Connect with us

U.E.

COVID-19. Președintele Băncii Centrale Europene Christine Lagarde: Ne așteptăm la o ”contracție puternică” în zona euro

Published

on

Banca Centrală Europeană se așteaptă la o ”contracție puternică” a economiei zonei euro, a anunțat joi președintele BCE Christine Lagarde, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Lagarde a mai declarat că Banca Centrală Europeană va ajuta economia regiunii să facă față celei mai grave crize din ultimele decenii, pledând în același timp pentru mai multă cooperare internațională pentru depășirea pandemiei de coronavirus.

”În zona euro, cei mai noi indicatori economici, în special sondajele din ultima perioadă, încep să arate scăderi fără precedent, ceea ce indică o contracţie puternică a activităţii în zona euro, precum şi o deteriorare rapidă a pieţelor muncii”, a apreciat Christine Lagarde cu prilejul reuniunii Comitetul Financiar şi Monetar Internaţional din cadrul Fondului Monetar Internaţional.

În același timp, aceasta a reiterat că gardienii euro vor analiza toate opțiunile și toate posibilitățile pentru a sprijini economia în fața acestui șoc.

”Consiliul guvernatorilor BCE este pregătit să majoreze mărimea programului său de achiziţii de active şi să-i ajusteze compoziţia, atât de mult cât va fi necesar şi pentru cât de mult timp va fi nevoie”, a precizat președintele Băncii Centrale Europene.

Cu câteva zile în urmă, Fondul Monetar Internațional a prognozat că PIB-ul zonei euro va înregistra o contracție de 7.5% în acest an din cauza crizei coronavirusului, adică o contracție dublă față de ceaînregistrată de economia mondială.

FMI se așteaptă la o revenire în 2021, dar a atras atenția că aceasta va depinde de cât de multa va dura criza epidemiologică și cum va afecta aceasta activitatea economică.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din PE, a condus negocierea interinstituțională privind finanțarea adecvată a Facilității Conectarea Europei

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, a condus, alături de eurodeputata Karima Delli, președintele Comisiei pentru Transport, negocierea interinstituțională cu Comisia Europeană și Consiliul privind finanțarea adecvată pentru atingerea obiectivelor Facilității pentru Conectarea Europei, un instrument de finanțare care să canalizeze resurse spre dezvoltarea rețelelor de infrastructură și să atragă investiții suplimentare din sectoarele publice și private.

„Principalul obiectiv în sectorul telecomunicațiilor este eliminarea barierelor digitale, care împiedică finalizarea pieței unice digitale, conectarea tuturor instituțiilor și gospodăriilor din UE la internet și acoperirea parțială a acestora cu internet de mare viteză, prin tehnologia 5G. Pentru această țintă ar fi necesare aproximativ 500 de miliarde de euro, sumă suplimentară față de aclocările deja existente. Cât despre bugetul CEF pentru Energie, acesta este de aproximativ 4,8 miliarde euro și sprijină proiectele care se concentrează pe îmbunătățirea securității aprovizionării cu energie a UE și reducerea emisiilor de CO2. Programul a finanțat, spre exemplu, interconectorul de gaz între Lituania și Polonia, Biscay Bay High”, scrie președintele ITRE.

Totuși, subliniază Cristian Bușoi, „nicio decizie la nivel european nu se ia fără negociere”, iar în calitate de președinte al Comisiei ITRE, alturi de colegii eurodeputați din Comisia Transporturi, se întâlnește „frecvent cu Comisia Europeană și Consiliul pentru a identifica cele mai bune soluții, care să ne permită să atingem obiectivele propuse în CEF”. În acest sens, Bușoi menționează că o astfel de negociere cu Comisia și Consiliul am condus chiar astăzi, împreună cu colega mea Karima Delli, președintele Comisiei TRAN din Parlamentul European”. 

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din PE: UE trebuie să încurajeze în continuare consumul de fructe și legume pentru cei peste 30 de milioane de elevi din statele membre

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Uniunea Europeană trebuie să încurajeze în continuare consumul de fructe și legume pentru cei peste 30 de milioane de elevi din statele membre, a transmis eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), în cadrul reuniunii Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European, al cărui vicepreședinte este și pe care a prezidat-o.

Europarlamentarii acestei comisii au avut luni o dezbatere pe tema ”Situația piețelor de fructe și legume și a pieței vinului – impactul măsurilor UE de luptă împotriva pandemiei de COVID-19”.

”Probleme din sectoarele agriculturii sunt multiple. Vom continua cooperarea cu Comisia Europeană, convinși fiind că împreună vom putea identifica cele mai bune soluții pentru a sprijini fermierii din întreaga Uniune Europeană. Este foarte important faptul că săptămâna trecută am reușit să adoptăm cele trei regulamente PAC care se vor constitui în instrumente extrem de puternice, la îndemâna fermierilor și consumatorilor. În același timp, statele membre trebuie să beneficieze de o flexibilitate sporită în implementarea acestor regulamente pentru ca aceste politici să fie adaptate la realitățile din teren”, a menționat europarlamentarul român, salutând adoptarea reformei Politicii Agricole Comune de către Parlamentul European, prima din ultimii 7 ani.

Din punctul său de vedere, ”o chestiune esențială în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor este cea a programului privind fructele și legumele în școli”. ”Este un program care trebuie să fie continuat și promovat la nivel european deoarece acesta se constituie într-un sprijin real pentru producătorii locali care pot să își valorifice producția în lanțul scurt de aprovizionare, dar pe de altă parte, are și un profund element educațional pentru populația tânără. Astfel de programe reprezintă instrumente extrem de bune în vederea promovării unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor, asigurând bazele unui stil de viață sănătos”, a subliniat Daniel Buda.

Acesta a atras atenția că agricultura este ”unul dintre cele mai vulnerabile sectoare în contextul pandemiei, iar pe umerii fermierilor stă responsabilitatea furnizării de alimente, în continuare accesibile și de calitate”.

”Comercializarea fructelor și legumelor, precum și livrarea fructelor și legumelor pentru industria de procesare au putut avea loc încă din prima etapă a pandemiei de COVID-19 datorită eforturilor instituțiilor europene care au dispus măsuri legate de disponibilitatea forței de muncă, transportul de mărfuri și circulația oamenilor”, a conchis vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România continuă lupta pentru ca Pachetul Mobilitate I să nu facă nedreptate transportatorilor români

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) salută decizia Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) de a sesiza, în data de 23 octombrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu trei acțiuni în anularea prevederilor problematice din Pachetul Mobilitate I.

România continuă lupta pentru ca Pachetul Mobilitate I să nu facă nedreptate operatorilor de transport români și nu numai. Dispozițiile actelor UE vizate de acțiunile în anulare introduse de Guvernul României privesc acele aspecte care vor avea implicații negative semnificative asupra pieței interne și vor afecta competitivitatea transportului de mărfuri în Uniune. Aici mă refer în mod special la interdicția efectuării perioadei normale de repaus săptămânal la bordul vehiculului; obligația întoarcerii periodice a conducătorului auto la centrul operațional al angajatorului sau la locul său de reședință; obligația întoarcerii vehiculului la unul din centrele operaționale în termen de 8 săptămâni de la plecare; stabilirea de limitări suplimentare la efectuarea operațiunilor de cabotaj; instituirea unor norme specifice privind detașarea conducătorilor auto”, se arată în comunicatul deputatului european, remis Calea Europeană.

Reamintim că eurodeputatul liberal, Gheorgh Falcă, a fost unul dintre cei care a susținut nevoia stringentă de a modifica măsurile din Pachetul Mobilitate I astfel încât să vină în acord cu drepturile tuturor statelor membre: „Apreciez poziția adoptată de Guvernul României prin acesastă acțiune în anulare depusă astăzi la CJUE. Acțiunea a fost înaintată prin coordonarea dintre MAE și MTIC, sesizarea Curții fiind înaintată prin Agentul Guvernamental pentru CJUE din cadrul MAE”, a mai subliniat oficialul.

Dispozițiile actelor UE vizate de acțiunile în anulare introduse de Guvernul României privesc acele aspecte care vor avea implicații negative semnificative asupra pieței interne și vor afecta competitivitatea transportului de mărfuri în Uniune, respectiv: interdicția efectuării perioadei normale de repaus săptămânal la bordul vehiculului; obligația întoarcerii periodice a conducătorului auto la centrul operațional al angajatorului sau la locul său de reședință; obligația întoarcerii vehiculului la unul din centrele operaționale în termen de 8 săptămâni de la plecare; stabilirea de limitări suplimentare la efectuarea operațiunilor de cabotaj; instituirea unor norme specifice privind detașarea conducătorilor auto.

Citiți și: România a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru “anularea prevederilor problematice din Pachetul Mobilitate I”

Potrivit deputatului european, sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene vine în continuarea demersurilor promovate în mod constant de către autoritățile române pentru contracararea caracterului restrictiv și disproporționat al acestor prevederi din Pachetul Mobilitate I: „Totodată, Guvernul României intenționează să formuleze cereri de intervenție în acțiuni în anulare care vor fi introduse la CJUE de alte state membre UE cu interese similare”, a transmis europarlamentarul Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă a amintit și că România s-a opus adoptării celor trei acte legislative, alături de celelalte 8 state membre cu interese similare în această materie (Bulgaria, Cipru, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta și Polonia): „Statul român a votat împotriva aprobării textelor rezultate în urma negocierilor cu Parlamentul European”, a concluzionat europarlamentarul Falcă.

Citiți și: UNTRR: România va pierde aproximativ 200.000 de șoferi profesioniști prin adoptarea Pachetului de Mobilitate în Parlamentul European

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

Lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală

EVENIMENTE6 mins ago

Lidera opoziției din Belarus mulțumește României și lui Klaus Iohannis pentru sprijinul oferit: În 1989, România s-a aflat în aceeași situație. A sosit timpul și pentru Belarus să se descătușeze

Cristian Bușoi33 mins ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din PE, a condus negocierea interinstituțională privind finanțarea adecvată a Facilității Conectarea Europei

Daniel Buda35 mins ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din PE: UE trebuie să încurajeze în continuare consumul de fructe și legume pentru cei peste 30 de milioane de elevi din statele membre

Gheorghe Falcă45 mins ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România continuă lupta pentru ca Pachetul Mobilitate I să nu facă nedreptate transportatorilor români

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI57 mins ago

COVID-19: Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru anunță că programul de testare extinsă a primit sprijin la nivel european: ”România va putea beneficia de teste rapide cu finanțare europeană”

Dragoș Tudorache59 mins ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Protecția valorilor europene trebuie să facă parte din planul de dezvoltare a ”inteligenței artificiale europene”

Dan Motreanu10 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a cerut Comisiei Europene să intensifice colaborarea între autoritățile vamale și cele de supraveghere a pieței pentru a garanta controale de calitate uniforme la mărfurile din UE

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Centura Bacăului, prima porțiune de autostradă din Moldova, primește finanțare europeană în valoare de 689,437 milioane de lei

ROMÂNIA11 hours ago

Ludovic Orban, primul șef de guvern din UE primit la Paris de omologul francez: România vrea să găzduiască viitorul Centru UE pentru securitate cibernetică

Daniel Buda11 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda a prezidat discuțiile din cadrul Comisiei AGRI privind măsurile de criză pentru sectorul viniviticol

Dacian Cioloș22 hours ago

Dacian Cioloș a votat adaptarea Politicii Agricole Comune la nevoile de mediu și protecția, în premieră, a lucrătorilor sezonieri prin condiționarea plății subvenției către ferme de respectarea drepturilor muncitorilor

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul a aprobat proiectul privind structura suport în cazul celor 15 procurori delegați la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru politica de transport a UE: Comisia Europeană trebuie să prioritizeze finalizarea coridoarelor strategice și alocarea integrală a fondurilor pentru atingerea acestui obiectiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: România a atras în acest an fonduri europene pentru agricultură de peste două miliarde de euro

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: Pandemia este o lovitură, dar și un moment în care putem face tranziția de la o piața reactivă și inflexibilă la una dinamică

U.E.2 weeks ago

COVID-19: Noi recomandări privind coordonarea restricțiilor de călătorie în UE. Platforma „Re-open EU”, actualizată permanent cu date noi privind călătoriile

ENGLISH2 weeks ago

COVID19: regions and cities demand simplified access to EU funds and sufficient time to invest on recovery

U.E.2 weeks ago

Barometrul regional și local al UE avertizează că pandemia COVID-19 riscă să creeze o generație de tineri „pierdută”

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, schimb de opinii cu directorul DG Energie din Comisia Europeană: Numai prin îmbunătățirea energetică a clădirilor, UE și-ar putea reduce consumul de energie cu cel puțin 6%

Advertisement
Advertisement

Trending