Connect with us

Daniel Buda

Covid-19. Eurodeputatul Daniel Buda: Eforturile PE nu au rămas fără ecou, iar Comisia Europeană a pregătit un pachet de măsuri excepționale pentru sprijinirea sectorului agroalimentar

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eforturile Comisiei AGRI din Parlamentul European au generat măsuri excepționale de sprijin pentru sectorul agroalimentar, transmite, într-un mesaj pe Facebook, eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Potrivit lui Daniel Buda Comisia Europeană a anunțat miercuri, 22 aprilie,  o serie de instrumente importante menite să atenueze impactul pandemiei de COVID-19 asupra sectoarelor agricole cele mai afectate. Pachetul include măsuri pentru ajutoarele de depozitare privată (PSA) în cazul produselor lactate și cărnii, dar și flexibilitatea sporită în cazul programelor de sprijin din domeniul fructelor și legumelor, a vinului.

„În urma reuniunii pe care am avut-o în data de 15 aprilie cu Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, Comisia Europeană a reacționat la solicitările noastre și a lansat aceste noi măsuri de sprijin pentru fermieri. În cadrul acestei ședințe, i-am atras atenția comisarului european Wojciechowski asupra faptului că sectorul laptelui și al produselor lactate este profund afectat de reducerea semificativă a consumului. În același timp, se observă o scădere a prețurilor laptelui și, dacă acest lucru continuă, fermierii din acest sector nu vor putea supraviețui. Astfel, am solicitat Comisiei Europene să acorde sprijin financiar pentru depozitarea privată pentru unt, lapte praf și toate tipurile de brânză”, explică vicepreședintele AGRI.

Astfel, spune acesta, eforturile depuse nu au rămas fără ecou, iar astăzi avem un nou pachet de sprijin pentru fermieri. Iată care sunt principalele măsuri:

  • Ajutor pentru depozitare privată: Comisia propune să acorde ajutor de depozitare privată pentru produsele lactate (lapte degresat, unt, brânză) și produse din carne (carne de vită, oaie și capră). Această schemă va permite retragerea temporară a produselor de pe piață pentru minimum 2 până la 3 luni și o perioadă maximă de 5 până la 6 luni. Această măsură va conduce la o scădere a ofertei disponibile pe piață și la reechilibrarea pieței pe termen lung.
  • Flexibilitate pentru programele de sprijin al pieței: Comisia va introduce flexibilitate în implementarea programelor de sprijin al pieței pentru vin, fructe și legume, ulei de măsline, apicultură și schema școlară a UE (lapte, fructe și legume). Acest lucru va permite reorientarea priorităților de finanțare către măsuri de gestionare a crizelor pentru toate sectoarele.
  • Derogare excepțională de la normele UE privind concurența: aplicabilă pentru lapte, flori și cartofi, Comisia va autoriza derogarea de la anumite reguli de concurență în temeiul articolului 222 din Regulamentul privind organizarea piețelor comune, care permite operatorilor să adopte măsuri de autoorganizare a pieței. Concret, acestor sectoare li se va permite să ia măsuri colective pentru stabilizarea pieței. De exemplu, sectorul laptelui va avea voie să planifice colectiv producția de lapte, iar sectorul de flori și cartofi va avea voie să retragă produsele de pe piață. De asemenea, va fi permisă stocarea de către operatori privați. Astfel de acorduri și decizii vor fi valabile doar pentru o perioadă de maximum șase luni. Comisia își propune ca aceste măsuri să fie adoptate până la sfârșitul lunii aprilie.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Daniel Buda

Daniel Buda semnalează problemele privind reducerea cu 50% a consumului de pesticide în UE: În România consumul este de 700 de grame pe hectar, în vreme ce în Olanda se ridică la 7900 de grame

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) a semnalat problemele de implementare a Regulamentului privind reducerea consumului de pesticide, în contextul în care cantitatea acestor substanțe folosite pentru protejarea culturilor de dăunători diferă de la un stat la altul.

