Connect with us

Corina Crețu

Corina Crețu, îngrijorată de “politizarea” PNRR: Prezentarea planului în Parlamentul României este esențială. Adevăratul succes va fi folosirea tuturor acestor bani

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Prezentarea Planului Național de Redresare și Reziliență în Parlamentul României este esențială, a afirmat joi europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D), referindu-se la mesajele transmise de oficialii europeni miniștrilor Guvernului României care au fost in aceasta săptămâna la Bruxelles.

“Prezentarea în Parlamentul României este esențială, așa cum au transmis oficialii europeni miniștrilor care au fost in aceasta săptămâna la Bruxelles. La fel de importanta era consultarea cu beneficiarii finali și administrațiile locale, indiferent de culoarea lor politica. Politizarea PNRR, mai ales a sumelor destinate Primăriilor, reprezintă o îngrijorare reală. Fiecare zi care trece scurtează termenele de implementare a proiectele, si așa scurte. Acesta este prețul întârzierii PNRR și, îmi pare rău, dar a lipsei de coerență”, a criticat Crețu, într-o postare pe Facebook.

Totodată, ea a criticat și faptul că despre rezultatele obținute de Guvern și miniștrii privind noua forma a Planului National de Redresare și Reziliență, toate informațiile care apar sunt ”pe surse”.

“Opacitatea despre care vorbesc de luni de zile se păstrează, ceea ce e total contraproductiv.Deși inițial Guvernul a depășit termenul inițial de 30 aprilie pentru depunerea formei finale a PNRR, nu se știe cât de mult s-a avansat”, și-a continuat europarlamentarul român criticile.

Potrivit Corinei Crețu, Guvernul României va trebui să ofere garanții că poate realmente implementa aceste proiecte în negocierile pe care le poartă cu Comisia Europeană.

“Infrastructura de transport – și mă refer aici la autostrăzi – pare a fi la această oră un punct nevralgic în negocieri, întrucât Comisia Europeană se întreabă – și pe bună dreptate – cum va putea România să ducă la îndeplinire aceste proiecte dacă nu a reușit să absoarbă nici fondurile de coeziune disponibile pentru acest tip de investiții. E prezentat ca un mare succes faptul că se depun proiecte pentru toți cei 29 miliarde EUR. Și pentru 2014-2020 s-au depus proiecte pentru toate sumele, iar la 7 ani de la semnarea programelor operaționale din 2015, absorbția e de 52 la suta. Trist. După ce am depus eforturi imense, împreuna cu Premierul Victor Ponta și serviciile Comisiei, sa încheiem exercițiul bugetar 2007-2014 (primul buget multianual de care a beneficiat Romania ca membra a Uniunii Europene) cu o absorbție de 92%!!! Adevăratul succes va fi folosirea tuturor acestor bani, nu faptul că se propun proiecte pentru toți banii“, a mai punctat ea, pe larg.

Reformele majore pe care România le va include în în Planul Național de Redresare și Reziliență vizează reforma pensiilor, reforme în politica fiscală în companiile cu capital de stat sau operaționalizarea Băncii Naționale de Dezvoltare, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene într-un comunicat în care prezintă exemple de investiții.

Cele mai mari alocări vor pentru domeniile transporturilor (8,5 miliarde de euro), educației (3,7 miliarde de euro) și sănătății (2,5 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 50% din PNRR. Printre exemplele de investiții mature se regăsesc alocări de aproximativ 600 de milioane de euro pentru digitalizare și de 300 de milioane pentru un fond destinat digitalizării și acțiunii climatice.

România va depune un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru toată suma alocată, 29,2 miliarde de euro, a declarat, joi, premierul Florin Cîţu, subliniind că doreşte ca PNRR să fie aprobat din momentul în care va ajunge la Bruxelles, șeful Guvernului făcând aceste afirmații după o vizită de două zile la Comisia Europeană, unde s-a întâlnit cu președinta Ursula von der Leyen cu vicepreședinții executivi Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis și cu comisarul pentru transporturi Adina Vălean.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Corina Crețu

Corina Crețu critică ”lentoarea și indolența autorităților” din cauza cărora România se află în ”situația de a pierde peste jumătate de miliard de euro pentru linia de metrou M6”

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Corina Crețu deplânge faptul că ”lentoarea și indolența autorităților au făcut ca România să se afle în situația de a pierde peste jumătate de miliard de euro pentru linia de metrou M6 din Capitală”.

Într-un msaj publicat pe Facebook, aceasta a reamintit că a lucrările ar fi trebuit să înceapă din 2019, având în vedere că a aprobat încă de atunci, din calitatea de comisar european pentru politică regională, ”peste 517 milioane de euro pentru linia de metrou M6 (între stațiile 1 Mai – Tokyo). Acest proiect major a fost parte a Programului Operațional Infrastructură Mare și prevedea construcția a 6 kilometri din linia de metrou, șase noi stații de metrou subterane, precum și achiziționarea a 12 garnituri de metrou, fiecare cu câte șase vagoane”, a explicat Crețu.

”În 2020, văzând că nu există niciun contract semnat pentru M6 (deși licitația era lansată încă din martie 2019), am atenționat asupra fapului că România riscă să piardă banii alocați. În 2021, acum câteva luni, am lansat un apel către autorități să urgenteze întregul proces, pentru că angajamentul era ca până anul viitor, acest proiect să fie finalizat, ceea ce părea tot mai nerealist. Săptămâna aceasta a devenit aproape cert faptul că toate aceste întârzieri fac imposibilă respectarea termenului de implementare a proiectului: stabilit la 4 ani și jumătate de către autoritățile române. E foarte trist faptul că proiecte de o asemenea anvergură sunt pierdute”, s-a arătat dezamăgită Corina Crețu.

Aceasta și-a exprimat speranța că bucureștenilor le vor fi date explicații pentru această situație, ”care nu va ușura sub nicio formă transportul spre Otopeni sau traficul de pe DN1 – ba chiar din contră”.

”Mă tem, totodată, ca acesta să nu fie doar unul dintr-un șir mai lung de proiecte cu privire la care aflăm că România pierde finanțarea europeană”, a conchis eurodeputatul român.

La sfârșitul anului 2017, Ministerul Transporturilor a anunţat că a aprobat şi transmis la Comisia Europeană, cererea de finanţare pentru Magistrala 6 de metrou 1 Mai – Otopeni, cu o valoare totală a proiectului de circa 1,392 miliarde de euro, cerere de finanțare acceptată ulterior de Executivul european.

Magistrala 6 urma să extindă reţeaua din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti pe o lungime de 14,2 km și să cuprindă 12 stații, care să asigure legătura directă între Gara de Nord şi Aeroport Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor. Autoritățile anticipau o capacitate de transport de 50.000 de călători/oră.

Cu prilejul unei vizite în România, premierul japonez de la acea vreme, Shinzo Abe, și-a exprimat deschiderea de a sprijini construcția magistralei 6 de metrou dintre București și Aeroportul Internațional ”Henri Coandă”, alăturându-se efortului Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare de a aloca 300 de milioane de euro pentru acest proiect.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu solicită Guvernului să activeze cât mai rapid Fondul European de Solidaritate ca urmare a inundațiilor din România

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Corina Crețu a solicitat sâmbătă Guvernului României să activeze cât mai rapid Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene ca urmare a inundațiilor care au loc în această perioadă.

“Îmi exprim întreaga solidaritate cu cei care au avut de suferit din cauza inundațiilor și viiturilor din ultima săptămână. Fie că trăiesc în județele Alba sau Cluj, fie că trăiesc in Germania, Belgia sau Luxembourg, cetățenii români ar trebui sa simtă preocuparea și sprijinul Guvernului de la București. În plus, cred că autoritățile române, pe lângă ajutoare de urgență din partea Guvernului acordate celor aflați acum in nevoi, ar trebui să activeze cât mai rapid Fondul European de Solidaritate”, a scris Crețu, pe pagina sa de Facebook.

În calitate de raportor din partea Comisiei pentru Control Bugetar a Parlamentului European pentru Regulamentul privind folosirea Fondului de Solidaritate, Corina Crețu a pledat recent pentru ca acest fond să devină mai flexibil și mai eficient în oferirea de asistență financiară statelor afectate de dezastre naturale.

De altfel, premierul Florin Cîțu va efectua duminică o vizită în localitățile afectate de inundații în județul Alba, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Joi după-amiaza, comuna Ocoliş a înregistrat precipitaţii “istorice”, de 223 l/mp, într-un interval de numai cinci ore, provocând inundaţii “fără precedent”, potrivit Administraţiei Naţionale “Apele Române”, informează Agerpres.

În urma ploilor torenţiale şi a scurgerilor rapide de pe versanţi, pe râul Ocoliş, s-a produs o viitură puternică, cu efecte locale severe. Au fost inundate zeci de case, multe fiind distruse. Mai mulţi localnici au fost nevoiţi să se adăpostească, de teama apei, în podurile imobilelor. De asemenea, câteva maşini au fost distruse, fiind luate de apă, iar un drum judeţean, DJ 750G, a fost avariat şi colmatat.

Mai multe oraşe şi comune din Alba s-au aflat joi şi vineri sub avertizare de cod roşu meteo, fiind înregistrate pagube însemnate din cauza inundaţiilor.

Sute de pompieri militari, jandarmi, poliţişti, salvamontişti, voluntari de la Crucea Roşie, angajaţi ai SGA, CNAIR, Electrica au acţionat pentru limitarea/înlăturarea efectelor provocate de inundaţii.

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) este principalul instrument de care dispune UE pentru a face faţă catastrofelor naturale majore şi pentru a-şi manifesta solidaritatea cu regiunile din Europa afectate de dezastre. Fondul a fost creat ca reacţie la inundaţiile devastatoare care au lovit Europa Centrală în vara anului 2002.

De atunci, a fost utilizat în cazul a 80 de dezastre de diverse tipuri: inundaţii, incendii forestiere, cutremure, furtuni şi secetă. Până în prezent, au fost sprijinite 24 de ţări europene diferite, inclusiv România, suma totală alocată depăşind 5 miliarde de euro.

Continue Reading

Corina Crețu

“Fit for 55”: Corina Crețu face apel la Guvern să organizeze o amplă dezbatere pentru a defini poziția României privind pachetul de legi europene de combatere a schimbărilor climatice

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu a făcut joi un apel către Guvernul României să organizeze o amplă dezbatere publică cu privire la pachetul “Fit for 55”, una dintre cele mai ambițioase propuneri ale Comisiei Europene cu scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în anul 2030.

Comisia Europeană a adoptat miercuri un pachet de propuneri care să pregătească politicile UE în domeniul climei, al energiei, al exploatării terenurilor, al transporturilor și al impozitării, astfel încât, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Uniunii să scadă cu cel puțin 55 %, comparativ cu nivelurile din 1990.

“Una din principalele teme europene ale momentului e total absentă pe agenda publică a Guvernului României. E vorba despre pachetul de politici privind schimbările climatice, care va produce efecte majore și asupra țării noastre. (…) Fac apel la Guvernul României să organizeze o amplă dezbatere publică pe această temă, astfel încât să poată fi clar definită poziția României cu privire la aceste propuneri cuprinse în “Fit for 55”, astfel încât să poată participa toate părțile interesate, iar cetățenii să cunoască efectele acestor măsuri. E vorba despre un efort comun, la care e trist să văd că autoritățile nu se angajează… Urmează ca acest pachet să fie dezbătut și aprobat în Parlamentul European”, a scris Corina Crețu, într-o postare pe Facebook.

“Fit for 55”, lansat săptămâna aceasta, este una din cele mai ambițioase propuneri ale Uniunii Europene. Schimbările pe care le urmărește sunt revoluționare: printre acestea se numără reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, renovarea ecologică a clădirilor și transformarea profundă a industriei auto.

Crețu a arătat că în toate statele europene există dezbateri intense pe această temă, fiind discutate temeri privind creșterea prețului pentru energie și, drept consecință, afectarea celor mai vulnerabili.

