Connect with us

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, schimb de opinii cu directorul DG Energie din Comisia Europeană: Numai prin îmbunătățirea energetică a clădirilor, UE și-ar putea reduce consumul de energie cu cel puțin 6%

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Numai prin îmbunătățirea energetică a clădirilor, UE își va putea reduce consumul de energie cu cel puțin 6%,a transmis Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, în cadrul unui schimb de opinii cu directorul DG Energie din Comisia Europeană, Hans van Steen, despre Directiva privind eficiența energetică, investițiile necesare și ajutoarele financiare date de UE statelor membre pentru atingerea acestui obiectiv.

Traversăm astăzi un moment dificil, în care trebuie să armonizăm cât mai bine relansarea economiei României și a economiilor europene cu obiectivele privind decarbonarea și tranziția energetică. Iar eficiența energetică joacă un rol cheie pentru ambițiile noastre. Numai prin îmbunătățirea energetică a clădirilor, UE și-ar putea reduce consumul de energie cu cel puțin 5 – 6%”, a atras atenția eurodeputatul român.

Acesta și-a exprimat aprecierea față de decizia Guvernului României de a îi sprijini cu ”15.000 de euro pe românii care își renovează locuințele și previn pierderile. Trebuie să știți că numai prin pereții exterior ai locuințelor se pierde 30% din căldură, iar prin ferestre și acoperiș, cel puțin 25%. Pe lângă beneficiile evidente pentru mediu, reducerea pierderilor înseamnă și înjumătățirea facturillor la energie”, potrivit lui Bușoi.

Conform unor estimări ale DG Energie din Comsia Europeană, renovarea clădirilor pentru conservarea căldurii ar crea cel puțin 2 milioane de slujbe la nivel european.

”Economie de energie am putea face și dacă am recicla și refolosi căldura din centrele mari în care există servere și calculatoare, potrivit directorul DG Energie, care poată discuții avansate cu proprietarii de servere și furnizorii de date pentru reciclarea și refolosirea căldurii din încăperile care găzduiesc aparatură digitală”, a mai spus președintele Comisiei ITRE din PE, Cristian Bușoi.

Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri strategia sa denumită ”Renovation Wave”, o prioritate a planului de reducere la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE până în 2050, în cadrul căreia va propune standarde minime obligatorii cu privire la performanța energetică a clădirilor din Europa.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din PE: Viitorul telemedicinei trebuie să înceapă astăzi

Published

on

©️ Cristian Bușoi/ Facebook

Europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare din Parlamentul European și negociatorul Legislativului pentru viitorul program de sănătate al UE, a reiterat în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente pentru sănătate la nivel mondial faptul că acțiunea pentru sănătate nu mai trebuie să fie amânată, mai ales în contextul în care se dispune de instrumente fără precedent în acest moment.

Programul de Cercetare Horizon Europe, cu un buget (propus) record, de 100 de miliarde de euro, Programul EU4Health, cu un buget de cel puțin 1,7 milarde de euro, pe care sperăm să îl suplimentăm după negocierile cu Consiliul și, special pentru România, Programul Operațional pentru Sănătate (POS), cu un buget de 4,7 miliarde de euro, finanțat prin Bugetul Multianual al UE și Mecanismul Next Generation EU sunt instrumentele fără precedent.

„Aceste Programe vor ajuta cercetarea, inovarea, modernizarea infrastructurii de sănătate, ne vor permite să relocăm industria de Sănătate în Europa și, la fel de important, vor ajuta la digitalizarea sistemului. Vor face ca informațiile să circule mai repede și în deplină siguranță. Îi vor ajuta pe pacienți să își monitorizeze singuri starea de sănătate, iar pe medici să lucreze împreună mai bine, chiar dacă se află la mii de kilometri distanță”, a trasmis Cristian Bușoi în mesajul postat pe pagina de Facebook.

De asemenea, în caliatate de președinte al Comisiei pentru Cercetare și Industrie din PE, „viitorul telemedicinei trebuie să înceapă astăzi”:  „Am încredere că dacă lucrăm împreună vom reuși să creăm un viitor mai bun pentru Sănătate în UE: noi, eurodeputații, care avem responsabilitatea legiferării, alături de specialiști din toate domeniile Sănătății, de cercetători, de academicieni și avându-i întotdeauna alături pe pacienți”, a mai adăugat acesta.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Pactul Ecologic European: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE: România trebuie să își seteze ținte curajoase, dar care să nu ducă la prăbușirea independenței energetice

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

România trebuie să își seteze ținte curajoase în vederea tranziției energetice, dar care să nu ducă la prăbușirea independenței energetice, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European în cadrul evenimentului ”The European Green Deal as a key recovery mechanism and growth strategy for the EU”.

”Green Deal este un proiect fără precedent al UE și de departe cel mai ambițios plan al Europei care tinde să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic Acordul ne va teste cu siguranță capabilitățile tehnice, rezistența economică, dar și solidaritatea, capacitatea de a ne sprijini reciproc în cadrul Uniunii”, a explicat Bușoi, președintele comisiei din PE care are un rol esențial în modelarea și implementarea Acordului Ecologic European.

În acest context, eurodeputatul a transmis că România ”are nevoie de o strategie revoluționară, de proiecte pentru energie regenerabilă, dar trebuie să țăin cont de realități. Trebuie să își seteze ținte curajoase, dar care să nu ducă la prăbișirea independenței energetice, de care ne bucurăm acum și care să nu lase fără locuri de muncă comunități întregi, fără a pune nimic în loc”, a atras atenția Cristian Bușoi.

Amintim că la începutul lunii octombrie, Parlamentul European și-a adoptat mandatul de negociere referitor la Legea europeană a climei cu 392 de voturi pentru, 161 împotrivă și 142 abțineri, prin care solicită o reducere de 60% până în 2030, adăugând necesitatea ca obiectivele naționale să fie adaptate într-un mod eficient și corect.

Eurodeputații au invitat Comisia Europeană, care propusese inițial ca obiectivul de reducere a emisiilor cu efect de seră să fie de cel puțin 55% până în 2030, să propună un obiectiv intermediar pentru 2040. Acesta ar urma să fie stabilit după o evaluare a impactului, pentru a garanta că Uniunea se înscrie în parametrii necesari pentru a-și atinge obiectivul pentru 2050.

Miniştrii Mediului din statele membre ale Uniunii Europene se vor reuni vineri la Luxemburg, în încercarea de a ajunge la un acord cu privire la Legea Europeană a Climei, dar vor lăsa discuţiile cu privire la ţinta de reducere a emisiilor în 2030 pe seama liderilor europeni, care vor dezbate acest subiect în decembrie.  

La recentul summit al Consiliului European care a avut loc la Bruxelles în perioada 15-16 octombrie, președintele Klaus Iohannis a transmis că propunerea Comisiei Europene cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 este una foarte ambițioasă, care ar putea fi acceptată de către România, în anumite condiții, țara noastră considerând că mix-ul energetic trebuie să rămână ”o competență națională”. 

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din PE: Tranziția energetică trebuie să fie posibilă pentru toate regiunile

Published

on

© European Union 2019 – Source: EP

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, a reiterat în cadrul sesiunii plenare a Legislativului, că niciun sector energetic sau industrial să nu fie afectat de noua tranziție nergetică.

„Avem nevoie de o tranziție energetică concurențială și corectă. CE a prezentat programe de intensificare a acestor obiective, nu doar obiective pentru 2030, dar și pe termen îndelungat. Cred că trebuie să actualizăm legislația existentă, dar de asemenea avem nevoie și de noi propuneri cum ar fi în domeniul energiilor regenerabile”, a subliniat Cristian Bușoi în discursul său.

De asemenea, europarlamentarul liberal susține că este nevoie de acord „favorabil pentru toată lumea”: „Ca statele membre să atingă ținta de carbonizare e nevoie de o țintă fezabilă pentru toate statele membre, ținând cont și de punctele de ponrnire diferite pentru fiecare. Este nevoie de un acord benefic pentru toată lumea. În al doilea rând, în factorii de decizie trebuie să existe o tranziție posibilă pentru toate regiunile, chiar și pentru cele dependente de cărbune. Niciun sector energetic sau industrial să nu fie afectat având în vedere și impactul negativ al pandemiei”, a mai adăugat acesta. 

 

Potrivit deputatului european, rebuie să existe o politică energetică orizontală: „Trebuie să asigurăm coerența între politici, simplificarea ambițiilor Green Deal, să nu lăsăm nicio regiune în urmă, să asigurăm reziliența sistemului energetic.”

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

Lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală

Dan Motreanu4 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a cerut Comisiei Europene să intensifice colaborarea între autoritățile vamale și cele de supraveghere a pieței pentru a garanta controale de calitate uniforme la mărfurile din UE

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Centura Bacăului, prima porțiune de autostradă din Moldova, primește finanțare europeană în valoare de 689,437 milioane de lei

ROMÂNIA5 hours ago

Ludovic Orban, primul șef de guvern din UE primit la Paris de omologul francez: România vrea să găzduiască viitorul Centru UE pentru securitate cibernetică

Daniel Buda5 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda a prezidat discuțiile din cadrul Comisiei AGRI privind măsurile de criză pentru sectorul viniviticol

NATO6 hours ago

Prim-miniștrii României și Franței au decis, la Paris, reluarea mecanismului de consultări 2+2 între miniștrii de externe și ai apărării

POLITICĂ7 hours ago

România și Franța au semnat o Declarație de intenție în domeniul nuclear civil pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Dragoș Pîslaru7 hours ago

Dragoș Pîslaru, co-raportor privind mecanismul de Redresare și Reziliență, maraton de întâlniri pentru pregătirea mandatului de negociere al Parlamentului European pe dosarul de 672.5 mld. de euro

ROMÂNIA8 hours ago

Franța salută solidaritatea și sprijinul României după “atacurile defăimătoare” ale lui Recep Tayyip Erdogan la adresa lui Emmanuel Macron

POLITICĂ8 hours ago

România și Franța au semnat o nouă foaie de parcurs a Parteneriatului Strategic. Ludovic Orban: Avem garanția susținerii din partea Franței pentru aderarea la Schengen și la OCDE

SUA11 hours ago

Cazul Boeing: UE primește undă verde oficial de la OMC pentru a taxa importurile americane, însă preferă o soluție negociată cu SUA

Dacian Cioloș16 hours ago

Dacian Cioloș a votat adaptarea Politicii Agricole Comune la nevoile de mediu și protecția, în premieră, a lucrătorilor sezonieri prin condiționarea plății subvenției către ferme de respectarea drepturilor muncitorilor

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul a aprobat proiectul privind structura suport în cazul celor 15 procurori delegați la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru politica de transport a UE: Comisia Europeană trebuie să prioritizeze finalizarea coridoarelor strategice și alocarea integrală a fondurilor pentru atingerea acestui obiectiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: România a atras în acest an fonduri europene pentru agricultură de peste două miliarde de euro

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: Pandemia este o lovitură, dar și un moment în care putem face tranziția de la o piața reactivă și inflexibilă la una dinamică

U.E.2 weeks ago

COVID-19: Noi recomandări privind coordonarea restricțiilor de călătorie în UE. Platforma „Re-open EU”, actualizată permanent cu date noi privind călătoriile

ENGLISH2 weeks ago

COVID19: regions and cities demand simplified access to EU funds and sufficient time to invest on recovery

U.E.2 weeks ago

Barometrul regional și local al UE avertizează că pandemia COVID-19 riscă să creeze o generație de tineri „pierdută”

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, schimb de opinii cu directorul DG Energie din Comisia Europeană: Numai prin îmbunătățirea energetică a clădirilor, UE și-ar putea reduce consumul de energie cu cel puțin 6%

Advertisement
Advertisement

Trending