Programul Horizon Europe va contribui decisiv la creșterea calității vieții tuturor cetățenilor europeni și va transforma UE în liderul
mondial al cercetării și inovării, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European.
Cristian Bușoi a lansat marți, alături de Manuel Haitor, ministrul pentru Știință, Tehnologie și Învățământ Superior din Portugalia, țară care a preluat președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, și comisarul european pentru Inovare și Cercetare, Mariya Gabriel, Programul Orizont Europa, cel mai puternic program de cercetare și inovare din lume.
”Am dat startul Revoluției inovării și cercetării în UE. Cu un buget de 95,5 miliarde de euro, cu 30% mai mare decât bugetul Orizont 2020, Horizon Europe este cel mai puternic Program cercetare și inovare din lume și a fost creat în strânsă colaborare cu cetățenii europeni, tocmai pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor acestora. Estimăm că datorită Horizon Europe se vor crea până la 100 de mii de locuri de muncă pentru cetățenii europeni, iar câștigul pentru PIB va fi de de până la 11 euro pentru fiecare euro investit”, a precizat eurodeputatul român în cadrul unui comunicat de presă.
Președintele Comisiei pentru industrie și cercetare din Parlamentul European a explicat că, prin cele șase misiuni ale sale, care vizează întreg spectrul provocărilor mondiale, programul Orizont Europa va susține cercetare și inovare pentru: sănătate, climă, mediul digital, energie și mobilitate, alimentație, agricultură și biodiversitate, cultură și creativitate, securitate civilă, industrie și spațiu.
”Misiunile urmăresc să salveze viața a peste 3 milioane de pacienți bolnavi de cancer, până în 2030, să asigure neutralitatea climatică pentru 100 de orașe, să asigure sănătatea solurilor și alimentelor, a oceanelor, mărilor și a apelor interioare și să sporească reziliența regiunilor la schimbările climatice. În plus, misiunea pentru Sănătate va aborda provocări precum: pandemia de COVID-19, extinderea trialurilor clinice, vaccinurile și vaccinarea, tratamentele de ultimă generație și diagnosticarea tipurie, precum și transpunerea rezultatelor cercetării în măsuri de politică publică în domeniul sănătății”, a mai spus Cristian Bușoi.
”Știința este motorul progresului, iar Horizon Europe va fi o pârghie fundamentală care va ajuta Europa, printr-o abordare strategică public – privată, să iasă mai puternică din criza provocată de pandemie și să fie gata să impulsioneze dubla tranziție digitală și ecologică, prin susținerea puternică a domeniilor strategice: energia, transporturile, biodiversitatea, sănătatea, alimentația, circularitatea. Cu ajutorul cercetătorilor și al inovatorilor, Horizon Europe va contribui decisiv la creșterea calității vieții tuturor cetățenilor europeni și va transforma UE în liderul mondial al cercetării și inovării”, a conchis eurodeputatul român.
Orizont Europa este cel mai mare program transnațional de sprijinire a cercetării și inovării care a existat vreodată.
Noul program de cercetare și inovare al UE va dispune de un buget de aproximativ 95,5 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 (în prețuri curente). Această sumă include 5,4 miliarde de euro (în prețuri curente) de la NextGenerationEU, pentru stimularea redresării și pentru sporirea rezilienței Uniunii Europene în viitor, la care se adaugă o sumă suplimentară de 4,5 miliarde de euro (în prețuri curente).
Aceasta reprezintă o creștere de 30 % față de actualul program de cercetare și inovare, Orizont 2020 (comparând programul Orizont Europa cu Orizont 2020 pentru UE-27, în prețuri constante), și îl transformă în cel mai ambițios program de cercetare și inovare din lume.
Orizont Europa va promova excelența și va oferi un sprijin valoros cercetătorilor și inovatorilor de vârf pentru a face posibile schimbările sistemice necesare în vederea asigurării unei Europe ecologice, sănătoase și reziliente.
El va stimula excelența științifică prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (CEC) pentru a permite celor mai excelenți cercetători ai noștri să împingă frontierele cunoașterii mai departe, în vederea soluționării provocărilor economice și sociale cu care ne confruntăm.
Bursele și schimburile Marie Skłodowska-Curie îi vor ajuta pe cei mai talentați tineri cercetători să își extindă cunoștințele și competențele, iar Europa va beneficia de pe urma consilierii științifice, a asistenței tehnice și a activităților de cercetare specifice ale Centrului Comun de Cercetare (JRC), serviciul pentru știință și cunoaștere al Comisiei.
Programul va sprijini totodată cercetarea colaborativă legată de provocările societale și va consolida capacitățile tehnologice și industriale prin intermediul clusterelor tematice care abordează întregul spectru al provocărilor globale.
De exemplu, clusterul pentru climă, energie și mobilitate și clusterul pentru industria digitală și spațiu din cadrul Orizont Europa vor extinde resursele de cercetare și inovare în domenii legate de climă și vor asigura faptul că întreprinderile europene au acces la tehnologiile și la datele de care au nevoie.
În cadrul celui din urmă cluster, cercetarea cuantică va avea prioritate, dezvoltând astfel și mai multe poziția de lider și excelența științifică a Europei în domeniul tehnologiilor cuantice.
Clusterul pentru cultură, creativitate și societate incluzivă a fost consolidat, sprijinind cercetarea și inovarea în sectoarele culturale și creative și în domeniul patrimoniului cultural, prin construirea de spații colaborative în domeniul patrimoniului cultural, precum și în cel al științelor umaniste și al artelor.
Clusterul pentru sănătate al Orizont Europa va aborda provocări precum pandemia de coronavirus, extinderea studiilor clinice, măsurile de protecție inovatoare, virusologia, vaccinurile, tratamentele și metodele de diagnosticare, precum și transpunerea rezultatelor cercetării în măsuri de politică în domeniul sănătății publice.
Misiunile europene se vor concentra asupra unor obiective ambițioase, cu termene precise și realizabile pentru a obține rezultate în ceea ce privește beneficiile europene comune.
Ele au ca scop ca, până în 2030, să salveze trei milioane de vieți omenești de diverse cancere, să realizeze 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic, să asigure sănătatea oceanelor, a mărilor și a apelor interioare, precum și a solurilor și a alimentelor, și să sporească reziliența regiunilor la schimbările climatice.
Optimizarea numărului de parteneriate europene va încuraja participarea largă a partenerilor din sectoarele public și privat, acoperind domenii critice precum energia, transporturile, biodiversitatea, sănătatea, alimentația și circularitatea.
Orizont Europa își va spori impactul prin colaborarea strânsă cu alte programe și politici ale UE, cum ar fi InvestEU, Erasmus+, politica de coeziune a UE, Europa digitală, fondurile structurale și de investiții europene, Mecanismul pentru interconectarea Europei și Mecanismul de redresare și reziliență, pentru a promova diseminarea mai rapidă la nivel național și regional și asimilarea rezultatelor cercetării și inovării.
Pentru prima dată în istoria programului-cadru, regiunile pot transfera către Orizont Europa, în mod voluntar, o parte din fondurile lor regionale, pentru a fi utilizate în activități de cercetare și inovare în regiunea lor.
De asemenea, Comisia a propus scutirea proiectelor cu „marcă de excelență” ale IMM-urilor din cadrul programului Orizont Europa de obligația de notificare în ceea ce privește ajutoarele de stat pentru a facilita și mai mult sprijinul acordat.
Acest lucru este posibil datorită măsurilor de protecție incluse în programele UE gestionate la nivel central de Comisie.