Connect with us

Corina Crețu

Corina Crețu, „profund îngrijorată” în legătură cu posibilitatea reală a României de a pierde bani din exercițiul financiar 2014-2020

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu s-a declarat sâmbătă „profund îngrijorată” în legătură cu posibilitatea reală de a pierde bani din exercițiul financiar 2014-2020 (rata de absorbție fiind doar de 55%, după ce perioada 2007-2014 a fost încheiată de România cu 91% absorbție din fondurile alocate).

Mai mult, aceasta a transmis că este îngrijorată și de înghețarea negocierilor privind Programele Operaționale pentru perioada 2021-2027.

„A fost o onoare pentru mine ca, timp de patru ani, în calitate de Comisar European pentru Politică Regională, să particip la ceremonia de decernare a premiilor RegioStars, un moment aparte în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor. Am premiat pe cei care au derulat cele mai bune proiecte finanțate cu bani europeni – spitale, scoli, infrastructura, inovare, energie regenerabilă, etc.”, a scris Corina Crețu, pe Facebook.

Europarlamentarul a amintit că, în fiecare an ceremonia este un moment special, nu doar o recunoaștere a muncii, expertizei și pasiunii celor care accesat deja fondurile europene, „ci și un moment de inspirație pentru viitor, pentru ce putem face și mai mult cu ajutorul politicii de coeziune pentru a avea cu toții o viață mai bună”.

De asemenea, Corina Crețu a subliniat că, din păcate, România nu s-a înscris în acești ani în această competiție.

„În România, vorbim de aproape 50 miliarde euro fondurile clasice (fonduri de coeziune plus agricultura plus ajutorul pentru regiunile carbonifere în tranziție) și alte aproape 30 miliarde prin PNRR. Sper sa nu se piardă aceste oportunități pentru dezvoltarea țării și îmbunătățirea calității vieții oamenilor”, a conchis Corina Crețu.

Formal, Comisia Europeană a adoptat luni, 27 septembrie, o evaluare pozitivă a planului de redresare și de reziliență al României, un pas esențial care deschide calea pentru ca UE să plătească 14,24 miliarde de euro sub formă de granturi și 14,94 miliarde de euro sub formă de împrumuturi în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR), informează un comunicat publicat de instituția de la Bruxelles.

Citiți și: INFOGRAFIC PNRR: Cum arată traseul pe care România trebuie să-l parcurgă pentru a injecta 29,2 miliarde de euro în reforme și investiții: 41% din fonduri merg către tranziție verde și 21% către digitalizare

Potrivit Comisiei Europene, cele 29,2 miliarde de euro alocate României prin NextGenerationEU vor avea un impact pozitiv, de la o creștere preconizată a PIB-ului între 1,8% și 2,9% până în 2026.

 

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu a votat mandatul Parlamentului European pentru negocierea și adoptarea directivei privind salariul minim european

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Încă un pas spre adoptarea Directivei privind salariul minim european, a afirmat joi europarlamentarul Corina Crețu după ce va vota in plenul Parlamentului European mandatul ca Directiva privind salariul minim european sa intre in negocieri interinstitutionale între Comisia Europeana, Consiliu și reprezentanții Parlamentului.

“Acest vot reprezintă lansarea unei noi dezbateri la nivel interinstitutional, lupta impotriva saraciei si asigurarea unui trai decent tuturor lucratorilor din Uniunea Europeana. Directiva privind salariul minim adecvat in Uniunea Europeana ofera posibilitatea de a asigura un salariu minim corect si echitabil pentru peste 25 de milioane de lucratori din Uniunea Europeana cu salarii mici si sa consolideze contractele colective de munca”, a afirmat europarlamentarul.

Ea a aratat ca 5 milioane de cetateni europeni castiga sub pragul salariului minim, iar cei mai multi dintre cei aflati in prima linie in lupta cu pandemia primesc sume care nu le oferă posibilitatea unui trai decent.

“De aceea consider ca este datoria noastra sa ne asiguram ca acesti oameni au, la sfarsit de luna – dupa o munca de 40 de ore pe săptămâna/ 8 ore pe zi – o remuneratie direct proportionala cu efortul pe care l-au depus. In calitate de Membru supleant al Comisiei pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale a Parlamentului European sustin acesta directiva prin care salariul minim european adecvat va avea un impact pozitiv asupra nivelului de ocupare al fortei de munca si al redresarii economice, asigurand un trai decent tuturor categoriilor de lucratori”, a completat Corina Crețu.

Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European (EMPL) a votat pe 11 noiembrie raportul privind propunerea de Directivă privind salariile minime adecvate, prin care deputații europeni au propus noi reguli care să asigure salarii minime echitabile pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Proiectul este acum aprobat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg.

Într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro, europarlamentarul Corina Crețu și-a manifestat marți speranța că până la finalul mandatului actualului Parlament European directiva salariului minim european va fi adoptată, iar salariul minim din România va crește cu aproximativ 1000 lei.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu a votat pentru facilitarea mobilității lucrătorilor în UE: Cerem Comisiei Europene un card digital de securitate

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Parlamentul European a votat în favoarea unei Rezoluției ce prevede înlesnirea mobilității lucrătorilor in interiorul Uniunii Europene, prin care lucrătorilor sa le fie asigurate condiții de concurență loială și de mobilitate echitabilă, oferindu-le instrumente capabile să le garanteze securitatea juridică, protecția drepturilor și beneficii de asigurare socială, a anunțat joi europarlamentarul Corina Crețu.

“Prin intermediul acestei rezoluții cerem Comisiei Europene să propună o iniţiativă cu privire la introducerea unui card digital de securitate, astfel ca lucrătorii, reprezentanții lor și inspectoratele să aibă acces la informații actualizate cu privire la drepturile salariale, de muncă şi sociale ale acestora. Digitalizarea schimburilor de date între statele membre ar putea facilita libera circulație a lucrătorilor pe o bază corectă și echitabilă, înlesnind transferul drepturilor de securitate socială, precum și ar impune respectarea normelor Uniunii Europene”, a declarat ea.

Conform ultimelor rapoarte ale Comisiei Europene, în 2019, aproximativ 18 milioane de persoane s-au mutat într-o altă ţară din UE, dintre care 78% fiind angajaţi.

Totodată, lucrătorii mobili reprezintă 4,3% din totalul forţei de muncă din Statele Membre dintre care 1,5 milioane sunt lucrători transfrontalieri.

Ţinând cont de faptul că perioadele de mobilitate devin din ce în ce mai scurte şi repetate, lucrătorii mobili au și mai mare nevoie să țină evidența contribuțiilor de securitate socială și a drepturilor de pensie.

“Consider că toți cetățenii și lucrătorii mobili din UE, inclusiv lucrătorii independenți, precum și toți lucrătorii mobili ai țărilor terțe care intră sub incidența normelor europene de mobilitate trebuie să beneficieze de cardul european de securitate socială”, a mai afirmat Corina Crețu.

“Toti lucrătorii trebuie sa aibă asigurate condiții de concurență loială și de mobilitate echitabilă, oferindu-le instrumente capabile să le garanteze securitatea juridică, protecția drepturilor și beneficii de asigurare socială”, a conchis eurodeputatul român.

Continue Reading

Corina Crețu

INTERVIU Corina Crețu: Sperăm ca salariul minim din România să crească cu 1000 lei până la finalul mandatului nostru în Parlamentul European

Published

on

© Corina Crețu / Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu și-a manifestat marți speranța că până la finalul mandatului actualului Parlament European directiva salariului minim european va fi adoptată, iar salariul minim din România va crește cu aproximativ 1000 lei. Fostul comisar european a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro despre importanța acestei directive pe plan european și pentru România cu scopul de a reduce sărăcia socială și de a construi o Europă socială și echitabilă.

Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European (EMPL) a votat pe 11 noiembrie raportul privind propunerea de Directivă privind salariile minime adecvate, prin care deputații europeni au propus noi reguli care să asigure salarii minime echitabile pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Proiectul ar trebui să fie aprobat în cadrul sesiunii plenare din 22-25 noiembrie de la Strasbourg.

În acest context, Crețu a anunțat că astăzi încep negocierile interinstituționale în legătură salariul minim european. 

“Obiectivul este acela de a asigura un trai decent, existând studii foarte clare care arată că lucrătorii, muncitorii, din păcate cei mai mulți din Europa Centrală și de Est, lucrează din greu 40 de ore pe săptămână și cu toate acestea nu își pot plăti nevoile de bază. (…) S-a propus ca statele membre să adopte un salariu minim european care să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie la nivel național. Aceasta este referința general acceptată la ora actuală. Deci, în România la ora actuală salariul mediu brut este 5.800 de lei, iar 60% din acest salariu mediu brut ar însemna 3.500 de lei, cu 1.000 de lei mai mult decât în prezent“, a afirmat europarlamentarul român.

CaleaEuropeană.ro: Care este stadiul actual al dezbaterilor europene privind directiva salariului minim și de ce este ea importantă pentru România?

Corina Crețu: Este vorba de un subiect mai puțin discutat în România, dar care are un impact asupra vieții oamenilor și a calității vieții lor. Comisia pentru Muncă a Parlamentului European a făcut un mare pas înainte și a votat directiva europeană privind salariul minim, pornind de la diferite modele sociale care există în Europa. Până acum se considera că salariul minim este de competența stabilirii de către statele membre, dar impactul crizei pe care o traversăm a făcut necesară această dezbatere.

Au fost 45 de runde de negocieri până la acest vot din Comisia de Muncă din Parlamentul European și astăzi, 22 noiembrie, de fapt încep negocierile interinstituționale în legătură cu acest salariu minim european. Obiectivul este acela de a asigura un trai decent, existând studii foarte clare care arată că lucrătorii, muncitorii, din păcate cei mai mulți din Europa Centrală și de Est, lucrează din greu 40 de ore pe săptămână și cu toate acestea nu își pot plăti nevoile de bază (chiriile, mâncarea, îmbrăcămintea). De aici, cu excepții privind grupurilor politice, s-a luat decizia că lucrătorii din Uniunea Europeană merită o viață decentă, o plată corectă, adică un salariu minim adecvat care să atingă un minim standard al decenței.

CaleaEuropeană.ro: Cum arată această limită a decenței într-o țară precum Franța sau într-o țară precum România. Cum se va face o armonizare a acestei decențe raportată la puterea de cumpărare, standardul de trai, PIB per capita sau orice alt indicator care poate fi luat în calcul?

Corina Crețu: Nu s-a vorbit de sume tocmai datorită acestei diferențe foarte mari între statele membre. S-a propus ca statele membre să adopte un salariu minim european care să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie la nivel național. Aceasta este referința general acceptată la ora actuală. Deci, în România la ora actuală salariul mediu brut este 5.800 de lei, iar 60% din acest salariu mediu brut ar însemna 3.500 de lei, cu 1.000 de lei mai mult decât în prezent. Într-adevăr, după votul din Parlamentul European va trebui ca miniștrii naționali să se întâlnească și să aprobe și apoi să se aprobe și în Consiliu. Nu vă ascund că sunt state care se opun, precum Suedia și Danemarca, care spun că Guvernele lor nu au niciun cuvânt de spus în ceea ce privește salariul mediu, pentru că în aceste țări, salariile medii și minime se stabilesc conform contractelor colective de muncă între patronat și sindicate. Nu știm dacă Suedia și Danemarca, fiind împotriva acestei directive, își vor folosi dreptul de veto în Consiliu.

Comisarul pentru muncă și afaceri sociale, Nicolas Schmit, deși provine dintr-o țară nordică, este cel care se zbate pentru această directivă. Acesta a și avut o conferință de presă zilele trecute unde spunea că în Europa 5 milioane de oameni trăiesc sub pragul salariului minim, deși muncesc. Sunt oameni care trăiesc în condiții de viață precare.

CaleaEuropeană.ro: Câți dintre cei 5 milioane de europeni sunt români? Statisticile din România arătau că cel puțin un sfert dintre salariați sunt expuși la riscul de excluziune socială sau de sărăcie.

Corina Crețu: Sunt foarte mari discrepanțe în UE, dar cei mai săraci sunt românii și bulgarii. Tocmai aceasta a fost discuția: un lucrător român nu este mai puțin bun decât unul luxemburghez și de aceea trebuie să eliminăm disparitățile existente și să avem o convergență socială.

S-a vorbit despre o remunerare corectă, un salariu corect și echitabil, proporțional cu munca pe care o face fiecare lucrător. Sărăcia în România este din păcate foarte mare, mai ales în mediul rural și este foarte important mediul rural în România, pentru că excluzând mediul rural înseamnă să excludem jumătate din societatea noastră.

De aceea, avem acum toate instrumentele: fonduri europene, care printre altele luptă împotriva sărăciei, urmate de PNNR, instrument care face referire la drepturile sociale, dar s-a pus și problema acestui salariu minim, corect în Uniunea Europeană și cred că acest lucru ar ajuta și în lupta euroscepticismului, pentru că UE este blamată de unii pentru că nu mai ia în considerare foarte mult problemele sociale ale europenilor.

CaleaEuropeană.ro: Sunteți un politician de stânga și ați făcut parte din Comisia Juncker, care a contribuit la crearea acestor formule sociale: Pilonul Social European, salariul minim la nivel european. Vorbeați mai devreme de poziția grupurilor politice, care este poziția acestor grupuri politice din Parlamentul European. Care este opinia dumneavoastră, ca fost comisar european care a gestionat problematica politicilor regionale și nu în ultimul rând politician român, cunoscător al situației din țara noastră?

Corina Crețu: Personal, sunt pentru o Europă socială, o Europă echitabilă. În Parlamentul European, așa cum am văzut în Comisia de muncă și afaceri sociale, pentru că până acum nu s-a discutat în plen, nu se mai fac diferențe în ceea ce privește culorile politice, ci membrii din statele mai sărace și-au unit forțele. Deși ne dăm seama că va fi o povară pe umerii bugetelor naționale, ne gândim în primul rând la oameni. Pe de altă parte,  am dat exemplul Suediei și Danemarcei. Într-adevăr, scandinavii au spus că ei nu au nevoie de un salariu minim. Este evident că trebuie să explicăm de ce a venit această propunere acum. Faptul că prețurile cresc din ce în ce mai mult, că nu avem ajutoare pentru cei cu venituri mici, care totuși lucrează. S-a ajuns la această chestiune, este un nivel recunoscut de toate instituțiile internaționale, că în mod ideal salariul minim brut trebuie să fie 60% din salariul mediu brut și acest lucru cumva să se impună.

Parlamentul European a venit chiar cu ideea ca directiva europeană, odată adoptată de către Consiliu, să fie implementată în doi ani și nu în trei ani. În general, țările sunt obligate ca în trei ani să transpună în legislația națională directivele europene.

CaleaEuropeană.ro: Aveți o perspectivă, din punct de vedere a calendarului, când ar putea intra în vigoare?

Corina Crețu: Începând de astăzi, au început dezbaterile interinstituționale. În Comisia de muncă au fost 57 de voturi: 37 de voturi pentru, 10 împotrivă și 7 abțineri.

CaleaEuropeană.ro: Înseamnă că în 3-4 ani vom vedea această directivă implementată în statele membre?

Corina Crețu: Președinția franceză îmbrățișează acest punct de vedere. În cadrul Comisiei de muncă s-a spus că Parlamentul European își dorește ca la sfârșitul mandatului său să se atinge obiectivul unei Europe mai sociale și această directivă să fie implementată. Până la jumătatea anului viitor, Consiliul ar putea aproba această directivă și apoi, în doi ani de zile, transpusă în legislația națională a statelor membre.

CaleaEuropeană.ro: Deci până la finalul anului 2024, în statele membre vom avea un salariu minim care înseamnă 60% din salariul mediu brut?

Corina Crețu: Vorbesc de dorința membrilor Parlamentului European, în special a celor din Comisia de muncă. Pentru a ajunge la această dată, important este să nu se blocheze în Consiliu, o țară să nu își folosească dreptul de veto. Referitor la problema sărăciei sociale, România este o țară săracă. Ce este trist este că s-a dovedit că este destul de greu să acorzi atenție problemelor sociale fără să fii etichetat. Politica nu o facem de dragul politicii, ci pentru a îmbunătății viața oamenilor. Trebuie să folosim șansele istorice pe care le avem. România are discrepanțe enorme, atât în interiorul țării, între est și vest, dar și în zone bogate sărăcia este foarte mare.

Este important să folosim la maximum pârghiile care există pentru a îmbunătăți viața oamenilor, dar și viața de zi cu zi a cetățenilor. Traversăm, de pildă, această criză dramatică a prețului la gaze care va afecta toți cetățenii. Este o temă dezbătute și în Parlamentul European. Nu putem rămâne impasibili pentru că, până la urmă, consumatorii finali, cetățenii, vor avea de suferit, economia unui stat.

Din păcate, România nu utilizează la maximum instrumentele pe care le are, nici instrumentele și flexibilizările care s-au făcut pentru fondurile europene. Pentru perioada 2014-2020 rata de absorbție a fost de 52%. Cele 30 de miliarde din PNRR plus Cadrul Financiar 2021-2027 reprezintă cea mai mare oportunitate de dezvoltare pe care România a avut-o în ultimii 32 de ani și sper să nu piardă această șansă. Nu ne permitem luxul să pierdem bani.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
INTERNAȚIONAL2 hours ago

Summit ASEM: Ministrul Bogdan Aurescu a reliefat interesul României pentru o implicare mai activă în regiunea Asia-Europa

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană propune noi măsuri pentru a impulsiona crearea uniunii piețelor de capital: Va consolida competitivitatea internațională a UE ca loc de tranzacționare

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisarul european Adina Vălean: Lupta pentru prosperitate și justiție au determinat pașii R. Moldova spre UE

ENGLISH3 hours ago

On its 25th anniversary, ARPIM launched a working paper with policy makers on health system resilience

U.E.3 hours ago

Franța și Italia au semnat cu mare fast “Tratatul de la Quirinale”, un pact de cooperare europeană asemănător tratatelor franco-germane de la Elysee și Aachen

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Consiliul UE a aprobat Pactul pentru cercetare și inovare în Europa, cât și viitoarea guvernanță a Spațiului european de cercetare

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

Parlamentul European solicită noi norme pentru a sprijini migrația legală a forței de muncă în Europa

ROMÂNIA5 hours ago

Prima bancnotă care va celebra o personalitate feminină. BNR va pune în circulație din 1 decembrie noua bancnotă cu valoare de 20 de lei, cu imaginea Ecaterinei Teodoroiu

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană propune un cadru actualizat pentru călătoriile dintr-o țară terță în UE, acordând prioritate călătorilor vaccinați, cu garanții solide

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Mediul rural din România are nevoie de investiții solide, nu anemice, de viziune, nu de praf în ochii oamenilor

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța1 day ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ1 day ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

POLITICĂ1 day ago

Premierul desemnat Nicolae Ciucă, în Parlament: Vom garanta stabilitatea României. Vom asigura respectarea statului de drept și o politică externă bazată pe consolidarea rolului în UE și NATO și a Parteneriatului cu SUA

Marian-Jean Marinescu1 day ago

Marian-Jean Marinescu, către comisarul european pentru energie: Vreau să văd energia nucleară și gazul în viitorul act delegat pentru taxonomie. ”Fit for 55” va determina ”o cerere de energie foarte mare”

ROMÂNIA2 days ago

Virgil Popescu anunță că o companie norvegiană dorește să investească 800 de milioane de euro în România

Daniel Buda3 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, intervenție în PE: Banii acordați prin PAC reprezintă un sprijin real pentru asigurarea durabilității fermierilor și securității alimentare

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Maia Sandu, la București: Republica Moldova a simţit mereu umărul României alături. Este un moment unic pentru a obține rezultate istorice în relația noastră

Team2Share

Trending