Connect with us

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European: Trebuie să avem deschiderea să folosim inteligența artificială, fără abatere de la etică, pentru a-i ajuta mai mult pe toți copiii bolnavi de cancer

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, îi îndeamnă pe medici, părinți, reprezentanți ai bolanavilor să se informeze corect despre potențialul uriaș și oportunitățile pe care le oferă inteligența artificială în lupta cu cancerul la copii.

Acesta a participat marți la un eveniment organizat de Societatea Europeană pentru Cancerul Pediatric, unde s-a discutat și despre importanța inovării în lupta cu boala.

”Este din ce în ce mai limpede că am intrat într-o nouă era: a inteligeței artificiale și a Big Data. Trebuie să avem acum deschiderea și priceperea necesare să folosim aceste tehnologii, fără abatere de la etică, pentru a-i ajuta mai mult pe toți copiii bolnavi de cancer”, a menționat Cristian Bușoi într-o postare pe Facebook.

Europarlamentarul român a semnalat că în programul pentru cercetare Orizont 2020 există deja un proiect pilot dedicat cancerului pediatric, AI-PRIMAGE, pe care acesta îl susține, ”fiind conștient că inovarea este esențială în lupta cu această maladie cu multe fețe”.

De altfel, Cristian Bușoi, care a fost nominalizat recent pentru Premul Europarlamentarul Anului 2020 la categoria ”Sănătate”, este cel care a reușit să impună, printr-un amendament, suma de 9.2 miliarde de euro ca propunere a Parlamentului European în negocierile pentru Cercetare și Sănătate, descoperirile pentru noi tratamente care să vindece cancerul la copii fiind finanțate cu maximă prioritate.

O bună parte din suma mai sus amintită va merge către acțiuni care vor cerceta tratamente noi, îmbunătățirea tratamentelor existente, dar și a metodelor de diagnostic și alte acțiuni care pot reduce sau diminua impactul cancerului la copii.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cristian Bușoi

COVID-19. Europarlamentarul Cristian Bușoi face apel la români să respecte în continuare măsurile de distanțare socială: Este important să ne mobilizăm și să rezistăm în continuare pentru a trece cu bine de această criză

Published

on

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a făcut apel la români să respecte în continuare măsurile adoptate de autorități pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

”Tuturor ne este greu în această perioadă. Au trecut trei săptămâni în care ne-am schimbat complet obiceiurile, am stat departe de cei dragi, dar este important să ne mobilizăm și să rezistăm în continuare pentru a trece cu bine de această criză”, a menționat eurodeputatul român într-o postare pe Facebook.

Potrivit calculelor realizate de specialiști, ”suntem încă într-o zonă în care lucrurile pot fi ținute sub control”, a mai spus Bușoi.

Eurodeputatul român a subliniat în acest context că ”cei mai mulți dintre noi” au înțeles ”cât de importantă este distanțarea socială”, acesta fiind unul dintre motivele pentru care situația nu s-a agravat. ”Nu am ajuns în situația Spaniei sau a Italiei și asta pentru că am înțeles, cei mai mulți dintre noi, cât de importantă este distanțarea socială”, a subliniat acesta.

”Merită să facem în continuare un efort colectiv: autorități, populație, cadre medicale. Împreună pentru sănătatea tuturor”, a conchis europarlamentarul Cristian Bușoi.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până la 7 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 4.417 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 460 au fost declarate vindecate și externate. Pâăn, miercuri, 8 aprilie, 205 perosane confirmare cu SARS-CoV-2, au decedat.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată se află 25.379 de persoane. Alte 91.369 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Ziua Mondială a Sănătății. Europarlamentarul Cristian Bușoi transmite ”multă sănătate, speranță și încredere eroilor acestor zile”: Vom depăși cu bine această perioadă fără precedent care ne-a schimbat viața tuturor!

Published

on

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentului European, le-a transmis medicilor, asistențelor, infirmierelor, moașelor, îngrijitorilor și tuturor colegilor lor, cu ocazia Zilei Mondiale Sănătății, ”multă sănătate, răbdare speranță și încredere că vom depăși cu bine această perioadă fără precedent care ne-a schimbat viața tuturor!”.

”Medicii, asistentele, infirmierele, moașele, îngrijitorii și toți colegii lor care lucrează la Serviciul de Ambulanță și Direcțiile de Sănătate Publică sunt salvatorii noștri și eroii acestor zile! De Ziua Mondială a Sănătății le urez tuturor multă sănătate, răbdare, speranță și încredere că vom depăși cu bine această perioadă fără precedent care ne-a schimbat viața tuturor!”, a precizat eurodeputatul român într-o postare pe Facebook.

Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată, în fiecare an, la 7 aprilie, şi are ca scop evidenţierea unei teme de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Agerpres.

Anul acesta, de Ziua Mondială a Sănătăţii se sărbătoreşte munca asistentelor medicale şi a moaşelor şi se reaminteşte, cu acest prilej, liderilor mondiali, rolul critic pe care acestea îl au în menţinerea unei lumi sănătoase.

În contextul actual, al pandemiei de coronavirus, asistentele medicale şi alţi lucrători din domeniul sănătăţii se află în prima linie oferind îngrijiri şi tratament de calitate, susţinând dialogul comunitar în abordarea temerilor şi întrebărilor şi atunci când este nevoie de adunarea datelor pentru studiile clinice.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi: UE a adoptat soluții pentru combaterea crizei COVID-19. Euroscepticii nu pot nega realitatea

Published

on

©️ Cristian Bușoi/ Facebook

UE a adoptat soluții pentru combaterea crizei COVID-19, iar euroscepticii și alți actori statali nu pot nega realitatea, în ciuda dezinformării practicată pe scară largă pentru promovarea unor interese politice, transmite eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), într-o postare pe Facebook.

