Connect with us

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European a salutat adoptarea rezoluției privind Pactul Ecologic European: Temerile privind eliminarea energiei nucleare și a gazului sunt nejustificate

Published

on

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European (ITRE) a salutat miercuri rezoluția adoptată de Legislativul european privind Pactul Ecologic European, pe care a calificat-o ”un pas înainte”.

”Temerile privind eliminarea energiei nucleare și a gazului sunt nejustificate”, a mai spus europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) într-o postare pe Facebook, completând că, prin votul acordat miercuri ”s-a dat un semnal clar și important că de-carbonizarea este obiectivul strategic pe care UE îl va urmări în anii următori.”

”Deși textul final nu reflectă nici poziția PPE în totalitate și nu a inclus nici amendamentele susținute de România la acest Acord, detaliile privind implementarea Green Deal vor fi stabilite prin legislație în perioada următoare, nicidecum de această Rezoluție. Chiar dacă amendamentele pentru susținerea folosirii gazului și a energiei nucleare ca și resurse pentru perioada tranzitorie nu au fost adoptate, nu înseamnă că nu vor putea fi folosite. Rezoluția nu interzice acest lucru.”, a precizat eurodeputatul român.

Acesta a semnalat că ”România va trebui să își articuleze poziția atât în dezbaterile politice, cât și atunci când va trebui să își exprime poziția pe legislație”.

”Trebuie să ne dezvoltăm capacitățile din surse energetice regenerabile, dar în același timp, să suținem Reactoarele 3 și 4 și investițiile în gaz. Doar așa ne vom putea asigura independența energetică și facturile la energie la un preț rezonabil pentru industrie și pentru populație.”, a atras atenția Cristian Bușoi.

Parlamentul European a adoptat miercuri poziția sa asupra Pactului Ecologic European, prezentat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul reunit al Legislativului european în luna decembrie a anului trecut, la 11 zile de la preluarea mandatului.

Astfel, prin rezoluția adoptată cu 482 de voturi pentru, 136 împotrivă și 95 de abțineri, europarlamentarii și-au exprimat susținerea pentru ”un plan ambițios de investiții durabile pentru a contribui la reducerea deficitului de investiții”, solicitând, în același timp, un mecanism pentru tranziție echitabilă finanțat în mod corespunzător.

Pactul Ecologic European va fi pus în aplicare printr-un plan de investiții, care va mobiliza fonduri UE și va crea un cadru favorabil care să faciliteze și să stimuleze investițiile publice și private necesare pentru tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, verde, competitivă și incluzivă. Venind în completarea altor inițiative anunțate în cadrul Pactului ecologic, planul se bazează pe trei dimensiuni:

1. Finanțare: mobilizarea, în următorul deceniu, a unui cuantum de minimum o mie de miliarde de euro reprezentând investiții durabile. Cea mai mare proporție de până acum de cheltuieli din bugetul UE pentru acțiuni climatice și de mediu va face posibilă atragerea de fonduri private, un rol-cheie urmând a fi jucat de Banca Europeană de Investiții.

2. Facilitare: oferirea de stimulente pentru deblocarea și redirecționarea investițiilor publice și private. UE va furniza investitorilor instrumente, plasând resursele financiare durabile în centrul sistemului financiar, și va facilita realizarea de investiții durabile de către autoritățile publice, încurajând „înverzirea” bugetului și achizițiile publice ecologice și concepând modalități de a facilita procedurile de aprobare a ajutoarelor de stat destinate regiunilor vizate de tranziția justă.

3. Sprijin practic: Comisia va acorda sprijin autorităților publice și promotorilor proiectelor pentru planificarea, conceperea și executarea de proiecte sustenabile.

Mecanismul pentru o tranziție justă este un instrument-cheie creat pentru a se asigura că tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic are loc în mod echitabil și că nimeni nu este lăsat în urmă. Deși toate regiunile vor avea nevoie de finanțare, iar Planul de investiții pentru Pactul ecologic european o va furniza, mecanismul asigură un sprijin țintit care să ajute la mobilizarea unui cuantum de cel puțin 100 de miliarde de euro în perioada 2021-2027 în cele mai afectate regiuni, în scopul de a se atenua impactul socioeconomic al tranziției. Mecanismul va crea investițiile necesare pentru a ajuta lucrătorii și comunitățile care se bazează pe lanțul valoric al combustibililor fosili. Mecanismul va suplimenta contribuția substanțială de la bugetul UE prin intermediul tuturor instrumentelor care sunt relevante în mod direct pentru tranziție.

Mecanismul pentru o tranziție justă va consta în trei surse principale de finanțare: 1. un fond pentru o tranziție justă, care va primi fonduri noi din partea UE în cuantum de 7,5 miliarde de euro, 2. o schemă specifică pentru o tranziție justă în cadrul InvestEU, pentru mobilizarea de investiții în cuantum de până la 45 de miliarde de euro, 3. un mecanism de împrumut pentru sectorul public, în colaborare cu Banca Europeană de Investiții, cu garanții de la bugetul UE, pentru mobilizarea unor investiții de 25-30 de miliarde de euro.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Cristian Bușoi

Președintele Comisiei ITRE, Cristian Bușoi: Planul de redresare al UE post-Covid-19, o dovadă puternică de solidaritate, unitate și respect față de cetățeni și companii

Published

on

© European Union 2019 – Source: EP

Planul de redresare al UE post-Covid-19 este cel mai amplu proiect de acest tip la nivel european și o dovadă puternică de solidaritate, unitate și respect față de cetățeni și companii, scrie eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European.

Acesta a prezidat dezbatere de joi din Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie cu comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, în care s-a discutat despre planul de redresare al UE după criza COVID-19 și importanța finanțării susținute a IMM-urilor, digitalizării și industriilor strategice ale UE: cercetare, energie, sănătate, turism.

 

„Sunt 750 de miliarde de euro la dispoziția statelor membre, 500 de miliarde sub formă de subvenții, iar restul ca împrumuturi cu dobânzi avantajoase. României îi revin 33 de miliarde de euro din acești bani, cea mai mare parte sub formă de granturi nerambursabile. Este cel mai amplu proiect de redresare economică al UE, o dovadă puternică de solidaritate, unitate și respect față de cetățeni și companii”, precizează Cristian Bușoi.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din PE: Sperăm să avem cea mai mare finanțare din istorie pentru programul Horizon Europe în viitorul buget al UE

Published

on

 

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, a explicat într-o conferință online modul în care instituțiile europene au lucrat împreună pentru găsirea unui vaccin împotriva COVID-19. 

Cristian Bușoi susține că ajutorul Parlamentului European prin cadrul programului Horizon Europe este mai ambițios decât propunerea Comisiei Europene prin noul program EU4Health.

”Când vine vorba despre cercetare și inovare, este necesar să luptăm de fiecare dată pentru un buget mai bun”, a subliniat Cristian Bușoi în intervenția sa.

Deputatul european se așteaptă ca programul fundamentul al Uniunii Europene în domeniul cercetării să aibă parte de cea mai mare finanțare din istorie în următorul Cadru Financiar Multianual: ”Propunem ca în viitorul CFM, Horizon Europe să fie finanțat cu 120 de miliarde de euro”, a declarat acesta.  

Potrivit europarlamentarului, Comisia pentru Industrie din Parlamentul European va lupta cu fiecare ocazie pentru un buget mai bun pentru Horizon Europe. 

De asemenea, Critian Bușoi subliniază că și cetățenii au această așteptare, ca în viitorul apropiat să se investească mai mult în inovare și cercetare, pentru a evita o viitoare pandemie, sau pentru a gestiona mai bine o criză ca aceasta.

Reamintim faptul că Uniunea Europeană a venit cu un răspuns coordonat pentru a contribui la soluționarea crizei actuale. 

UE și statele membre cooperează îndeaproape pentru a găsi cât mai rapid vaccinuri sigure și eficiente împotriva pandemiei de Covid-19. Accentul este pus pe dezvoltarea unui vaccin profilactic, de prevenire a bolii și a unui vaccin terapeutic, utilizat în tratarea acesteia. Au fost create proceduri accelerate de reglementare, astfel încât să poată fi introduse cât mai curând pe piață medicamente sigure, eficiente și de înaltă calitate.

Totodată, deputații în Parlamentul European au avut pe 14 mai o discuție cu vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, și Președinția croată despre modul în care UE poate stimula dezvoltarea unui vaccin și a tratamentului împotriva coronavirusului. Deputații în Parlamentul European au lăudat eforturile UE de a susține cercetarea, dar au subliniat necesitatea de a asigura accesul larg la medicamente cu prețuri accesibile.

Ăentru pandemia actuală, Comisia Europeană a alocat 48,25 milioane EUR pentru 18 proiecte de cercetare în cadrul programului Orizont 2020, programul-cadru al UE pentru finanțarea cercetării.

Cele 151 de echipe de cercetare din întreaga UE și din afara acesteia care participă la aceste proiecte se concentrează pe:

  • îmbunătățirea nivelului de pregătire și de reacție la epidemii, prin dezvoltarea unor sisteme de monitorizare mai bune, care să prevină și să controleze răspândirea virusului
  • teste de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenței medicale, care permit diagnosticarea mai rapidă și mai exactă
  • noi tratamente
  • dezvoltarea de noi vaccinuri

Mai multe informații despre Cercetarea pentru vaccinurile și tratamentele împotriva  – acțiunea UE, aici.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Pandemia COVID-19 a determinat creșterea susținerii strategice pentru inteligența artificială în sănătate

Published

on

©️ Cristian Bușoi/ Facebook

Pandemia COVID-19 a determinat creșterea susținerii strategice pentru inteligența artificială în sănătate, a afirmat eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), în cadrul evenimentului „Reforma în sănătate. Ce s-a schimbat în pandemie”, potrivit unei postări pe Facebook.

 

Vorbind despre demersurile făcute în Parlamentul European pentru tratarea cancerului, o boală cronică și de multe ori fatală, eurodeputatul a afirmat:

„În perioada următoare, inteligența artificială în sănătate va fi foarte puternic susținută, iar o altă direcție strategică importantă este să continuăm planul de cancer. Dacă pe durata crizei de COVID lucrurile au fost gestionate cât de cât în regulă în anumite țări europene, sigur, anumite țări vestice au fost mult mai puternic lovite, totuși, victimele colaterale rămân pacienții cu boli cronice. Și în România, și peste tot. Aici, Uniunea Europeană va continua, ba chiar va intensifica eforturile de luptă împotriva cancerului, eforturile de găsirea a unor soluții pentru cancer și pentru alte boli cronice”, a declarat Cristian Bușoi.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending