Parlamentul României a votat încuviințarea stării de urgență decretate de președintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că hotărârea de încuviinţare a măsurii adoptate de preşedintele României privind instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul României a fost aprobată în unanimitate. Astfel, 445 de parlamentari s-au exprimat în favoarea hotărârii. Votul s-a desfăşurat electronic la distanţă.
“În temeiul prevederilor art. 93 alin. (1) din Constituţia României, republicată, observând prevederile art. 13 pct. 16, art. 73 şi art. 74 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului din 03.03.1992, republicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 110 din 5 februarie 2018, cu completările ulterioare, ţinând cont de prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, aprobată prin Legea nr. 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare, Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre: Articol unic – Se încuviinţează starea de urgenţă pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile, de la data de 16 martie 2020, ca măsură excepţională adoptată de preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020”, prevede hotărârea adoptată de Parlament.
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României în următoarele 30 de zile pe fondul eforturilor de combatere a răspândirii pandemiei de coronavirus, o măsură fără precedent în ultimii 21 de ani. Decretul a produs imediat efecte, după ce a fost publicat în Monitorul Oficial.
“Începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru o pentru o perioadă de 30 de zile”, a spus şeful statului, luni, 16 martie, la Palatul Cotroceni.
Ce conține decretul? Documentul integral este disponibil aici.
Școlile vor fi închise pe perioada stării de urgență. Dacă va fi nevoie, pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.). Totodată, vor fi simplificate procedurile de achiziții pentru medicamente, echipamente medicale și protecție și alte materiale necesare.
De asemenea, pot fi luate măsuri graduale, dacă situația se agravează, doar după o evaluare a Comitetului pentru Situații de Urgență. Printre ele se numără închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, închiderea graduală a granițelor, sau limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone.
Printre măsurile care au fost luate deja în timpul stării de urgență au fost anunțate marți de ministrul afacerilor interne.
Ministrul afacerilor interne Marcel Vela a anunțat marți seară suspendarea activității de servire și consum a produselor alimentare, băuturilor în restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, precum și supendarea tuturor zborurilor comerciale din și înspre Spania pentru o perioadă de 14 zile, ca parte a măsurilor luate în contextul instituirii stării de urgență națională pe teritoriul României pentru 30 de zile.
—
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până astăzi, 19 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 277 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 277 de persoane confirmate pozitiv, 25 au fost declarate vindecate și externate ( 16 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași).
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 17 noi cazuri de îmbolnăvire, astfel: 4 la Suceava, 3 la București, 2 la Cluj, 2 la Bistrița Năsăud, 2 la Covasna și câte unul la Iași, Dolj, Ilfov și Constanța.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.822 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 33.709 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.