Connect with us

INTERNAȚIONAL

COVID-19: Ursula von der Leyen, Charles Michel, șefi de stat sau de guvern europeni și africani pledează pentru un moratoriu asupra datoriei țărilor africane pe durata pandemiei: Dacă nu vom înfrânge noul coronavirus în Africa, va reveni și ne va bântui pe toți

Published

on

© consilium.europa.eu

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, dar și șefi de stat sau de guvern europeni și africani, precum președintele Franței, Emmanuel Macron sau cancelarul german Angela Merkel pledează în favoarea instituirii unui moratoriu asupra datoriilor țărilor africane, publice sau private, în contextul pandemiei de coronavirus și solicită pachete financiare de ajutorare a continentului, care să vină în sprijinul sistemelor de sănătate.

Într-un articol comun de opinie, publicat în Financial Times la 14 aprilie, semnatarii acestuia subliniază că ”izbucnirea și răspândirea rapidă a COVID-19 a solicitat dincolo de limite sistemele de sănătate și a provocat daune economice, sociale și umanitare. Acest virus nu cunoaște granițe. Așadar, combaterea acestuia necesită un leadership internațional puternic, bazat pe simfțul comun al responsabilității și solidarității. Doar o victorie globală care curpinde pe deplin Africa poate pune capăt acestei pandemii. Putem câștiga această bătălie, dar pentru a face acest lucru trebuie să acționăm acum, utilizând cât mai bine timpul și resursele de care dispunem. În caz contrar, pandemia va afecta puternic Africa, prelungind criza la nivel global”, au scris autorii articolului, este precizat într-un comunicat al Consiliului European. 

Aceștia au salutat desemnarea, de către Uniunea Africană, a patru emisari, pentru a mobiliza un sprijin internațional care să ajute Africa în lupta împotriva pandemiei.

”Succesul necesită un efort internațional. Măsurile eficiente de izolare implică implică costuri uriașe pentru sistemele de sănătate, economii și mijloacele de trai”, au atras atenția autorii articolului care fac apel la ”sprijinul complet al partenerilor” Africii ”pentru a face față acestui șoc”. ”Guvernele, instituțiile multilaterale, organizațiile filantropice și non-guvernamentale și întreprinderile privat trebuie să dea curs imediat apelului G20 și să-și unească forțele într-un efort fără precedent pentru a consolida stategiile de sănătate ale Africii”, au mai spus aceștia.

Astfel, în viziunea președinților Comisiei Europene, Consiliului European și liderilor globali este nevoie de ”consolidarea capacității de reacție în caz de urgență medicală a Africii”, fiind necesar un ”sprijin imediat pentru sistemele medicale. Trebuie folosite toate resursele disponibile în cadrul instituțiilor și canalelor existente, cum ar fi Fondul Global sau Gavi, Alianța pentru vaccinuri. În același timp, nu trebuie slăbite programele existente”.

Așadar, aceștia consideră că este nevoie de implementarea unui pachet uriaș de stimulare economică de 100 de miliarde de dolari ”pentru a oferi țărilor africane spațiul fiscal de care au nevoie pentru a aloca mai multe resurse de sănătate publică în vederea combaterii coronavirusului, diminuând în același timp consecințele economice și sociale ale acestuia.”

În acest context, semnatarii articolului fac apel la Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, Banca Africană de Dezvoltare, Noua Bancă de Dezvoltate și la alte instituții regionale să ”utilizeze toate instrumentele disponibile și să revizuiască condițiile de accesare, astfel încât țările cu venituri mici să poată beneficia de sprijinul lor.”

”În același timp, trebuie să sprijinim un mecanism politico-științific pan-african care să coroboreze expertiza africană cu răspunsul global condus de Organizația Mondială a Sănății și care să asigure o alocare corectă a testelor, tratamentelor și vaccinurilor, atunci când acestea vor fi disponibile. Acesta mecanism se va baza pe eforturile actuale ale organizaților precum Coaliţia pentru Inovaţii în domeniul Pregătirii pentru Epidemii (CEPI), Centrul African de Prevenire și Control al Bolilor și structurile naționale precum Institutul Pasteur”, au mai sugerat aceștia care au subliniat, de asemenea, că este nevoie de un răspuns la apelul ONU pentru o inițiativă umanitară ambițioaăs pentru Africa, bazată pe Planul global privind răspunsul umanitar în contextul COVID-19.

