U.E.
Coronavirus: Comisia Europeană propune o foaie de parcurs pentru ridicarea treptată, în mod coordonat, a măsurilor de izolare adoptate pentru limitarea răspândirii virusului, bazată pe trei principii-cheie: o abordare europeană, un calendar și măsuri de însoțire
Published
2 years agoon
By
Teodora Ion
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cooperare cu președintele Consiliului European, Charles Michel, au prezentat miercuri o foaie de parcurs europeană pentru ridicarea treptată, într-un mod coordonat, a măsurilor de izolare adoptate de statele membre în vederea limitării răspândirii viruslui SARS-CoV-2, anunță Reprezentanța Comisiei Europene în România printr-un comunicat.
”Prioritatea noastră numărul unu o constituie salvarea de vieți omenești și protejarea europenilor împotriva coronavirusului. În același timp, a sosit momentul să ne îndreptăm privirea către viitor și să ne concentrăm asupra protejării mijloacelor de subzistență. Deși situația diferă încă foarte mult de la un stat membru la altul, toți europenii se întreabă, pe bună dreptate, când și în ce ordine vor putea fi ridicate măsurile de izolare. Pentru o planificare responsabilă pe teren, care să asigure echilibrul adecvat între protecția sănătății publice și funcționarea societăților noastre, avem nevoie de o bază solidă. Din acest motiv, Comisia a elaborat un catalog de orientări, criterii și măsuri pe baza căruia se poate acționa în mod judicios. Punctul forte al Europei rezidă în echilibrul său social și economic. Împreună, învățăm unii de la alții și ajutăm Uniunea Europeană să iasă din această criză”, a transmis președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen în cadrul conferinței de presă susținute miercuri alături de președintele Consiliului European, Charles Michel.
Astfel, șefa executivului european a îndemnat statele membre ale Uniunii Europene să se coordoneze în ceea ce privește relaxarea restricțiilor, dar și cu privire la continuarea unei abordări comune privind combaterea pandemiei de coronavirus, potrivit Deutsche Welle.
În acest context, Comisa Europeană stabilește prin foaia de parcurs prezentată miercuri trei principii-cheie:
A. Stabilirea un calendar. Astfel, relaxarea măsurilor de izolare ar trebui să se bazeze pe criteriile următoare:
a) criterii epidemiologice care să evidențieze diminuarea semnificativă și stabilizarea răspândirii bolii pe o perioadă îndelungată;
b) existența unor capacități suficiente în cadrul sistemului de sănătate, ținând seama, de exemplu, de rata de ocupare a secțiilor de terapie intensivă și de disponibilitatea cadrelor sanitare și a materialului medical;
c) o capacitate adecvată de monitorizare, inclusiv capacitatea de testare la scară largă pentru a detecta și a izola rapid persoanele infectate, precum și capacitatea de localizare și de urmărire.
B. O abordarea europeană. În pofida faptului că modalitățile de ridicare a măsurilor de izolare diferă de la un stat membru la altul, precum și calendarul, Comisia Europeană punctează este nevoie de un cadru comun care să se bazeze pe următoareel criterii:
a) studii științifice axate pe sănătatea publică, cu recunoașterea faptului că încetarea măsurilor restrictive presupune asigurarea unui echilibru între beneficiile pentru sănătatea publică și impactul social și economic;
b) coordonarea dintre statele membre, pentru a evita efectele negative. Este o chestiune de interes european comun;
c) respect și solidaritate. Acest lucru este esențial atât din punct de vedere sanitar, cât și socioeconomic. Astfel, Comisia Europeană solicită în acest context ca, înainte de a ridica măsurile de izolare, fiecare stat membru să notifice în timp util acest lucru celorlalte state membre și Comisiei și să țină seama de punctele de vedere ale acestora.
C. Pentru ieșirea treptată din izolare sunt necesare măsuri de însoțire, printre care:
a) colectarea de date armonizate și dezvoltarea unui sistem solid de raportare și de depistare a contacților, inclusiv cu ajutorul unor instrumente digitale care să respecte pe deplin confidențialitatea datelor;
b) extinderea capacității de testare și armonizarea metodologiilor de testare. Astăzi, Comisia – în consultare cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor – a adoptat o serie de orientări privind diferitele teste de depistare a coronavirusului și performanțele acestora;
c) sporirea capacității și rezilienței sistemelor naționale de sănătate, în special pentru a răspunde creșterii prevăzute a numărului de infecții care va avea loc odată ce vor fi ridicate măsurile restrictive;
d) consolidarea în continuare a capacităților în materie de echipamente medicale și echipamente individuale de protecție;
e) dezvoltarea de tratamente și medicamente sigure și eficace, precum și dezvoltarea și introducerea accelerată a unui vaccin pentru a pune capăt răspândirii coronavirusului.
Comisia Europeană recomandă statelor membre în foaia de parcurs să adopte următorii pași în procesul de relaxare a restricțiilor:
A. Este indicat să se acționeze pas cu pas: măsurile ar trebui să fie retrase în mai multe etape, lăsându-se suficient timp între acestea pentru a evalua impactul măsurilor.
B. Măsurile generale ar trebui să fie înlocuite treptat cu măsuri specifice. De exemplu, protejarea grupurilor celor mai vulnerabile pe o perioadă mai îndelungată; facilitarea reluării treptate a activităților economice necesare; intensificarea curățării și dezinfectării periodice a terminalelor de transport, a magazinelor și a locurilor de muncă; înlocuirea regimurilor de stare generală de urgență cu intervenții precis direcționate din partea guvernelor, astfel încât să se asigure transparența și responsabilitatea democratică.
C. Controalele la frontierele interne ar trebui să fie eliminate în mod coordonat. Restricțiile de călătorie și controalele la frontieră ar trebui să fie eliminate odată ce se atinge un grad suficient de convergență între situația epidemiologică a regiunilor frontaliere. Redeschiderea frontierelor externe ar trebui să aibă loc în a doua etapă, în funcție de răspândirea virusului în afara UE.
D. Reluarea activității economice ar trebui să aibă loc în mod treptat: se pot aplica mai multe modele, cum ar fi telemunca în cazul profesiilor care se pretează la aceasta, importanța economică, organizarea muncii în schimburi etc. Este indicat să se evite situația în care întreaga populație ar reveni la locul de muncă în același timp.
E. Adunările de persoane ar trebui autorizate în mod progresiv, ținând seama de specificul diferitelor categorii de activități, cum ar fi:
a) școlile și universitățile;
b) activitatea comercială (comerț cu amănuntul), cu o eventuală graduare;
c) activitățile sociale (restaurante, cafenele), cu o eventuală graduare;
d) adunările de persoane în masă.
F. Eforturile de prevenire a răspândirii virusului ar trebui continuate prin campanii de sensibilizare care să încurajeze populația să mențină practicile solide de igienă și distanțarea socială;
G. Acțiunile ar trebui să fie monitorizate în mod constant și ar trebui să se pregătească terenul pentru revenirea la măsuri de izolare mai stricte în cazul unei recrudescențe puternice.
Executivul european a punctat că, în vreme ce măsurile de izolare sunt ridicate treptat, este nevoie să se planifice redresarea, să se revitalizeze economia și să se revină la o creștere durabilă, inclusiv facilitarea dublei tranziții către o societate digitală și, totodată, mai verde, precum și valorificarea învățămintelor desprinse din criza actuală pentru asigurarea pregătirii rezilienței UE.
Așadar, Comisia Europeană va elabora un plan de redresare bazat pe o propunere revizuită privind viitorul buget pe termen lung al UE și pe programul de lucru actualizat al Comisiei pentru 220.