În cadrul unei ședințe a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte este, acesta i-a adresat mai multe întrebări vicepreședintelui executiv Frans Timmermans, responsabil pentru implementarea Pactului Verde European, cu privire la sistemul agroalimentar durabil și utilizarea resurselor.  

”Mulțumesc pentru prezența dvs. pentru a purta o discuție despre o chestiune sau despre chestiuni care ne frământă foarte mult nu doar pe noi, ci și pe fermieri deoarece în momentul de față trebuie să știți că nesiguranța, neliniștea este ceea ce caracterizează sectorul agricol (…) Domnule comisar, cum credeți că se va putea implementa în practică acest regulament privind reducerea consumului de pesticide câtă vreme avem țări care au un consum de 700 de grame cum este România, de exemplu, și țara dumneavoastră, Olanda, are 7900 de grame consum pe hectar. Cum vom aplica acest procent de 50% pentru fiecare țară?”, a fost întrebarea adresată de Daniel Buda.

Acesta consideră că Regulamentul privind reducerea pesticidelor și Regulamentul privind refacerea naturii sunt propuneri ”care astăzi, în opinia mea, nici măcar nu le putem discutăm și singura soluție pe care o vedem în momentul de față este aceea a retragerilor și a rediscutării lor la nivelul Comisiei cu Consiliul și pe urmă să venim să le discutăm în Parlamentul European”.

Daniel Buda a semnalat că unele state și-au asumat ”niște ambiții foarte mari și pe care, bineînțeles, că le respectă”.

”În același timp, aș vrea să vă întreb, ați făcut un calcul față de ceea ce înseamnă reducerea cantităților de alimente pe care le va avea UE în viitor și de unde o să luăm alimentele care vor lipsi ca urmare a aplicării acestor propuneri din partea Comisiei Europene?”, a fost interpelarea adresată de eurodeputat.

În iunie 2022, Comisia Europeană a propus reducerea cu 50 % a utilizării pesticidelor chimice și a riscului aferent acestora până în 2030.

Mai exact, normele cu caracter obligatoriu impuse de instituția mai sus amintită sunt următoarele:

  • obiective obligatorii din punct de vedere juridic la nivelul UE și la nivel național în vederea reducerii cu 50 % a utilizării pesticidelor chimice și a riscului asociat acestora și a utilizării pesticidelor mai periculoase până în 2030. Statele membre își vor stabili propriile obiective naționale de reducere în limitele unor parametri definiți pentru a se asigura că obiectivele la nivelul UE sunt îndeplinite; noi norme stricte privind combaterea dăunătorilor prin metode care respectă mediul: prin noile măsuri se va asigura faptul că toți fermierii și alți utilizatori profesioniști de pesticide practică gestionarea integrată a dăunătorilor (IPM), conform căreia, pentru prevenirea și combaterea dăunătorilor sunt avute în vedere mai întâi metode alternative care respectă mediul, pesticidele chimice putând fi utilizate numai în ultimă instanță.  Măsurile prevăd, de asemenea, obligativitatea ca fermierii și alți utilizatori profesioniști să păstreze evidențe. De asemenea, statele membre trebuie să stabilească norme specifice culturilor în care să identifice alternativele care trebuie utilizate în locul pesticidelor chimice; 
  • interzicerea tuturor pesticidelor în zonele sensibile. Se va interzice utilizarea tuturor pesticidelor în locuri precum zonele verzi urbane, inclusiv parcuri sau grădini publice, terenuri de joacă, școli, zone recreative sau sportive, trasee publice și zone protejate în conformitate cu Natura 2000, precum și orice zonă sensibilă din punct de vedere ecologic care trebuie conservată pentru polenizatorii amenințați. Aceste noi norme vor contribui la înlăturarea pesticidelor chimice din imediata noastră apropiere în viața de zi cu zi.

Continue Reading

Daniel Buda

Vicepreședintele Comisiei AGRI din PE, Daniel Buda, va participa la o discuție cu Frans Timmermans privind sistemul agroalimentar durabil și utilizarea resurselor

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European, eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), va participa săptămâna aceasta la o serie de dezbateri privind securitatea și dezvoltarea unui sector agricol sustenabil și echitabil, potrivit unui mesaj pe Facebook.

 

Acesta redă câteva dintre subiectele care se află pe ordinea zi:

  • Schimb de opinii cu vicepreședintele Timmermans privind sistemul agroalimentar durabil și utilizarea resurselor
  • Schimb de opinii cu Comisia. Prezentarea proiectului-pilot: Dezvoltarea unui instrumentar al fermierilor pentru practici de gestionarea integrată a  dăunătorilor din toată Uniunea
  • Audiere publică comună AGRI-ENVI cu tema „Rețelele IPMWORKS”
  • Refacerea naturii
  • Schimb de opinii cu reprezentanții Comisiei privind Ucraina: coridoare de solidaritate, dificultăți actuale și viitoare
  • Utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor și modificarea Regulamentului (UE) 2021/2115
  • Reînnoire generațională în fermele UE ale viitorului

În acest sens, își invită urmăritorii și persoanele interesate să urmărească dezbaterile și să participe cu feedback la acestea.

Continue Reading

Carmen Avram

Eurodeputații Daniel Buda, Dan Motreanu și Carmen Avram au solicitat Comisiei Europene măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina

Published

on

© colaj foto (European Union 2021-2022/ Source : EP)

Eurodeputații Daniel Buda, Dan Motreanu și Carmen Avram au solicitat Comisiei Europene printr-o scrisoare adresată comisarului pentru agricultură,  Janusz Wojciechowski, să adopte măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina fără a perturba piața internă.

”Alături de colegii mei, doamna Carmen Avram și domnul Dan Motreanu, am adresat o scrisoare Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în care ne-am exprimat profunda îngrijorare față de situația de pe piața zahărului alb și am solicitat acțiuni imediate pentru sprijinirea acestui sector. Considerăm că în contextul actual, este necesară o intervenție promptă și hotărâtă pentru a asigura stabilitatea și sustenabilitatea pieței zahărului alb din România”, a precizat Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, anunțând demersul comun alături de ceilalți eurodeputați care fac parte din comisia anterior amintită.

Buda a atras atenția că ”numărul fabricilor de zahăr din România s-a redus în mod semnificativ, iar tot mai mulți fermieri anunță că vor renunța definitiv la culturile de sfeclă de zahăr în urma eliminării cotelor de producție  și a importurilor masive de zahăr din Ucraina”.

Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European prelungirea accesului nelimitat și fără taxe a produselor de origine ucraineană.

”O asemenea măsură poate genera efecte negative imediate și ireversibile asupra producătorilor de zahăr alb din România. Ucraina produce și exportă cantități importante de zahăr alb la prețuri reduse, existând de multe ori îndoieli asupra calității acestor produse. Fermierii din Ucraina nu au interdicție la folosirea  neonicotinoidelor, așa cum au fermierii din Uniunea Europeană.  Astfel, suntem puși în fața unei concurențe profund neloiale, ce poate duce rapid la încetarea totală a producției romanești de sfeclă de zahăr și a industriei de rafinare”, semnalează, la rândul său, Dan Motreanu.

Oficialii ucraineni au anunțat recent creșterea producției de zahăr din sfeclă cu 25%. Polonia, Ungaria și alte state membre ale UE și-au închis deja granițele pentru aceste produse. Până acum exporturile din Ucraina au fost îndreptate preponderent către România și Polonia (mai mult de 80%).

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.4 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE4 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.4 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO5 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA5 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.6 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.6 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA6 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

În ajunul summitului CPE de la Chișinău, UE sancționează cinci persoane, între care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, sub regimul de sancțiuni creat la propunerea României pentru a contracara acțiunile de destabilizare a R. Moldova

REPUBLICA MOLDOVA10 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO5 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ5 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ6 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA6 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending