Connect with us

Corina Crețu

Corina Crețu prezintă principalele idei ale Manifestului PES: Ne dorim o Europă mai unită, care să protejeze suveranitatea noastră, bunăstarea statelor UE și care să investească în locuri de muncă, dezvoltare durabilă

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Ne dorim o Europă mai unită, care să protejeze suveranitatea noastră, bunăstarea statelor noastre și să investească în locuri de muncă, dezvoltare durabilă și o economie dinamică, este statuat în manifestul PES intitulat ”Europa pe care ne-o dorim”, a dezvăluit eurodeputatul Corina Crețu, care se află la Roma, unde participă la congresul familiei social-democraților europeni.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, aceasta a anunțat că  Nicholas Schmidt, actual comisar pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a fost ales în unanimitate candidatul comun al PES pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

”Mă aflu la Roma, unde particip la Congresul Partidului Socialiștilor Europeni (PES), ultimul înaintea alegerilor din 9 iunie. M-am bucurat să îi revăd pe colegii mei din toate țările, dar și cu reprezentanții tinerei generații de politicieni!”, a menționat Crețu.

Aceasta a prezentat și o parte din ideile care se regăsesc în Manifestul PES prin care se ”dorește transformarea societății în acord cu vremurile pe care le trăim”.

”Astăzi, multe provocări rămân în fața noastră. Pe fundalul războaielor și conflictelor care se întețesc pe continentul nostru și în vecinătatea noastră, precum și autoritarismului în creștere la nivel mondial, Europa trebuie să fie un garant al păcii, să promoveze respectarea dreptului internațional și a relațiilor internaționale echitabile, și să susțină Carta Națiunilor Unite și Declarația Universală a Drepturilor Omului. Europa trebuie să fie gata să-și asigure securitatea și apărarea, iar Uniunea Europeană trebuie să abordeze, de asemenea, inegalitățile din interiorul granițelor noastre, pierderea puterii de cumpărare din cauza creșterii costului vieții, reacția împotriva drepturilor femeilor, dificultățile tot mai mari cu care se confruntă tinerii și subminarea democrației și a statului de drept”, este precizat în document, conform mențiunilor Corinei Crețu.

Manifestul PES mai semnalează, potrivit eurodeputatului, că ”extrema dreaptă este o amenințare pentru cetățeni și pentru proiectul european”.

”Este o otravă pentru democrație. Valorile noastre sunt ireconciliabile. Extrema dreaptă vrea să întoarcă oamenii unii împotriva altora, în timp ce noi dorim să-i aducem împreună. Familia noastră politică are o linie roșie clară: nu vom coopera niciodată și nu vom forma o coaliție cu extrema dreaptă. Un grup socialist și democrat mai puternic în Parlamentul European înseamnă mai multă putere de a oferi respect, dreptate și un viitor mai bun. Mai multă putere pentru a oferi cetățenilor egalitate, oportunități, un sentiment de securitate și calitate a vieții pe care toată lumea o merită”, continuă documentul, relatează Corina Crețu.

În acest Manifest, PES propune angajamente pentru candidatul nostru comun și pentru partidele noastre, pentru o Europă bazată pe:

  • Dreptul la locuri de muncă de calitate cu salarii echitabile prin garantarea drepturilor lucrătorilor, consolidarea, negocierea colectivă, democrația la locul de muncă și sprijinirea lucrătorilor independenți.
  • O nouă înțelegere ecologică și socială pentru o tranziție justă, cu servicii curate, sigure și acces la energie; noi locuri de muncă de calitate într-o economie circulară ecologică, reducerea amprentei de carbon și o planetă sigură pentru copiii nostri.
  • Democrație puternică, în care statul de drept este respectat și apărat de toți.
  • O economie europeană puternică și competitivă, care își pregătește industriile și IMM-urile pentru viitor.
  • O Europă protectoare care îi apără pe oameni împotriva costului ridicat al vieții, a locurilor de muncă împotriva concurenței neloiale, a sănătății și a mediului înconjurător.
  • O Europă feministă care susține egalitatea în drepturi, controlul femeilor asupra vieții și trupurilor lor și încetarea violenței și discriminării bazate pe gen.
  • O Europă pentru tineri care să garanteze progresul, autonomia, oportunitățile și eradicarea insecurității la locul de muncă.
  • Dreptul la locuințe decente și accesibile pentru toți.
  • O Europă independentă din punct de vedere strategic, care își apără libertatea, securitatea și integritatea teritorială.
  • O Europă puternică în lume, care promovează pacea, securitatea, cooperarea, drepturile omului și dezvoltare durabilă.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Corina Crețu