“În România, însă, aceste teme lipsesc total de pe agenda politică. Iar pachetul propus de Comisia Europeană nu e o noutate absolută, pentru că a fost pregătit de adoptarea, acum aproape doi ani, a Pactului Verde European. În toată această perioadă, nu s-a mai comunicat nimic pe această temă”, a remarcat europarlamentarul român.

Corina Crețu a amintit că, pe parcursul mandatului său de comisar european pentru politică regională, a alocat sume importante pentru reabilitarea termică a clădirilor din România.

“De pildă, în 2016 am aprobat 439 milioane EUR din Fondul European de Dezvoltare Regională în acest sens este (41 de milioane EUR pentru București și regiunea Ilfov și 398 milioane EUR celorlalte regiuni de dezvoltare). Acum, însă, e vorba despre nevoia unei strategii extinse și integrate! Tot în vederea pregătirii țării noastre pentru această tranziție, încă din 2017 am inclus Valea Jiului în proiectul-pilot care acordă o atenție specială regiunilor carbonifere în tranziție din întreaga Uniune Europeană. Totodată, prin votul nostru din Parlamentul European, România beneficiază în cadrul exercițiului financiar 2021-2027 de un fond special (Fondul pentru Tranziție Justă) menit să ajute aceste regiuni la tranziția spre o economie verde, care să reducă substanțial emisiile de carbon. În România, de acești bani pot beneficia județele Gorj, Dolj, Hunedoara, Galați, Prahova și Mureș”, a detaliat ea.

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 14 iulie, noul plan pentru climă, “Fit for 55” (“pregătiți pentru 55”). Acest pachet de legi și recomandări va încerca să reducă emisiile de carbon ale Uniunii Europene cu 55% față de nivelurile din 1990, până în 2030.

Procentul este o creștere semnificativă față de planul precedent de reducere cu 40% a emisiilor. UE vrea ca blocul european să ajungă la zero emisii până în 2050. Fără aceste modificări, nu va fi posibilă atingerea acestei ținte.

Pachetul „fit for 55” conține 13 propuneri legislative, unele dintre ele actualizări ale legilor existente, dar și câteva legi noi. Acesta este cel mai ambițios set de legi pentru protecția mediului la nivel global. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.11 mins ago

Polonia trimite o echipă de salvare în Germania: Îi ajutăm pe vecinii noștri să facă față consecințelor inundațiilor tragice

Gheorghe Falcă1 hour ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Fabrica de construcții metalice din Arad, rol determinant în construirea celor 433 de km de autostradă din PNRR

Dragoș Pîslaru2 hours ago

Garanția pentru Copii: Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a discutat cu ministrul dezvoltării despre implementarea și finanțarea prin PNRR a programului de construire de creșe

NATO17 hours ago

Noul ambasador al României în SUA, Andrei Muraru, în vizită la Baza Mihail Kogălniceanu: Suplimentarea efectivelor de militari americani în România reprezintă o prioritate

FONDURI EUROPENE19 hours ago

România achiziționează cu fonduri europene două avioane destinate situațiilor de urgență, capabile să transporte pacienți în stare critică pe o rază de 2.000 km

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană solicită companiei Google să fie mai transparentă: Consumatorii UE nu trebuie induși în eroare

CHINA19 hours ago

Prima vizită a unui înalt oficial al administrației Biden la Beijing: SUA salută concurența acerbă cu China. Ne vom consolida propria forță competitivă, dar nu căutăm un conflict

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Ministrul transporturilor Cătălin Drulă anunță îmbunătățirea legăturilor de infrastructură dintre România și Republica Moldova: Avem cinci proiecte în derulare

U.E.20 hours ago

Comisarul european pentru Sănătate îl asigură pe eurodeputatul Dan Motreanu că secvențierea genomului SARS-CoV-2 este o prioritate a Comisiei Europene

EDUCAȚIE20 hours ago

Raport UNICEF: În România, accesul limitat la internet și la echipamente IT reprezintă principalele bariere în furnizarea serviciilor în educație în contextul COVID-19

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL3 days ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI5 days ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA7 days ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending