Connect with us

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE, a discutat cu comisarul european Kadri Simson despre potențialul eolian offshore din Marea Neagră

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European a avut miercuri o discuție cu Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, despre potențialul Mării Negre în sectorul eolian offshore.

La acest dialog au participat și fostul ministru al Energiei din România, Răzvan Nicolescu, și fostul ministrul al Mediului în Bulgaria, Julian Popov.

”Am avut astăzi un dialog foarte bun cu doamna comisar pentru Energie, Kadri Simson, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în România și Julian Popov, fost ministru al Mediului în Bulgaria, despre potențialul Mării Negre în offshore wind și offshore energy și posibilitatea de a organiza un Forum european offshore wind în zona Mării Negre. Așteptăm cu interes comunicarea Comisiei de săptămâna viitoare pe tema offshore wind, mai ales că pentru a atinge obiectivele ambițioase din Green Deal avem nevoie de o strategie puternică, cu stimulente pentru industrie”, a precizat Bușoi într-un mesaj pe Facebook.

Amintim că la mijlocul lunii octombrie, directorul Direcției Generale Energie din cadrul Comisiei Europene, Remi Mayet, preciza în cadrul conferințelor online Bucharest Forum, organizată de Institutul Aspen, că Execuitvul european se află în dialog cu autorităţile române pentru a stabili un cadru legislativ stabil şi predictibil în sectorul eolian offshore, pentru ca România să poată fructifica potenţialul foarte mare pe care îl are în acest domeniu, potrivit Agerpres.

”În România există una dintre cele mai mari regiuni producătoare de energie eoliană onshore, în Dobrogea, şi există un potenţial foarte mare în sectorul eolian offshore, astfel că trebuie să avem grijă să existe un cadru legislativ stabil şi predictibil, pentru a atrage cât mai multe investiţii. Comisia Europeană se află în dialog cu autorităţile române pentru a stabili un cadru legislativ optim”, a spus oficialul european.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat la mijlocul lunii septembrie în cadrul primului său discurs privind Starea Uniunii, susținut în plenul reunit al Parlamentului European, o propunere de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană până în 2030 în raport cu nivelul din 1990,  cu scopul de a ajunge la o neutralitate în privinţa emisiilor de carbon până în 2050. Europarlamentarii au fost mai ambițioși și au solicitat la 8 octombrie o reducere de 60% până în 2030, adăugând necesitatea ca obiectivele naționale să fie adaptate într-un mod eficient și corect.

Aceste noi ținte anunțate de Ursula von der Leyen se înscriu în ambițioasa inițiativă anunțată la 11 decembrie 2019, și anume Pactul Ecologic European, prin care Comisia Europeană dorește să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

Pactul Ecologic European oferă o foaie de parcurs care conține acțiuni menite să încurajeze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară curată și să pună capăt schimbărilor climatice, să inverseze declinul biodiversității și să reducă poluarea.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi pledează pentru implicarea medicilor de familie în procesul de vaccinare: Joacă un rol important în campania de informare corectă a populației

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Eurodeputatul Cristian Bușoi, vicepreședinte al PNL și raportor al PE pentru Programul de Sănătate al UE, a pledat marți pentru implicarea medicilor de familie pentru a avea succes cu procesul de vaccinare, dar așteptarea ca medicii să facă mai mult decât fac deja, fără un stimulent financiar adecvat, este nerealistă.

“Este clar la acest moment că trebuie căutate soluții pentru o implicare mai bună a medicilor de familie în campania de vaccinare. Apelul meu către aceștia este să facă un efort, peste ce știu că fac deja, și să se implice cât pot de mult, pentru că este un moment dificil în care românii au nevoie de ei, ca să putem mișca lucrurile, mai repede, spre normalitate. Avem nevoie de stimularea suplimentară pentru medicii de familie implicați în campania de vaccinare și în campaniile mobile, care ajută persoanele nedeplasabile sau pe cele care se află în zonele rurale greu accesibile. Trebuie acceptat că medicii de familie sunt profesioniști, solicitați deja de o muncă intensă la cabinete, unde fac și consiliere pentru vaccinare și unde urmăresc și posibilele efectele adverse în cazul celor vaccinați. O parte dintre medicii de familie sunt activi în centrele de vaccinare din țară, unii dintre ei chiar coordonând centrele, iar alții, peste 2.000, se află în centrele de permanență, după programul de la cabinet”, a spus Bușoi, într-un comunicat de presă.

El a arătat că sunt multe instituții ale administrației publice locale în municipii, care, dacă se organizează, pot pune la punct o adevărată infrastructură mobilă care să furnizeze medicilor de familie kiturile de vaccinare (seringile și EpiPen-urile) pentru a-i scuti pe aceștia de un drum în plus.

“Eventual, o astfel de colaborare ar putea fi stabilită printr-o procedură clară, pentru că astfel de campanii de vaccinare vor mai fi de-a lungul anilor, iar procedurile trebuie să fie bine definite, pentru ca medicii, autoritățile, casele de asigurări și DSP-urile să poată colabora fără sincope”, a adăugat europarlamentarul.

Potrivit acestuia, medicii de familie joacă un rol important și în campania de informare corectă a populației și în combatarea fenomenului fake news.

“Ei sunt primii care vin în contact cu pacienții, iar oamenii au încredere în sfaturile lor. În special în mediul rural, implicarea medicilor de familie, care trebuie răsplătiți corect, este esențială pentru buna desfășurare a campaniei de vaccinare și informarea corectă a pacienților privind beneficiile vaccinurilor și utilitatea lor în oprirea pandemiei și revenirea la normalitate. Pentru toate acestea, avem nevoie de o procedură clară, în care să fie prinsă inclusiv răsplătirea medicilor de familie pentru eforturile lor”, a conchis Cristian Bușoi.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Este necesară o lege ”echilibrată” care să nu pună în pericol libera exprimare, dar care să sancționeze dezinformarea

Published

on

© Cristian Bușoi - Facebook

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, a participat ieri la audierea Comitetului special pentru intervenția străină în toate procesele democratice din Uniunea Europeană, inclusiv dezinformarea (INGE), iar cu acest prilej a reamintit pericolul produs de rețelele sociale cu privire la dezinformare și incitare la ură.

„Social Media ne-a schimbat intens lumea în ultimii 20 de ani: începând ca un produs de nișă cu puțini utilizatori, platformele de social media s-au extins rapid și sunt utilizate de miliarde de utilizatori în zilele noastre. Astăzi aproape toată lumea care are acces la internet folosește social media într-o formă sau alta”, a transmis deputatul european.

Cu toate acestea, Cristian Bușoi susține că există și o parte întunecată: „De rețelele sociale, viteza tot mai mare a internetului și transmiterea instantanee a mesajelor profită astăzi și grupurile care incită la ură și violență, care promovează știri false, care încearcă să intervină și să schimbe cursul alegerilor din întreaga lume. Chiar acum ne confruntăm când ar trebui să fim mai uniți decât oricând în jurul cercetării și al științei pentru a opri pandemia, ne confruntăm peste tot în lume cu campanii agresive de fake news și fake science, care profită de temerile oamenilor și răspândesc neîncrederea și teama. Răspândirea dezinformării despre vaccinuri este o problemă masivă de sănătate publică, care a prins rădăcini în urmă cu câțiva ani.”

„În Comisia ITRE pe care o conduc în Parlamentul European ne-am asumat misiunea de a găsi răspuns la doua întrebări esențiale. Cât din responsabilitate aparține furnizorilor de servicii digitale? și La ce nivel trebuie să stabilim decizii politice? În ITRE lucrăm deja intens la Legea serviciilor digitale și vom coopera intens cu Comisia pentru Piață Internă, IMCO, care va conduce acest dosar”, se mai arată în mesajul europarlamentarului.

În finalul intervenției sale, Cristian Bușoi, a conchis că este necesară o lege echilibrată, „care să nu pună în pericol dreptul la liberă exprimare, dar care în același timp să sancționeze dezinformările și manipularea.”

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi, mesaj de Ziua Europei: Să rămânem împreună și să scriem mai departe un capitol curajos despre o Europă liberă, democratică, sănătoasă

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a făcut apel la solidaritatea care ”ne dă curaj, ne inspiră și ne întărește” pentru a scrie ”mai departe un capitol curajos despre o Europă liberă, democratică, sănătoasă, care respectă democrația și drepturile omului”.

”Libertate, solidaritate și democrație, deschidere pentru inovare și oportunitate. Aceasta este Europa. Iar România independentă, astăzi parte din Europa unită, ne oferă garanția stabilității și a prosperității. (…) Europa unește oameni pentru oameni. Rămânem uniți și lucrăm împreună. Pentru democrație, pentru pace, pentru prosperitate, pentru sănătate și un viitor mai bun. Ducem mai departe crezul lui Robert Schuman, care ne-a propus acum mai bine de 70 de ani un gest de solidaritate. Solidaritatea ne dă curaj, ne inspiră și ne întărește”, a precizat Bușoi într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Europei.

Europarlamentarul român a amintit și de eforturile ”tehnologice, financiare și de cunoaștere fără precedet” pentru a găsi un vaccin ”pentru a învinge virusul care a dat peste cap întraga planetă”.

”În lupta cu pandemia am demonstrat că suntem toți pentru unul și unul pentru toți. Printr-un efort tehnologic, financiar și de cunoaștere fără precedent, am luptat împreună să găsim un vaccin pentru a învinge virusul care a dat peste cap întreaga planetă și, am reușit. Suntem deja pe drumul care ne face învingători în lupta cu boala. Dacă am fi lucrat separat, rezultatele nu ar fi fost aceleași”, a transmis Cristian Bușoi.

La 71 de ani de la momentul în care ministrul francez de externe de la acea vreme, Robert Schuman, rostea declarația care îi poartă numele, ce a devenit stâlpul de susținere al construcției europene de astăzi, liderii europeni marchează acest moment prin scrierea unei noi file de istorie, lansând tot în Franța, la Strasbourg, Conferința privind viitorul Europei, prin care invită cetățenii să își lase amprenta asupra viitorului Europei și politicilor sale. 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

COMISIA EUROPEANA2 mins ago

Ursula von der Leyen, după cina de lucru cu Florin Cîțu: Lucrăm împreună cu România pentru a finaliza un plan solid de redresare și reziliență, cât mai curând posibil

S&D5 hours ago

PES Women și Partidul Socialiștilor Europeni fac presiuni pentru ratificarea integrală a Convenției de la Istanbul și punerea în aplicare a acesteia de către toate statele membre ale UE

ROMÂNIA5 hours ago

MAE anunță că Rusia l-a declarat persona non grata pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei României la Moscova, ca răspuns la mișcarea Bucureștiului

Mircea Hava6 hours ago

Mircea Hava regretă lipsa consultărilor cu eurodeputații români pe tema PNRR: Dacă nu ne ducem foarte bine pregătiți la sfârșitul lui mai, nu ne vom întoarce cu 29,2 mld. de euro

Corina Crețu6 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu: Comunicarea cu cetățenii trebuie să devină, tot mai mult, o prioritate a Uniunii Europene

Cristian Bușoi6 hours ago

Cristian Bușoi pledează pentru implicarea medicilor de familie în procesul de vaccinare: Joacă un rol important în campania de informare corectă a populației

NATO7 hours ago

VIDEO Klaus Iohannis și Andrzej Duda, la exercițiul militar “Justice Sword 21”: Ne pregătim pentru apărare pe flancul estic al NATO

NATO8 hours ago

VIDEO Opt convoaie militare ale Forței de Reacție Rapidă a NATO au intrat în România pentru exercițiul Noble Jump 2021

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Șeful diplomației UE, Josep Borrell: Următoarea rundă a dialogului Belgrad-Pristina va avea loc la finalul lunii iunie

ROMÂNIA8 hours ago

Florin Cîțu: Merg la Bruxelles să mă asigur că vom avea un PNRR aprobat cu prioritățile noastre. Este nevoie să accelerăm ritmul economiei

Mircea Hava6 hours ago

Mircea Hava regretă lipsa consultărilor cu eurodeputații români pe tema PNRR: Dacă nu ne ducem foarte bine pregătiți la sfârșitul lui mai, nu ne vom întoarce cu 29,2 mld. de euro

NATO1 day ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

NATO1 day ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

NATO1 day ago

Klaus Iohannis: Prezența lui Joe Biden și a lui Jens Stoltenberg la summitul B9 arată că am reușit să creștem reziliența și postura de descurajare a NATO pe flancul estic

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisarul european Adina Vălean anunță că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă. Pe 18 septembrie, trenul se va opri și la București

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Moment istoric la Strasbourg. Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE au lansat Conferința privind viitorul Europei: Să ne scriem noi înșine noile noastre legende

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Conferința privind viitorul Europei reprezintă oportunitatea de a construi un nou scop comun

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Președintele PE, la lansarea Conferinței privind Viitorul Europei: Dacă reflecțiile cetățenilor implică o actualizare a Tratatelor, să fim curajoși! Nu ar trebui să existe niciun tabu legat de modul în care funcționează UE

Dragoș Pîslaru2 days ago

Dragoș Pîslaru: Prima idee pentru viitorul Europei este legătura dintre economic și social. Europa nu este doar despre milioane de euro, ci despre milioane de cetățeni

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

Advertisement
Advertisement

Trending