În contextul aderării României la Schengen aerian și maritim, Corina Crețu salută revizuirea regulilor care guvernează spațiul de liberă circulație în vederea consolidării acestui drept

Published

on

© European Union, 2024 - Source: EP

Eurodeputatul Corina Crețu salută revizuirea Codului Frontierelor Schengen în vederea consolidării liberei circulații în Uniunea Europeană, adoptată de Parlamentul European în ultima sesiune plenară înainte de alegerile europene din iunie.

”În contextul aderării României la Spațiul Schengen aerian și maritim, salut modificarea regulilor care guvernează cadrul Schengen, deoarece este mai important ca oricând să întărim Spațiul de liberă circulație și să nu mai permitem ca anumite State Membre să utilizeze pretexte pentru încălcarea dreptului la liberă circulație”, a menționat aceasta într-un mesaj publicat pe Facebook.

Aceasta a amintit în ce context vine această revizuire, și anume că în ultimii ani ”mai multe state membre s-au folosit de pretexte nejustificate pentru a reintroduce controale la frontiere, periclitând astfel spațiul de liberă circulație”, una dintre cele mai mari reușite ale UE care permite circulația a peste 400 de milioane de persoane.

Noile modificări ale Codului Schengen vizează în principal întărirea Spațiului de liberă circulație în fața crizelor excepționale – cum a fost cazul în timpul pandemiei.

În egală măsură, va fi obligatoriu pentru statele membre să introducă controale la frontiere doar în situații excepționale, justificate de motive clare.

Sunt introduse perioade si termene clare în ceea ce privește controalele la frontierele interne, cât și criteriile pe care statele membre trebuie să le urmeze în cazul în care doresc să reintroducă controale. De asemenea, sunt introduse proceduri armonizate care să fie aplicate la frontierele externe în caz de pandemii viitoare.

Statele membre pot reintroduce controalele ca o excepție atunci când există o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau securității interne.

Corina Crețu mai amintește că această decizie va fi luată evaluând necesitatea și proporționalitatea măsurii, dar și dacă obiectivele urmărite nu pot fi atinse prin măsuri alternative care să nu pună în pericol libertatea de circulație.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: PNRR este o șansă istorică pentru România. Toate proiectele trebuie implementate până în anul 2026

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

În cadrul Consiliului ECOFIN, miniștrii economiei și finanțelor din statele UE au ajuns la un acord cu privire la faptul că fondul de redresare post-pandemie, denumit și NextGenerationEU, nu va fi extins dincolo de anul 2026, a transmis eurodeputatul Corina Crețu.

„Acest lucru înseamnă că toate proiectele din PNRR trebuie implementate până în acel an, iar fondurile alocate să fie cheltuite. În ceea ce privește PNRR-ul României, a treia cerere de plată în valoarea de 2,7 miliarde de euro, a fost depusă în luna decembrie 2023, iar nici până la ora actuală nu a fost aprobată, deși termenul prevăzut în regulament pentru evaluare a expirat la 15 februarie”, a scris Corina Crețu pe Facebook.

Mai mult, eurodeputatul a amintit că România a  încasat din PNRR aproximativ 9,4 miliarde de euro, aflându-se într-un grad de 32% de încasare.

Aceasta a precizat că, în anul 2024, printre investițiile și reformele care ar trebui să aibă loc se numără: dotarea a 75.000 de săli de clasă cu mobilier, 1.200 de autobuze electrice pentru transportarea elevilor, 10.000 de laboratoare de știință, cel puțin 25 de spitale publice vor beneficia de echipamente și materiale care contribuie la reducerea riscului de infecții nosocomiale, investiții în 25 de unități de terapie intensivă, iar 50% din investițiile în infrastructură feroviară și rutieră trebuie finalizate.

„În anul 2020, când negociam în Parlamentului European Mecanismul de Redresare și Reziliență, am depus amendamente care să prelungească termenul de implementare a banilor din PNRR până în 2026, termenul inițial propus de Comisie fiind 2025”, a mai spus Corina Crețu.

Eurodeputatul a explicat că a făcut acest lucru, deoarece, încă din perioada când gestiona fondurile europene în calitate de Comisar, cunoștea lentoarea implementării proiectelor din anumite state membre, printre care și România.

Am mai spus-o și o repet, PNRR-ul este o șansă istorică pentru România și sper din tot sufletul să nu fim nevoiți în 2026 să trimitem înapoi la Comisie pentru neutilizarea la timp a fondurilor alocate”, a conchis Corina Crețu.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu a propus înființarea unui Centru de Demografie al UE: Reducerea populației UE are un impact negativ semnificativ asupra piețelor forței de muncă

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Corina Crețu a propus înființarea unui Centru de Demografie al UE, care are va monitoriza problemele demografice la nivel european și va înregistra tendințele în ceea ce privește evoluția populației Europei.

”Consider că este absolut necesar ca autoritățile cu putere de decizie să discute cu tinerii pentru a afla care sunt motivele pentru care nu doresc să aibă copii și ce i-ar putea determina să-și schimbe decizia, iar Centrul European de Demografie ar fi un instrument important în colectarea informațiilor atât la nivel european, cât și cel național”, a subliniat europarlamentarul într-un mesaj publicat pe Facebook.

Ea și-a exprimat îngrijorarea față de faptul că în fiecare an, ”populația României scade cu câte 95.000 de locuitori. Pierderea este colosală, raportată la totalul de 19 milioane de locuitori”.

Crețu a semnalat că ”reducerea populației UE are un impact negativ semnificativ asupra piețelor forței de muncă, sistemelor de protecție socială și finanțelor publice din Europa, în special pe termen lung”.

În acest context, europarlamentarul a explicat că ”centrul va oferi o analiză factuală, obiectivă, fiabilă și comparabilă la nivel european cu privire la scăderea natalității, îmbătrânirea populației și tendințele demografice emergente, cu scopul de a menține reziliența, coeziunea UE, precum și competitivitatea în tranziția verde și digitală”.

În egală măsură, centrul ”ar putea sprijini în continuare eforturile instituțiilor europene prin intermediul unui forum de experți, pentru a include considerații demografice în propunerile de politici prin consolidarea resurselor și a informațiilor, care abordează provocările demografice și sunt dispersate și nu prezintă suficientă coerență la nivelul UE”, consideră Corina Crețu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO5 mins ago

Klaus Iohannis: Nu există nicio amenințare directă la adresa României, dar militarii se pregătesc întotdeauna pentru toate situațiile posibile

NATO20 mins ago

Klaus Iohannis, despre cedarea unui sistem Patriot către Ucraina: Nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi antiaeriană

SĂNĂTATE29 mins ago

Uniunea Europeană a Sănătății. Comisia Europeană publică progresele înregistrate în ultimii 4 ani în politica de sănătate a UE

U.E.1 hour ago

Polonia cumpără de la SUA un sistem de recunoaștere a spațiului aerian în valoare de 960 milioane de dolari

NATO1 hour ago

Ministrul german al Apărării face apel la aliați să furnizeze Ucrainei mai multe sisteme Patriot: Este crucial pentru evoluţia viitoare a acestui război şi în special pentru moralul, securitatea şi infrastructura ţării

NATO1 hour ago

Nicolae Ciucă: Va trebui să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate. Trebuie să investim în apărare și să întărim democrația românească

NATO2 hours ago

Șeful Statului Major al Apărării afirmă că România “apasă pedala apărării naționale și descurajării la nivel NATO” pentru a diminua probabilitatea escaladării conflictelor: Prezentul e marcat de război

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Apărării afirmă că navigația maritimă este cea mai afectată de acțiunile de bruiaj electronic ale Rusiei

ROMÂNIA3 hours ago

BSDA 2024 / Marcel Ciolacu: Revitalizarea industriei naționale de apărare a devenit o prioritate a guvernului pe care îl conduc

NATO3 hours ago

Lituania își va consolida postura de apărare cu tacuri germane Leopard și sisteme antiaeriene IRIS-T

INTERNAȚIONAL18 hours ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA2 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA4 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA5 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL7 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA1 week ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

Trending