Această criză ne-a arătat cât de interconectați suntem. Nicio regiune nu poate câștiga singură lupta împotriva COVID-19. Dacă acest virus nu va fi înfrânt în Africa, va reveni și ne va bântui pe toți. Așadar, haideți să colaborăm, inclusiv cu partenerii noștri din G7 și G20, pentru a pune capă pandemiei și pentru a construi sisteme de sănătate reziliente astfel încât să ne menținem popoarele în siguranță în viitor. Nu este momentul de dezacord sau politică, ci este nevoie de unitate și cooperare”, au conchis semnatarii articolului.

Articolul apărut în Financial Times a fost semnat de: președintele Comisiei Europene – Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European – Charles Michel, președintele Franței – Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei – Angela Merkel, premierul Italiei – Giuseppe Conte, premierul Spaniei – Pedro Sanchez, premierul Țărilor de Jos – Mark Rutte, premierul Portugaliei – Antonio Costa, președintele Uniunii Africane – Moussa Faki, președintele Mali – Ibrahim Boubacar Keita, președintele Kenyei – Uhuru Kenyatta, președintele Angolei – Joao Lourenco, președintele Africii de Sud – Cyril Ramaphosa, președintele Senegalului – Macky Sall, președintele Egiptului – Abdel Fattah el-Sisi, președintele Republii Democrate Congo – Lefix Tshisekedi, premierul Etiopiei – Abiy Ahmed, premierul Rwandei – Paul Kagame.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SUA

Președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv care restabilește relațiile SUA cu Organizația Mondială a Sănătății

Published

on

© Joe Biden/ Facebook

Noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, a semnat miercuri, în prima sa zi la Casa Albă, un ordin executiv care oprește procesul de retragere a SUA din Organizația Mondială a Sănătății, o decizie prin care inversează o hotărâre anterioară a predecesorului său Donald Trump.

“Unele dintre acțiunile executive pe care semnez astăzi vor contribui la schimbarea cursului crizei COVID-19 și la combaterea schimbărilor climatice în moduri pe care nu le-am făcut până acum”, a spus el.

Biden a semnat un număr total de 17 ordine executive, primul dintre acestea vizând purtarea măștilor de protecție în contextul pandemiei de coronavirus, informează The Guardian și BBC News, cea mai răsunătoare decizie fiind revenirea Statelor Unite la Acordul climatic de la Paris.

Potrivit CNN, ordinul executiv ce vizează OMS este reprezentat de oprirea procesului de retragere a Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății, doctorul Anthony Fauci devenind șeful delegației americane la OMS.

De altfel, planul COVID publicat pe site-ul Casei Albe promite să “restabilească imediat relația noastră cu Organizația Mondială a Sănătății, care – deși nu este perfectă – este esențială pentru coordonarea unui răspuns global în timpul unei pandemii”.

Administrația Trump a notificat oficial ONU, la 6 iulie 2020, cu privire la retragerea americană din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, fostul președinte acuzând OMS că a gestionat greşit pandemia de coronavirus, decizia fiind așteptată să intre în vigoare la 6 iulie 2021. Anterior, Donald Trump a anunțat la 29 mai încetarea relaţiei dintre ţara sa şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe care a acuzat-o încă de la începutul pandemiei de coronavirus că este prea indulgentă cu Beijingul.

La fel ca și în cazul Acordului climatic de la Paris, Joe Biden a promis că va readuce SUA în cadrul OMS după ce va deveni președinte.

Continue Reading

SUA

Președintele Joe Biden a semnat revenirea SUA în Acordul climatic de la Paris. Uniunea Europeană salută decizia

Published

on

© The White House

Noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, a semnat miercuri, în prima sa zi la Casa Albă, revenirea SUA în Acordul de la Paris privind clima, reprezentând prima sa decizie majoră de la preluarea funcției prezidențiale prin care inversează decizia predecesorului său Donald Trump de a retrage țara din această înțelegere.

Biden a semnat un număr total de 17 ordine executive, primul dintre acestea vizând purtarea măștilor de protecție în contextul pandemiei de coronavirus, informează The Guardian și BBC News.

Inversând moștenirea lui Trump, Joe Biden a semnat revenirea SUA la Acordul climatic de la Paris, o decizie salutată imediat de Comisia Europeană.

Nu este un moment mai potrivit să începem ca astăzi”, a declarat Biden reporterilor din Biroul Oval.

Voi începe prin a ține promisiunile pe care le-am făcut poporului american”, a continuat el.

Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, vicepreședintele Frans Timmermans și Înaltul Reprezentant Josep Borrell au spus că “așteptăm cu nerăbdare să avem din nou Statele Unite alături de noi în eforturile globale de combatere a crizei climatice”.

Uniunea Europeană salută decizia președintelui Biden ca Statele Unite să adere din nou la Acordul de la Paris privind schimbările climatice.  (…) Criza climatică este provocarea definitorie a timpului nostru și poate fi abordată numai combinând toate forțele noastre. Acțiunea împotriva climei este responsabilitatea noastră globală colectivă“, au spus Timmermans și Borrell.

Acordul climatic de la Paris a fost semnat în 2015. Joe Biden era vicepreședintele SUA atunci când președintele Barack Obama a susținut acest efort global privind clima, Statele Unite fiind una dintre națiunile fanion ale acestui acord în faza sa de negociere.

Retragerea decisă de Donald Trump a făcut din Statele Unite singura ţară din 197 de semnatari care se retrage din acordul sigilat sub auspiciile Franței. Casa Albă, în timpul mandatului lui Barack Obama, se angajase să reducă emisiile Statelor Unite cu 26-28% până în 2025 faţă de nivelurile din 2005, în cadrul acordului. În linii mari, Biden este aşteptat să urmărească aceste obiective dacă va fi ales. El a promis că va atinge emisii zero nete până în 2050 în conformitate cu un plan de 2 miliarde de dolari pentru transformarea economiei. Mai mult, Biden l-a desemnat pe fostul secretar de stat John Kerry drept reprezentantul său special în probleme climatice, care va avea inclusiv un loc de membru în Consiliul de Siguranță Națională.

Continue Reading

PPE

Angela Merkel: Inaugurarea lui Joe Biden și a Kamalei Harris, “o sărbătoare a democrației americane și un nou capitol al prieteniei germano-americane”

Published

on

© Munich Security Conference

Cancelarul german Angela Merkel i-a felicitat miercuri pe președintele SUA Joe Biden și pe vicepreședintele Kamala Harris pentru învestirea lor în funcție, salutând debutul unui “nou capitol al prieteniei și cooperării germano-americane”.

Transmit calde felicitări cu ocazia inaugurării președintelui Joe Biden și vicepreședintelui Kamala Harris, o adevărată sărbătoare a democrației americane. Aștept cu nerăbdare un nou capitol al prieteniei și cooperării germano-americane“, a spus Merkel, conform unui mesaj pe Twitter al purtătorului său de cuvânt.

Joe Biden este cel de-al patrulea președinte american care Merkel va colabora, după George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump, cu cel din urmă având o relație tensionată și probată astfel prin disensiunile manifestate la summitul NATO din 2018 și la diferite summituri G7.

De asemenea, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președinții Consiliului European, Comisiei Europene și Parlamentului European i-au felicitat miercuri pe președintele SUA Joe Biden și pe vicepreședintele Kamala Harris pentru depunerea jurămintelor în funcții, salutând zorii unei noi ere pentru cooperarea transatlantică, un mesaj de felicitare venind și din partea președintelui României. Totodată, reacții și mesaje pozitive au fost transmise și de prim-miniștrii Canadei, Marii Britanii, Spaniei, Finlandei sau Slovaciei.

