Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, dar și șefi de stat sau de guvern europeni și africani, precum președintele Franței, Emmanuel Macron sau cancelarul german Angela Merkel pledează în favoarea instituirii unui moratoriu asupra datoriilor țărilor africane, publice sau private, în contextul pandemiei de coronavirus și solicită pachete financiare de ajutorare a continentului, care să vină în sprijinul sistemelor de sănătate.
Într-un articol comun de opinie, publicat în Financial Times la 14 aprilie, semnatarii acestuia subliniază că ”izbucnirea și răspândirea rapidă a COVID-19 a solicitat dincolo de limite sistemele de sănătate și a provocat daune economice, sociale și umanitare. Acest virus nu cunoaște granițe. Așadar, combaterea acestuia necesită un leadership internațional puternic, bazat pe simfțul comun al responsabilității și solidarității. Doar o victorie globală care curpinde pe deplin Africa poate pune capăt acestei pandemii. Putem câștiga această bătălie, dar pentru a face acest lucru trebuie să acționăm acum, utilizând cât mai bine timpul și resursele de care dispunem. În caz contrar, pandemia va afecta puternic Africa, prelungind criza la nivel global”, au scris autorii articolului, este precizat într-un comunicat al Consiliului European.
Aceștia au salutat desemnarea, de către Uniunea Africană, a patru emisari, pentru a mobiliza un sprijin internațional care să ajute Africa în lupta împotriva pandemiei.
”Succesul necesită un efort internațional. Măsurile eficiente de izolare implică implică costuri uriașe pentru sistemele de sănătate, economii și mijloacele de trai”, au atras atenția autorii articolului care fac apel la ”sprijinul complet al partenerilor” Africii ”pentru a face față acestui șoc”. ”Guvernele, instituțiile multilaterale, organizațiile filantropice și non-guvernamentale și întreprinderile privat trebuie să dea curs imediat apelului G20 și să-și unească forțele într-un efort fără precedent pentru a consolida stategiile de sănătate ale Africii”, au mai spus aceștia.
Astfel, în viziunea președinților Comisiei Europene, Consiliului European și liderilor globali este nevoie de ”consolidarea capacității de reacție în caz de urgență medicală a Africii”, fiind necesar un ”sprijin imediat pentru sistemele medicale. Trebuie folosite toate resursele disponibile în cadrul instituțiilor și canalelor existente, cum ar fi Fondul Global sau Gavi, Alianța pentru vaccinuri. În același timp, nu trebuie slăbite programele existente”.
Așadar, aceștia consideră că este nevoie de implementarea unui pachet uriaș de stimulare economică de 100 de miliarde de dolari ”pentru a oferi țărilor africane spațiul fiscal de care au nevoie pentru a aloca mai multe resurse de sănătate publică în vederea combaterii coronavirusului, diminuând în același timp consecințele economice și sociale ale acestuia.”
În acest context, semnatarii articolului fac apel la Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, Banca Africană de Dezvoltare, Noua Bancă de Dezvoltate și la alte instituții regionale să ”utilizeze toate instrumentele disponibile și să revizuiască condițiile de accesare, astfel încât țările cu venituri mici să poată beneficia de sprijinul lor.”
”În același timp, trebuie să sprijinim un mecanism politico-științific pan-african care să coroboreze expertiza africană cu răspunsul global condus de Organizația Mondială a Sănății și care să asigure o alocare corectă a testelor, tratamentelor și vaccinurilor, atunci când acestea vor fi disponibile. Acesta mecanism se va baza pe eforturile actuale ale organizaților precum Coaliţia pentru Inovaţii în domeniul Pregătirii pentru Epidemii (CEPI), Centrul African de Prevenire și Control al Bolilor și structurile naționale precum Institutul Pasteur”, au mai sugerat aceștia care au subliniat, de asemenea, că este nevoie de un răspuns la apelul ONU pentru o inițiativă umanitară ambițioaăs pentru Africa, bazată pe Planul global privind răspunsul umanitar în contextul COVID-19.
”Această criză ne-a arătat cât de interconectați suntem. Nicio regiune nu poate câștiga singură lupta împotriva COVID-19. Dacă acest virus nu va fi înfrânt în Africa, va reveni și ne va bântui pe toți. Așadar, haideți să colaborăm, inclusiv cu partenerii noștri din G7 și G20, pentru a pune capă pandemiei și pentru a construi sisteme de sănătate reziliente astfel încât să ne menținem popoarele în siguranță în viitor. Nu este momentul de dezacord sau politică, ci este nevoie de unitate și cooperare”, au conchis semnatarii articolului.
Articolul apărut în Financial Times a fost semnat de: președintele Comisiei Europene – Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European – Charles Michel, președintele Franței – Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei – Angela Merkel, premierul Italiei – Giuseppe Conte, premierul Spaniei – Pedro Sanchez, premierul Țărilor de Jos – Mark Rutte, premierul Portugaliei – Antonio Costa, președintele Uniunii Africane – Moussa Faki, președintele Mali – Ibrahim Boubacar Keita, președintele Kenyei – Uhuru Kenyatta, președintele Angolei – Joao Lourenco, președintele Africii de Sud – Cyril Ramaphosa, președintele Senegalului – Macky Sall, președintele Egiptului – Abdel Fattah el-Sisi, președintele Republii Democrate Congo – Lefix Tshisekedi, premierul Etiopiei – Abiy Ahmed, premierul Rwandei – Paul Kagame.