre NATO. Fara a le nominaliza, comandantul suprem al trupelor NATO din Europa a mentionat ca deja astfel de activitati se deruleaza in 3 tari.

“Raspunsul este da, deja facem asta. Avem echipe care lucreaza cu tarile pentru a face fata acestui razboi hibrid, a precizat generalul american. Ce vedem din actiunile Rusiei, sunt noi mijloace folosite in moduri diferite. Ajutam natiunile acum, ajutandu-le sa dezvolte abilitati si capacitate. Trebuie sa recunoastem aceste activitati cand au loc in tarile noastre. Apoi sa le caracterizam. Sunt actiuni normale, legale adecvate, sau de alta natura? Si, daca determinam ca sunt neadecvate si pot veni din afara tarii, apoi cum atribuim asta apoi vedem ce mijloace folosim.

Da, avem echipe care deja lucreaza cu natiunile pentru a… Click aici pentru continuarea declaratiilor.

UPDATE 14 mai, ora 10.30 NATO discuta in premiera despre abordarea strategica a vecinatatii din EST si SUD. Cum va lucra cu UE?

In cea de-a doua zi a Reuniunii Ministrilor de Externe NATO din Antalya-Turcia, aliatii discuta doua provocari majore. Prima vizeaza o abordare strategica, in premiera, a vecinatatilor NATO-in Sud si in Est. Cea de-a doua are in vedere pregatirea agendei Summit-ului NATO de la Varsovia, din anul viitor, cand, foarte probabil, se vor pune bazele viziunii NATO pentru urmatorii ani. Punctul de inflexiune este generat deja de Summit-ul NATO din Tara Galilor, din 2014, cand NATO a revenit pe scena globala cu o forta si o viziune noua, de intarire a apararaii collective.

Vom discuta despre provocarile de securitate in Est si Sud, a declarat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, in deschiderea lucrarilor zilei in care alaturi de minsitrii de Externe NATO participa si Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa si Securitate Comuna. In Est, Rusia a folosit forta pentru a schimba granite si intimida vecinii. In Sud turbulentele, extremismul violent au atins un nivel fara precedent in timpurile moderne.

NATO va continua sa protejeze fiecare aliat. De aceea, ne adaptam la noul mediu. Implementam cele mai mari intariri de forte de aparare colectiva de la Razboiul Rece. Crestem prezenta in Est. Crestem forta de raspuns a NATO si pregatim forte gata sa intervina in 48 de ore. Dezvoltam capacitati de gestionare a amenintarilor hibride.

Vecini siguri inseamna siguranta noastra. Vom discuta despre cum lucreaza NATO cu partenerii si UE. Discutiile de astazi sunt importante pentru pregatirea Summit-ului NATO de la Varsovia”, a mai precizat Stoltenberg.

UPDATE 13 mai, ora 20.15 Ministrul ucrainean de Externe i-a promis lui Bogdan Aurescu solutii pentru restrictiile de intrare in cazul unor cetateni romani

Ministrul afacerilor externe‎, Bogdan Aurescu a avut, în marja reuniunii Comisiei NATO-Ucraina, o discuție separată cu Pavlo Klimkin, ministrul ucrainean de externe, cu care a abordat aspecte de actualitate aflate pe agenda bilaterală. Potrivit MAE,  ministrul Aurescu a abordat situația restricțiilor de intrare în Ucraina pentru un număr de cetățeni români (tema discutată repetat, la inițiativa părții române, cu ocazia vizitei ministrului ucrainean la București, dar și ulterior), inclusiv, cel mai recent, situația domnului Mircea Druc. A reiterat faptul ca o soluție trebuie găsită pentru aceasta situație, care nu corespunde cu stadiul actual al relațiilor bilaterale, mai ales în contextul sprijinului ferm și sincer al României pentru integritatea teritorială a Ucrainei, respectiv pentru soluționarea crizei din estul Ucrainei. Ministrul ucrainean l-a reasigurat pe omologul român că autoritățile ucrainene lucrează la o soluție. De asemenea, cei doi au discutat și despre implementarea Acordului privind Micul Trafic la Frontieră. Cei doi miniștri au salutat intrarea sa în vigoare în ziua următoare, la 14 mai 2015, și au discutat aspecte privind înmânarea comună, de către cei doi oficiali, a primelor permise.Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 13 mai 2015, la reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, desfăşurată în contextul reuniunii miniștrilor afacerilor externe NATO, care are loc în Antalya (Turcia).

Ministrii de Externe NATO au condamnat actiunile agresive ale Rusiei

nato-ucrainaPrincipalele subiecte abordate în cadrul întâlnirii au fost examinarea agendei comune de cooperare consolidată NATO-Ucraina, situaţia de securitate din estul Ucrainei, implementarea Acordurilor de la Minsk şi perspectivele pentru o soluţionare pe termen lung a conflictului.
Potrivit comunicatului de presa transmis de MAE catre caleaeuropeana.ro, in alocuţiunea sa, şeful diplomaţiei române a reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în conformitate cu granițele recunoscute la nivel internaţional, reafirmând sprijinul politic şi operaţional pentru Ucraina. A trecut în revistă sprijinul practic oferit Ucrainei de către România, atât în ceea ce priveşte asistenţa medicală oferită militarilor ucraineni răniţi în conflict, cât şi prin demersurile ţării noastre, în calitate de națiune-lider pentru Fondul NATO de sprijin privind apărarea cibernetică. De asemenea, a menţionat disponibilitatea de sprijin şi de asistenţă din partea ţării noastre pentru îndeplinirea obiectivelor din Programul anual de cooperare NATO-Ucraina pentru anul 2015.
Bogdan Aurescu a evidenţiat şi necesitatea continuării progreselor în domeniile reformei sectorului de apărare şi securitate şi statului de drept, dar şi în ceea ce priveşte respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.
Cu prilejul reuniunii, a fost adoptată o Declaraţie Comună a miniştrilor de externe, care reiterează sprijinul Alianţei Nord-Atlantice pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, condamnă acţiunile agresive ale Rusiei şi încălcarea de către aceasta a dreptului internaţional şi a obligaţiilor asumate. Totodată, Declaraţia reflectă îngrijorarea comună cu privire la acţiunile de consolidare a prezenţei militare a Rusiei în Marea Neagră şi la efectul destabilizator al acestora.

UPDATE 13 mai, ora 17.45 Stoltenberg: “Ucraina poate conta in continuare pe sprijinul NATO”

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, in deschiderea Comisiei NATO-Ucraina, ca Organizatia Nord-Atlantica va continua sa ofere sprijin. “Suntem aici pentru a reafirma angajamentul nostru puternic pentru o Ucraina independenta, prospera si in pace, a spus Stoltenberg. Si pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a acesteia. Reafirmam sprijinul nostrum puternic pentru rezolvarea conflictului prin mijloace diplomatice si dialog. Dar intalnirea noastra are loc pe fondul unei incetari a focului chiar si mai fragile. Vedem violente continuate si pierderi de vieti. Si continuarea sprijinului rusesc pentru separatistii care destabilizeaza Ucraina.

Facem un apel la toate partile sa se conformeze Acordului de la Minsk. Si sa se asigure ca monitorii OSCE isi pot face treaba.

Rusia are o responsabilitate speciala in acest sens. Guvernul Ucrainei a facut pasi inainte in agenda reformei. Ucraina poate conta pe continuarea sprijinului oferit de NATO.”

UPDATE 13 mai, ora 13.35 – Declaratie de presa a secretarului general NATO

Am finalizat o intalnire excelenta cu ministrul de externe al Afganistanului. Am luat o decizie istorica. Vom ramane prezenti si angajati in Afganistan si dupa incheierea actualei misiuni – Resolute Support Mission.

Meetings of NATO Foreign Ministers - Meeting of the North Atlantic Council with Resolute Support Operational Partner Nations and Potential Operational Partner Nations

Viitoarea noastra prezenta va fi formată din civili, dar avea și o componentă mică militară. Ținta noastră va fi să instruim si sa sprijinim fortele de politie afgane. NATO, Afganistan si partenerii nostri au depasit tranzitia spre consolidarea democratiei in Afganistan. Ne definitivam misiunea de instruire si pregatire a fortelor afgane de aparare.

Statele NATO și statele partenere vor pastra cursul actiunii noastre in Afganistan. Exista multa provocari in fata noastra, dar sunt increzator ca poporul afgan este suficient de matur pentru a face fata. Noi ii vom sprijini.

Ma bucur de leadership-ul si angajamentul președintelui Ghani pentru a continua dialogul si a de identifica solutii politice pentru provocarile din Afganistan. Pacea in Afganistan poate fi mentinuta prin soluții politice. Acestea trebuie sa se bazeze pe trei principii fundamentale: implementarea renuntarii la violenta de catre talibani, abolirea terorismului national si respectarea drepturilor femeii.

Acum suntem concentrati pe Resolute Support Mission, dar vom continua sa oferim sprijin si pentru aceste aspecte.

Afganistan ramane un loc periculos si este o mare provocare pentru ca autoritatile sa isi asume securitatea nationala. Acum au aceasta responsabilitate si nu este un sarcina usoara. Provocarile pe care autoritatile le au subliniaza sprijinul pe care noi suntem dispusi sa il oferim acolo. Parteneriatul Afganistan-NATO va continua si dupa finalizarea Resolute Support Mission.

Acest parteneriat l-am stabilit de acum cativa ani, dar acum ne concentram pe ceea ce contine acesta. Ceea ce am facut astazi este să stabilim continutul lui si am discutat principiile pe care se va baza. Vom avea o prezenta civil-militară, un angajament civil-militar.

Atat ISAF cat si RSM sunt misiuni conduse de structuri militare. Viitoarea dimensiune a parteneriatul nostru va avea un leadership civil.

Răspunsul secretarului general NATO cu privire la întrebarea unui jurnalist rus referitoare la prezența trupelor Alianței în Marea Baltică:

NATO si-a extins prezenta militara in Statele Baltice datorita comportamentului unei Rusii care se reafirma agresiv ca urmare a destabilizarii estului Ucrainei si anexarii ilegale a Crimeei. Nucleul scopului nostru este sa ne aparam toti aliatii si sa le furnizam securitatea. Ceea ce facem este defensiv, proportional si respecte angajamentele noastre internationale. Ne-am intarit capacitatile in Marea Baltica si in Marea Neagra pentru a ne asigura ca ne indeplinim responsabilitatea, aceea de aparare colectiva.

UPDATE 13 mai, ora 13.20 – Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor de externe NATO

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 13 mai 2015, la reuniunea în format Resolute Support (RSM), desfăşurată în cadrul reuniunii miniștrilor afacerilor externe NATO, care are loc în Antalya (Turcia).

Principalele subiecte pe agenda reuniunii în format RSM au vizat trecerea în revistă a progreselor înregistrate în procesul de tranziţie din Afganistan, precum şi a situaţiei de securitate din ţară şi din regiune. Cu acest prilej au fost agreate principiile privind consolidarea Parteneriatului Durabil NATO-Afganistan.

În alocuţiunea sa, ministrul de externe român a evidenţiat contribuţia României la îndeplinirea obiectivelor Alianţei în Afganistan în cadrul actualei Misiuni Resolute Support, prezentând evaluările ţării noastre cu privire la progresele realizate de autorităţile afgane în dezvoltarea Forţelor Naţionale Afgane de Securitate (ANSDF) şi creşterea capacităţii acestora de a-şi îndeplini responsabilităţile ce le revin la nivelul întregii ţări.

În cadrul reuniunii, a fost convenită necesitatea ca NATO să continue susţinerea Afganistanului prin intermediul instrumentelor convenite la Summit-ul din Ţara Galilor (septembrie 2014), exprimându-se acordul pentru aprofundarea dialogului inter-Aliat vizând elaborarea unui program consolidat de Parteneriat Durabil între NATO şi Afganistan, cu scopul dezvoltării capacităţii instituţiilor afgane din domeniul securităţii şi apărării.

A fost evidenţiată importanţa definitivării procesului de constituire a Guvernului afgan, precum şi necesitatea lansării unui proces amplu de reconciliere naţională şi a aprofundării relaţiilor de cooperare dintre Afganistan şi statele vecine.

UPDATE 13 mai, ora 10.17 – Jens Stoltenberg, dupa intalnirea Kerry-Putin: “Pozitia NATO nu s-a schimbat”

Vom discuta cum ce va face NATO in zona de SUD si EST, in contextul schimbarii mediului de securitate.

Trebuie sa tinem NATO puternic, sa crestem nivelul de pregatire a fortelor noastre, sa facem mai mult pentru a fi gata sa gestionam amenintari din domeniul cyberdefense si razboiului hibrid.

Trebuie sa tinem vecinatatea sigura, vom lucra cu partenerii din Sud si Est, pentru modernizarea capacitatilor de a fi gata sa isi asume partea de responsabilitate.

John Kerry ne-a prezentat discutiile pe care le-a avut cu Vladimir Putin si Serghei Lavrov, pe teme legate de Ucraina, Siria, Iran si Libia.

In privinta Ucrainei, mesajul este ca Acordul de la Minsk trebuie implementat complet, privind incetarea focului si retragerea armamentului greu. NATO solicita Rusiei sa nu mai sprijine fortele separatist si sa isi retraga fortele din Estul Ucrainei.

E timpul sa actionam. E urgent ca implementarea Acordului de la Minsk sa se faca complet.

Vom vorbi despre parteneriatul si cooperarea cu Afganistanul, un parteneriat pe termen lung, dupa sfarsitul misiunii Resolute Support.

Turcia are provocari de gestionat si la Sud si in Est. Pe de o parte situatia din Siria si Irak, dar si zona Marii Negre, din Ucraina.

Ma astept ca ministrii de Externe sa aiba un mesaj clar pe Acordul de la Minsk, ca inspectorii OSCE sa aiba acces integral in zona si garantiile de securitate de care au nevoie pentru inspectarea respectarii Acordului de la Minsk. Va fi o declaratie prin care vom cere Rusiei sa stopeze ajutorul acordat separatistilor si sa isi folos influenta pentru respectarea Acordului de la Minsk.

Discuția cu Kerry a fost foarte utila. Nu am schimbat agenda, dar am adaugat un eveniment, micul dejun cu Kerry. Pozitia NATO nu s-a schimbat. Am suspendat cooperarea practica cu Rusia, am sprijinit sanctiunile. Dar am sprijinit dialogul politic. Dialogul Kerry – Putin pastreaza sansa dialog politic.

Coalitia de lupta impotriva ISIL este efectiva pt ca NATO a dovedit interoperabilitate in Afganistan. Responsabilitatea principala a NATO este sa protejeze aliatii. De aceea am deplasat capacitati in Turcia, am crescut nivelul de pregatire a fortelor pentru deplasare. Am crescut cooperarea cu partenerii din Orientul Mijlociu si Nordul Africii. Daca putem sa facem statele sa contribuie la securitatea in regiune si ele, aceasta este solutia pe termen lung. De aceea asistam Iordania in cresterea capacitaii sale de aparare. Este important pentru regiune, nu doar pt sine. Pe de alta parte, antrenam fortele afgane, analizam cererea guvernului irakian pt a0l ajuta sa isi creasca capabilitatile de a lupta cu ISIL. De indata ce situatia va permite, vom face si in Libia.

UPDATE 13 mai, ora 9.45 – John Kerry: ”Rusia si Ucraina trebuie sa lucreze impreuna pentru pace”

Secretarul de stat american, John Kerry, a vorbit, inainte de ministeriala NATO despre discutiile avute in Rusia. “Sanctiunile vor ramane pentru a securiza pacea. Acordul de la Minsk trebuie implementat total. Reformele, grupurile de lucru sunt oportunitati pentru ca acele conflicte sa inceteze. Rusia si Putin trebuie sa lucreze cu Ucraina pentru pace. Am vorbit si despre dosarul nuclear Iran. SUA crede in rolul NATO in flancul sudic, gestionarea situatiei din Libia, situatiei migrantilor”, a spus Kerry, care a discutat, dimineata, la micul dejun, cu diplomatii NATO, despre intalnirea de la Soci. Secretarul de Stat american va pleca, apoi, in SUA, pentru o reuniune care va avea loc la Washington, cu statele din Golf.

UPDATE 13 mai, ora 8.45

kerry-turcia

John Kerry a sosit in Turcia, la Ministeriala NATO

John Kerry, secretarul de stat SUA, a ajuns, marti noaptea, in Turcia, dupa vizita sa in Rusia, unde s-a intalnit cu Vladimir Putin si cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

UPDATE 12 mai, ora 22.00 – Inalt oficial NATO:“Exista risc de conflict inghetat in Ucraina”

“Exista risc de conflict inghetat in Ucraina”, a declarat un oficial de NATO de rang inalt, marti, inaintea intalnirii ministrilor de Externe din tarile membre NATO, care are loc in Antalya-Turcia, in perioada 13-mai. Inaltul oficial a explicat ca este unul dintre scenariile pe care Alianta Nord-Atlantica le are in vedere. “Rusia poate folosi situatia pentru a influenta orientarea politica si stabilitatea Ucrainei, pentru a preveni miscarile Ucrainei. Moscova cauta modificarea Constitutiei pentru federalizare si regionalizare cu puteri sporite, pentru a se asigura ca Kievul nu se misca de langa Rusia”.

Bogdan Aurescu participa la Reuniunea NATO

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu va participa la Reuniunea ministrilor de Externe NATO, potrivit comunicatului de presa transmis catre caleaeuropeana.ro.

bogdan aurescu mae“În cadrul reuniunilor prilejuite de summit-ul ministerial din Antalya, şeful diplomaţiei române va prezenta evaluarea României privind dezvoltările de securitate din vecinătatea estică şi sudică a Alianţei, cu accent asupra necesităţii continuării măsurilor Aliate de reasigurare şi adaptare, dar şi asupra sporirii cooperării cu partenerii., se arata in comunicatul MAE De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia elementele de poziţionare a ţării noastre în pregătirea Summit-ului NATO din Polonia, din 2016. 

Astfel, agenda reuniunilor în formatul Consiliului Nord-Atlantic, la care a fost invitată şi Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, se va concentra asupra provocărilor de securitate din vecinătatea estică şi sudică. În cadrul discuţiilor vor fi evaluate posibilităţile Alianţei de continuare a adaptării şi de sporire a cooperării şi coordonării  cu UE, ca răspuns la evoluţiile recente în materie de securitate. 

mogheriniSituaţia de securitate din Ucraina şi impactul asupra securităţii euro-atlantice vor fi analizate în cadrul Comisiei NATO-Ucraina, în acelaşi format urmând să fie discutate şi progresele înregistrate pe segmentul cooperării consolidate între Alianţa Nord-Atlantică şi Ucraina.

Reuniunea în format Resolute Support Mission (RSM Afganistan) va oferi prilejul unei treceri în revistă a procesul de tranziţie politică din Afganistan, precum şi a situaţiei de securitate din ţară şi din regiune. 

În marja reuniunii ministeriale, şeful diplomaţiei române va avea întrevederi bilaterale cu omologi din state membre NATO şi partenere“.

Iata principalele declaratii si inregistrarea VIDEO a conferintei de presa sustinuta, luni, 11 mai, de catre Secretarul General NATO:

NATO Secretary General Jens Stoltenberg previews Antalya meeting of NATO Foreign Ministers during a press conference given at NATO headquarters

NATO Secretary General Jens Stoltenberg previews Antalya meeting of NATO Foreign Ministers during a press conference given at NATO headquarters

“Intalnirea Ministeriala a ministrilor de Externe NATO ar loc intr-o perioada incarcata, pentru ca trupele Aliantei desfasoara exercitii impreuna pentru a se asigura ca apararea colectiva este puternica si pregatita.

In Estonia, 13 mii de soldati din opt tari NATO iau parte la exercitii pe uscat, deasupra tarilor baltice si Poloniei Aliatii furnizaza prin rotatie servicii de politie aeriana. Sunt doar cateva exemple despre cum NATO protejeaza natiunile impotriva amenintarilor din orice directive. Pe mare, pe uscat si din aer. Activitatile noastre sunt defensive. Sunt proportionate. Sunt transparente. Sunt planificate pe termen lung. Dar sunt mai relevante in situatia de schimbare a securitatatii cu care ne confruntam.

Securitatea aliatilor nostri este sarcina de baza a NATO.

De aceea, implementam cele mai mari intariri ale sistemului de aparare colectiva de la sfarsitul Razboiului Rece. Vom tine NATO puternic si vom acorda ajutor pentru o vecinatate stabila. Pentru ca daca vecinatatea este stabile, si noi vom fi mai in siguranta.

Vom discuta cu ministrii de externe ce mai putem face cu si pentru partenerii nostri.

VIDEO-Partea 1 – sursa: NATO

VIDEO-Partea 2 – sursa: NATO

Ucraina este un partener de valoare. Vom avea o intalnire in cadrul Consiliului NATO-Ucraina. NATO deja lucreaza indeaproape cu Ucraina. II ajutam in reforma apararii, sa stabileasca o comanda mai puternica, control, comunicatii. Aparare cibernetica efectiva. Dar si sa ingrijeasca soldatii raniti.

Dar in Estul Ucrainei vedem multe pierderi de vieti omenesti, o crestere a incalcarilor incetarii focului, obstructionarea monitorilor si sprijin rusesc acordat in continuare separatistilor. Acest trend merge in directia gresita. Implementarea complete a Acordurilor de la Minsk este cel mai bun mijloc de a gasi o solutie pasnica. Si Rusia are o responsabilitate speciala pentru asta. Deci vom arata implicatiile strategice ale unei Rusii mai asertive.

Vom discuta si despre extremism si turbulentele din sudul granitelor noastre, cu partenerii internationali.

Pentru un deceniu, NATO a jucat un rol cheie in aducerea de stabilitate in Afganistan. Vom discuta cum putem intari parteneriatul cu aceasta tara. Ma astept sa decidem sa mentinem presenta in Afganistan chiar si dupa incetarea misiunii de a antrena si asista fortele afgane de securitate.

Despre implicarea NATO in combaterea traficului de persoane in Mediterana:

Tragedia este generate de migratie. UE a luat initiative unui raspuns mai cuprinzator. Sprijinim eforturile UE. Nu a fost o solicitare pentru NATO pentru a avea un rol military din partea UE. Dar sprijinim dialogul UE-ONU.

Despre colaborarea NATO-UE privind razboiul hibrid

Este o zona cu mare potential. Acest tip de razboi este o combinatie de mijloace militare si non-militare, operatiuni descoperite sau acoperite. Este despre mijloace economice, comunicare, dezinformare. Si trebuie sa avem raspuns comprehensive. Dar avem nevoie si de mijloace militare. NATO are aici capabilitati unice si experienta. Dar avem nevoie si de mijloace de a proteja aliatii impotriva razboiului hybrid privind masuri economice, energie, cyber s.a.

As mentiona deja cateva domenii in care NATO deja se adapteaza la cresterea amenintarii razboiului hybrid. Nivelul mai ridicat de pregatire a fortelor este un mod de a descuraja sau apara impotriva atacurilor hibride. Pentru ca timpul de avertizare va fi scurt. Fortele special sunt cheie in multe cazuri de razboi hybrid. Informatiile sau dronele de supraveghere dezvolta noi capabilitati.

Comunicarea strategica este necesara pentru a combate toate dezinformarile conectate la atacurile hibride.

Despre atacurile violente din Macedonia:

Vom discuta in Antalya. Politia a gestionat situatia. Din pacate, au fost pierderi de vieti omenesti.

Despre combaterea DAESH

Toate statele NATO participa la coalitia impotriva ISIL. Experienta din Afganistan a ajutat la interoperabilitatea dintre aliati.

Despre intalnirea Lavrov-Kerry

Este parte a dialogului SUA-Rusia. Sunt state aliate car au diverse intalniri politice cu lideri din Rusia. Nu e o contradictie intre aparare puternica si dialog.

.

.

Continue Reading
16 Comments

16 Comments

 1. Pingback: CORESPONDENȚĂ din TURCIA. Înalt oficial NATO: ”Există riscul unui conflict înghețat în Ucraina”. Scenariile analizate de miniștrii de Externe | caleaeuropeana.ro

 2. Pingback: Jens Stoltenberg, dupa intalnirea Kerry-Putin: “Pozitia NATO nu s-a schimbat” | caleaeuropeana.ro

 3. Pingback: Ministrul ucrainean de Externe i-a promis lui Bogdan Aurescu solutii pentru restrictiile de intrare in cazul unor cetateni romani | caleaeuropeana.ro

 4. Pingback: NATO, ingrijorata de consolidarea prezentei militare ruse in Marea Neagra | caleaeuropeana.ro

 5. Pingback: CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ. Jens Stoltenberg: “Ucraina poate conta in continuare pe sprijinul NATO” | caleaeuropeana.ro

 6. Pingback: CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ din TURCIA. Afirmând continuitatea angajamentului NATO în Afganistan, Stoltenberg a răspuns sec unui jurnalist rus: ”Ne-am intensificat prezența în Marea Baltică ca urmare a comportamentului Rusiei” | caleaeuropeana.ro

 7. Pingback: Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor de externe NATO: ”Definitivarea procesului de constituire a Guvernului afgan, precum şi lansarea unui proces amplu de reconciliere naţională sunt importante” | caleaeuropeana.ro

 8. Pingback: Întrevedere Bogdan Aurescu-Rob Nicholson la ministeriala NATO. Cooperarea politico-militară și rolul comunității românești din Canada pe agenda discuțiilor | caleaeuropeana.ro

 9. Pingback: Corespondenta din Turcia. Generalul Breedlove, comandantul suprem al trupelor NATO din Europa, pentru caleaeuropeana.ro, despre cum lupta expertii NATO cu trolii rusi | caleaeuropeana.ro

 10. Pingback: CORESPONDENTA din Turcia NATO discuta in premiera despre abordarea strategica a vecinatatii din EST si SUD. Cum va lucra cu UE? | caleaeuropeana.ro

 11. Pingback: Ministrul Afacerilor Externe a pledat in Consiliul Nord-Atlantic pentru o strategie NATO in Sud si Est, includerea mai ferma a Marii Negre pe harta strategica a Aliantei, coordonarea cu UE si lansarea Pachetului de Consolidare a Capabilitatilor de Aparare

 12. Pingback: Corespondenta din Turcia. Secretarul General NATO: “Mediul de securitate s-a schimbat si trebuie sa fim pregatiti pentru o schimbare pe termen lung” | caleaeuropeana.ro

 13. Pingback: Corespondență din Turcia. Generalul Breedlove, comandantul suprem al trupelor NATO din Europa, pentru CaleaEuropeana.ro: Avem deja echipe in trei state membre pentru a contracara razboiului hibrid si “trolii” rusi | caleaeuropeana.ro

 14. Pingback: Corespondență din Turcia. Generalul Breedlove, comandantul suprem al trupelor NATO din Europa, pentru CaleaEuropeana.ro: Avem deja echipe in trei state membre pentru a contracara in razboiul hibrid si “trolii” rusi | caleaeuropeana.ro

 15. Pingback: Generalul Breedlove, Comandantul Suprem al Trupelor NATO in Europa: Cred ca trebuie sa luam in serios amenintarile nucleare ale Rusiei | caleaeuropeana.ro

 16. Pingback: UE, pregătită pentru o operaţiune navală împotriva traficanților din Marea Mediterană | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Peste 2.000 de politicieni PPE se reunesc la Congresul de la Zagreb: O nouă conducere, combaterea schimbărilor climatice, sprijinirea tinerilor și Balcanii de Vest

Published

on

Dan Cărbunaru

Liderii PPE se reunsesc, în această săptămână, la Zagreb, unde timp de două zile – miercuri și joi – are loc Congresul popularilor europeni, cea mai importantă forță politică din Uniune.

Singur candidat la poziția de Președinte PPE, polonezul Donald Tusk îl va înlocui pe francezul Joseph Daul. Acesta din urmă va găzdui Congresul, alături de premierul croat Andrej Plenkovic și secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz.

Pe lângă alegerea noii garnituri de lideri – președinte, 10 vicepreședinți, secretar general și trezorier -, cei peste 2000 de participanți din 40 de țări vor discuta despre soluțiile de combatere a schimbărilor climatice, sprijinirea tinerei generații și despre Balcanii de Vest, zonă care a resimțit din plin efectele veto-ului președintelui francez Emanuel Macron din Consiliul European, care a blocat începerea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord.

Între delegațiile naționale prezente la Congres se află și cea a Partidului Național Liberal, care va participa cu 30 de delegați, începând cu președintele Klaus Iohannis, președintele PNL și prim-ministrul Ludovic Orban, cei zece eurodeputați din partea PNL și alți 18 delegați naționali.

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat deja prezența la Zagreb, unde va sosi a doua zi după dezbaterea organizată de SNSPA în cadrul campaniei pentru alegerile prezidențiale.

Urmăriți corespondența noastră de la Zagreb pentru a afla care sunt deciziile luate de liderii PPE și cum va fi reprezentată România.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Galerie FOTO/VIDEO din Bruxelles: Peste 1000 de români așteaptă să voteze la una dintre cele 8 secții de votare din Belgia

Published

on

©️ CaleaEuropeană.ro
Corespondență din Bruxelles

Corespondentul Calea Europeană, directorul Dan Cărbunaru, se află la Bruxelles de unde relatează cele mai proaspete informații privind alegerile pentru Parlamentul European, pe măsură ce acestea vor fi difuzate.

Duminică, sediul Parlamentului European din Bruxelles este transformat într-un uriaș centru de informare, în care aproximativ 1.300 de jurnaliști din țări UE și non-UE vor relata despre alegerile europene, considerate cruciale pentru viitorul Uniunii Europene, informează Parlamentul European printr-un comunicat.

S-au format cozi deja la secțiile de votare din principalele orașe din Europa. Sute de români așteaptă să-și exercite dreptul la vot. În Bruxelles există 8 secții de votare, iar la secția de votare de pe strada Montoyer peste 1000 de români așteaptă să voteze. În 2 ore s-a avansat maxim 20-30 de metri.  Există și o coadă specială pentru familiile care au venit împreună cu copiii. Coada formată de oameni se întinde deja pe o distanță de 3 străzi, informează jurnalistul Dan Cărbunaru.

UPDATE 26 mai, ora 14:55 

Poliția este prezentă în Belgia pe strada Montoyer din Bruxelles, unde zeci de români împreună cu familiile așteaptă să voteze atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum.

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

Cetățenii români, alături de cetățenii din alte 20 de state membre ale Uniunii Europene, își aleg duminică reprezentanții în Parlamentul European pentru următorii cinci ani în cadrul unor alegeri europene cruciale ce vor da startul deopotrivă unei schimbări la nivelul de vârf al ierarhiei instituțiilor europene și unui nou ciclu decizional pentru viitorul Uniunii Europene.

Votul în cadrul celor 441 de secţii organizate în străinătate se va desfăşura pe durata a 33 de ore, în intervalul 25 mai ora 22.00 – 27 mai ora 7.00 (orele României), când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi cea de la Vancouver (Canada), conform paginii de internet a Ministerului Afacerilor Externe.

Alegătorii români şi comunitari care se află în străinătate în ziua votului pot vota pentru ambele scrutine la oricare dintre aceste secţii între orele locale 07.00 – 21.00. Alegătorii care la ora închiderii se vor afla în sala în care se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.

Citiți și: Alegeri europene 2019: Românii din diaspora au format deja cozi la vot. LISTA COMPLETĂ a celor 441 de secții unde votează românii din străinătate

La secţiile de votare organizate în străinătate pot vota cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate. De asemenea, pot vota cetăţenii cu drept de vot din alte state membre ale Uniunii Europene care s-au înscris pe listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European.

În străinătate se poate vota cu paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate.

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie şi nu se utilizează cărţile de alegător.

CaleaEuropeană.ro vă va ține la curent cu cele mai importante evoluții – prezența la urne, declarații politice, proiecții și rezultate – pe parcursul acestor alegeri pe care România le organizează, în premieră, din postura de țară ce asigură președinția Consiliului Uniunii Europene.

Continue Reading

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Președintele PE, Antonio Tajani, reiterează poziția de susținere pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi la funcția de procuror-șef european, arătând că nu este dispus să facă nicio concesie Consiliului pentru deblocarea negocierilor în favoarea candidatului francez

Published

on

Corespondență Bruxelles

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a reiterat sprijinul instituției pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi la funcția de procuror-șef al Parchetului European într-un moment în care nu se cunoaște data la care vor fi reluate discuțiile eșuate cu Consiliul UE, transmite corespondentul CaleaEuropeană.ro de la Bruxelles.

,,Poziția Parlamentului European este foarte clară: avem un candidat român și pe acesta îl susținem pentru funcția de procuror-șef european”, a răspuns Tajani la o întrebare adresată de un jurnalist cu privire la felul în care s-ar putea soluționa blocajul din procesul de negociere pe această chestiune între Consiliu și Parlament. ,,Dezbaterea rămâne deschisă”, a adăugat acesta fără a indica că PE ar putea face o concesie Consiliului UE, respectiv statelor membre, în favoarea alegerii candidatului francez Jean-Francois Bohnert. 

De altfel, după cea de-a treia rundă de negocieri interinstituționale, care s-a încheiat fără vreun rezultat săptămâna trecută, PE a acuzat Consiliul UE că ,,cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab”, fiind esențial ca acesta ,,să aleagă un candidat care să facă instituția (Parchetul European n.r.) puternică și credibilă”, afirma Ingeborg Gräßle (PPE, Germania), președintele comisiei pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului.

De asemenea, Judith Sargentini (Grupul Verzilor, Olanda), vicepreședintele Comisiei pentru Libertăți Civile, justiție și afaceri interne (LIBE), declara tot atunci că ,,opoziția cu care se confruntă în prezent dna. Kövesi din partea autorităților române scoate în evidența curajul și independența sa, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European”. Sargentini punea blocajul apărut în negocierile dintre Parlament și Consiliu pe seama faptului că ,,hărțuirea din partea guvernului român (a Laurei Codruța Kövesi n.r.) a condus și la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, care pare acum singurul instrument la îndemâna statelor membre pentru a o bloca pe Kövesi, de altfel, ,,de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pentru acest post”.

Amintim faptul că cele două comisii, LIBE și CONT au avut un rol esențial în evaluarea celor trei candidați aflați în cursa pentru ocuparea funcției de procuror-șef european. 

Cea de-a patra rundă de negocieri între Parlament și Consiliu ar fi trebuit să aibă loc astăzi, 10 aprilie, însă a fost anulată pe fondul urgențelor prezentate de Brexit. Consiliul UE s-a arătat deschis la continuarea tratativelor săptămâna aceasta, însă Parlamentul European nu a dat curs acestei propuneri, au declarat surse europene în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

,,Parlamentul nu a răspuns la propunerea Consiliului de a continua negocierile. Discuțiile pe actuala legislatură mai pot avea loc maxim până la data de 18 aprilie”, au explicat sursele citate, arătând astfel că în cazul nu care nu se va ajunge la un compromis între cele două instituții, numirea procurorului-șef european va fi amânată până la formarea noii configurații a Parlamentului European. De altfel, chiar Consiliul recunoștea săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, că ,,în cazul în care negocierile nu vor fi încheiate până săptămâna viitoare, este probabil ca acestea să fie reluate odată ce noul Parlament intră în funcțiune”.

În orice caz, procurorul-şef trebuie să fie numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu în urma negocierilor, pentru un mandat de șapte ani. Astfel, cele două instituții vor fi nevoite să găsească o cale de a ieși din impas, în condițiile în care co-legislativul european o susține pe Laura Codruța Kövesi, spre deosebire de preferințele Consiliului UE, unde țările membre au optat prin vot secret pentru candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

Parchetul European se așteaptă să devină operațional în 2020 și este creat pe baza cooperării consolidate între 22 de state membre. Cele 6 state care nu participă sunt: Suedia, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, însă se vor putea alătura în orice moment cooperării dacă doresc, cu excepția Danemarcei care are drept de opt-out asupra chestiunilor ce țin de afaceri interne și justiție și a Marii Britanii, care se va retrage din UE.

Antonio Tajani a făcut această declarație în cadrul evenimentului ,,Choose Your Future”, organizat de Parlamentul European pentru presa din statele membre, ca parte a campaniei de promovare a alegerilor europene din 23-26 mai 2019. Evenimentul se desfășoară la Bruxelles în perioada 9-10 aprilie. 

Continue Reading

Facebook

EDITORIALE6 hours ago

Patrulaterul diplomatic Geneva-Bruxelles-Viena-Brest. Câteva adnotări despre securitatea europeană și a României

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Roberta Metsola, mesaj înainte de alegerea noului președinte al PE: Vreau ca oamenii să recapete acel sentiment de speranță în proiectul european

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Prima sesiune plenară din 2022 a Parlamentului European. Președintele David Sassoli va fi omagiat în plenul de la Strasbourg, înainte ca eurodeputații să își aleagă noua conducere

U.E.18 hours ago

CE a adoptat cel de-al doilea program de lucru EU4Health. Statele Membre vor avea la dispoziție în 2022 peste 835 de mil. de euro pentru a construi o UE a Sănătății

INTERNAȚIONAL20 hours ago

UE și SUA pledează pentru un ”front transatlantic puternic și unit” în fața inițiativei Rusiei de a reconstrui sfere de influență în Europa

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Ucraina | Secretarul de stat american, convorbire cu șeful diplomației UE: O nouă agresiune rusă va fi întâmpinată cu ”consecințe rapide, severe și coordonate”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Manfred Weber, liderul Grupului PPE din PE, își exprimă susținerea pentru candidatura lui Silvio Berlusconi la președinția Italiei

MCV2 days ago

Ministerul Justiției va ”coopera transparent și sincer” cu Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor din cadrul MCV. Ce plan și-a propus Ministerul

ROMÂNIA2 days ago

Președintele Klaus Iohannis: Izvor al drepturilor și libertăților, cultura contribuie la consolidarea proiectului european

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Cultura românească, demnă de a sta fără complexe alături de marile culturi

SUA3 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

NATO5 days ago

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia: Punerea sub semnul întrebării a arhitecturii de securitate europene este inacceptabilă

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este “deosebit de importantă”. Finalizarea MCV, o altă prioritate majoră

FONDURI EUROPENE3 weeks ago

Premierul Nicolae Ciucă va prelua monitorizarea operaționalizării PNRR: La începutul lui 2022 urmează să intre în contul statului încă 1,9 miliarde de euro, prefinanțare din împrumutul acordat României

ROMÂNIA3 weeks ago

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă, prima întâlnire cu reprezentanții AmCham România: Stimularea investițiilor străine și atragerea de fonduri europene prin PNRR și CFM, soluții pentru prosperitate și bunăstare

ROMÂNIA3 weeks ago

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, mesaj de Crăciun: Să ne gândim la sănătatea noastră și a celor din jur, cel mai frumos dar pe care îl putem oferi celorlalți

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, mesaj de Crăciun: La finalul unui an foarte dificil, să ne reîntoarcem la semnificațiile acestei sărbători

NATO4 weeks ago

Nicolae Ciucă, la NATO: Actuala comasare de trupe rusești este nejustificată. Confirmă nevoia de a întări acţiunile de descurajare a ameninţărilor şi de apărare pe flancul estic şi la Marea Neagră

COMISIA EUROPEANA4 weeks ago

Ursula von der Leyen, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă: Europa, recunoscătoare solidarității României. Comisia Europeană, gata să sprijine creșterea ratei de vaccinare în România

Advertisement

Team2Share

Trending