Connect with us

Cristian Bușoi

VIDEO Cristian Bușoi, raportorul EU4Health, cere Parlamentului European un “mandat puternic” pentru a negocia cel mai ambițios Program de Sănătate din istoria UE

Published

on

© Cristian Busoi/ Facebook

Eurodeputatul Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru programul de sănătate al UE (EU4Health), a cerut joi un mandat clar și puternic din partea europarlamentarilor pentru a începe negocierile cu statele membre privind cel mai amplu program de sănătate din istoria UE, pentru care Parlamentul European a solicitat inițial un buget de 9,4 miliarde de euro, în timp ce țările UE au decis tăierea alocărilor până la anvelopa financiară de 1,7 miliarde de euro, iar în urma acordului politic provizoriu dintre Parlament și Consiliu, eurodeputații au obținut o creștere până la 5,1 miliarde de euro.

Criza COVID-19 a dovedit în mod clar nevoia Uniunii Europene de instrumente de politică bine definite și finanțate în mod adecvat (…) Aștept cu nerăbdare votul de astăzi, în plen, și mă aștept să am un mandat clar și puternic pentru a începe negocierile“, a spus Bușoi, în prezentarea sa din cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European consacrată Programului EU4Health. Referindu-se la triplarea bugetară obținută de negociatorii PE, europarlamentarul român a descris-o drept “un triumf” pentru “cel mai ambițios și bine finanțat program de sănătate al UE de până acum”.

El a amintit că EU4Health este al patrulea program de sănătate din istoria UE și a criticat faptul că, inițial, acest program nu era prevăzut ca un instrument independent, deși “cel puțin 70% dintre cetățenii noștri se așteaptă la o implicare mai mare și mai îndrăzneață a UE în domeniul sănătății”.

“La acel moment, îmi exprimam îngrijorarea cu privire la diluarea bugetară și retragerea Programului de sănătate al UE ca instrument independent și element central al politicii UE”, a amintit el, mulțumind Comisiei von der Leyen și comisarului european pentru sănătate Stella Kyriakides pentru abordarea acestor provocări în conextul crizei provocate de noul coronavirus.

În continuare, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a prezentat principalele priorități ale Programului de Sănătate.

“EU4Health va fi al patrulea program de sănătate al Uniunii, ca instrument separat, pentru perioada 2021-2027. Ca o consecință directă a COVID-19, un program autonom care vizează consolidarea sistemelor de sănătate din UE și a asistenței medicale, cu un buget inițial robust de 9,4 miliarde”, a spus el, în condițiile în care prezentarea acestui raport survine la două zile după un acord provizoriu între Consiliul și Parlamentul European privind bugetul de 1.824,3 miliarde de euro și în care eurodeputații au obținut o triplare a bugetului alocat sănătății față de suma de 1,7 miliarde propusă de statele UE.

Cristian Bușoi a arătat că în comparație cu cel de-al treilea program pentru sănătate, EU4Health va desfășura mai multe acțiuni pentru a sprijini statele membre în domeniul sănătății și își va completa eforturile de reformare a sistemelor lor de sănătate pentru a deveni mai rezistente.

“În calitate de raportor, atunci când am elaborat raportul inițial, am subliniat importanța faptului că programul EU4Health este mai mult decât un simplu răspuns la criza COVID-19 și ar trebui să ofere nu numai un management pe termen scurt al crizei, ci și obiectivele pe termen lung. în asigurarea dezvoltării unor sisteme de sănătate puternice și rezistente în statele membre și abordarea provocărilor pe termen lung, cum ar fi cancerul, povara bolilor cronice, bolile transmisibile și netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, bolile neurologice și hepatita, rezistența antimicrobiană, sănătatea mintală și îmbătrânirea, ezitarea în materie de vaccinul, accesul inegal, lipsa medicamentelor și, în același timp, pregătirea pentru tehnologiile emergente”, a detaliat el.

Mai mult, Bușoi a subliniat că problema cancerului a fost una dintre prioritățile sale de top și a asigurat că EU4Health va consolida lupta Uniunii Europene împotriva cancerului prin acțiuni concrete de abordare a lipsei de screening, a diagnosticului precoce și a accesului la tratament și îngrijire și în sinergie cu Planul european de combatere a cancerului.

El a mai arătat că o altă prioritate, în calitate de raport, a fost digitalizarea asistenței medicale, în special prin crearea și punerea în aplicare a Registrului european eHealth și prin sprijinul pentru crearea și utilizarea platformei Health Data Space.

“Programul (n.r. – de sănătate) nu va livra doar în ce privește lupta împotriva cancerului, ci și în privința digitalizării și a viitoarelor realități îngrijorătoare, viitoarelor pandemii și amenințări pentru sănătate, lucrând în sinergii cu alte programe, instrumente și fonduri: cum ar fi Planul UE de combatere a cancerului, Orizont Europa și în special Misiunea despre cancer, Agenda digitală și Mecanismul de Redresare și Reziliență”, a mai spus europarlamentarul PNL și PPE, din perspectiva finanțării.

Cristian Bușoi a mai spus că aprobarea acestui program în comisia de specialitate, Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, a arătat “în mod clar că Parlamentul European susține îmbunătățirea sănătății cetățenilor noștri, prin promovarea sănătății și abordarea centrată pe persoană pentru abordarea bolilor transmisibile și netransmisibil”, punând accent pe boli cronice, screening timpuriu, prevenire, dezvoltarea în continuare a ERN-urilor, abordarea ezitării vaccinului și a inegalităților în materie de sănătate.

Eurodeputatul român a arătat că membrii Parlamentului European au restabilit bugetul programului EU4Health, redus de Consiliul European la summitul maraton din luna iulie la 1,7 miliarde de euro, o creștere care reprezintă un “triumf pentru toți”.

Cu acest angajament suntem aici, astăzi în plen. Sunt recunoscător echipei noastre de negocieri și partidului meu politic că au fost hotărâți să mărească bugetul pentru sănătate. S-a ajuns la un acord, cu o creștere majoră de până la 5,1 miliarde pentru sănătate comparativ cu reducerea din iulie și aș dori să profit de această ocazie pentru a mulțumi partidului meu, PPE, și echipei noastre de negociere a PE pentru sprijinul lor. Această creștere este un triumf pentru noi toți“, a spus el.

“În comparație cu al treilea program de sănătate, avem un buget robust care va veni în sprijinul statele membre. Acest buget va putea completa eforturile statelor membre și programele naționale, iar în sinergie cu alte instrumente va contribui la îmbunătățirea bunăstării cetățenilor noștri, abordând inegalitățile în materie de sănătate, consolidând sistemele de asistență medicală, sprijinind digitalizarea asistenței medicale prin Registrul european eHealth și prin platforma Health Data Space și, nu în ultimul rând, lupta împotriva cancerului. (…) Am reușit rapid să oferim ceea ce va fi cel mai ambițios și bine finanțat program de sănătate al Uniunii până acum“, a conchis Cristian Bușoi.

După dezbaterea din plenul Parlamentului European,deputații europeni vor vota funcționarea noului program de sănătate al UE – EU4Health care are ca scop îmbunătățirea capacității UE de a ajuta statele membre în actuala criză de sănătate și în viitoarele crize.

Programul „UE pentru sănătate” acoperă perioada 2021-2027. Acesta ia în considerare lecțiile învățate și lacunele identificate până în prezent ca urmare a crizei și va aduce schimbări structurale pentru o mai bună pregătire a UE pentru noi provocări în materie de sănătate. Odată ce propunerea este adoptată de statele membre și de Parlamentul European, se intenționează să se înceapă lansarea de acțiuni specifice în cadrul programului „UE pentru sănătate” începând cu 1 ianuarie 2021. În primii ani ai programului, se va pune un accent deosebit pe acțiune, în special în ceea ce privește gestionarea crizelor.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Israelul reprezintă un exemplu de succes pentru campania de imunizare împotriva COVID-19, de la care avem multe de învățat și în Europa

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Israelul reprezintă un exemplu de succes pentru campania de imunizare împotriva noului coronavirus, de la care avem multe de învățat și în Europa, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European în cadrul unei dezbateri cu autoritățile din Israel pe tema vaccinării împotriva COVID-19.

Europarlamentarul român a fost invitat de președintele Delegației UE-Israel, secretarul general al PPE, Tono Lopez, să participe la acest eveniment organizat prin videoconferință.

”Am amintit că deși Uniunea Europeană a investit în cercetarea pentru descoperirea tratamentelor și vaccinurilor anti-SARS-COV-2 sume fără precedent și a decis achiziționarea centralizată a vaccinurilor, pentru ca nicio țară a UE să nu rămână în urmă, campania europeană de vaccinare este încă departe de așteptări”, a precizat Cristian Bușoi.

