Connect with us

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Intergrupului de luptă împotriva cancerului, scrisoare către Comisia Europeană: Este nevoie urgentă să recunoaștem oncologia chirurgicală ca disciplină specializată în UE

Published

on

© Cristian Bușoi / Facebook

De Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, europarlamentarul Cristian Bușoi a adresat alături de alți de 32 de eurodeputați o scrisoare comisarilor europeni pentru sănătate și pentru inovare și cercetare în care solicită recunoașterea oncologiei chirurgicale ca disciplină specializată în Uniunea Europeană.

“Este nevoie urgentă ca oncologia chirurgicală să fie recunoscută ca disciplină specializată în UE. Este timpul să acționăm. Este nevoie de maximizarea beneficiilor oncologiei chirurgicale pentru pacienții cu cancer din România și întreaga Uniune Europeană”, a transmis Bușoi, într-un comunicat de presă în care arată că această scrisoare deschisă transmisă comisarilor europeni Mariya Gabriel, comisar pentru Inovare și Cercetare, și Stella Kyriakides, comisar pentru Sănătate a fost înaintată în numele comunității de oncologie chirurgicală și al organizațiilor de pacienți.

El a indicat faptul că chirurgia cancerului rămâne cel mai rentabil tratament pentru majoritatea tumorilor solide nemetastazate. “80% dintre pacienții cu cancer vor beneficia de o intervenție chirurgicală de-a lungul drumului pentru tratarea cancerului”, a subliniat președintele Intergrupului de luptă împotriva cancerului din Parlamentul European.

Bușoi a subliniat că oncologia chirurgicală a înregistrat progrese enorme în ultimii ani, inclusiv intervenția chirurgicală cu acces minim, tele-robotica și tehnicile ghidate de imagini.

De asemenea, potrivit eurodeputatului, domeniul de aplicare al oncologiei chirurgicale s-a extins de la intervenția chirurgicală preventivă a cancerului (în sindroamele ereditare) pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer și intervenția chirurgicală pentru cancerele depistate precoce (unde șansele de vindecare sunt mai mari) la cancerele locale avansate și unele metastatice.

“Chirurgia cancerului este un proces complex care ar trebui efectuat de către specialiști atestați de stat, care să aibă acces la informații de ultimă oră și experiență clinică solidă. Cu toate acestea, în unele țări ale UE, chirurgia cancerului este efectuată de chirurgi generaliști, fără pregătire de specialitate în oncologie chirurgicală. Oncologia chirurgicală este recunoscută ca specialitate doar în 8 țări europene”, a afirmat Bușoi, președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European.

Astfel, conform europarlamentarului liberal, accelerarea recunoașterii oncologiei chirurgicale ca specialitate va oferi sisteme de certificare și acreditare pentru chirurgii oncologi, care se vor asigura că pacienții cu cancer beneficiază efectiv de intervenții chirurgicale de calitate și tratamentul optim la care au dreptul.

În plus, ar oferi condiții de concurență echitabile pentru o forță de muncă de înaltă calitate, în care expertiza profesională a medicilor oncologi chirurgi este respectată și apreciată.

Importanța oncologiei chirurgicale în îngrijirea cancerului a fost recunoscută în Planul UE pentru combaterea cancerului și în Raportul Comitetului special pentru combaterea cancerului (Raportul BECA). Cu toate acestea, valoarea sa rămâne subestimată și necunoscută publicului. Prin scrisoarea deschisă adresată celor doi comisari europeni solicităm acțiuni imediate la nivelul UE, pentru ca toți pacienții europeni cu cancer să poată beneficia de o intervenție chirurgicală optimă pentru cancer, așa cum se arată și în Raportul BECA.

Solicitările lui Bușoi și ale celorlalți deputați europeni cuprind: recunoașterea Oncologiei Chirurgicale ca disciplină de specialitate în întreaga Europă; armonizarea standardelor de educație și formare în oncologie chirurgicală în toată Europa; armonizarea sistemelor de certificare și acreditare pentru chirurgii oncologi din Europa; accesul la o formare de înaltă calitate, sistematică și uniformă privind principiile oncologiei chirurgicale ar trebui să fie asigurat pentru toți chirurgii care tratează cancerul în funcție de țară.