Anterior inaugurării lui Biden, Parlamentul European a consacrat relației transatlantice o dezbatere în plen, în cadrul căreia președintele Consiliului European Charles Michel a propus instituirea unui pact fondator transatlantic și a vorbit despre concomitența, la Bruxelles, a unui summit NATO și a unui Consiliu European extraordinar cu participarea președintelui SUA Joe Biden în prima parte a acestui an. Separat, șefa executivului european, Ursula von der Leyen, a specificat că noua agendă transatlantică orientată spre viitor a Comisiei Europene se concentrează asupra punctelor în care UE și SUA pot să-și unească forțele pentru a impulsiona schimbarea globală – pe baza valorilor comune, a intereselor și a influenței globale a celor doi actori. 

Pe treptele Capitoliului, templul sacru al democrației americane, Joe Biden a depus jurământul și a devenit oficial cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, punând capăt unei ere de patru ani de mandat a lui Donald Trump și făcând un apel la unitate națională după o campanie prezidențială dură, într-o țară afectată de pandemia de COVID-19 și extrem de polarizată și divizată ca societate.

“Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”, a rostit Joe Biden, cu mâna pe o biblie care aparține familiei sale de peste 100 de ani, jurământul care pecetluiește debutul mandatului noului președinte american, în același loc în care în urmă cu 14 zile America și lumea întreagă au asistat la violențe și la o insurecție fără precedent.

Într-un discurs ce a urmat depunerii jurământului, Joe Biden, al doilea președinte catolic după J.F. Kennedy, a transmis și un mesaj către comunitatea internațională, folosindu-se de discursul său inaugural pentru a face un angajament față de aliații globali ai Statelor Unite, după patru ani de agendă “America mai întâi” a lui Donald Trump.

Lumea ne privește. America a fost supusă unui test și a ieșit mai puternică. Ne vom repara alianțele și vom colabora din nou cu lumea, nu pentru a face față provocărilor de ieri, ci provocărilor de astăzi și de mâine. Vom conduce nu prin exemplul puterii, ci prin puterea exemplului”, a subliniat noul lider de la Casa Albă.

“Vom fi judecați prin modul în care rezolvăm aceste crize în cascadă din epoca noastră. (…) Vom stăpâni această oră rară și dificilă? Eu cred că da”, a spus noul președinte.

Continue Reading

Facebook

SUA7 hours ago

Președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv care restabilește relațiile SUA cu Organizația Mondială a Sănătății

SUA7 hours ago

Președintele Joe Biden a semnat revenirea SUA în Acordul climatic de la Paris. Uniunea Europeană salută decizia

PPE10 hours ago

Angela Merkel: Inaugurarea lui Joe Biden și a Kamalei Harris, “o sărbătoare a democrației americane și un nou capitol al prieteniei germano-americane”

SUA10 hours ago

Președintele francez Emmanuel Macron, către noul omolog american Joe Biden: Bine ați revenit în Acordul de la Paris

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Liderii UE și NATO îi felicită pe Joe Biden și pe Kamala Harris: Astăzi este începutul unui nou capitol pentru relația transatlantică. Europa este pregătită

SUA13 hours ago

Joe Biden, promisiune către aliați în primul discurs ca președinte al SUA: Ne vom repara alianțele și vom conduce prin puterea exemplului. Vom fi judecați prin modul cum rezolvăm crizele în cascadă din epoca noastră

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis, mesaj pentru președintele Joe Biden după inaugurarea în funcție: Vom dezvolta Parteneriatul România-SUA și vom lucra în adevăratul spirit al valorilor transatlantice

Dragoș Pîslaru13 hours ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

SUA13 hours ago

Joe Biden a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite

SUA13 hours ago

Kamala Harris a depus jurământul și a devenit oficial prima femeie vicepreședinte din istoria Statelor Unite

Dragoș Pîslaru13 hours ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac19 hours ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE20 hours ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac2 days ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.1 week ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă4 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA4 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

Advertisement
Advertisement

Trending