„Uniunea Europeană a depus eforturi susținute pentru a combate criza generată de pandemia COVID 19, atât în domeniul sănătății cât și în domeniul economic. Acest lucru trebuie adus în atenția publicului, mai ales în contextul actual, când se încearcă propagarea unui curent eurosceptic, un context în care actori statali sau diverse publicații încearcă să creeze o imagine falsă și să profite de pe urma crizei pentru a-și promova interesele politice”, scrie Cristian Bușoi.

Acesta amintește că, în aceste ultime săptămâni, UE a creat mecanisme și a adoptat soluții de răspuns la criza generată de Covid 19 care presupun ajutoare financiare „fără precedent” pentru protejarea cetățenilor și a economiei, relaxare fiscală, achiziții comune și rezerve strategice pentru echipamente medicale și, mai presus de toate, solidaritate.

Mai jos, eurodeputatul menționează principalele măsuri luate de UE ca răspuns la criza provocată de COVID-19, pandemia care „a dat peste cap întreaga planetă”.

Achiziții comune, acces la rezerva stretegică rescEU

Uniunea Europeană a pus la punct un sistem internațional de achiziții care le permite statelor membre să cumpere echipamente medicale și de protecție, precum și medicamente. Statele membre au acces la rezerva strategică rescEU, care include atât echipamente de protecție pentru personalul medical, cât și ventilatoare pentru respirație. În plus, datorită industriei europene care s-a mobilizat și și-a adaptat liniile de producție UE va fi capabilă în maximum trei luni să fabrice echipamente de protecție pentru personalul din spitale, fără să mai depindă de importuri.

37 de miliarde de euro pentru Inițiativa Coronavirus Response

37 de miliarde EUR de la bugetul UE au fost alocate Inițiativei pentru investiții în răspunsul la coronavirus, pentru sprijinirea sistemelor de sănătate, a întreprinderilor mici și mijlocii și a piețelor forței de muncă. 28 de miliarde de euro vin sub formă de fonduri structurale din pachetele financiare naționale pentru 2014-2020, care nu sunt încă alocate proiectelor, și devin astfel eligibile pentru răspunsul la criză.

Alte 8 miliarde sunt prefinanțările din fondururile structurale neutilizate de statele și care nu vor fi restituite UE, cum s-a întâmplat până acum, ci vor rămâne la dispoziția statelor pentru a depăși criza. Din cele 37 de miliarde de euro României îi sunt alocale aprox. alocate 3,1 miliarde de euro. Planul de ajutor economic a intrat în vigoare la 1 aprilie.

În paralel, Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, folosit în cazul catastrofelor naturale majore, își extinde sfera de aplicare și pentru crizele de sănătate publică. Până la 800 de milioane de euro din partea Fondului de solidaritate al UE urmează să fie direcționate către țările cel mai puternic afectate, datorită extinderii domeniului de aplicare a fondului.

Promovarea cercetării pentru descoperirea de vaccinuri și tratamente împotriva COVID-19

Comisia Europeană a decis suplimentarea fondurilor pentru proiecte de cercetare legate de Covid-19 până la 48.5 milioane euro. Fondurile suplimentare sunt destinate unui număr de 18 proiecte, la care lucrează 140 de echipe de cercetători, ce au misiunea de a descoperi vaccinuri și tratamente pentru COVID-19, precum și teste pentru diagnosticarea bolii, cu scopul de a opri răspândirea noului coronavirus. Pentru descoperirea de noi tratamente există și un parteneriat public privat între Comisia Europeană și industria farmaceutică, Inițiativa Medicamentelor Inovatoare (IMI), care va avea la dispoziție 45 de milioane de euro din fondul Programului pentru Cercetare Orizont 2020. Se estimează că investiția totală va ajunge la peste 90 de milioane de euro: jumătate provenind din bugetul UE și restul din fondurile industriei.

Repatrierea cetățenilor europeni și crearea de coridoare verzi

Uniunea Europeană ajută statele membre cu repatrierea cetățenilor rămași blocați departe de casă din cauza restricțiilor de circulație impuse de criza COVID-19. De la începutul pandemiei, aproximativ 250.000 de persoane au fost repatriate în Europa prin intermediul unor zboruri organizate de statele membre. Pentru a transporta rapid stocurile necesare de medicamente, echipamente medicale și alimente, UE a decis și înființarea de culoare verzi, care să faciliteze accesul transportatorilor, iar timpul de așteptare la trecerea prin punctele de frontier să nu depășească 15 minute cu tot cu controlul documentelor.

Repornirea economiilor

Pentru a atenua șocul economic provocat de COVID – 19, fiecare euro disponibil în bugetul UE va fi redirecţionat pentru depăşirea crizei, iar regulile au fost relaxate pentru a permite finanţării să circule rapid şi eficient, spune eurodeputatul PNL.

Cea mai recentă măsură este activarea SURE, un instrument financiar de solidaritate în valoare de 100 de miliarde euro, care îi va ajuta pe lucrători să îşi păstreze veniturile şi va sprijini întreprinderile să depășească perioada de criză.

Comisia Europeană a decis și activarea unei clauze care să permită statelor membre să depășească deficitul bugetar.
Prin Banca Europeană de Investiții se alocă până la 40 de miliarde de euro pentru acoperirea nevoilor de finanțare pe termen scurt ale IMM-urilor, iar Banca Centrală Europeană a anunțat un program de achiziții de urgență pandemică, în valoare de 750 de miliarde EUR.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending