Connect with us

ROMÂNIA

Corlăţean participă la Reuniunea Forumului Naţional al Strategiei UE pentru regiunea Dunării

Published

on

titus-corlateanMinistrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, va participa mâine, 28 martie 2013, la Reuniunea la nivel ministerial a Forumului Naţional al Strategiei UE pentru regiunea Dunării, structura de coordonare a implementării Strategiei Dunării, care va avea loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

În cadrul reuniunii, șeful diplomației române va susţine o alocuţiune şi vor avea loc intervenţii ale miniştrilor care asigură coordonarea ariilor prioritare ale Strategiei, respectiv ale miniştrilor care au competenţe transversale în gestionarea dezvoltării teritoriale şi a fondurilor europene.

La invitaţia ministrului Titus Corlăţean, preşedintele executiv al Forumului Naţional, la eveniment vor participa viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Liviu Nicolae Dragnea, ministrul mediului şi schimbărilor climatice, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, Eugen Orlando Teodorovici și ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism, Maria Grapini.   

În deschiderea Forumului Naţional al Strategiei Dunării, comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, va transmite un mesaj video participanţilor la reuniune.

Reuniunea Forumului Naţional se va bucura de participarea Primarului general al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu, a consilierului de stat pentru afaceri europene al Primului Ministru al României, Luminiţa Odobescu, a secretarului de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu, a subsecretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Matei Constantin, a subsecretarului de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Christine Gertrud Cosmatu şi a guvernatorului Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Edward Bratfanof.

Comisia Europeană va fi reprezentată de Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Nicolae Idu.

La Forumul Naţional vor participa, de asemenea, reprezentanţii la nivel operaţional ai ministerelor care au responsabilități în coordonarea a trei arii prioritare ale Strategiei  și în reprezentarea României în Grupurile Directoare ale celorlalte arii prioritare ale Strategiei.

Actorii sociali implicați în punerea în aplicare a Strategiei Dunării – autoritățile regionale și locale, mediul asociativ, academic și de afaceri, vor fi reprezentaţi la reuniune de preşedinţi ai consiliilor judeţene din unităţile administrative riverane Dunării, vicepreşedintele şi secretarul general al Academiei Române, rectori şi vice-rectori ai universităţilor, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri.

Temele pe agenda Forumului Naţional vor fi: prezentarea priorităţilor României pentru anul 2013 în implementarea Strategiei Dunării, inclusiv din perspectiva includerii obiectivelor Strategiei în cadrul viitoarei perspective financiare a UE (2014-2020), precum şi  pregătirea celui de-al doilea Forum Anual al Strategiei Dunării, organizat de România împreună cu Comisia Europeană.

Informaţii suplimentare:

 

Strategia UE pentru regiunea Dunării (SUERD)

1. Strategia UE pentru regiunea Dunării (SUERD) este un instrument comunitar de cooperare macro-regională al statelor riverane, destinat dezvoltării economice şi sociale a macroregiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor şi legislaţiei UE.

2. Forumul Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării reprezintă principalul eveniment politic anual al Strategiei, care reuneşte reprezentanţii la nivel guvernamental ai celor paisprezece state din regiunea Dunării, reprezentanţi ai Comisiei Europene, Parlamentului European şi Comitetului Regiunilor, ai mediului de afaceri, academic şi societăţii civile din regiunea Dunării.

România va organiza, împreună cu Comisia Europeană, a doua ediţie a Forumului Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării (Bucureşti, 28-29 octombrie 2013).

3. Informaţii suplimentare privind Strategia UE pentru regiunea Dunării se pot găsi pe adresele de internet: http://www.mae.ro/node/17028 , respectiv http://www.danube-region.eu/.

JUSTIȚIE

Ministrul Justiției: Suntem datori să repunem justiția română acolo unde îi este locul, în rândul întâi al justițiilor europene

Published

on

© Catalin Predoiu/ Facebook

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a făcut apel la responsabilitate pentru ca justiția română să fie „repusă acolo unde îi este locul, în rândul întâi al justiților europene”.

„Căutarea Adevărului și a Dreptății fac parte din natura umană și constituie un implacabil destin al umanității. De aceea, Justitia est fundamentum regnorum și munca pentru construcția Catedralei Justiției este nesfârșită. Rolul Justiției nu este doar de a dezlega pricini și conflicte, de a lămuri acuzații și apărări, ci de a reuși să facă Dreptate”, a transmis ministrul de Ziua Justiției. 

Potrivit oficialului Guvernului, capacitatea Justiției de a face Dreptate depinde de foarte multe condiționări, de la calitatea învățământului juridic superior, a nivelului de pregătire a profesorilor și absolvenților de Drept, până la raționalitatea organizării instanțelor și parchetelor și calitatea legilor adoptate de Parlament: „Lista acestor condiționări ar putea continua și cu alte provocări rămase la stadiul de deziderat. De aceea, munca pentru modernizarea și perfecționarea Justiției este un fel de „maraton fără sfârșit”, un drum fără capăt, un ideal care se cere permanent urmărit.”

„Îmi exprim încrederea că, în 2022, vom continua să marcăm progrese pe acest drum, pentru binele justițiabililor, pentru binele tuturor! Succesul va atârna de cooperarea dintre cele trei puteri constituționale ale statului, dar și de disponibilitatea fiecărui profesionist implicat în actul de Justiție. Cu toții suntem datori să repunem Justiția română acolo unde îi este locul, în rândul întâi al justițiilor europene. Suntem în ceasul al 12-lea pentru a ne îndeplini acest obiectiv. De acest deziderat atârnă interese fundamentale ale cetățenilor români și ale statului român”, a conchis acesta. 

Citiți și: Ziua Justiției. Nicoale Ciucă: Provocarea este să aducem cât mai aproape perspectiva finalizării procesului de monitorizare a României prin MCV

Continue Reading

JUSTIȚIE

Ziua Justiției. Nicoale Ciucă: Provocarea este să aducem cât mai aproape perspectiva finalizării procesului de monitorizare a României prin MCV

Published

on

© Guvernul României

De Ziua Justiției, premierul Nicolae Ciucă a reiterat importanța reformării sistemului de justiție din România pentru a demonstra că „justiția română funcționează sută la sută pe principiile spațiului de justiție al Uniunii Europene.”

„Discuțiile purtate recent cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, care au vizat și progresele înregistrate de România în implementarea recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, ne încurajează să continuăm demersurile pe care le facem pentru reformarea sistemului de justiție. Provocarea este să aducem cât mai aproape perspectiva finalizării procesului de monitorizare a României prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și să demonstrăm că justiția română funcționează sută la sută pe principiile spațiului de justiție al Uniunii Europene”, a transmis șeful Executivului în mesajul său.

Potrivit acestuia, „justiția în slujba cetățeanului și un sistem modern, eficient, accesibil și de calitate, adaptat nevoilor societății și mediului de afaceri – sunt obiective în care cred și pe care echipa guvernamentală și le-a asumat prin Programul de Guvernare.”

„Avem posibilitatea să le susținem acum inclusiv prin proiecte care vor primi finanțare de la bugetul Uniunii Europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a mai adăugat prim-ministrul.

În finalul mesajului, Nicolae Ciucă a punctat că „respectul față de lege, adevărul, apărarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățeanului, imparțialitatea, integritatea și independența corpului judecătoresc și a tuturor celor aflați în slujba legii sunt valori care trebuie să primeze într-un sistem de justiție adaptat transformărilor profunde petrecute în ultimele trei decenii în societatea românească.”

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Nicolae Ciucă, la recepția Ambasadei SUA din București: România este și va rămâne un susținător ferm al unității transatlantice

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a participat ieri, 1 iulie, la recepția Ambasadei SUA din București organizată cu prilejul Zilei Independenței Statelor Unite. Șeful Executivului a reieterat angajamentul României pentru unitatea transatlanitcă.

„Anul 2022 marchează 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic care a deschis calea pentru aprofundarea cooperării dintre România și Statele Unite. Acest Parteneriat a jucat un rol important pentru aderarea României la NATO în anul 2004. SUA rămân cel mai apropiat aliat militar al nostru, la fel cum NATO rămâne principalul garant al păcii și securității pentru toți membrii săi”, a subliniat acesta în discursul său.

De asemenea, Nicolae Ciucă a salutat decizia SUA de a suplimenta prezența trupelor americane în România cu încă 5.000 de militari, „dovadă concretă, oferită la momentul potrivit, privind soliditatea garanțiilor de care România beneficiază în cadrul Parteneriatului nostru Strategic.”

Potrivit prim-ministrului, „Guvernul României este profund conștient că dezvoltarea relațiilor comerciale și creșterea investițiilor depind de un cadru legal clar și previzibil”: „Ca parte a angajamentului țării noastre și al Statelor Unite de a coopera pentru consolidarea rezilienței strategice transatlantice, Guvernul României va continua implementarea celor mai importante proiecte comune în domeniul energetic.”

„Nu în ultimul rând, sunt convins că o mobilitate sporită între România și SUA va contribui în mare măsură la facilitarea relațiilor dintre oameni, cu beneficii clare pentru parteneriatele noastre comerciale și de afaceri. Guvernul României va continua să lucreze împreună cu omologii americani pentru ca aderarea la Programul de scutire de viză, care este un obiectiv comun atât al României, cât și al SUA, să devină posibil cât mai curând”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, Nicolae Ciucă se arată încrezător că SUA și Româmia își vor multiplica cooperarea în anii următori și că „Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite va continua să aducă o contribuție pozitivă semnificativă la nivel bilateral, regional și nivel transatlantic.”

Continue Reading

Facebook

NATO3 days ago

Joe Biden laudă România pentru creșterea bugetului apărării și reafirmă creșterea prezenței militare SUA: Vom poziționa o brigadă de luptă în România

NATO3 days ago

Liderii din 22 țări NATO, inclusiv România, au lansat primul Fond de Inovare al Alianței. România va găzdui două centre de testare ale Acceleratorului menit să păstreze supremația tehnologică NATO

NATO4 days ago

La solicitarea “majoră” a României, NATO va intensifica sprijinul politic și practic pentru R. Moldova pentru a-i consolida reziliența și menține independența

NATO4 days ago

Democrațiile din Indo-Pacific, în premieră la un summit NATO. Stoltenberg: Observăm o aprofundare a parteneriatului strategic dintre Moscova și Beijing

NATO4 days ago

Klaus Iohannis: Marea Neagră, inclusă pentru prima dată în Conceptul Strategic. Și nordul și sudul flancului estic se vor baza pe prezență SUA și grupuri de luptă

NATO4 days ago

Klaus Iohannis: SUA vor disloca un comandament la nivel de brigadă în România. Va fi benefic pentru noi și pentru securitatea întregului flanc estic

FONDURI EUROPENE4 days ago

Marcel Boloș: România trimite oficial documentele pentru accesarea ”bugetului generos” pus la dispoziție prin Politica de Coeziune în perioada 2021-2027

NATO4 days ago

Klaus Iohannis: România a fost implicată în schimbarea de atitudine a Turciei pentru a accepta cererile de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO

NATO4 days ago

Klaus Iohannis, la summitul NATO: România va beneficia de forțe aliate pre-alocate și echipamente militare pre-poziționate pregătite să intervină în cazul unui atac rusesc. Marea Neagră este zonă de război

ROMÂNIA4 days ago

Sorin Grindeanu: Redeschiderea liniei de cale ferată din Portul Galați va permite transportul mai eficient al cerealelor din Ucraina

Team2Share

Trending