Connect with us

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, solicită comisarului european pentru Sănătate sprijin pentru Republica Moldova în achiziționarea vaccinului anti-COVID-19 și a Remdesivir

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE 2021-2027, a solicitat comisarului european pentru Sănătătate, Stella Kyriakides, sprijin pentru Republica Moldova în achiziționarea vaccinului anti-COVID-19 și a Remdesivir.

Potrivit unui comunicat, eurodeputatul român a transmis miercuri o scrisoare comisarului Kyriakides în care i-a solicitat să îi comunice ” în ce măsură poate fi inclusă Republica Moldova în cererea formulată de România către Comisie pentru a obține medicamentul Remdesevir, precum și vaccinurile anti-Covid-19, necesare imunizării populației. Totodată, am adresat comisarului pentru Sănătate rugămintea de a examina posibilitatea ca Republica Moldova să primească sprijin independent de la UE pentru achiziționarea tratamentelor anti-COVID-19”.

Aceast demers al raportorului Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE vine în contextul în care Republica Moldova a cerut României sprijinul pentru a achiziționa vaccinuri împotriva COVID -19, dar și Remdesivir, aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului pentru tratarea formelor grave ale COVID-19.

În urmă cu o săptămână, eurodeputatul Cristian Bușoi a avut o întrevedere la București cu președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova, Eremei Priseajniuc. În acest context, ”șeful Agenției pentru Medicamente din Moldova a solicitat autorităților române să examineze posibilitatea includerii Republicii Moldova în cererea lor către Comisie pentru a obține medicamentul cu Remdesivir, precum și vaccinurile anti-COVID-19, necesare pentru inițierea imunizării, în special în grupurile cu risc ridicat: lucrători medicali, persoane în vârstă, persoane cu comorbidități”, este explicat în sursa mai sus amintită. Solicitarea venea în contextul în care  președintele Republicii Moldova anunțase negocieri avansate cu Rusia pentru achiziționarea vaccinului pe care Kremlinul susține că l-ar fi descoperit.

”Am promis atunci președintelui Agenției Naționale a Medicamentului că, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE și de responsabil al Parlamentului European pentru relația cu EMA, voi solicita comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, sprijinul pentru ca Republica Moldova să primească tratamentele anti-COVID 19 autorizate de Uniunea Europeană”, precizează Bușoi în comunicat. 

La 9 august ministrul Sănătății, Nelu Tătatu, a anunțat că a solicitat Uniunii Europeană zece milioane de doze de vaccin pentru COVID-19, în momentul în care acesta va fi disponibil.

Comisia Europeană a încheiat la 3 august, discuțiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. Contractul avut în vedere cu Sanofi-GSK ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul. Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE.

Încă de la debutul crizei generate de pandemie, Românai și Uniunea Europeană au acordat sprijin cetățenilor moldoveni și autorităților în lupta cu COVID-19, trimițând cantități importante de medicamente și materiale sanitare. 

Amintim că la 6 mai, la 30 de la ani de la primul ”Pod de flori” peste Prut, un convoi de 20 de camioane cu echipamente sanitare a plecat din România spre Republica Moldova, într-un gest de ajutorare a țării vecine în lupta împotriva epidemiei de COVID-19.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health: Programul de Sănătate al UE recunoaște obezitatea ca boală cronică și va aloca resursele necesare pentru prevenirea și combaterea ei

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Programul de Sănătate al UE recunoaște obezitatea ca boală cronică și va aloca resursele necesare pentru prevenirea și combaterea ei, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European și responsabil al acestei instituții pentru EU4Health.

Acesta a participat marți la evenimentul intitulat ”Obezitate: o provocare cu o conexiune puternică și complexă cu hormonii”, organizat de European Society of Endocrinology la care au participat și prestigioși profesori, medici și experți din UE.

”Pe parcursul ultimelor 4 decenii, numǎrul persoanelor care suferǎ de obezitate a crescut de șase ori, fiind astăzi o problemă serioasă de sănătate publică, arată cele mai recente studii în domeniu. Obezitatea crește semnificativ riscul bolilor cardiovasculare, diabetulului de tip 2, hipertensiunii arteriale, bolilor coronariene și anumitor tipuri de cancer. În medie, 51,8% dintre europeni sunt supraponderali, iar 14,9% sunt obezi, iar Organizația Mondială a Sănătății vorbește deja despre o epidemie globală de obezitate”, a atras atenția Cristian Bușoi.

Pe lângă programul EU4Health care poate contribui la combaterea obezității, eurodeputatul român a amintit și de Orizont Europa, care ”va aloca fonduri și pentru sănătatea publică și pentru cercetare și inovare în determinarea cauzelor și modalităților de tratare a obezității. Nu în ultimul rând, strategia From Farm to Fork promite să reducă obezitatea, concentrându-se pe asigurarea securității alimentare, nutriției și sănătății publice”, a mai spus Bușoi.

”Avem așadar toate pârghiile pentru a lupta cu acest fenomen care amenință că, pȃnă ȋn 2025, va afecta a cincea parte a populației adulte din ȋntreaga lume”, a conchis președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European.

Eurodeptații au adoptat în luna aprilie programul-cadru pentru cercetare Orizont Europa, al cărui buget total se ridică la 95,5 miliarde de euro, din care 5,4 miliarde de euro provin din planul de relansare Next Generation EU, și care va ajuta sistemele de sănătate ale UE să se pregătească pentru viitoarele pandemii și industria sa să decarbonizeze și să inoveze.

Textul acordului cu Consiliu privind programul Orizont Europa, cel mai mare buget de până acum pentru cercetare și digitalizare, a fost adoptat cu 677 de voturi pentru, 5 împotrivă și 17 abțineri și programul specific de punere în aplicare a acestuia cu 661 de voturi pentru, 5 împotrivă și 33 abțineri.

Orizont Europa include cel mai mare buget de până acum pentru cercetare și digitalizare. El va susține și IMM-urile inovatoare, infrastructura europeană de cercetare și include o sumă suplimentară de 1 miliard de euro, asigurată de Parlament, pentru cercetarea sprijinită prin Consiliul European pentru Cercetare.

Programul Orizont Europa va avea un buget total de 95,5 miliarde de euro, cu 5,4 miliarde de euro din planul de redresare al Uniunii (Next Generation EU), și include o majorare suplimentară de 4 miliarde EUR din cadrul financiar multianual al UE (CFM).

Programul Orizont Europa are trei piloni:

  •  Pilonul privind Excelența științifică va susține proiectele de cercetare de frontieră dezvoltate și conduse chiar de cercetători prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (CEC). Prin acest pilon vor fi finanțate bursele și schimburile de experiență pentru cercetători prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie și se vor face investiții în infrastructura de cercetare.
  •  Pilonul privind Provocările globale și competitivitatea industrială europeană va sprijini în mod direct cercetarea legată de schimbările de la nivelul societății, precum și de capacitățile tehnologice și industriale. Cu ajutorul acestui pilon se vor stabili aspectele pe care se vor concentra misiunile de cercetare de la nivelul întregii Uniuni Europene. Pilonul include și activități desfășurate de Centrul Comun de Cercetare (JRC). Obiectivul centrului este a de susține factorii decizionali de la nivelul Uniunii și de la nivel național și de a le pune la dispoziție date științifice independente și asistență tehnică.
  •  Pilonul privind Europa inovatoare vine să transforme Europa într-un lider în domeniul inovării creatoare de piețe. Un alt obiectiv al acestui pilon este de a consolida și mai mult Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) și de a stimula, astfel, integrarea companiilor din acest sector, a cercetării, a învățământului superior și a antreprenoriatului.

La 15 martie, Comisia Europeană a prezentat planul strategic prin care stabilește orientările pentru direcționarea investițiilor în primii patru ani ai programului.

  • Promovarea unei autonomii strategice deschise prin orientarea dezvoltării tehnologiilor, sectoarelor și lanțurilor valorice digitale, generice și emergente esențiale;
  • Refacerea ecosistemelor și a biodiversității Europei și gestionarea durabilă a resurselor naturale;
  • Transformarea Europei în prima economie digitală circulară, neutră din punct de vedere climatic și sustenabilă;
  • Crearea unei societăți europene mai reziliente, mai favorabile incluziunii și mai democratice.

Cooperarea internațională stă la baza tuturor celor patru orientări, deoarece este esențială pentru abordarea multor provocări globale.

Planul strategic identifică, de asemenea, parteneriatele europene cofinanțate și programate în comun, precum și misiunile UE care urmează să fie sprijinite prin intermediul programului Orizont Europa. Parteneriatele vor acoperi domenii critice precum energia, transporturile, biodiversitatea, sănătatea, alimentația și circularitatea și vor completa cele zece parteneriate europene instituționalizate propuse de Comisie în februarie.

Misiunile UE vor aborda provocările globale care ne afectează viața de zi cu zi prin stabilirea unor obiective ambițioase și inspiraționale, dar realizabile, cum ar fi lupta împotriva cancerului, adaptarea la schimbările climatice, protejarea oceanelor, ecologizarea orașelor și asigurarea sănătății solului și a alimentelor. Utilizând un portofoliu amplu de instrumente în diverse discipline și domenii de politică, misiunile UE vor aborda aspecte complexe prin proiecte de cercetare, măsuri de politică sau chiar inițiative legislative.

Orientările planului abordează, de asemenea, o serie de aspecte orizontale, cum ar fi problemele legate de gen. Integrarea dimensiunii de gen va constitui o cerință implicită în conținutul cercetării și inovării în întregul program, cu excepția cazului în care se specifică faptul că sexul sau genul ar putea să nu fie relevant pentru subiectul în cauză.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, discuții cu oficiali americani privind mai buna coordonare UE-SUA pentru decarbonizarea economiei și tranziția la tehnologii curate

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Energie din Parlamentul European a avut joi discuții cu oficiali americani privind mai buna coordonare UE-SUA pentru decarbonizarea economiei și tranziția la tehnologii curate la nivel global, potrivit unui mesaj pe Facebook.

Am avut o întâlnire foarte importantă zilele acestea, în cadrul dialogului transatlantic pentru proiecte de energie și…

Posted by Cristian Silviu Bușoi on Thursday, 29 April 2021

 

„Cred cu tărie că UE și SUA trebuie să își coordoneze mai bine acțiunile și împreună să facă demersuri la nivel internațional pentru ca toate țările cu emisii de carbon însemnate să ia măsuri hotărâte de tranziție spre noile tehnologii curate, iar lupta noastră împotriva poluării și a schimbărilor climatice să aibă succes deplin”, a afirmat eurodeputatul Cristian Bușoi.

Eurodeputatul a precizat că zilele acestea a avut o „întâlnire foarte importantă”, în cadrul dialogului transatlantic pentru proiecte de energie și combatere a schimbărilor climatice, cu Kathy Castor, președinte al Comisiei Energie curată, Mediu și Protecție Costieră din Congresul SUA și Don Beyer, președintele Comitetului Economic Mixt din Congresul SUA la care a participat și colegul său, Pascal Canfin, președintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European.

Ca președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, a prezentat în cadrul acestei întâlniri ultimele decizii luate la nivel european: Acordul pe Legea Climei și targetul de reducere cu 55 la sută a emisiilor de CO2 până în 2030, precum și Pachetul “Fit for 55”, pe care Comisia Europeană îl va înainta la finalul lunii iunie.

Prin semnarea Acordului de la Paris și organizarea recentului Summit privind clima, SUA și președintele Joe Biden au dat un semnal foarte clar pentru continuarea luptei împotriva schimbărilor climatice la nivel internațional. În Congresul american există mai multe inițiative pentru decarbonizarea economiei, susținerea digitalizării și a noilor tehnologii.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: UE trebuie să ajungă între printre primii 3 investitori în cercetare și tehnologie în domeniul apărării

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Apărarea și securitatea au devenit priorități ale Uniunii Europene în ultimii ani, după un deceniu de declin sistematic, a afirmat joi, în plenul Parlamentului European, eurodeputatul Cristian Bușoi.

Bușoi, care este președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din PE, a punctat că în următorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii (2021-2027), țările UE vor dispune de 7,9 miliarde euro pentru a finanța proiecte de cercetare competitive.

“Două treimi vor completa investițiile statelor membre prin cofinanțarea costurilor de dezvoltare a capacităților de apărare”, a subliniat el.

Cristian Bușoi a mai precizat că “fondurile pe care le avem la dispoziție vor contribui în mod esențial la suveranitatea Europei, care trebuie să își protejeze cetățenii și vor facilita cooperarea între întreprinderi, actorii din domeniul cercetării și statele membre, care trebuie să încurajeze inovarea și să dezvolte tehnologii de apărare de ultimă generație”.

“UE trebuie să ajungă între printre primii 3 investitori în cercetare și tehnologie în domeniul apărării”, a conchis europarlamentarul român.

Noul Fond va sprijini acțiunile de colaborare și cooperarea transfrontalieră în întreaga UE, în fiecare etapă a ciclului industrial legat de produsele și tehnologiile de apărare. Proiectarea programului va asigura participarea industriilor de apărare de toate dimensiunile, inclusiv a IMM-urilor și a întreprinderilor mici și mijlocii, în întreaga UE, consolidând astfel și îmbunătățind lanțurile de aprovizionare și de valoare ale apărării.

Pentru prima dată, considerațiile etice vor fi luate în considerare, deoarece acțiunile implementate în cadrul fondului vor face obiectul unei evaluări etice de către Comisie.

Sub rezerva confirmării finale în contextul negocierilor privind pachetul CFM și programele conexe, fondul va fi dotat cu un pachet financiar de 7,95 miliarde de euro în prețuri curente. În cadrul acestui pachet, 2,65 de miliarde de euro vor fi alocate cercetării și 5,3 miliarde de euro vor fi alocaei acțiunilor de dezvoltare. 

Fondul European de Apărare va viza, în special, inovația revoluționară, cu 5% din fondurile alocate tehnologiilor perturbatoare și echipamentelor inovatoare.

Pentru a menține coerența cu CFM și programele conexe, s-a decis ca Fondul European de Apărare să se desfășoare în aceeași perioadă ca CFM, adică de la 1 ianuarie 2021 până la 31 decembrie 2027.

Fondul European de Apărare urmează Programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP) și Acțiunii pregătitoare privind cercetarea în domeniul apărării (PADR) care a fost inițial înființat în 2017 pentru a servi drept măsuri pregătitoare pentru Fondul de Apărare.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

NATO15 hours ago

A început Defender Europe 2021, cel mai mare exercițiu militar SUA în Europa din ultimii 25 de ani, care va avea loc și în România: 28.000 de soldați din 26 de țări se vor antrena în 12 țări NATO și partenere

JUSTIȚIE16 hours ago

Premierul Florin Cîțu: Raportul GRECO spune că România este ”pe drumul cel bun”. Legile Justiţiei nu vor mai fi abuzate

INTERNAȚIONAL16 hours ago

OMS și Germania înființează, la Berlin, un Centru de informaţii privind pandemiile şi epidemiile, cerând o ”resetare globală” a luptei împotriva pandemiilor

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Florin Cîțu anunță că România va dona Ucrainei 100.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19

REPUBLICA MOLDOVA17 hours ago

România donează Republicii Moldova încă 100.000 de doze de vaccin și oferă Chișinăului posibilitatea de a cumpăra 200.000 de doză pe lună la prețul negociat de Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană a adoptat actualizarea noii Strategii industriale 2020 pentru o piață unică mai puternică, îndeosebi în perioade de criză

CONSILIUL EUROPEAN18 hours ago

Klaus Iohannis merge în Portugalia: Președintele participă la Summitul social al UE, la reuniunea Consiliului European și la Summitul UE – India

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Piața unică: Comisia Europeană a propus un nou regulament menit să abordeze potențialele efecte de denaturare cauzate de subvențiile străine

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Șeful diplomației SUA, întâlniri cu omologii francez și german la Londra: Cooperarea transatlantică, esențială în fața acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei și Chinei

U.E.19 hours ago

Eurostat: Prețurile producției industriale au crescut în luna martie cu 1.2% în UE și cu 1.1% în zona euro. România a înregistrat o creștere de 1.6%

CHINA7 days ago

Josep Borrell semnalează UE să se pregătească pentru ”o perioadă lungă și dificilă” în relațiile cu Rusia, observându-se o ”tendință îngrijorătoare” de a se comporta ”ca și când am fi un adversar”

ROMÂNIA1 week ago

CNCAV: O nouă tranșă de vaccinuri Johnson&Johnson și Moderna a ajuns în România

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită ca testarea în scopul obținerii adeverinței electronice verzi să fie gratuită: Este nevoie și de testare pentru funcționarea normală a activităților

MAREA BRITANIE1 week ago

Parlamentul European a aprobat acordul comercial și de cooperare între UE și Regatul Unit, cel mai ambițios tratat încheiat vreodată de Uniune cu o țară terță

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Viitorul și prosperitatea Europei depind de cercetare și inovare, cu ajutorul cărora vom deveni mai rezilienți în fața crizelor viitoare

U.E.1 week ago

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, întâlnire la Paris cu omologul francez, Emmanuel Macron: Trebuie să făurim noi înșine viitorul UE dacă nu dorim să devenim jucăria politicii globale

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul ucrainean despre ”necesitatea identificării de soluții durabile” pentru drepturile minorității române din Ucraina

FONDURI EUROPENE2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: PNRR este în negociere, nu a fost refuzat de Comisia Europeană. Este vorba de a remodela ce avem noi în planul de redresare şi rezilienţă

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Summitul privind clima. Joe Biden le cere liderilor lumii să se unească în lupta împotriva schimbărilor climatice: America s-a întors. Trebuie să trecem la acţiune noi toţi, în pas accelerat

ROMÂNIA2 weeks ago

Ioana Mihăilă a anunțat care sunt prioritățile mandatului său de ministru al Sănătății: Atragerea de fonduri europene, creşterea accesului la servicii medicale de bază şi reforma managementului

Advertisement
Advertisement

Trending