Comisia, în cooperare cu președintele Consiliului European, a elaborat foaia de parcurs ca răspuns la apelul la o strategie coordonată de ieșire lansat de Consiliul European din 26 martie. Aceasta ține seama de expertiza Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și a grupului de oameni de știință care consiliază Comisia cu privire la coronavirus. Bineînțeles, orice astfel de proces de reflecție se bazează pe cunoștințele științifice disponibile la momentul de față și ar trebui să fie reexaminat pe măsură ce apar noi date concrete și metodele de măsurare sunt armonizate.
În paralel, Comisia continuă să mobilizeze fonduri pentru a încuraja cercetarea în domeniul dezvoltării vaccinului, tratamentelor și medicamentelor. De asemenea, Comisia colaborează cu Agenția Europeană pentru Medicamente pentru a simplifica etapele de reglementare, de la trialurile clinice până la autorizațiile de introducere pe piață. Comisia va încuraja totodată cooperarea internațională în mod prioritar.
Mai mult, pentru a ajuta statele membre să achiziționeze echipamentele necesare, inclusiv testele, cât mai rapid posibil, Comisia a înființat un „Centru de coordonare pentru echipamentele medicale”, a lansat acțiuni comune de achiziții publice, a constituit rezerve pentru situații de urgență prin intermediul RescEU și a propus sprijinirea sistemelor naționale de sănătate prin intermediul Instrumentului de sprijin de urgență.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
-
Premierul Nicolae Ciucă: România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de femei aflate în topul managementului companiilor
-
Deputații din Polonia au ajuns la un compromis privind reforma justiției pentru a debloca fondurile prevăzute prin PNRR
-
Cancelarul german este în favoarea revizuirii tratatelor UE, dar atrage atenția cu privire la ”contemplarea chestiunilor instituționale”
-
Consiliul UE și PE au ajuns la un acord provizoriu cu privire la un ghișeu unic pentru vămi cu scopul de a facilita comerțul internațional și de a scurta timpul de vămuire
-
Charles Michel, la Belgrad: Trebuie să accelerăm integrarea în UE și trebuie să creăm stimulente pentru reforme
-
Marcel Ciolacu, după întrevederea cu Antonio Costa: În guvernările colegilor social-democrați, Portugalia a fost un model de dezvoltare
U.E.
Deputații din Polonia au ajuns la un compromis privind reforma justiției pentru a debloca fondurile prevăzute prin PNRR
Published
2 hours agoon
May 20, 2022By
Andreea Radu
Deputaţii coaliţiei de guvernare din Polonia s-au pus de acord joi asupra reformelor justiţiei despre care guvernul afirmă că vor debloca fondurile prevăzute prin Planul de relansare şi rezilienţă al Uniunii Europene, pentru a ajuta economia marcată de efectele pandemiei şi războiului din Ucraina, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Peste 35 miliarde de euro în granturi şi împrumuturi au fost blocate din cauza disputei cu Bruxellesul, dar Varşovia a indicat că a ajuns la un acord pentru deblocarea lor şi aşteaptă aprobarea UE în zilele următoare. Proiectul de reformă a justiţiei convenit joi este crucial în acest sens.
Deputaţii polonezi care au dezbătut proiectul într-o comisie parlamentară au preluat propunerile preşedintelui Andrzej Duda ca bază de reforme, însă partidul ultraconservator Polonia Unită, partenerul junior în coaliţia de guvernare, s-a opus unui test de imparţialitate pentru judecători, pe motiv că ar putea paraliza sistemul.
Potrivit amendamentelor convenite, a fost eliminat un articol care ar fi permis contestarea în justiţie pe această bază a sentinţelor deja pronunţate, a relatat agenţia oficială de presă PAP.
Prevederile referitoare la un test de independenţă pentru judecători în cazurile nefinalizate au rămas în proiectul legii.
De asemenea, un preambul referitor la întâietatea Constituţiei Poloniei asupra normelor stabilite de organizaţii internaţionale precum UE a fost adăugat ca rezultat al unui amendament al Poloniei Unite.
Noua lege ar înlocui Camera disciplinară a Curţii Supreme, despre care criticii spun că este politizată, cu un nou organism.
Menționăm că Executivul european nu a aprobat încă planurile de redresare ale Ungariei și Poloniei din cauza disputelor legate de statul de drept.
În cadrul Fondului de redresare al UE, Polonia ar putea primi aproximativ 58,1 miliarde de euro, dintre care 23,9 miliarde de euro sub formă de granturi și 34,2 miliarde de euro sub formă de împrumuturi,
Astfel, Uniunea Europeană condiţionează deblocarea fondurilor din PNRR pentru Varşovia de implementarea unei decizii a Curţii Europene de Justiţie de dizolvare a acestei camere. Până la conformare, Polonia este amendată cu 1 milion de euro pe zi.
U.E.
Cancelarul german este în favoarea revizuirii tratatelor UE, dar atrage atenția cu privire la ”contemplarea chestiunilor instituționale”
Published
2 hours agoon
May 20, 2022By
Teodora Ion
Cancelarul german, Olaf Scholz, și-a exprimat deschiderea față de modificarea tratatelor Uniunii Europene, dar a atras atenția asupra pericolului unei contemplări a chestiunilor instituționale europene.
”Dacă problema o impune, atunci putem discuta despre modificarea tratatelor, inclusiv despre o convenție. Acest lucru nu este un tabu. Dar este important să obținem un consens pentru că, dacă există un lucru de care nu avem nevoie în acest moment, acesta este o discuție controversată și consumatoare de timp despre problemele instituționale”, a atras atenția Scholz, potrivit Politico Europe.
Comentariile lui Scholz apar în contextul revitalizării dezbaterilor legate de posibile modificări aduse modului de funcționare a Uniunii Europene, desfășurate în mare parte sub umbrela Conferinței privind viitorul Europei, una dintre temele care a atras cea mai mare atenție fiind aceea de renunțare a unanimității în cazul chestiunilor ce țin de politica externă, lucru stimulat cu precădere de opoziția Ungariei față de al șaselea pachet de sancțiuni.
Calificând adoptarea deciziilor cu majoritate drept una dintre ”ideile care vizează eficientizarea UE”, Scholz s-a declarat mulțumit că ”din ce în ce mai mulți oameni îmbrățișează această idee”.
Poziția cancelarului german pare să o oglindească pe cea a fostului președinte al Parlamentului European, David Sassoli, care a subliniat în cadrul lansării Conferinței privind viitorul Europei, exercițiul de democrație deliberativă mai sus amintit, că ”trebuie să fim curajoși dacă reflecțiile cetățenilor implică o actualizare a tratatelor” și că ”nu ar trebui să existe niciun tabu legat de modul în care funcționează UE”.
”Există deja multe lucruri pe care le putem face fără întârziere. Și acest lucru este valabil și pentru acele recomandări care ne vor cere să luăm noi măsuri. Pentru a ne asigura că vom da curs rapid, voi anunța primele propuneri noi ca răspuns la raportul dumneavoastră în discursul meu privind Starea Uniunii din septembrie. Dar chiar și dincolo de acest lucru, este necesar să mergem chiar mai departe. De exemplu, am susținut întotdeauna că votul în unanimitate în anumite domenii-cheie pur și simplu nu mai are sens dacă dorim să putem acționa mai rapid. Sau că Europa ar trebui să joace un rol mai important – de exemplu, în domeniul sănătății sau al apărării. Și trebuie să îmbunătățim în permanență modul în care funcționează democrația noastră. Vreau să fie clar că voi fi întotdeauna de partea celor care doresc să reformeze UE pentru a o face să funcționeze mai bine. Ideea este că ne-ați spus încotro doriți să se îndrepte această Europă. Și acum depinde de noi să o luăm pe calea cea mai directă pentru a ajunge acolo, folosind toate limitele a ceea ce putem face în cadrul tratatelor – și, da, modificând tratatele acolo unde este nevoie. Și salut faptul că, pentru prima dată, Parlamentul European este pregătit să își folosească puterile pentru a propune o convenție. Haideți să lucrăm împreună la toate acestea. Fără tabuuri. Fără linii roșii ideologice. Haideți să ne ocupăm de ceea ce se întâmplă aici și acum”, a fost apelul lansat de Ursula von der Leyen.
Ideea este îmbrățișată și de președintele francez, Emmanuel Macron, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, reluând o intenție a sa exprimată la scurt timp după alegerile europarlamentare din 2019.
De cealaltă parte, România și alte 12 țări membre UE se opun încercărilor “necugetate” de revizuire a tratatelor, așadar este neclar dacă se va ajunge la un consens.
Primele propuneri pe baza raportului final al Conferinței privind viitorul Europei ar urma să fie făcute publice în cadrul discursului său privind Starea Uniunii, din luna septembrie.
COMISIA EUROPEANA
Consiliul UE și PE au ajuns la un acord provizoriu cu privire la un ghișeu unic pentru vămi cu scopul de a facilita comerțul internațional și de a scurta timpul de vămuire
Published
3 hours agoon
May 20, 2022By
Andreea Radu
Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la un ghișeu unic pentru vămi, care stabilește condițiile adecvate pentru colaborarea digitală dintre autoritățile vamale și autoritățile competente partenere, informează comunicatul oficial.
Scopul este de a facilita comerțul internațional, de a scurta timpul de vămuire și de a reduce riscul de fraudă. Propunerea va contribui, de asemenea, la reducerea sarcinii administrative pentru comercianți.
Eficiența vămuirii și a controalelor vamale este esențială pentru a permite desfășurarea fără probleme a schimburilor comerciale, asigurându-se totodată protecția cetățenilor, a întreprinderilor și a mediului în UE.
Odată ce ghișeul unic pentru vămi va fi pus în aplicare pe deplin, întreprinderile nu vor mai fi nevoite să prezinte documente mai multor autorități prin intermediul unor portaluri diferite. Mediul aferent ghișeului unic va permite autorităților vamale și altor autorități să verifice în mod automat dacă mărfurile în cauză respectă cerințele UE și dacă au fost îndeplinite formalitățile necesare.
La frontierele externe trebuie să se asigure respectarea a peste 60 de acte juridice nevamale ale UE, precum și a legislației nevamale naționale în domenii precum sănătatea și siguranța, mediul, agricultura, pescuitul, patrimoniul internațional și supravegherea pieței. Acest lucru necesită documente suplimentare pe lângă declarațiile vamale și afectează sute de milioane de mișcări de mărfuri în fiecare an.
Autoritățile statelor membre implicate în vămuirea mărfurilor la frontierele externe ale UE vor putea accesa informațiile electronice transmise de comercianți și vor putea face schimb de astfel de informații. Mediul aferent ghișeului unic pentru vămi va sprijini, de asemenea, verificarea automatizată a formalităților nevamale pentru mărfurile care intră sau ies din UE. Aceasta înseamnă că nu va mai fi necesar să se efectueze controale manuale ale documentelor pentru verificarea anumitor formalități nevamale.
Se preconizează că noile norme vor stimula fluiditatea comerțului transfrontalier și vor contribui la reducerea sarcinii administrative pentru comercianți, în special prin economisirea de timp și prin simplificarea și automatizarea vămuirii.
Acordul provizoriu la care s-a ajuns astăzi trebuie să fie aprobat de Consiliu și de Parlamentul European înainte de a trece prin procedura de adoptare formală.
Comisia Europeană salută acordul politic provizoriu la care au ajuns colegiuitorii cu privire la inițiativa privind noul ghișeu unic al UE pentru vămuire, care facilitează schimbul de informații electronice transmise de comercianți între diferitele autorități implicate în vămuirea mărfurilor.
Ca pas următor, întreprinderile vor putea prezenta informațiile vamale și de reglementare necesare pentru importul, tranzitul sau exportul de mărfuri o singură dată, printr-un singur punct de intrare.
Respectând promisiunea președintei von der Leyen de a duce vămile UE la un nivel superior, inițiativa privind ghișeul unic al UE face parte dintr-un proiect ambițios de modernizare a controalelor vamale în următorul deceniu.
Planurile vizează facilitarea în continuare a schimburilor comerciale, îmbunătățirea controalelor de siguranță și de conformitate, sprijinirea tranziției digitale și ecologice și reducerea sarcinii administrative pentru autoritățile și întreprinderile naționale.
Acordul dintre colegiuitori consolidează propunerea inițială a Comisiei, recunoscând în special responsabilitățile nefiscale ale autorităților vamale.

Premierul Nicolae Ciucă: România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de femei aflate în topul managementului companiilor

Alături de Ucraina: Cinci țări, între care SUA și Regatul Unit, sprijină acțiunea Kievului de a-i trage la răspundere pe cei responsabili pentru ”crimele de război comise în timpul invaziei ruse”

Deputații din Polonia au ajuns la un compromis privind reforma justiției pentru a debloca fondurile prevăzute prin PNRR

Accederea României în programul Visa Waiver, discutată în trilaterala ambasadorului României la Washington cu ministrul de interne Lucian Bode și șeful Departamentului pentru Securitate Internă al SUA

Cancelarul german este în favoarea revizuirii tratatelor UE, dar atrage atenția cu privire la ”contemplarea chestiunilor instituționale”

Consiliul UE și PE au ajuns la un acord provizoriu cu privire la un ghișeu unic pentru vămi cu scopul de a facilita comerțul internațional și de a scurta timpul de vămuire

Charles Michel, la Belgrad: Trebuie să accelerăm integrarea în UE și trebuie să creăm stimulente pentru reforme

Marcel Ciolacu, după întrevederea cu Antonio Costa: În guvernările colegilor social-democrați, Portugalia a fost un model de dezvoltare

REPowerEU: Gheorghe Falcă subliniază nevoia investițiilor pentru ca UE să devină independentă energetic de Rusia

Primul demers al comunității de afaceri din România pentru mediu: eMAG, GreenTech și Fundația Conservation Carpathia lansează Angajamentul pentru Mediu

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Daily Mail: “29 de milioane de români şi bulgari s-ar putea muta în Regatul Unit”

Viktor Orban consideră că ”anul 2024 va fi unul decisiv, al marelui test”: Conservatorii trebuie ”să recucerească instituțiile” din Bruxelles și Washington

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă salută prezența militarilor portughezi în România: Realitatea ne determină să consolidăm mai departe apărarea NATO în regiunea Mării Negre

Eugen Tomac, pledoarie pentru R. Moldova în Parlamentul European: Locul acesteia este în UE. Poporul său este unul european

Bogdan Aurescu a propus, la ONU, realizarea unui coridor internațional de transport pentru facilitarea exporturilor de produse alimentare din Ucraina

Președinta Parlamentului European, mesaj către ”prietena” Maia Sandu: Republica Moldova își are locul în familia europeană. Nu putem să ne dezamăgim vecinii care privesc spre Europa

Maia Sandu, discurs istoric de la pupitrul Parlamentului European: Crimeea este Ucraina, Donbas este Ucraina, Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna

În aplauzele Parlamentului European, Maia Sandu a cerut o decizie politică pentru candidatura R. Moldova la UE: Este luminița de la capătul tunelului, farul care ne ghidează în această furtună cumplită

Premierul Greciei, discurs istoric în Congresul SUA: Nu vom accepta încălcarea suveranității și a drepturilor noastre teritoriale. Ultimul lucru de care are NATO nevoie este o altă sursă de instabilitate pe aripa de sud-est a Alianței

Finlanda și Suedia au depus oficial cererile de aderare la NATO, o schimbare majoră a arhitecturii de securitate în Europa după invazia Rusiei în Ucraina

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului


Team2Share


Trending
-
PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago
Maia Sandu merge la Bruxelles și Paris. Va deveni primul președinte al R. Moldova care va susține un discurs în plenul Parlamentului European
-
G71 week ago
Premieră: Republica Moldova participă la reuniunea miniștrilor de externe din țările G7, care va avea loc în Germania
-
NATO1 week ago
Decizie istorică: Finlanda a hotărât să intre în NATO și va depune “fără întârziere cererea de aderare” la Alianța Nord-Atlantică
-
U.E.1 week ago
Zelenski îi răspunde lui Macron: “A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi a o ţine la distanţă este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie fără a ţi se oferi un scaun”
-
REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Republica Moldova a transmis a doua parte a chestionarului de aderare la UE: 33 de capitole la care s-a muncit colectiv “pentru a aduce Europa la noi acasă”