Connect with us

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European a salutat adoptarea rezoluției privind Pactul Ecologic European: Temerile privind eliminarea energiei nucleare și a gazului sunt nejustificate

Published

on

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European (ITRE) a salutat miercuri rezoluția adoptată de Legislativul european privind Pactul Ecologic European, pe care a calificat-o ”un pas înainte”.

”Temerile privind eliminarea energiei nucleare și a gazului sunt nejustificate”, a mai spus europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) într-o postare pe Facebook, completând că, prin votul acordat miercuri ”s-a dat un semnal clar și important că de-carbonizarea este obiectivul strategic pe care UE îl va urmări în anii următori.”

”Deși textul final nu reflectă nici poziția PPE în totalitate și nu a inclus nici amendamentele susținute de România la acest Acord, detaliile privind implementarea Green Deal vor fi stabilite prin legislație în perioada următoare, nicidecum de această Rezoluție. Chiar dacă amendamentele pentru susținerea folosirii gazului și a energiei nucleare ca și resurse pentru perioada tranzitorie nu au fost adoptate, nu înseamnă că nu vor putea fi folosite. Rezoluția nu interzice acest lucru.”, a precizat eurodeputatul român.

Acesta a semnalat că ”România va trebui să își articuleze poziția atât în dezbaterile politice, cât și atunci când va trebui să își exprime poziția pe legislație”.

”Trebuie să ne dezvoltăm capacitățile din surse energetice regenerabile, dar în același timp, să suținem Reactoarele 3 și 4 și investițiile în gaz. Doar așa ne vom putea asigura independența energetică și facturile la energie la un preț rezonabil pentru industrie și pentru populație.”, a atras atenția Cristian Bușoi.

Parlamentul European a adoptat miercuri poziția sa asupra Pactului Ecologic European, prezentat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul reunit al Legislativului european în luna decembrie a anului trecut, la 11 zile de la preluarea mandatului.

Astfel, prin rezoluția adoptată cu 482 de voturi pentru, 136 împotrivă și 95 de abțineri, europarlamentarii și-au exprimat susținerea pentru ”un plan ambițios de investiții durabile pentru a contribui la reducerea deficitului de investiții”, solicitând, în același timp, un mecanism pentru tranziție echitabilă finanțat în mod corespunzător.

Pactul Ecologic European va fi pus în aplicare printr-un plan de investiții, care va mobiliza fonduri UE și va crea un cadru favorabil care să faciliteze și să stimuleze investițiile publice și private necesare pentru tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, verde, competitivă și incluzivă. Venind în completarea altor inițiative anunțate în cadrul Pactului ecologic, planul se bazează pe trei dimensiuni:

1. Finanțare: mobilizarea, în următorul deceniu, a unui cuantum de minimum o mie de miliarde de euro reprezentând investiții durabile. Cea mai mare proporție de până acum de cheltuieli din bugetul UE pentru acțiuni climatice și de mediu va face posibilă atragerea de fonduri private, un rol-cheie urmând a fi jucat de Banca Europeană de Investiții.

2. Facilitare: oferirea de stimulente pentru deblocarea și redirecționarea investițiilor publice și private. UE va furniza investitorilor instrumente, plasând resursele financiare durabile în centrul sistemului financiar, și va facilita realizarea de investiții durabile de către autoritățile publice, încurajând „înverzirea” bugetului și achizițiile publice ecologice și concepând modalități de a facilita procedurile de aprobare a ajutoarelor de stat destinate regiunilor vizate de tranziția justă.

3. Sprijin practic: Comisia va acorda sprijin autorităților publice și promotorilor proiectelor pentru planificarea, conceperea și executarea de proiecte sustenabile.

Mecanismul pentru o tranziție justă este un instrument-cheie creat pentru a se asigura că tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic are loc în mod echitabil și că nimeni nu este lăsat în urmă. Deși toate regiunile vor avea nevoie de finanțare, iar Planul de investiții pentru Pactul ecologic european o va furniza, mecanismul asigură un sprijin țintit care să ajute la mobilizarea unui cuantum de cel puțin 100 de miliarde de euro în perioada 2021-2027 în cele mai afectate regiuni, în scopul de a se atenua impactul socioeconomic al tranziției. Mecanismul va crea investițiile necesare pentru a ajuta lucrătorii și comunitățile care se bazează pe lanțul valoric al combustibililor fosili. Mecanismul va suplimenta contribuția substanțială de la bugetul UE prin intermediul tuturor instrumentelor care sunt relevante în mod direct pentru tranziție.

Mecanismul pentru o tranziție justă va consta în trei surse principale de finanțare: 1. un fond pentru o tranziție justă, care va primi fonduri noi din partea UE în cuantum de 7,5 miliarde de euro, 2. o schemă specifică pentru o tranziție justă în cadrul InvestEU, pentru mobilizarea de investiții în cuantum de până la 45 de miliarde de euro, 3. un mecanism de împrumut pentru sectorul public, în colaborare cu Banca Europeană de Investiții, cu garanții de la bugetul UE, pentru mobilizarea unor investiții de 25-30 de miliarde de euro.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Cristian Bușoi

România contribuie la securitatea energetică a Europei și competitivitatea industriei europene prin exploatarea gazelor din Marea Neagră, subliniază Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

România contribuie la securitatea energetică a Europei și competitivitatea industriei europene prin exploatarea gazelor din Marea Neagră, a subliniat eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, Cristian Bușoi a reliefat importanța exploatării gazelor offshore din Marea Neagră, care ”reprezintă o bază importantă pentru securitatea aprovizionării cu energie în regiune. Prin valorificarea resurselor de gaz natural din Marea Neagră, Europa face pași importanți în reducerea dependenței de importurile de energie și în asigurarea independenței energetice regionale”, a mai spus acesta.

Acesta a amintit că Răzvan Popescu, CEO Romgaz, Aristotel Jude, deputy CEO Romgaz, Alexandru Maximescu, vicepreședintele OMV Petrom pentru Reglementări și Afaceri Publice Corporative au prezentat, recent, în Parlamentul European potențialul proiectului Neptun Deep pentru întărirea securității energetice a României și Europei.

”Cu o capacitate impresionantă de aproximativ 8 miliarde de metri cubi pe an, proiectul de exploatare a gazelor offshore din Marea Neagră se profilează ca o sursă esențială de gaz natural pentru Europa. Această inițiativă se aliniază perfect cu obiectivele Programului RePower EU, care vizează reducerea dependenței de importurile de gaz din Rusia și susținerea tranziției energetice către surse sigure, mai curate. Prin înlocuirea cărbunelui și oferirea unei resurse constante, care să completeze energia regenerabilă, proiectul aduce un impuls semnificativ eforturilor de decarbonizare”, consideră eurodeputatul.

La evenimentul de prezentare, Jerzy Buzek, fost prim-Ministru al Poloniei și Președinte al Parlamentului European, a evidențiat provocările aduse de războiul provocat de Rusia în Ucraina și a salutat proiectul pentru potențialul său de a consolida securitatea aprovizionării cu energie, atât pentru țările din regiunea Mării Negre, cât și pentru întreaga Uniune Europeană.

La rândul său, Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a punctat avantajele multiple pe care proiectul Neptun Deep le aduce Uniunii Europene: de la contribuția la tranziția energetică, la sprijinul pentru sectoarele economice și îmbunătățirea competitivității.

”Cred că potențialul onshore și offshore este important de folosit, pentru că astfel putem înlocui mai rapid importurile din Rusia, dar și pentru reducerea generală a importurilor din regiuni cu standarde de mediu scăzute, cum ar fi nordul Africii sau Orientul Mijlociu. Marea Neagră și România pot deveni furnizori de securitate energetică și vor contribui la competitivitatea industrială a Europei”, a conchis eurodeputatul.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi avertizează Comisia Europeană: Reducerea cu 1 miliard de euro a programului EU4Health este îngrijorătoare

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Cristian Bușoi i-a semnalat comisarului european pentru sănătate că o scădere cu 1 miliard de euro din bugetul de 5,1 miliarde de euro al programului EU4Health este „îngrijorătoare” și ar pune în pericol implementarea programelor de sănătate din Uniunea Europeană și ar reprezenta o amenințare pentru calitatea vieții cetățenilor europeni.

„Programul de Sănătate EU4Health a reprezentat o victorie importantă a Parlamentului European și a comisiei ENVI. Un program ambițios, cu un buget de 5,1 miliarde euro, care sa răspundă unor amenințări de sănătate viitoare, dar și la provocările prezentului: lupta împotriva cancerului, a bolilor cardiovasculare, a bolilor rare, digitalizarea sistemelor de sănătate. Reducerea cu 1 miliard de euro a Programului este îngrijorătoare. Am intrebat-o în această seară la ședința Comisiei ENVI din Parlamentul European pe doamna comisar Stella Kyriakides cum va operationaliza această reducere și ce strategie are pentru pregătirea unor inițiative viitoare astfel încât Uniunea Sănătății să rămână o prioritate”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook. 

Reamintim că eurodeputatul Cristian Bușoi a fost negociatorul Parlamentului European pentru programul emblematic al UE în domeniul sănătății, EU4Health.

Citiți și: Acord istoric pentru sănătate în UE. Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health: Avem 5,1 miliarde euro pentru sănătatea cetățenilor români și europeni

În urma acestui acord, sănătatea va deveni cu adevărat o prioritate a Uniunii Europene prin suma record obținută de 5,1 miliarde de euro: „Finanțarea fără precedent a acestui Program de Sănătate independent este dovada clară că vocea cetățenilor care ne-au cerut mai multă implicare pentru Sănătate a fost ascultată. Banii, e drept, nu pot cumpăra sănătate, dar ajută enorm”, declara Cristian Bușoi în urmă cu trei ani de zile.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, susține Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European: România trebuie să folosească oportunitățile de la nivel european

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, Cristian Bușoi, susține Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European și competitivitatea Europei.

”România are nevoie urgent de o strategie industrială și să folosească oportunitățile de la nivel european”, a evidențiat eurodeputatul într-un comunicat de presă.

”Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European”, susținută de lideri a 73 de companii din aproape 20 de sectoare industriale, a fost prezentată prim-ministrului belgian, Alexander De Croo, și Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Summitul European al Indistriei, subliniind angajamentul ferm al industriei față de Europa și transformarea acesteia.

Prin acest act, liderii sectoarelor industriale fundamentale, reprezentând 7,8 milioane de lucrători din Europa, împreună cu sindicatele europene și liderii europeni, își unesc forțele pentru a răspunde preocupărilor urgente privind peisajul industrial european. ”Declarația de la Anvers” evidențiază necesitatea imperioasă a clarității, previzibilității și încrederii în politica industrială a Europei, pentru a face față provocărilor actuale.

Declarația propune 10 acțiuni concrete, printre care integrarea Acordului Industrial al UE în Agenda Strategică Europeană mai largă, simplificarea legislației și a cadrului pentru ajutor de stat.

Scopul este de a transforma Europa într-un lider global în furnizarea de energie accesibilă cu emisii reduse de carbon, prin parteneriate strategice și de a asigura un suport consolidat pentru proiectele UE”, a detaliat Bușoi.

De altfel, eurodeputatul a subliniat în repetate rânduri că ”un Acord Industrial – Industrial Deal în cadrul UE este deosebit de important”.

”Acesta ar echilibra ambițiile ecologice cu nevoile economice și ar oferi sprijin sectoarelor energetice intensive. De asemenea, ar menține competitivitatea Europei la nivel global”, consideră Cristian Bușoi.

El a punctat că la nivelul UE există deja un ”consens tot mai clar pentru a remodela abordarea față de industrie, în beneficiul atât al economiei, cât și al mediului. Crearea unui mediu mai propice pentru extinderea capacității de producție a UE în tehnologiile și produsele net zero necesare este esențială în acest sens”.

Semnatarii Declarației de la Anvers provin din sectoare diverse, inclusiv chimicale, farmaceutice, hârtie, oțel, minerit, aluminiu, sticlă, zinc, metale, textile, rafinării, ciment, var, îngrășăminte, ceramică, gaze industriale și biotehnologie.

”România trebuie să își construiască o strategie industrială și să folosească atât momentul de deschidere politică de la nivel european, cât și oportunitățile de finanțare europene”, a fost mesajul lansat de președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu6 hours ago

Dan Motreanu prezintă un bilanț al mandatului de europarlamentar: Am promovat proiecte în interesul României și voi continua să fac acest lucru

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

România încurajează și sprijină R. Moldova în lupta împotriva corupției și în implementarea reformelor din Justiție, îi transmite Nicolae Ciucă ministrului Justiției din țara vecină

U.E.8 hours ago

“Sorbona 2.0”: Avertizând că “Europa noastră poate muri” în fața concurenței globale, Macron face apel la o strategie de apărare credibilă fără a fi “vasala” SUA

ROMÂNIA8 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire cu omologul din Turcia: România, pregătită să participe cu capabilități și personal la Grupul operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră

ROMÂNIA8 hours ago

ANAF a încasat în primul trimestru al lui 2024 cu 14 miliarde de lei mai mult față de anul trecut, anunță Marcel Boloș: Fiecare leu colectat este o investiție în viitorul colectiv al românilor

CHINA8 hours ago

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

PARLAMENTUL EUROPEAN9 hours ago

Parlamentul European a aprobat Actul privind industria cu zero emisii nete menit să consolideze poziția de lider a UE privind tehnologiile curate cu ajutorul pieței unice

PPE10 hours ago

Parlamentul European a votat rapoartele lui Siegfried Mureșan privind alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru Ucraina și creșterea bugetului Parchetului European

CONSILIUL DE SECURITATE10 hours ago

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL2 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.3 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending