Corlățean către omologul olandez: Sperăm într-o decizie privind Schengen până la finalul anului. NU vedem legătura cu MCV

corlatean MAERomânia a îndeplinit condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen şi speră într-o decizie până la sfârşitul anului, a declarat, luni, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care i-a transmis omologului olandez, Frans Timmermans, că Bucureştiul nu vede legătura între acest dosar şi MCV, relatează Mediafax.

Printre temele abordate de cei doi miniştri de Externe s-a aflat şi raportul MCV publicat de Comisia Europeană, la 22 ianuarie, care “confirmă tendinţa pozitivă a evoluţiilor în domeniu”, potrivit ministrului Titus Corlăţean.

“Am făcut cunoscută determinarea autorităţilor române pentru continuarea reformelor şi asigurarea independenţei justiţiei. Pe de altă parte, am subliniat – şi aceasta este poziţia de principiu, cunoscută a României – faptul că noi nu vedem o legătură între două subiecte care sunt importante: MCV şi Schengen, fiind procese care sunt guvernate de propriile reguli şi raţiuni”, a declarat şeful diplomaţiei române, în conferinţa de presă comună cu omologul olandez, potrivit sursei citate.

“Noi am făcut eforturile pentru a îndeplini criterile din acquis-ul Schengen şi bineînţeles că, la momentul în care condiţiile politice pentru umanimitatea deciziei în UE vor fi întrunite, noi suntem extrem de interesaţi ca această decizie să poată fi adoptată în formula celor doi paşi, sperăm înainte de finalul acestui an”, a punctat ministrul de Externe.

La randul sau, Frans Timmermans a apreciat ca raportul MCV al Comisiei Europene contine ‘elemente incurajatoare’ si a adaugat ca Olanda va studia cu atentie acest document. “Am vazut ca raportul MCV al Comisiei Europene contine elemente foarte incurajatoare, vom studia cu atentie raportul. Pozitia noastra este intotdeauna aceeasi, suntem stricti si stim ca uneori suntem priviti cu incrancenare pentru ca suntem stricti, dar suntem si corecti. Si cred ca acolo unde vedem pasi inainte in Romania va trebui sa admitem acest lucru’, a afirmat ministrul olandez, adaugand ca raportul va fi discutat la Bruxelles cu dorinta ‘de a rezolva impreuna problemele.”

Ministrul olandez de Externe Frans Timmermans se afla intr-o vizita oficiala la Bucuresti la invitatia omologului sau roman Titus Corlatean. Ministrul olandez a avut luni o intrevedere cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si va avea o intalnire si cu premierul Victor Ponta.

Olanda este ţara care s-a opus cel mai adesea aderării României şi Bulgariei la Schengen, făcând legătura între acest dosar şi rapoarte pozitive pe MCV.

Sursa: Mediafax.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.