Connect with us

U.E.

Corina Crețu, mesaj din Croația: Politica de Coeziune rămâne principala politică europeană de investiții și după anul 2020

Published

on

Foto: Corina Cretu Facebook

În perioada 4-5 martie 2019, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu efectuează o vizită oficială la Dubrovnik, în Croația, pentru a participa la o conferință la nivel înalt privind viitorul politicii de coeziune, în următoarea perioadă de planificare bugetară 2021-2027. În acest cadru, discuțiile s-au concentrat în mod special pe consolidarea conexiunilor dintre politica de coeziune și reformele structurale, informează un comunicat al Comisiei Europene.

Comisarul European pentru politică regională, Corina Crețu, a da startul dezbaterilor din cadrul conferinței la nivel înalt ‘’Politica de coeziune și reformele structurale de după 2020 ‘’, această dezbatere a fost organizată la Dubrovnik de grupul ‘’Prietenii politicii de coeziune’’.

În discursul din această dimineață, Corina Crețu a vorbit despre propunerea Comisiei Europene din mai de anul trecut privind politica de coeziune de după 2020; o propunere pentru un buget echilibrat, care menține politica de coeziune ca o politică modernă și flexibilă. Dar cel mai important este faptul că și după 2020 rămâne principala politică europeană de investiții pentru toate regiunile.

Foto: Corina Cretu/ Facebook

 


,,Prin viitoarea politică de coeziune ne dorim să contribuim la o Europă mai inteligentă – prin inovare, digitalizare și transformare economică – mai ecologică – fără emisii de carbon – o Europă mai conectată – cu rețele strategice de transport și digitale – o Europă mai socială care sprijină ocuparea forței de muncă, educația și sănătatea, dar și o Europă mai aproape de cetățeni – care sprijină strategiile de dezvoltare la nivel local și dezvoltarea urbană durabilă în întreaga UE.”

Corina Crețu, Comisar pentru Politică Regională


În Croația, înaltul oficial european se va întâlni cu Gabrijela Žalac, ministrul croat pentru dezvoltare regională și fonduri europene, Jerzy Kwieciński, ministrul polonez pentru investiții și dezvoltare economică, și cu  Iztok Purič, ministrul sloven pentru politica de coeziune, precum și cu alți reprezentanți ai autorităților din 26 de state membre UE.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

U.E.

Aproape 100 de companii s-au mutat din Regatul Unit în Olanda, pe fondul posibilității unui Brexit fără acord

Published

on

© Diana Zaim/ CaleaEuropeană.ro

98 de companii din Regatul Unit au decis să-și mute sediul în Olanda, în vreme ce alte 300 iau în calcul această idee, ca urmare a incertitudii care domnește asupra Brexit-ului, a anunțat Agenţia guvernamentală olandeză pentru Investiţii Străine (NFIA), potrivit Reuters, citat de Agerpres.

”Incertitudinea în creştere din Marea Britanie şi posibilitatea unui divorţ fără acord provoacă îngrijorări în rândul acestor companii. De aceea din ce în ce mai multe companii se reorientează spre Olanda ca o posibilă bază pentru piaţa europeană”, a spus comisarul NFIA, Jeroen Nijland.

Citiți și:
Brexit: Olanda începe ofensiva economică pentru transferarea operațiunilor a peste 250 de companii care activează în Marea Britanie

Agenția a completat că, pe lângă cele aproape 100 de companii care și-au mutat deja sediul, alte 325 au în vedere o decizie similară, pe fondul îngrijorărilor că vor pierde accesul la piața unică europeană în cazul unui Brexit fără acord, informează Politico Europe.

Potrivit NFIA, Olanda este deosebit de atractivă pentru companiile care activează în domeniile financiar, IT, media, publicitate şi sănătate. Multe din companiile cares-au mutat deja sau intenţionează să se mute în Olanda au făcut acest lucru pentru că au nevoie de o licenţă bancară sau drepturi de difuzare pentru a putea activa în continuare în UE. NFIA a dat drept exemple de companii care s-au mutat în Olanda nume precum Bloomberg, AMBest, Discovery şi banca japoneză Norinchukin.

Potrivit unui raport al guvernului britanic, publicat de The Sunday Times la 19 august, un Brexit fără acord va avea efecte dezastruoase asupra Regatului Unit.

Conform documentului confidențial, acesta s-ar confrunta cu o penurie de alimente, combustibil şi medicamente, dar şi cu blocaje în porturi şi cu reintroducerea unei frontiere fizice între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Printre primele consecințe ale unui Brexit dur pe care consumatorii britanici și europeni le vor resimți sun cele legate de roaming, posibilitatea de a folosi reţeaua unui operator de telefonie mobilă în străinătate. În cazul lipsei unui acord, serviciul de roaming, în prezent gratuit pentru consumatorii din interiorul Uniunii Europene, ar implica taxe pentru călătorii care vor trece Canalul Mânecii sau frontiera irlandeză.

Același lucru s-a putea întâmpla și cu utilizarea cardurilor de plată, ce ar urma să implice taxe suplimentare, în vreme ce procedurile bancare ar deveni ”mai lente”, conform Londrei.

În privinţa serviciilor, au fost încheiate diverse acorduri cu UE, printre care un acord pe un an pentru protejarea pieţei produselor financiare derivate de la Londra.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Belgia l-a propus pe ministrul de externe Didier Reynders pentru poziția de comisar european

Published

on

© Didier Reynders/ Twitter

Belgia devine cel de-al 25-lea stat membru al Uniunii Europene care a trimis Ursulei von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, propunerea sa de comisar, Didier Reynders, ministrul belgian de externe și viceprim-ministru, a declarat un purtător de cuvânt al prim-ministrului belgian Charles Michel, informează Politico Europe.

Reynders este privit ca o alegere logică din mai multe motive.

Întrucât ultimii doi comisari europeni, Karel De Gucht și Marianne Thyssen, au fost flamanzi, unii spun că acum este timpul pentru unul francofon.

Liberal francofon care face parte din Mișcarea Reformistă, partidul premierului demisionar Charles Michel, Reynders este unul dintre cei mai pregătiți politicieni ai țării, cu o experinență de 20 de ani în guvernul belgian, potrivit EUObserver.

În guvernul demisionar, care încă se află la conducere după alegerile regionale din mai ca urmare a faptului că partidele nu au demarat încă negocierile în vederea formării unei coaliții de guvernare, Didier Reynders a deținut atât funcția de viceprim-ministru, cât și pe cea de ministru de externe.

Reynders, în vârstă de 61 de ani, s-a ocupat în ultimele opt luni și de portofoliul apărării după ce coaliția de guvernare a colapsat. Acesta a fost ministru de finanțe între 1999 și 2011.

Didier Reynders, care a mai fost nominalizat pentru postrul de comisar european în 2014, a pierdut la finalul lunii iunie cursa pentru funcția de secretar general al Consiliului Europei în favoarea ministrului de externe croat, Marija Pejčinović-Burić.

În situația în care candidatura sa va fi acceptată de președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și de Parlamentul European, Mișcării Reformiste, membră a celui de-l treilea grup politic din Legislativul european, Renew Europe, îi vor reveni două poziții europene.

Amintim că Charles Michel a fost ales președintele al Consiliului Europan la începutul lunii iulie, post ale cărui atribuții le va prelua la 1 decembrie.

Ursula von der Leyen a promis eurodeputaților că viitoarea componență a Comisiei Europene va reflecta egalitatea de gen, solicitându-le șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană să propună câte doi candidați, un bărbat și o femeie, pentru pozițiile de comisar.

Până în prezent și-au mai nominalizat propunerile de comisar următoarele țări: Croația (Dubravka Šuica), Austria (Johannes Hahn – un nou mandat), Bulgaria (Mariya Gabriel – un nou mandat), Cehia (Vera Jourova – un nou mandat), Cipru (Stella Kyriakides), Estonia (Kadri Simson), Ungaria (László Trócsányi), Finlanda (Jutta Urpilainen), Grecia (Margaritis Schinas), Irlanda (Phil Hogan – un nou mandat), Letonia (Valdis Dombrovskis – un nou mandat), Lituania (Virginijus Sinkevičius), Luxemburg (Nicolas Schmit), Malta (Helena Dalli), Polonia (Krzysztof Szczerski), Portugalia (Elisa Ferreira sau Pedro Marques), România (Dan Nica sau Rovana Plumb), Slovacia (Maros Sefcovic – un nou mandat), Slovenia (Janez Lenarcic) și Suedia (Ylva Johansson).

Continue Reading

U.E.

Premierul italian Giuseppe Conte semnalează la summitul G7 pericolele protecționismului şi a cerut SUA să nu pună în aplicare ameninţarea de a impune tarife asupra autoturismelor germane

Published

on

© Giuseppe Conte/ Twitter

Premierul italian demisionar Giuseppe Conte a avertizat duminică, în cadrul summitul G7, din orașul francez Biarritz, cu privire la pericolulu protecționismului și a solicitat Statelor Unite să nu aplice amenințarea de a impune tarife la autoturismele germane, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Această măsură ar avea un impact puternic asupra sistemului italian, având în vedere modul în care industria noastră auto este integrată cu cea Germaniei”, a spus Conte liderilor G7, potrivit unui oficial italian prezent la discuţii.

La reuniunea la nivel înalt a G7 (format din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite), care se încheie luni, mai iau parte cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Boris Johnson, preşedintele american Donald Trump, premierul canadian Justin Trudeau şi premierul nipon Shinzo Abe.

În calitate de observator, Uniunea Europeană este reprezentată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care anul acesta, participă singur la reuniunea celor mai industrializate state ale lumii.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care trebuia să-l însoțească, se recuperează în urma unei operții de extirpare a vezicii biliare.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending