Connect with us

ROMÂNIA

COVID-19: Guvernul a semnat 10 contracte de finanțare din fonduri europene, în valoare de 69,7 milioane euro, pentru dotarea spitalelor bucureștene cu aparatură și echipamente de imagistică și ATI

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

La Palatul Victoria, a avut loc, ieri, 23 noiembrie, ceremonia de semnare a celor 10 contracte de finanțare cu fonduri europene pentru dotarea a 10 spitale din Municipiul București cu aparatură și echipamente pentru combaterea, dar și prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, cu participarea prim-ministrului României, Ludovic Orban, a ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru și a primarului general al Municipiului București, Nicușor Dan, potrivit unui comunicat.

Conform sursei citate, la nivelul municipiului București au fost depuse 40 de cereri de finanțare cu un total de 190 mil. euro. Din acestea, 23 sunt depuse de unitățile spitalicești.

Până în acest moment au fost deja semnate 12 contracte în valoare de 46,8 milioane de euro. Acestora li se adaugă cele 10 contracte semnate astăzi, în valoare de 69,7 milioane de euro, ceea ce înseamnă 22 de contracte semnate din totalul de 40 depuse, cu o valoare de 116,4 milioane de euro.

Au semnat contracte de finanțare următoarele spitale:

 • Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” – 12,8 milioane lei;
 • Spitalul Clinic „Colentina” București- 27,7 milioane lei;
 • Institutul de Pneumoftizologie „Marius Nasta – 24,2 milioane lei;
 • Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” – 44,6 milioane lei;
 • Spitalul Clinic de Urgență București – 44,2 milioane lei;
 • Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” București – 11,9 milioane lei;
 • Spitalul Universitar de Urgență – 48,3 milioane lei;
 • Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” – 48,3 milioane lei;
 • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” – 35,4 milioane lei;
 • Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” – 41,8 milioane lei.

„Guvernul României, de la începutul pandemiei, a întreprins demersuri la nivelul Comisiei Europene pentru aprobarea alocării de sume din fonduri europene pentru înzestrarea spitalelor din România. Am reușit să obținem o finanțare de 1,27 miliarde euro, bani destinați spitalelor pentru achiziționarea de aparate, echipamente și altor investiții necesare. Această alocare este urmată de una fără precedent pentru modernizarea sistemului de sănătate – 6,1 miliarde euro care vor fi alocați sistemului de sănătate în următorii 7 ani – 1,9 miliarde euro prin PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență, n.r.) și 4,9 miliarde euro în cadrul bugetului UE prin fondurile de coeziune. O investiție, deci de peste 7 miliarde euro care să suplinească absența unor finanțări serioase pentru modernizarea sistemului de sănătate și creșterea serviciilor. Avem în plan construirea celor 3 spitale regionale pentru care s-au semnat deja contracte de finanțare – în Iași, Craiova și Cluj-Napoca. Avem ca obiectiv construirea altor 10 spitale noi de rang județean”, a precizat premierul României la ceremonia de semnare.

© Ministerul Fondurilor Europene

„La nivelul Municipiului București sunt 40 de cereri care au fost depuse în valoare de 190 milioane euro și astăzi cu cele 10 contracte pe care le semnăm ajungem la 22 de contracte pe care deja le avem semnate – cu o valoare de 116 milioane euro. Echipamentele cuprind două componente – una pentru terapie intensivă, iar cealaltă pentru activitățile de imagistică”, a declarat ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș.

