Liderii primelor 20 de economii mondiale au promis să injecteze peste 5.000 de miliarde de dolari în economia globală și să facă ”tot ce este nevoie” în fața noului coronavirus, care riscă să producă o nouă recesiune, infomează Politico Europe.
După un summit de urgență, convocat de Arabia Saudită, care deține în prezent președinția rotatitvă, liderii G20, printre care președintele american Donald Trump, președintele rus, Vladimir Putin, președintele francez, Emmanuel Macron sau cancelarul german, Angela Merkel, și-au asumat, printr-o declarație comună de trei pagini, un ”răspuns internațional coordonat”, la care se alătură și Organizația Mondială a Sănătății, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, atât pentru a preveni răspândirea noului virus, cât și pentru a limita efectele socio-economice ale pandemiei.
”Pandemia de coronavirus ne reamintește de interconetarea și vulnerabilitățile noastre. Virusul nu cunoaște granițe. Combaterea acestei pandemii necesită un răspuns global, coordonat, bazat pe știință, în spiritul solidarității. Suntem pregătiți să facem front comun în fața acestei amenințări”, este precizat în declarația comună.
Liderii și-au exprimat, de asemenea, profunda tristețe pentru pierderea de vieți și recunoștința față de personalul medical din întreaga lume. În același timp, aceștia au promis măsuri concrete pentru a veni în întâmpinarea nevoilor reale ale sistemelor de sănătate.
Spania, una dintre țările care a fost grav afectate de SARS-CoV2, care s-a aflat în grupul țărilor ce au solicitat G20 să joace un rol activ în oferirea unui răspuns global, a precizat că pașii practici sunt cei mai importanți.
”Pentru Spania prioritățile sunt accelerarea lucrărilor științifice și industriale, pentru a putea avea vaccinuri la prețuri rezonabile, astfel încât să prevenim ca vaccinarea să devină o povară financiară pentru sistemele de sănătate”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului, care a adăugat că Madridul dorește o acțiune coordonată la nivel global pentru a oferi garanții cetățenilor și piețelor.
La rândul său, prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, a cărui țară este cea mai afectată de această pandemie, cu peste 80.000 de îmbolnăviri și peste 8.000 de decese, a solicitat, de asemenea, soluții practice.
”Din punct de vedere sanitar, coordonarea și cooperarea ar trebui să fie asigurate cu privire la cercetare, tratamente și furnizarea de echipamente medicale acolo unde este cea mai mare nevoie”, a spus Conte celorlalți lideri, potrivit unui oficial italian.
Într-un comunciat care a succedat summitul, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen, respectiv Charles Michel, au menționat că este nevoie de o acțiune globală rapidă și coordonată în domeniul sănătății și economiei pentru a salva vieți și a evita o nouă criză ecnomică”.
De asemenea, cei doi lideri europeni au insistat asupra necesității ca țările G20 să își coordoneze politicile macroeconomice, ”mobilizând toate instrumentele disponibile, pentru a atenua declinul economic, pentru a sprijini lucrătorii și companiile cele mai afectate.”
”Președintele Michel și președintele von der Leyen au subliniat, de asemenea, că pentru a limita impactul economic asupra economiilor noastre – și pentru a ne menține capacitatea de a fabrica și asigura echipamentul medical și de protecție necesar, este obligatoriu să menținem fluxurile comerciale și lanțurile de aprovizionare deschise și evita orice restricții noi.”, au mai menționat aceștia.
Indiferent de acțiunile din săptămânile viitoare, abilitatea de obține o declarație comună a liderilor G20, într-un context de război declarativ între SUA și China, de exemplu, privind măsurile adoptate pentru îngrădirea noului coronavirus, reprezintă o victorie de debut pentru Arabia Saudită, care este dornică să profite de rolul de președinte al G20 pentru a-și restabili reputația diplomatică pe scena globală, știrbită în urma uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, în octombrie 2018, într-un consulat din Turcia.
Pandemia de coronavirus, izbucnită în luna decembrie a anului trecut în regiunea chineză Wuhan, a infectat peste 450.000 de persoane la nivel global, în vreme ce peste 20.000 de oameni și-au pierdut viața. Un sfert din populația planetei trăiește acum sub o formă de restrângere a libertății de circulație.