Eurodeputatul Corina Crețu trage un semnal de alarmă în privința depunerii cu întârziere a unui proiect la Comisia Europeană pentru finanţarea Autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi, considerat de aceasta un obiectiv de interes național, în condițiile în care resursele Uniunii Europene încep să devină din ce în ce mai limitate, iar construcția autostrăzii ar putea fi împinsă spre 2030.
Această afirmație a fost făcută în contextul unui interviu acordat caleaeuropeana.ro, pe marginea progreselor înregistrate de marile proiecte de infrastructură rutieră din România, unele dintre acestea parte a rețelei europene de transport finanțate de Uniunea Europeană, dar și pe marginea proiectelor de infrastructură medicală, precum spitalele regionale din Iași, Cluj și Craiova. De asemenea, au fost discutate beneficiile pe care Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 le poate aduce pentru România, precum și problematica absorbției fondurilor europene de către țara noastră.
Interviul integral poate fi urmărit AICI.
Construcția Autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi este atât de importantă pentru zona Moldovei, acest proiect având un impact direct atât pentru dezvoltarea economică a regiunii, cât şi pentru îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor ei”, a spus Corina Crețu adăugând că „nu există nici la aceasta oră un proiect depus la Comisia Europeană pentru finanţarea autostrăzii”, deși a insistat în timpul mandatului de comisar european pentru politică regională ca autoritățile române să depună un proiect și să atragă bani pentru construcţie.
Potrivit fostului comisar european, situația se datorează faptului că „niciun guvern nu şi-a asumat alocarea sumei necesare” pentru realizarea „cel puţin a studiului de fezabilitate şi partea de pregătire a proiectului”. „De fapt, nici nu înseamnă foarte mult, având în vedere importanţa acestei autostrăzi”, a precizat Corina Crețu, explicând că estimările experților de la Comisia Europeană se ridică la aproximativ 70 de milioane de euro, în condițiile în care costurile totale de construcție sunt estimate la cel puțin 10 miliarde de euro.
Costurile ar fi atât de ridicate întrucât tipul de relief are un impact în stadiul de implementare, autrostrada trebuind să traverseze munții, a precizat Corina Crețu.
„Guvernul României a informat Comisia Europeană despre faptul că lucrează în acest sens, însă, după cum bine știţi, un stat membru nu are obligația de a raporta neapărat Comisiei care este stadiul de pregătire a proiectului. Din câte cunosc, există un contract de servicii în derulare pentru completarea studiului de fezabilitate pe sectorul Târgu Mureș – Târgu Neamț, iar pentru sectorul Târgu Neamț – Iași se încearcă identificarea sursei de finanțare”, mai informează eurodeputatul român.
„Este însă un proiect care, în opinia mea, trebuie realizat cu prioritate. Moldova și România în general au nevoie de această autostradă”, subliniază fostul comisar european care trage, totodată, un semnal de alarmă: „Proiectul trebuie prioritizat în mod oficial, iar guvernul trebuie să decidă cât va accesa din fonduri europene şi cât este dispus să aloce din bugetul național” întrucât „resursele din partea Uniunii Europene încep să devină din ce în ce mai limitate şi dacă nu se va prioritiza, acest proiect riscă să fie prelungit până în 2030”.
Corina Crețu a salutat declarația Ministrului Transporturilor care a vorbit despre alocarea anuală a 4% din PIB pentru domeniu, dar a avertizat că „acest lucru nu trebuie să rămână doar la nivel de declaraţii” pentru că „românii așteaptă fapte”. Astfel, eurodeputatul consideră că „trebuie să existe o strategie foarte clară în jurul marilor obiective de interes național!”.