Este un moment în care gestionăm achiziționarea de echipamente și de aparatură, cu contracte deja în desfășurare sau de viitor. Avem 22 de spitale care luptă împotriva SARS-CoV-2. Astăzi, 10 spitale, dintre care 7 în subordinea Ministerului Sănătății, reașază finanțarea europeană pe primul loc. Tot cu finanțare europeană avem fonduri de 50 milioane euro pentru instalațiile din spitale, având în vedere perioada prin care trecem pentru reevaluarea secțiilor de terapie intensivă”, a declarat ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

Sunt fericit că Guvernul și Ministerul Fondurilor au reușit să aibă acest răspuns rapid; este vorba de 10 spitale care țin de rețeaua administrată de Primăria Capitalei, dar și de Ministerul Sănătății, care primesc finanțare pentru coronavirus. Vreau să vă asigur de colaborarea noastră. Deja avem o colaborare cu DSP, cu ambulanța București-Ilfov, este un efort comun pe care trebuie să îl faceți. Sunt convins că fiecare dintre cele 10 spitale vor folosi aceste resurse pentru a se moderniza și pentru a salva vieți omenești”, a declarat primarul Capitalei, Nicușor Dan.

De asemenea, au fost sau sunt în curs de achiziție următoarele echipamente:

 • 1 echipament RMN 3 Tesla;
 • 8 computere tomograf;
 • 126 aparate de ventilație;
 • 342 stații de monitorizare a funcțiilor vitale;
 • 29 aparate de radiologie;
 • 101 aparate pentru investigarea tractului respirator și digestiv;
 • 99 ecografe;
 • 205 echipamente electrocardiograf și defibrilatoare;
 • 96 seturi de resuscitare;
 • 7 aparate de anestezie de înaltă performanță

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

România, primul aliat SUA care îl felicită pe noul secretar de stat Antony Blinken. Bogdan Aurescu: Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru consolidarea Parteneriatului Strategic

Published

on

© Photo Collage (Official US State Department & MAE images)

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, l-a felicitat marți pe noul său omolog american, Antony Blinken, care a obținut confirmarea Senatului SUA și a devenit noul secretar de stat al Statelor Unite.

Felicitări Antony Blinken și cele mai bune urări de succes în mandatul tău de secretar de stat! Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA“, a scris Aurescu, pe Twitter.

Șeful diplomației române i-a transmis lui Blinken că “România este un prieten de încredere al SUA, deplin angajată să avanseze și să consolideze parteneriatul transatlantic“.

Antony Blinken a fost confirmat marți de Senatul SUA pentru funcția de secretar de Stat, preluând frâiele politicii externe americane pe fondul provocărilor globale majore și după anii de frământări la Departamentul de Stat, informează Politico.

Blinken a obținut aprobarea bipartizană în Senat, cu un vot de 78-22, mai notează sursa citată.

Antony Blinken a fost secretar de stat adjunct în perioada 2015-2017, consilier adjunct pentru securitate națională în perioada 2013-2015, însă lucrează cu Joe Biden din 2002, iar în primul mandat al administrației Obama a fost consilier pentru securitate națională al vicepreședintelui Biden. Mai mult, în perioada 1994-2001, Antony Blinken a lucrat în administrația Bill Clinton, în timp ce tatăl său, Donald, a fost ambasadorul SUA la Budapesta. Blinken este vorbitor și de limbă franceză.

În 2016, în timp ce ce era secretar de stat adjunct, Blinken a efectuat o vizită la București pentru pregătirea summitului NATO de la Varșovia.

Blinken a fost audiat marțea trecută peste trei ore în Comisia pentru relații externe din Senatul SUA pentru a obține confirmarea în funcție și a deveni cel de-al 71-lea șef al diplomației americane, el vorbind despre contracararea influențelor Chinei, Rusiei și Iranului, dar și despre echilibrul strategic nuclear și situația din Orientul Mijlociu.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Florin Cîțu i-a transmis telefonic omologului olandez că România este „pe deplin pregătită” să intre în Schengen

Published

on

© Guvernul României

Premierul Florin Cîțu i-a transmis telefonic omologului olandez, Mark Rutte, că România este „pe deplin pregătită” să intre în Schengen, potrivit unei postări pe Facebook. 

Florin Cîțu a avut luni o convorbire telefonică cu premierul Olandei, Mark Rutte, în care au discutat despre aprofundarea relațiilor economice și politice bilaterale, precum și despre evoluția pandemiei de COVID-19 și derularea procesului de vaccinare în România și Olanda. În acest context, șeful Guvernului de la București i-a ridicat omologului său olandez chestiunea legitimă a aderării la spațiul Schengen. 

„În cursul zilei de ieri am avut o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte. Am analizat perspectivele promițătoare ale cooperării dintre România și Țările de Jos, concentrându-ne pe consolidarea relațiilor economice și pe dinamizarea dialogului politic. Obiectivul nostru legitim de aderare la spațiul Schengen a fost unul dintre punctele esențiale atinse în discuția cu Prim-ministrul Rutte, căruia i-am transmis că România este, fără îndoială, pe deplin pregătită pentru a intra în zona Schengen. De asemenea, am discutat despre evoluția pandemiei și despre cum se desfășoară procesul de vaccinare în cele două state”, a scris premierul Florin Cîțu pe Facebook.

Olanda se împotrivește aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen pe fondul corupției existente în cele două state, precum și a neîndeplinirii anumitor condiții în cadrul MCV. Totuși, Comisia Europeană a constatat îndeplinirea obligațiilor tehnice de către cele două state, recomandând admiterea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație. La rândul său, Parlamentul European susține aderarea României și Bulgariei la Schengen. 

Continue Reading

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Published

on

© US Embassy Bucharest/ Facebook

Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, a avut luni o întrevedere cu însărcinatul  cu afaceri al Ambasadei SUA, David Muniz, în cadrul căreia au discutat despre importanța relației bilaterale româno-americane și angajamentul de a continua consolidarea legăturilor dintre România și Statele Unite.

Potrivit unei postări a Ambasadei SUA la București, liderul Renew Europe, Dacian Cioloș și oficialul american au discutat și despre ”prioritățile țării noastre referitoare la reformele necesare în mai multe domenii și importanța strategică a securității la Marea Neagră, inclusiv stabilitatea energetică”.

Tot luni, ministrul de interne, Lucian Bode, a avut o întâlnire cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cu acest prilej, cei doi au discutat despre colaborarea strânsă dintre cele două țări privind combaterea criminalității, inclusiv prevenirea traficului de persoane, precum și despre alte arii de interes comun, în baza Parteneriatului Strategic.

Anterior, David Muniz l-a asigurat pe premierul Florin Cîțu în cadrul unei întrevederi care a avut loc la Palatul Victoria că “relația SUA-România va rămâne puternică în timpul administrației Biden”.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Joe Biden, avertisment către Vladimir Putin în prima lor convorbire telefonică: SUA vor reacționa ferm la acțiunile Rusiei împotriva noastră și a aliaților

NATO3 hours ago

Veste bună pentru România: Joe Biden reafirmă angajamentul SUA pentru articolul 5 din Tratatul NATO într-o convorbire cu secretarul general al Alianței

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Emmanuel Macron evocă “principiul umanității” la Forumul de la Davos: Capitalismul și-a dovedit succesul, dar a creat și inegalități sociale. Lumea post-COVID poate fi reconstruită dacă învățăm că nimic nu depășește valoarea umană

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Angela Merkel, la Forumul de la Davos: Europa și SUA trebuie să fie foarte rapide în a răspunde provocărilor digitalizării și a preveni monopolurile globale

ROMÂNIA5 hours ago

România, primul aliat SUA care îl felicită pe noul secretar de stat Antony Blinken. Bogdan Aurescu: Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru consolidarea Parteneriatului Strategic

SUA5 hours ago

SUA au un nou secretar de stat. Antony Blinken, confirmat de Senat drept noul șef al diplomației americane

ROMÂNIA6 hours ago

Premierul Florin Cîțu i-a transmis telefonic omologului olandez că România este „pe deplin pregătită” să intre în Schengen

Gheorghe Falcă6 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Este vremea României europene! Avem la dispoziție 85 mld. de euro pentru modernizare și dezvoltare

Dacian Cioloș7 hours ago

Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Dragoș Pîslaru7 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

ROMÂNIA9 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE7 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending