Connect with us

MODIFICAREA CONSTITUȚIEI

Crin Antonescu: Referendumul lui Băsescu nu poate fi împiedicat, nu ne abate de la proiectul revizuirii Constituției

Published

on

crin_antonescuLiderul PNL Crin Antonescu a declarat, miercuri, că referendumul dorit de şeful statului nu poate fi împiedicat, dar nu va influenţa actuala revizuire a Constituţiei, el adăugând, împreună cu Victor Ponta, că în Germania nu se fac referendumuri pentru că Hitler şi-a impus puterea prin referendumuri, noteaza Gandul.info.

Antonescu a declarat, la Antena 3, că dacă preşedintele Traian Băsescu va dori să fie organizat un nou referendum privind Parlamentul unicameral, cu 300 de membri,acesta se va face.

Liderul PNL a fost întrebat dacă acest referendum va putea să schimbe proiectul de revizuire a Constituţiei.

Nu-l putem împiedica să o facă, proiectul nostru merge mai departe (…) Dacă şi când vrea să-şi facă şi domnul Traian Băsescu un referendum, care nu e destinat decât să încerce a face capital politic pentru o formaţiune politică pe care o va organiza, indiferent cum se va chema, a recunoscut-o, asta este treaba domniei sale şi nu ne abate pe noi de la proiectul pe care îl avem cu nimic, după cum s-a şi văzut”, a explicat Antonescu.

La rândul său, premierul Ponta a declarat că în Constituţiile europene se spune foarte clar că referendumurile consultă populaţia.

“Ştiţi de ce Germania nu organizează niciodată referendumuri? Pentru că puterea nazistă s-a instaurat prin referendumuri. Sunt bune referendumurile, şi eu cred că trebuie să avem în continuare referendumuri, dar toate Constituţiile europene spun foarte clar că referendumurile consultă populaţia (…) Dacă mâine am face un referendum privind reintroducerea pedepsei cu moartea, în mod sigur ar fi un referendum adoptat”, a spus premierul.

Antonescu a menţionat, la rândul său, că Adolf Hitler a obţinut puterea prin vot democratic în Germania şi printr-o serie de referendumuri şi-a impus puterea autoritară.

Sursa: Gandul.info
Foto: presidency.ro

MODIFICAREA CONSTITUȚIEI

Președintele Iohannis, despre modificarea Constituţiei privind definirea familiei: ”Este greșit să mergem pe calea fanatismului religios. Eu sunt adeptul toleranței”

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că el este adeptul toleranţei şi consideră ca fiind “greşită” calea “fanatismului religios” şi a solicitărilor ultimative, făcând referire la demersul modificării Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între o femeie şi un bărbat.

iohannis-serios-presidencyIohannis a fost întrebat ce părere are despre iniţiativa celor trei milioane de români care au semnat pentru modificarea Constituţiei şi precizarea clară că o căsătorie este o uniune între o femeie şi un bărbat, şeful statului afirmând că nu este încă rândul său să se exprime.

”În acest context, cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred. Fiindcă eu aparțin, provin dintr-o minoritate etnică și dintr-o minoritate religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numește toleranță și acceptarea celuilalt. Acceptarea celuilalt cu bune și rele. Nu suntem toți la fel, nu toate grupurile etnice și toate grupurile religioase sunt la fel”, a declarat Iohannis, conform Administrației Prezidențiale.

Şeful statului a subliniat că el este “adeptul toleranţei”, încrederii şi deschiderii spre celălalt.

”Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Eu sunt adeptul toleranței, încrederii și deschiderii spre celălalt”, a completat președintele

Reprezentanţii Asociaţiei Neamunit şi Coaliţia pentru familie au solicitat în septembrie Parlamentului să urgenteze procedurile parlamentare pentru revizuirea Constituţiei privind introducerea precizării că familia se întemeiază între un bărbat şi o femeie, iar referendumul să fie organizat simultan cu alegerile parlamentare din 11 decembrie.

.

Continue Reading

MODIFICAREA CONSTITUȚIEI

Iohannis: Procesul de revizuire a Constituției trebuie desăvârșit în perioada următoare

Published

on

Președintele ales, Klaus Iohannis, a transmis luni un mesaj cu ocazia Zilei Constituției în care afirmă că Legea fundamentală a trecut “testul timpului” și că procesul de revizuire, modernizare și clarificare a acesteia trebuie desăvârșit în perioada următoare.

“Adoptarea în urmă cu 23 de ani a primei Constituții a României după căderea regimului comunist reprezintă un moment fundamental în procesul de consolidare democratică a țării noastre. Constituția României a consfințit definitiv opțiunea pentru democrație și libertate și un set de valori și principii fundamentale. Astăzi putem spune că avem o Constituție care a trecut deja testul timpului.iohannis bb studio

Integrarea europeană a impus anumite ajustări. Au fost însă și modificări care nu s-au dovedit cele mai fericite, după cum există și texte care au permis interpretări forțate, dincolo de spiritul actului fundamental. Tocmai de aceea procesul de revizuire a Constituției, de modernizare și clarificare trebuie desăvârșit în perioada următoare, iar modificările vor avea rolul de a o face mai puternică, de a construi un edificiu statal mai eficient, de a întări statul de drept, dar și libertățile cetățenești”, spune Iohannis în mesajul remis Agerpres.

El subliniază că Legea fundamentală descrie cadrul funcționării statului.

“În interiorul acestui cadru este important însă și comportamentul actorilor politici și sociali. Respectul față de Constituție privește nu doar textul Legii fundamentale și conformarea față de acesta în toate acțiunile și deciziile. Reperul nostru permanent trebuie să fie și spiritul Constituției, care se regăsește în principii precum separarea puterilor în stat, domnia legii, respectarea drepturilor cetățenilor”, adaugă Klaus Iohannis.

Continue Reading

LEGISLAȚIE

Comisia de la Veneţia: Proiectul de revizuire a Constituţiei necesită îmbunătăţiri în puncte-cheie

Published

on

Comisia-de-la-VenetiaComisia de la Veneţia a decis că proiectul de revizuire a Constituţiei necesită îmbunătăţiri în puncte-cheie, printre acestea numărându-se opţiunea clară pentru o formă de guvernământ şi clarificarea competenţelor premierului şi preşedintelui, relatează Mediafax.

De asemenea, comisia consideră necesară eficientizarea procedurilor legislative astfel încât să fie redusă la minimum necesitatea ordonanţelor de guvern.

Îmbunătăţirea bazei legale pentru ca CSM să-şi poată îndeplini sarcina de garant al independenţei magistraţilor este o altă propunere a Comisiei.

Comisia îşi exprimă speranţa că, în etapele viitoare ale procesului de revizuire, vor fi sporite eforturile pentru implicarea tuturor părţilor interesate.

“O cooperare constructivă între majoritate şi opoziţie şi o amplă dezbatere publică sunt cerinţe preliminare importante pentru reuşita procesului de revizuire şi pentru legitimitatea viitorului text al Constituţiei”, se arată în răspunsul Comisiei după analiza proiectului de revizuire a legii fundamentale.

 

 

.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending