Connect with us

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

COVID-19. Președintele Băncii Centrale Europene Christine Lagarde: Ne așteptăm la o ”contracție puternică” în zona euro

Published

on

Banca Centrală Europeană se așteaptă la o ”contracție puternică” a economiei zonei euro, a anunțat joi președintele BCE Christine Lagarde, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Lagarde a mai declarat că Banca Centrală Europeană va ajuta economia regiunii să facă față celei mai grave crize din ultimele decenii, pledând în același timp pentru mai multă cooperare internațională pentru depășirea pandemiei de coronavirus.

”În zona euro, cei mai noi indicatori economici, în special sondajele din ultima perioadă, încep să arate scăderi fără precedent, ceea ce indică o contracţie puternică a activităţii în zona euro, precum şi o deteriorare rapidă a pieţelor muncii”, a apreciat Christine Lagarde cu prilejul reuniunii Comitetul Financiar şi Monetar Internaţional din cadrul Fondului Monetar Internaţional.

În același timp, aceasta a reiterat că gardienii euro vor analiza toate opțiunile și toate posibilitățile pentru a sprijini economia în fața acestui șoc.

”Consiliul guvernatorilor BCE este pregătit să majoreze mărimea programului său de achiziţii de active şi să-i ajusteze compoziţia, atât de mult cât va fi necesar şi pentru cât de mult timp va fi nevoie”, a precizat președintele Băncii Centrale Europene.

Cu câteva zile în urmă, Fondul Monetar Internațional a prognozat că PIB-ul zonei euro va înregistra o contracție de 7.5% în acest an din cauza crizei coronavirusului, adică o contracție dublă față de ceaînregistrată de economia mondială.

FMI se așteaptă la o revenire în 2021, dar a atras atenția că aceasta va depinde de cât de multa va dura criza epidemiologică și cum va afecta aceasta activitatea economică.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Creditorii din zona euro trebuie să se pregătească pentru noi riscuri în climatul actual de „incertitudine ridicată” (BCE)

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

În discursul său inaugural în calitate de președinte al brațului de supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE), Claudia Buch a lansat un avertisment dur pentru creditorii europeni, atenționându-i să nu se complacă în confortul generat de profiturile lor crescute din ultima vreme, în contextul turbulențelor geopolitice, al schimbărilor climatice și al altor schimbări structurale, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Buch a evidențiat climatul actual de „incertitudine ridicată”, exacerbat de evenimente precum invazia Rusiei în Ucraina și escaladarea ratelor inflației, alături de amenințarea iminentă a schimbărilor climatice. Ea a recunoscut că, deși băncile europene au trecut peste furtunile recente cu reziliență și cu ajutorul unui sprijin fiscal și monetar semnificativ, ele nu sunt imune la riscurile viitoare și la evenimentele neașteptate.

Recent numită la conducerea Mecanismului Unic de Supraveghere (SSM) al BCE, Buch a subliniat necesitatea unei ere de adaptare în cadrul sectorului bancar. Aceasta include suplimentarea modelelor tradiționale de risc cu analize bazate pe scenarii, îmbunătățirea datelor și a tehnicilor de măsurare și încurajarea unei interacțiuni mai strânse între evaluările la nivel bancar și cele la nivel macro.

Abordând preocupările exprimate de auditorul extern al UE cu privire la permisivitatea practicilor de supraveghere, Buch a subliniat importanța adoptării unei mentalități critice. Ea a avertizat asupra pericolului de a se lăsa pradă complacerii, amintind cazuri precum preluarea Credit Suisse de către UBS și prăbușirea mai multor bănci americane de talie medie, ca exemple de volatilitate în peisajul bancar.

Buch a subliniat necesitatea unei gestionări proactive a riscurilor și a rezilienței cibernetice, anunțând planurile BCE pentru un „test de reziliență cibernetică” pentru creditorii importanți din zona euro. Ea a indicat necesitatea ca autoritățile de supraveghere să identifice vulnerabilitățile și să ia măsuri prompte pentru a le soluționa, evidențiind rolul esențial al guvernanței și al gestionării riscurilor în evitarea crizelor financiare.

În plus, Buch s-a angajat să colaboreze cu consumatorii din zona euro pentru a atenua tensiunile care decurg din disparitățile dintre sistemele financiare și economiile mai largi, subliniind rolul supravegherii prudențiale în asigurarea rezilienței băncilor, în prevenirea asumării de riscuri excesive și în menținerea stabilității chiar și în perioade de criză.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Șefa BCE, Christine Lagarde: Dacă tragem învățăminte din istorie, realegerea lui Trump la Casa Albă este “o amenințare” pentru Europa

Published

on

© European Central Bank

Posibila realegere a fostului președinte american Donald Trump ar reprezenta o “amenințare” pentru Europa, a avertizat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Dacă e să tragem învățăminte din istorie, adică din modul în care a condus primii patru ani de mandat, este în mod clar o amenințare“, a declarat Lagarde joi, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune France 2, relatează Politico Europe.

“Uitați-vă doar la tarifele comerciale, uitați-vă doar la angajamentul față de serviciul NATO, uitați-vă doar la lupta împotriva schimbărilor climatice”, a adăugat ea. “Fie și numai în aceste trei domenii, în trecut, interesele americane nu au fost aliniate cu cele europene”, a completat șefa BCE.

Dar Lagarde a adăugat că nu crede că realegerea lui Trump va lăsa Europa singură în sprijinul acordat Ucrainei, deoarece “există o serie de membri ai Congresului SUA care sunt profund ostili războiului atroce pe care Rusia l-a purtat împotriva Ucrainei și care vor continua să finanțeze și să sprijine Ucraina”.

Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă planează asupra Bruxelles-ului, provocând teamă în rândul diplomaților – mai ales că sondajele de opinie la nivel național din SUA anunță ceea ce va fi probabil o cursă strânsă cu președintele în exercițiu Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Fostul preşedinte american Donald Trump, care vizează un nou mandat la Casa Albă, a declarat miercuri că angajamentul său faţă de NATO va depinde de modul în care europenii vor trata SUA.

Favorit la învestitura republicană, Trump a fost întrebat de către prezentatorii unei intervenţii în direct la Fox News despre poziţia sa faţă de NATO, o întrebare care a urmat dezvăluirii apărute miercuri că el le-ar fi spus unor înalţi oficiali europeni, pe când era preşedinte, că SUA nu vor ajuta niciodată Europa dacă va fi atacată.

“Depinde dacă ne tratează cum se cuvine”, a declarat Donald Trump întrebat de prezentatorii Fox despre angajamentul său faţă de NATO. “Ascultaţi, NATO a profitat de ţara noastră. Ţările europene au profitat”, a spus el.

Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă și un apropiat al președintelui francez Emmanuel Macron, a povestit, marți, în Parlamentul European o anecdotă sub forma unui avertisment cu privire la posibilitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidențiale din acest an.

Comisarul european a rememorat o întrevedere din luna ianuarie 2020 dintre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele american Donald Trump, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos. De fapt, aceea a fost prima întrevedere dintre Trump și von der Leyen.

“Înapoi în 2020, ianuarie. Stăm cu Ursula von der Leyen, cu mine, cu Phil Hogan (n.r. – fost comisar european pentru comerț) și cu președintele Statelor Unite ale Americii. Ne aflam la Davos”, a amintit Breton, citând apoi dintr-o afirmație pe care Donald Trump a făcut-o către Ursula von der Leyen.

Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim și, apropo, NATO este mort și vom pleca, vom părăsi NATO“, i-a spus Trump lui von der Leyen, potrivit lui Breton, citat de Politico Europe.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Șefa BCE afirmă că procesul de reducere a inflației nu s-a încheiat, iar instituția urmărește evoluțiile din Orientul Mijlociu

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat miercuri că procesul de reducere a inflației nu s-a încheiat, dar s-a arătat încrezătoare că aceasta va reveni în timp util la ținta de 2%, informează Bloomberg, preluat de Agerpres.

„Nu am terminat”, a conchis șefa instituției europene într-un interviu acordat presei elene ‘Antenna TV’. În acest sens, Lagarde a reiterat angajamentul instituției de a reuși să o controleze pe termen mediu, deoarece stabilitatea prețurilor este o „misiune” a BCE.

„Trebuie să monitorizăm prețurile și salariile, precum și profitabilitatea și așa mai departe, pentru a ști unde sunt riscurile”, a explicat acesta. „Dar, deocamdată, sunt sigură de faptul că suntem pe cale să readucem inflația la 2%”, a asigurat șefa BCE.

Lagarde a mai spus că cei responsabili de politica monetară ar trebui să acorde “o atenție deosebită” riscurilor potențiale pentru stabilitatea financiară, inclusiv posibilei escaladări a războiului dintre Israel și Hamas din 7 octombrie.

În acest sens, fostul ministru francez al Economiei a declarat la postul de televiziune “ERT TV” că impactul instabilității din Orientul Mijlociu se regăsește în prețul energiei, deoarece această regiune este un important producător de petrol și o zonă de tranzit. Acest lucru, „direct sau indirect”, afectează încrederea generală a economiei. Lagarde a reamintit că tranziția energetică va fi “principalul motor” al inflației în 2022, cu costurile care vor rezulta pentru activitate și familii, însă, în acest caz, motivul este invazia Rusiei în Ucraina.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO3 hours ago

Stoltenberg, după convorbirea cu Iohannis: România este esențială pentru apărarea flancului estic NATO și s-a angajat să sprijine Ucraina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Raportul anual privind Schengen: Comisia Europeană evocă “măsurile istorice luate” pentru completarea spațiului de liberă circulație cu România și Bulgaria

NATO3 hours ago

NATO: Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg au discutat la telefon despre situația de securitate din Ucraina și Marea Neagră, România reconfirmând sprijinul ferm pentru Ucraina

ROMÂNIA4 hours ago

Gala Asociației Orașelor din România. Reverență față de personalități ale AOR, ambasadori care au dus mai departe misiunea asociației

ROMÂNIA5 hours ago

FMI ajustează în scădere, la 2,8%, previziunile de creștere economică ale României în 2024

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ5 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ6 hours ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA7 hours ago

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

ROMÂNIA7 hours ago

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ5 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ6 hours ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO5 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

Trending