Acesta a completat că ”Israelul reprezintă, fără îndoială, un exemplu de succes pentru campania de imunizare împotriva noului coronavirus, de la care avem multe de învățat și în Europa: de la deciziile privind restricțiile pentru limitarea răspândirii virusului și modul de achiziție a vaccinurilor, organizarea softurilor de programare și centrelor de vaccinare, până la strategia de informare și câștigarea încrederii populației în această campanie pentru oprirea pandemiei”, a conchis eurodeputatul român.

Israelul este țara care a vaccinat până în prezent el mai mare procent din populație, și anume aproape 42%, potrivit Pro TV.

Potrivit unui raport al organizației Maccabi Healthcare, s-a constatat o scădere semnificativă a spitalizărilor la 18 zile după ce oamenii au primit prima doză de vaccin.

Până în ziua 23, adică la 2 zile după administrarea rapelului, s-a înregistrat o scădere cu 60% a spitalizărilor în rândul persoanelor vaccinate, cu vârsta de peste 60 de ani, arată datele studiului realizat de Maccabi, după monitorizarea a 50.777 de persoane.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi: “Unirea Principatelor Române a fost actul fondator al națiunii române”

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Unirea Principatelor Române a fost actul fondator al națiunii române, a declarat, duminică, eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, într-un mesaj adresat cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române.

“Unirea Principatelor Române a fost actul fondator al națiunii române. O elită intelectuală și politică a reușit atunci să pună Marile Puteri în fața faptului împlinit. Românii au reușit să se unească și să pună bazele construcției care a stat la fundația statului român”, a scris Bușoi, pe pagina sa de Facebook.

“Nu trebuie să îi uităm niciodată pe Alexandru Ioan Cuza și pe marii oameni ai acelor vremuri care s-au dedicat națiunii. La mulți ani, români! La mulți ani, România! Să fim uniți în cuget și-n simțiri! Să avem grijă de țara noastră și să fim pe zi ce trece mai buni!”, a mai adăugat el.

 

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român. La 1 decembrie 1918, ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. De asemenea, anul acesta se împlinesc și 200 de ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu, unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, anunță că s-au făcut ”progrese semnificative” în cadrul negocierilor purtate cu instituțiile UE privind Mecanismul de Conectare a Europei

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, a anunțat că s-au înregistrat progrese importante în cadrul trilogului de negociere între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană pe Programul Connecting Europe Facility (Mecanismul Conectarea Europei), un instrument cheie de finanțare pentru creștere economică, crearea de locuri de muncă și competitivitate, care sprijină interconectarea eficientă între serviciile digitale, de energie și transport.

”Am făcut progrese importante la întâlnirea de astăzi pe acest Program și am încredere că la următoarea negociere vom avea concuziile finale și un acord. Este important să consolidăm legătura între cele trei sectoare esențiale și să dezvoltăm rețele transeuropene performante în aceste domenii, care ar duce la optimizarea costurilor pentru cetățeni și pentru companii”, a menționat Cristian Bușoi.

Comisia Europeană a propus reînnoirea Mecanismului de Conectare a Europei, program cuprins în bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 ce sprijină dezvoltarea infrastructurii de transport, energiei și celei digitale în cadrul rețelelor transeuropene.

CEF aduce beneficii cetățenilor europeni din toate statele membre, întrucât va facilita călătoriile, făcându-le mai durabile, va îmbunătăți securitatea energetică a Europei, permițând în același timp o utilizare mai largă a surselor regenerabile și facilitând intercțiunea transfrontalieră între administrațiile publice, întreprinderi și cetățeni.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Gheorghe Falcă3 mins ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Este vremea României europene! Avem la dispoziție 85 mld. de euro pentru modernizare și dezvoltare

Dacian Cioloș28 mins ago

Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Dragoș Pîslaru54 mins ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European: Ultimii ani au afectat relația cu SUA. Donald Trump a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa

U.E.2 hours ago

Germania este în favoarea restricțiilor asupra exporturilor de vaccinuri produse în UE: Nu este vorba de UE pe primul loc. Trebuie să ne asigurăm că există o distribuţie echitabilă

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Corina Crețu3 hours ago

Corina Crețu a pledat, în Parlamentul European, pentru durabilitatea investițiilor prin fondurile europene: Comisia Europeană ar trebui să asiste statele membre

COMUNICATE DE PRESĂ4 hours ago

Lansarea proiectului european Team2Share – Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations”

ENGLISH4 hours ago

Launch of the European Project Team2Share: Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations

U.E.4 hours ago

Giuseppe Conte a demisionat din fruntea guvernului italian

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE6 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending