Corina Crețu
Corina Crețu cere Guvernului să apeleze la Fondul de Solidaritate al UE pentru a acoperi “costurile dramei prin care trec românii din zonele devastate de inundații”
Published
2 years agoon

Europarlamentarul Corina Crețu a criticat marți, în termeni duri “indiferența cu care autoritățile și coaliția de guvernare tratează drama prin care trec locuitorii zonelor devastate de inundații”, afirmând că acest lucru este “inacceptabil” și subliniind că “România poate apela la Fondul de Solidaritate Europeană, care să acopere costurile pe care le generează această situație”.
“Acum, când estul României este puternic afectat de inundații și de vremea extremă care – spun specialiștii – va continua și zilele următoare, suntem martorii aceleiași lentori și lipse de empatie în abordarea dramelor prin care trec locuitorii din Tulcea, Galați și Vrancea – ale căror gospodării au fost compromise. Am atras atenția în repetate rânduri asupra faptului că, în astfel de situații, Guvernul poate solicita Comisiei Europene sprijin pentru cei afectați de inundații. În primul rând, e foarte grav că în multe cazuri ca acestea, nu s-a făcut nimic pentru a preveni pierderile masive. Dar și mai grav este faptul că nu se face apel la instrumentele pe care România le are la dispoziție în astfel de cazuri. Prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, România poate beneficia de ajutorul de care cetățenii au atât de multă nevoie acum”, a transmis Crețu, într-o postare pe Facebook.
Ea a amintit că, în calitate de Comisar European, a aprobat în 2019 suma de 8,2 milioane de euro din Fondul de Solidaritate, ajutând astfel la reducerea poverii financiare pe care regiunea de Nord-Est a României a întâmpinat-o ca urmare a operațiunilor de recuperare după inundațiile din vara anului 2018.
De asemenea, europarlamentarul român a spus că propunerile sale, în calitate de raportor din partea Comisiei pentru Control Bugetar a Parlamentului European pentru Regulamentul privind folosirea Fondului de Solidaritate, vizează o mai mare flexibilitate în oferirea de ajutor către Statele Membre în cazul unor dezastre de acest fel.
“Raportul va fi votat în sesiunea plenară a Parlamentului European din luna iulie”, a punctat Crețu
“Așadar, dacă ar face evaluări, România ar avea, din acest moment, cel mult patru luni la dispoziție pentru a aplica și pentru a obține fonduri europene nerambursabile pentru plata pagubelor economice produse de aceste dezastre naturale. Nu pot decât să sper că vom folosi acest sprijin la care românii au tot dreptul”, a conchis Corina Crețu.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație
David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”
Klaus Iohannis, la COP28: România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru fabricarea tehnologiilor verzi
“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot
Ambasadoarea Kathleen Kavalec: SUA face tot ce poate pentru a consolida postura de descurajare și apărare a României pe flancul estic al NATO
Marcel Ciolacu, întâlnire cu românii din SUA: Nu insist să reveniți în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună, precum includerea României în Visa Waiver
Corina Crețu
Corina Crețu, după vizita de lucru la Chișinău: Vă asigur că Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare imediat la începutul anului viitor
Published
2 months agoon
October 4, 2023
Eurodeputatul Corina Creţu a susţinut la Strasbourg, marţi seara, în plenul Parlamentului European, că Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare la începutul anului viitor, având în vedere atât de reformele care se întreprind, cât şi situaţia geopolitică.
„Am fost săptămâna trecută la Chișinău și vreau să vă asigur că Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare imediat la începutul anului viitor ținând cont atât de reformele care se întreprind, de aspirațiile europene ale poporului care au fost clar manifestate în cadrul Adunării *Moldova Europeană* dar și luând în calcul situația geopolitică”, a afirmat eurodeputatul în intervenția sa.
În acest sens, Corina Crețu, consideră necesară includerea Republicii Moldova în programele, instrumentele și agențiile europene, precum și posibilitatea de a beneficia de instrumentele financiare de preaderare ale UE cât mai curând posibil. „Astfel este nevoie să fie revizuite Regulamentele europene și să fie majorat bugetul instrumentului IPA III”, a adăugat acesta.
Eurodeputatul a solicitat punerea pe agendă și acordarea votului pozitiv de către Consiliului UE pentru inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană î„n cel mai scurt timp posibil”.
Corina Crețu a mai amintit că Republica Moldova „și-a manifestat puternic dorința de apartenență la familia europeană, fiind fermă în fața atacurilor hibride venite din partea Rusiei, făcând față multiplelor crize și primind cu brațele deschise cel mai mare număr de refugiați ucraineni raportat la numărul locuitorilor”. Pe 23 iunie 2022 a devenit țară candidată la Uniunea Europeană.
Corina Crețu
Corina Crețu, vizită de lucru la Chișinău: Voi face în continuare tot ce îmi stă în putinţă pentru ca R. Moldova să devină parte a UE
Published
3 months agoon
September 18, 2023
Eurodeputatul Corina Creţu, fost comisar european, a anunţat, luni, că va efectua o vizită de lucru la Chișinău pentru a discuta despre parcursul european al acestei ţări la Uniunea Europeană, adăugând că va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca Republica Moldova să devină parte a UE.
„În această săptămână voi efectua o vizită la Chişinău, unde am programate mai multe întrevederi importante (…) Republica Moldova este o ţară importantă atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru România, contribuind la menţinerea stabilităţii în regiune şi fiind un suport important pentru Ucraina, ţară aflată într-un război de agresiune crud şi nedrept. În calitate de Membru al Parlamentului European şi Comisar European pentru Politică Regională (2014-2019), mă bucur că am contribuit la apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi voi face în continuare tot ce îmi stă în putinţă pentru ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a scris Corina Creţu, pe Facebook.
Eurodeputatul a precizat că va discuta despre parcursul european al Republicii Moldova cu premierul Dorin Recean, cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, cu preşedintele Congresului Autorităţilor Locale, Tatiana Badan, cu ambasadorii Janis Mazeiks (şeful Reprezentantei Uniunii Europene în Republica Moldova), Cristian Leon Ţurcanu ( Ambasadorul României la Chişinău), cu Rectorul Universităţii de Stat, Igor Şarov, cu rectorul Academiei de Studii Economice, Alexandru Stratan, cu cadre didactice şi cu studenţi.
„Fiind o ţară cu aspiraţii europene, dar şi ţinând cont de parcursul istoric, Republica Moldova se află în sufletul tuturor românilor, iar pentru mine va fi o vizită emoţionantă (având în vedere că bunica mea dinspre mamă s-a născut la Chişinău)”, a mai menţionat Corina Creţu.
Corina Crețu
Corina Crețu solicită înființarea unor puncte de coordonare transfrontalieră la nivelul UE și al statelor membre: PIB-ul din regiunile frontaliere ale Uniunii ar putea crește cu 3%
Published
3 months agoon
September 14, 2023
Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să instituie puncte de coordonare transfrontalieră la nivel național, iar Comisia Europeană ar trebui să înființeze un punct de coordonare la nivelul Uniunii Europene, a afirmat miercuri, în plenul Parlamentului European, eurodeputatul Corina Crețu, precizând că eliminarea barierelor juridice și administrative care constrâng aceste regiuni ar duce la creșterea cu 3% a produsului intern brut din UE.
“Regiunile frontaliere terestre interne reprezintă 40% din teritoriul Uniunii Europene, aici fiind situate locuinţele a circa 30% din cetăţenii europeni. Constatăm însă cu tristeţe că aceste regiuni au rezultate economice mai scăzute din punct de vedere economic decât alte regiuni din cadrul unui stat membru. Cetățenii, întreprinderile și autoritățile publice din regiunile frontaliere se confruntă cu dificultăți specifice în special legate de serviciile medicale, reglementarea pieței muncii, impozite, dezvoltarea întreprinderilor, precum și obstacole legate de diferențele dintre culturile administrative și cadrele juridice naționale”, a afirmat Corina Crețu.
Potrivit europarlamentarului român, dacă barierele juridice și administrative ar fi eliminate, PIB-ul din regiunile frontaliere ar putea să crească cu valoarea aproximativă a 3% din PIB-ul UE, astfel, regiunile frontaliere ar fi cu 8,7% mai bogate decât sunt în prezent.
Astfel, statele membre ar trebui să instituie puncte de coordonare transfrontalieră la nivel național și să definească sarcinile și competențele acestora, în acelaşi timp Comisia Europeană ar trebui să înființeze un punct de coordonare la nivelul Uniunii care să colaboreze cu punctele naţionale de coordonare transfrontaliere şi să le susţină în activitatea lor.
“Am propus ca statele membre să poată aplica mecanismul și în cazul frontierelor externe, pe bază voluntară pentru toate părțile implicate. State vecine precum Republica Moldova, Ucraina, Serbia, etc vor putea pune în aplicare acest mecanism pe bază voluntară”, a spus Crețu.
Ea a indicat că în calitatea de comisar European pe politică regională a fost mereu preocupată de regiunile frontaliere și și-a exprimat speranța că și Consiliul va vota în favoarea acestei propuneri legislative care va reduce obstacolele transfrontaliere, va contribui atât la dezvoltarea socioeconomică, cât și la reducerea disparităților dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni pentru ca nici o regiune să nu fie lăsată în urmă.
Concrete & Design Solutions

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”
- CONSILIUL UE1 week ago
UE creează Punctul unic de acces european la informații ale companiilor pentru investitori: Consiliul Uniunii Europene a adoptat regulamentul
- MEDIU6 days ago
Klaus Iohannis reprezintă România la COP28 în Dubai, unde va susține un discurs, va promova inițiativa “Net Zero Nuclear” și va marca alăturarea României la Alianţa Solară Internaţională
- U.E.1 week ago
European Tech Alliance prezintă manifestul privind viitorul politicii digitale a Europei: Avem nevoie de o strategie tehnologică ambițioasă a UE pentru a stimula competitivitatea, bazată pe reguli inteligente și pe o concurență mai echitabilă