Connect with us

Corina Crețu

Corina Crețu solicită autorităților din România să comunice mai coerent în criza COVID-19: Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de situația sănătății lor

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Românii sunt printre europenii cei mai îngrijorați cu privire la situația sănătății lor, iar autoritățile trebuie să comunice mult mai coerent cu privire la această criză, a declarat joi eurodeputatul Corina Crețu (PRO România, S&D).

Aceasta a făcut eferire la cel mai recent Eurobarometru realizat de Comisia Europeană care arată faptul că aproape o treime (31%) dintre români sunt îngrijorați în primul rând de situația sănătății. De asemenea, Corina Crețu a arătat că la nivelul întregii Uniuni, doar Portugalia (40%) și Slovenia (37%) înregistrează cifre mai ridicate decât România.

“Situația generală de la nivelul Uniunii Europene este îngrijorătoare: 1 din 3 europeni consideră că cea mai stringentă problemă este cea privind situația lor economică. Sunt drame în întreaga Europă, oameni care își pierd locul de muncă, afaceri mici și mijlocii care se închid. Uniunea Europeană se află, acum, în cel mai dificil moment al său de la începutul acestei crize pentru că efectele negative ale acestei pandemii se resimt în acest moment mult mai mult atât asupra economiei, cât și asupra sănătății oamenilor”, a spus ea, într-o postare pe Facebook.

Totodată, Crețu a menționat că în calitate de Membru al Parlamentului European și Raportor privind Mecanismul de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene pentru următorii ani, va continua să atragă atenția asupra oportunităților pe care le oferă acest nou instrument al UE.

“E important ca România să depună la timp proiecte concrete pentru a accesa cât mai rapid fonduri europene, care să conducă la îmbunătățirea vieții oamenilor și relansare economică”, a conchis ea.

Într-o perioadă dificilă marcată de pandemia de COVID-19, încrederea în UE rămâne stabilă, iar europenii au încredere în capacitatea Uniunii de a lua deciziile corecte pentru a face față pandemiei în viitor.

În noul sondaj Eurobarometru standard publicat vineri, 23 octombrie, cetățenii europeni identifică situația economică, situația finanțelor publice ale statelor membre și imigrația ca fiind cele trei subiecte principale de preocupare la nivelul UE. Situația economică este, de asemenea, principala preocupare la nivel național, urmată de sănătate și de șomaj, potrivit unui comunicat

În noul sondaj Eurobarometru, desfășurat în iulie și august, preocuparea cu privire la situația economică se reflectă în percepția asupra situației actuale a economiei. 64 % dintre europeni consideră că situația este „proastă”, iar 42 % dintre europeni sunt de părere că economia țării lor se va redresa în urma efectelor negative ale pandemiei de COVID-19 „în 2023 sau mai târziu”.

Europenii sunt divizați (45 % „mulțumiți” față de 44 % „nemulțumiți”) în ceea ce privește măsurile luate de UE pentru a combate pandemia. Cu toate acestea, 62 % afirmă că au încredere în capacitatea UE de a lua deciziile corecte în viitor, iar 60 % rămân optimiști cu privire la viitorul UE.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Corina Crețu

Corina Crețu: Există bani de la UE pentru desfășurarea campaniei de vaccinare anti-COVID, astfel încât să fie ridicată presiunea de pe bugetele autorităților locale

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook
Succesul campaniei de vaccinare depinde de sprijinul financiar al Guvernului către autoritățile locale, spune fostul comisar european Corina Crețu, actualmente eurodeputat, subliniind, totodată, că există oportunități de finanțare de la Uniunea Europeană pentru statele membre în vederea desfășurării fără probleme a vaccinării, potrivit unui mesaj pe Facebook. 
În acest context, ea subliniază că există o presiune foarte mare asupra bugetelor locale pentru organizarea centrelor de vaccinare și consideră că relația dintre autoritățile centrale și cele locale trebuie revizuită pentru ca cele din urmă să primească mai multă susținere financiară. 

‼️ Pentru succesul campaniei de vaccinare, e absolut obligatoriu ca autoritățile locale din România să fie susținute…

Posted by Corina Creţu on Monday, 11 January 2021

„Pentru succesul campaniei de vaccinare, e absolut obligatoriu ca autoritățile locale din România să fie susținute financiar de către Guvern. Există fonduri europene care pot oferi acest sprijin, dar depinde de fiecare țară în parte cum înțelege să le folosească. E regretabil faptul că autoritățile locale nu beneficiază de suficient sprijin financiar din partea Guvernului României în campania de vaccinare anti-COVID. Solicitarea Asociației Municipiilor din România de a beneficia de resurse financiare pentru a organiza centrele de vaccinare este cât se poate de firească, în condițiile în care presiunea asupra bugetelor locale e foarte mare. Cred că trebuie reevaluată relația dintre Guvern și autoritățile locale, care sunt îndreptățite – mai ales în astfel de situații – la mai multă susținere financiară”, punctează Corina Crețu. 
Fostul comisar european amintește că „bani există, Uniunea Europeană pune la dispoziția Statelor Membre sprijin financiar consistent pentru ca sistemele de sănătate să desfășoare fără probleme vaccinarea”.  În acest sens, explică Corina Crețu, poate fi folosit Mecanismul de Recuperare și Reziliență, dar există și fondurile Politicii de Coeziune (Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR și Fondul Social European Plus – FSE+), precum și programul REACT-EU. Toate acestea pot oferi finanțare Statelor Membre pentru a gestiona actuala criză.
„Sper ca Guvernul României să înțeleagă faptul că există aceste oportunități de finanțare, astfel încât să ridice presiunea de pe autoritățile locale și să își asume responsabilitatea pe care o are, așa cum fac toate Guvernele din Europa”, mai spune eurodeputatul român, atrăgând atenția că „un management defectuos al acestei campanii va genera și mai mult scepticism cu privire la vaccinare”.
În acest context, ca membru al Parlamentului European, Corina Crețu asigură că va depune t„oate eforturile pentru a face cunoscute aceste posibilități la nivelul României – pentru că sunt în beneficiul tuturor, indiferent de culoare politică”. 

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu: Adoptarea programelor de redresare din Bugetul UE pentru perioada 2021-2027 intră în linie dreaptă în Parlamentul European

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Adoptarea programelor de redresare din Bugetul UE pentru perioada 2021-2027 intră în linie dreaptă în Parlamentul European, urmând ca de săptămâna viitoare comisiile de specialitate să voteze acordurile provizorii negociate între instituțiile UE cu privire la instrumentele de redresare economică post-pandemie, informează fostul comisar european Corina Crețu, actualmente eurodeputat.

„Anul acesta marchează debutul Cadrului Financiar Multianual (Bugetul UE) pentru perioada 2021-2027, care va avea un rol crucial în reclădirea Uniunii Europene după această pandemie. Săptămâna viitoare, Parlamentul European va vota, în Comisiile de specialitate, acordurile provizorii la care s-a ajuns în timpul negocierilor interinstituționale cu privire la programele cheie de redresare ale Bugetului UE pe termen lung (Mecanismul de Redresare și Reziliență, Programul InvestEU și Instrumentul de asistență tehnică). Este un buget istoric, iar adevărul este că sunt așteptări imense din partea cetățenilor, cu atât mai mult cu cât există și instrumentul UE Noua Generație (NextGenerationEU), în valoare de 750 miliarde EUR – cea mai mare parte a acestei sume fiind alocată Mecanismului de Redresare și Reziliență (672,5 miliarde EUR)”, scrie fostul comisar european, într-o postare pe Facebook.

Corina Crețu amintește că procesul de elaborare a bugetului multianual al UE este unul îndelungat, iar bazele sale au fost puse încă din 2018, în timpul Comisiei Juncker, din care a făcut parte în calitate de comisar pentru politica regională. La acea vreme susținea că „sarcina principală a banilor europeni trebuie să fie aceea de a aborda provocări precum inegalitățile, sărăcia, migrația și schimbările climatice”, provocări care au fost accentuate în contextul crizei pandemice din 2020 și în legătură cu care cetățenii europeni așteaptă rezultate vizibile.

„S-a ajuns în această situație în urma unui proces foarte dificil, dar este un câștig cert pentru Uniunea Europeană și pentru fiecare cetățean al său. Forma la care a ajuns Bugetul pe termen lung al UE a fost – așa cum e firesc – puternic influențată de efectele sanitare, sociale și economice ale acestei pandemii. Dar la baza acestui Buget au stat eforturi considerabile din partea unui număr foarte mare de specialiști, începând cu cei ai Comisiei Europene din care am făcut și eu parte. Acum trei ani participam, alături de Jean-Claude Juncker și Günther Oettinger la conferința la nivel înalt “Perspective pentru viitorul nostru – Elaborarea cadrului financiar multianual”, organizată de Comisia Europeană la Bruxelles. Menționam atunci că sarcina principală a banilor europeni trebuie să fie aceea de a aborda provocări precum inegalitățile, sărăcia, migrația și schimbările climatice. Mai mult decât oricând, astăzi sunt importante rezultatele și mai puțin formalitățile. Acestea sunt așteptările cetățenilor – care au fost amplificate de situația dificilă în care ne aflăm”, mai spune eurodeputatul român.

În context, Corina Crețu susține că va încuraja, „și din Parlamentul European, ca aceste instrumente să fie folosite de Statele Membre astfel încât recuperarea economică și socială să fie cât mai rapidă și eficientă”.

În calitate de comisar european, la momentul publicării, în mai 2018, a propunerii privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, Corina Crețu a susținut modernizarea și flexibilizarea politicii de coeziune, principala politică de investiții a UE și una dintre cele mai tangibile expresii ale solidarității, pentru a o adapta la noile priorități și pentru a spori protecția cetățenilor UE.

Citiți și Comisia Europeană propune modernizarea politicii de coeziune în cadrul viitorului CFM. Comisarul Corina Crețu: Aceasta reprezintă legătura directă între UE și cetățenii săi

Astfel, fostul comisar european a susținut ferm simplificarea normelelor pentru a facilita accesul IMM-urilor și al instituțiilor publice la fonduri europene, precum și gestionarea descentralizată a acestora cu scopul implementării mai eficiente și eficace a strategiilor de dezvoltare de la nivel local.

De menționat ar fi faptul că în timpul mandatului său de comisar european pentru politica regională, România a obținut sprijin de la Bruxelles pentru majorarea fondurilor pentru coeziune

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu, încrezătoare că „democrația americană este puternică și va trece cu bine” peste violențele de la Washington

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Fostul comisar european Corina Crețu, actualmente eurodeputat, este încrezătoare că „democrația americană este puternică și va trece cu bine” peste violențele de miercuri, de la Washington, în care o femeie a fost împușcată mortal.

„Îmi exprim speranța că situația din Washington DC nu va degenera. Sunt convinsă că democrația americană e puternică și va trece cu bine peste aceste momente”, a transmis aceasta pe Facebook.

🇺🇸 Îngrijorare privind situația din Statele Unite ale Americii

Mai mult decât orice alt regim politic, democrația…

Posted by Corina Creţu on Wednesday, 6 January 2021

Ulterior, o femeie neidentificată a fost împuşcată în momentul în care manifestanţi pro-Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului după un miting la care preşedintele în exerciţiu şi-a agitat susţinătorii lansând noi acuzaţii fără fundament că alegerile au fost fraudate şi i-a încurajat să mărşăluiască spre sediul Congresului. 

În acest context, Corina Crețu l-a citat pe fostul președinte american Jimmy Carter care spunea că „experiența democrației e asemenea experienței vieții: schimbătoare, variată, uneori turbulentă, dar cu atât mai valoroasă cu cât rezistă când este confruntată”. 

Nu în ultimul rând, eurodeputata este de părere că „mai mult decât orice alt regim politic, democrația asigură o voce fiecărui cetățean”, ea însăși fiind „o susținătoare convinsă a libertății de exprimare și a participării politice”. Cu toate acestea, atrage atenția Corina Crețu, paradoxul e că există o graniță foarte fină între ceea ce este cu adevărat în spiritul democrației și ceea ce poate dăuna unei democrații”.

Procesul de certificare a alegerii lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA de către Congresul american reprezintă ultima etapă înaintea ceremoniei de inaugurare din 20 ianuarie, după ce fostul vicepreședinte a câștigat alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020 cu peste 81 de milioane de voturi, iar la 14 decembrie a obținut și majoritatea voturilor, 306 la 232, în Colegiul Electoral.

 

 

Continue Reading

Facebook

Dacian Cioloș16 hours ago

Dacian Cioloș, liderul Grupului Renew Europe din PE, recomandă cetățenilor europeni să vadă și să voteze documentarul ”Colectiv“, unul dintre cele trei filme nominalizate la Premiul LUX al Publicului European

ROMÂNIA16 hours ago

MApN: Aproximativ 250.000 de seringi și 100.000 de ace necesare campaniei de vaccinare au fost aduse din Qatar cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Fostul președinte Traian Băsescu s-a vaccinat împotriva COVID-19 la Spitalul Militar „Dr. Carol Davila”

Dan Motreanu16 hours ago

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din PE, cere Comisiei Europene o evaluare a nivelului de autosuficiență alimentară a fiecărui stat membru și elaborarea de planuri de urgență în situații de criză

ROMÂNIA17 hours ago

Marian Petrache: După opt ani de muncă, proiectul din timpul mandatelor mele de președinte al CJ Ilfov, cel de alimentare cu apă, canalizare și stații de epurare, a fost aprobat de Comisia Europeană

ȘTIRI POZITIVE18 hours ago

Maramureșul și Bucovina, recomandate de cotidianul american New York Times ca destinații de vacanță pe timp de pandemie

Eugen Tomac19 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac salută poziția Comisiei Europene cu privire la inițiativa cetățenească ”Minority Safepack”: A anunțat cât se poate de clar că nu va legifera pe domenii ce nu țin de competența sa

U.E.20 hours ago

Armin Laschet, aliat al Angelei Merkel, a fost ales președinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania, ceea ce îl plasează în pole position pentru a deveni următorul cancelar german

ROMÂNIA21 hours ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

Dacian Cioloș22 hours ago

Ivan Patzaichin, însărcinat să conducă procesul de desemnare a viitorului guvernator al Deltei Dunării. Dacian Cioloș: Va forma un grup consultativ reprezentativ care va propune o listă scurtă de candidați

ROMÂNIA21 hours ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.5 days ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA3 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA3 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

CONSILIUL EUROPEAN4 weeks ago

Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate: Prin eforturi comune și cu ajutorul vaccinului anti-COVID-19 punem baza unui 2021 sigur și prosper

Advertisement
Advertisement

Trending