Council on Foreign Relations: De ce nu vine China în ajutorul monedei euro

Una dintre întrebările ce planează acum, după întâlnirea G20 de la Cannes este referitoare la China: va ajuta la salvarea monedei euro sau nu? În timp ce China amână răspunsul la această întrebare – ori pentru avantaje politice maxime ori pentru că nu este într-adevăr sigură ce să facă.

Analiştii şi mass-media sunt preocupaţi cu perspectiva a ce va cere China  în schimb, în cazul în care decide să ajute. Un editorial Global Times spune că în schimbul numerarului, UE ar trebui să-şi deschidă mai mult pieţele către China. (…) Faptul că China deţine deja rezerve semnificative în euro şi că este cel mai mare deţinător străin al datoriei din SUA nu a împiedicat SUA sau Europa să o facă pe aceasta responsabilă de infracţiuni comerciale sau de anumite preocupări politice.

Decizia pe care o va lua Beijingul va fi într-un mod covârşitor legată de economie. După cum declară Leo Cendrowicz în Time, China are deja mai mult de un sfert din rezervele valutare în euro, are un interes deosebit în menţinerea celui mai mare partener de tranzacţionare, iar un euro mai slab va aduce probleme exporturilor chinezeşti. Cu toate acestea, se pare că există puţin entuziasm real în perspectiva intervenţiei din partea Chinei. După cum a precizat preşedintele Hu, „depinde, în principal, de Europa să îşi rezolve problema datoriilor…Noi credem că Europa are toată înţelepciunea şi capacitatea de a rezolva problema datoriei”.

Wang Yong, director Centrului pentru economie politică internaţională al Universităţii Peking, a dat unele indicaţii cu privire la planul Chinei pe termen lung, în cel mai recent articol al său: China în G20: Un echilibrist şi un contribuitor responsabil. Wang a declarat că în timp ce China nu este gata să îşi asume un „rol de conducere substanţial”  în cadrul G20, date fiind cerinţele economice proprii, crede totuşi că economia globală trebuiesă fie reformată. El susţine în continuare că îmbunătăţirea rolului ţărilor în curs de dezvoltare în cadrul instituţiilor economice internaţionale este o necesitate. Argumentele lui Wang nu sunt nerezonabile, dar el nu reuşeşte să întregească imaginea: ţări precum China pot merita într-adevăr un mai mare rol şi un cuvânt de spus, dar nu mai poate spune atunci că nu este pregătită pentru o mai mare responsabilitate.

Mai multe detalii puteti afla acesand articolul integral pe CFR.org

Sursa foto: madalinecsutu.blogspot.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.