“Solicităm așadar Comisiei Europene să ia măsurile necesare pentru a recunoaște oncologia chirurgicală ca disciplină specializată în întreaga Europă pentru a asigura o cale optimă de îngrijire a cancerului, centrată pe pacient”, a conchis Cristian Bușoi.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Cristian Bușoi

România contribuie la securitatea energetică a Europei și competitivitatea industriei europene prin exploatarea gazelor din Marea Neagră, subliniază Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

România contribuie la securitatea energetică a Europei și competitivitatea industriei europene prin exploatarea gazelor din Marea Neagră, a subliniat eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, Cristian Bușoi a reliefat importanța exploatării gazelor offshore din Marea Neagră, care ”reprezintă o bază importantă pentru securitatea aprovizionării cu energie în regiune. Prin valorificarea resurselor de gaz natural din Marea Neagră, Europa face pași importanți în reducerea dependenței de importurile de energie și în asigurarea independenței energetice regionale”, a mai spus acesta.

Acesta a amintit că Răzvan Popescu, CEO Romgaz, Aristotel Jude, deputy CEO Romgaz, Alexandru Maximescu, vicepreședintele OMV Petrom pentru Reglementări și Afaceri Publice Corporative au prezentat, recent, în Parlamentul European potențialul proiectului Neptun Deep pentru întărirea securității energetice a României și Europei.

”Cu o capacitate impresionantă de aproximativ 8 miliarde de metri cubi pe an, proiectul de exploatare a gazelor offshore din Marea Neagră se profilează ca o sursă esențială de gaz natural pentru Europa. Această inițiativă se aliniază perfect cu obiectivele Programului RePower EU, care vizează reducerea dependenței de importurile de gaz din Rusia și susținerea tranziției energetice către surse sigure, mai curate. Prin înlocuirea cărbunelui și oferirea unei resurse constante, care să completeze energia regenerabilă, proiectul aduce un impuls semnificativ eforturilor de decarbonizare”, consideră eurodeputatul.

La evenimentul de prezentare, Jerzy Buzek, fost prim-Ministru al Poloniei și Președinte al Parlamentului European, a evidențiat provocările aduse de războiul provocat de Rusia în Ucraina și a salutat proiectul pentru potențialul său de a consolida securitatea aprovizionării cu energie, atât pentru țările din regiunea Mării Negre, cât și pentru întreaga Uniune Europeană.

La rândul său, Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a punctat avantajele multiple pe care proiectul Neptun Deep le aduce Uniunii Europene: de la contribuția la tranziția energetică, la sprijinul pentru sectoarele economice și îmbunătățirea competitivității.

”Cred că potențialul onshore și offshore este important de folosit, pentru că astfel putem înlocui mai rapid importurile din Rusia, dar și pentru reducerea generală a importurilor din regiuni cu standarde de mediu scăzute, cum ar fi nordul Africii sau Orientul Mijlociu. Marea Neagră și România pot deveni furnizori de securitate energetică și vor contribui la competitivitatea industrială a Europei”, a conchis eurodeputatul.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi avertizează Comisia Europeană: Reducerea cu 1 miliard de euro a programului EU4Health este îngrijorătoare

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Cristian Bușoi i-a semnalat comisarului european pentru sănătate că o scădere cu 1 miliard de euro din bugetul de 5,1 miliarde de euro al programului EU4Health este „îngrijorătoare” și ar pune în pericol implementarea programelor de sănătate din Uniunea Europeană și ar reprezenta o amenințare pentru calitatea vieții cetățenilor europeni.

„Programul de Sănătate EU4Health a reprezentat o victorie importantă a Parlamentului European și a comisiei ENVI. Un program ambițios, cu un buget de 5,1 miliarde euro, care sa răspundă unor amenințări de sănătate viitoare, dar și la provocările prezentului: lupta împotriva cancerului, a bolilor cardiovasculare, a bolilor rare, digitalizarea sistemelor de sănătate. Reducerea cu 1 miliard de euro a Programului este îngrijorătoare. Am intrebat-o în această seară la ședința Comisiei ENVI din Parlamentul European pe doamna comisar Stella Kyriakides cum va operationaliza această reducere și ce strategie are pentru pregătirea unor inițiative viitoare astfel încât Uniunea Sănătății să rămână o prioritate”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook. 

Reamintim că eurodeputatul Cristian Bușoi a fost negociatorul Parlamentului European pentru programul emblematic al UE în domeniul sănătății, EU4Health.

Citiți și: Acord istoric pentru sănătate în UE. Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health: Avem 5,1 miliarde euro pentru sănătatea cetățenilor români și europeni

În urma acestui acord, sănătatea va deveni cu adevărat o prioritate a Uniunii Europene prin suma record obținută de 5,1 miliarde de euro: „Finanțarea fără precedent a acestui Program de Sănătate independent este dovada clară că vocea cetățenilor care ne-au cerut mai multă implicare pentru Sănătate a fost ascultată. Banii, e drept, nu pot cumpăra sănătate, dar ajută enorm”, declara Cristian Bușoi în urmă cu trei ani de zile.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, susține Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European: România trebuie să folosească oportunitățile de la nivel european

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, Cristian Bușoi, susține Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European și competitivitatea Europei.

”România are nevoie urgent de o strategie industrială și să folosească oportunitățile de la nivel european”, a evidențiat eurodeputatul într-un comunicat de presă.

”Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European”, susținută de lideri a 73 de companii din aproape 20 de sectoare industriale, a fost prezentată prim-ministrului belgian, Alexander De Croo, și Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Summitul European al Indistriei, subliniind angajamentul ferm al industriei față de Europa și transformarea acesteia.

Prin acest act, liderii sectoarelor industriale fundamentale, reprezentând 7,8 milioane de lucrători din Europa, împreună cu sindicatele europene și liderii europeni, își unesc forțele pentru a răspunde preocupărilor urgente privind peisajul industrial european. ”Declarația de la Anvers” evidențiază necesitatea imperioasă a clarității, previzibilității și încrederii în politica industrială a Europei, pentru a face față provocărilor actuale.

Declarația propune 10 acțiuni concrete, printre care integrarea Acordului Industrial al UE în Agenda Strategică Europeană mai largă, simplificarea legislației și a cadrului pentru ajutor de stat.

Scopul este de a transforma Europa într-un lider global în furnizarea de energie accesibilă cu emisii reduse de carbon, prin parteneriate strategice și de a asigura un suport consolidat pentru proiectele UE”, a detaliat Bușoi.

De altfel, eurodeputatul a subliniat în repetate rânduri că ”un Acord Industrial – Industrial Deal în cadrul UE este deosebit de important”.

”Acesta ar echilibra ambițiile ecologice cu nevoile economice și ar oferi sprijin sectoarelor energetice intensive. De asemenea, ar menține competitivitatea Europei la nivel global”, consideră Cristian Bușoi.

El a punctat că la nivelul UE există deja un ”consens tot mai clar pentru a remodela abordarea față de industrie, în beneficiul atât al economiei, cât și al mediului. Crearea unui mediu mai propice pentru extinderea capacității de producție a UE în tehnologiile și produsele net zero necesare este esențială în acest sens”.

Semnatarii Declarației de la Anvers provin din sectoare diverse, inclusiv chimicale, farmaceutice, hârtie, oțel, minerit, aluminiu, sticlă, zinc, metale, textile, rafinării, ciment, var, îngrășăminte, ceramică, gaze industriale și biotehnologie.

”România trebuie să își construiască o strategie industrială și să folosească atât momentul de deschidere politică de la nivel european, cât și oportunitățile de finanțare europene”, a fost mesajul lansat de președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI11 minutes ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a obținut sprijinul majorității din Comisia pentru Dezvoltare Regională din PE pentru o serie de amendamente esențiale privind Politica de Coeziune în noul buget UE pentru 2028-2034

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE28 minutes ago

Președinta Comisiei parlamentare pentru aderarea României la OCDE, Violeta Alexandru, își propune să aducă procesul de aderare a țării noastre la OCDE mai aproape de români

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Zelenski anunță o nouă convorbire telefonică cu Trump pe 19 martie pentru a discuta despre pașii următori în procesul de pace

U.E.1 hour ago

Eurostat: Energia din surse regenerabile a atins pragul de 47% în 2024

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Virgil Popescu a discutat cu delegația AmCham despre piața de energie din România și UE: Încurajez dialogul cu mediul de afaceri pentru a crea politici care să încurajeze dezvoltarea economică

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski, primit cu onoruri la Helsinki de omologul finlandez Alexander Stubb

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Victor Negrescu a propus în Parlamentul European măsuri pentru un sistem de sănătate european mai echitabil, mai accesibil și mai bine finanțat

U.E.3 hours ago

Germania denunță ”jocul” lui Putin, după noi atacuri ruse asupra Ucrainei ce au avut loc în urma unui ”apel telefonic așa-zis revoluționar și formidabil” între Trump și Putin

ROMÂNIA3 hours ago

România, o nouă misiune umanitară pentru transportul unor pacienți arși din Macedonia de Nord la un spital din Belgia

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL6 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending