Connect with us

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru programul de Sănătate al UE: Alzheimer Europe solicită CE să restabilească mecanismul de subvenționare din EU4Health pentru ONG-urile din domeniul sănătății

Published

on

Alzheimer Europe a susținut un apel al ONG – urilor europene din domeniul sănătății care solicită Comisiei Europene să restabilească subvențiile de funcționare în cadrul programului EU4Health pentru a sprijini activitățile de bază ale ONG-urile europene, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European.

”În timpul celei mai mari crize de sănătate publică din memoria vieții, Comisia Europeană adoptă primul plan de lucru al noului program EU4Health care subminează activitățile cheie ale ONG-urilor europene din domeniul sănătății. Alzheimer Europe, organizația umbrelă a 37 de asociații naționale de Alzheimer din 33 de țări europene, a susținut astăzi un apel al ONG – urilor europene din domeniul sănătății care solicită Comisiei Europene să restabilească subvențiile de funcționare în cadrul programului EU4Health pentru a sprijini activitățile de bază ale ONG-urile europene, cum ar fi consolidarea capacităților, instruirea, crearea de rețele și schimbul de bune practici între asociațiile naționale”, a precizat Bușoi într-o postare pe Facebook, citând un comunicat al Alzheimer Europe.

Apelul vine în contextul în urma recentei publicări a programului de lucru anual EU4Health 2021-2022 de către Comisia Europeană.

Astfel, asociația Alzheimer Europe salută bugetul ambițios de 312 milioane de euro pentru pregătirea pentru viitoare crize, prevenirea bolilor, sistemele de sănătate și forța de muncă din domeniul sănătății și digitalizare, dar își exprimă regretul că ”mecanismul de subvenționare pentru ONG-urile europene din domeniul sănătății a fost întrerupt printr-o decizie unilaterală a Comisiei, deși acest mecanism a fost inclus în mod explicit în Programul EU4Health de către Parlamentul European și Consiliul de Miniștri în timpul procesului legislativ care a condus la adoptarea programului”.

De altfel, eurodeputatul Cristian Bușoi se numără printre cei 56 de membri ai Parlamentului European care i-au transmis comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, o scrisoare în care aceștia au recunoscut rolul crucial al organizațiilor societății civile în sprijinirea sănătății globale, recunoscându-le ca fiind ”un partener vital atât pentru instituțiile europene, cât și pentru cele naționale pentru a forma și implementa strategiile de sănătate publică. și politici” și au solicitat urgent Comisiei Europene ”să își revizuiască poziția cu privire la subvențiile de funcționare în domeniul sănătății”.

Alzheimer Europe amintește că la Adunarea Generală a Alianței Europene pentru Sănătate Publică din 2020, comisarul Kyriakides a subliniat ea însăși valoarea ONG-urilor europene din domeniul sănătății.

”În ciuda acestui sprijin politic și în ciuda faptului că subvențiile de funcționare continuă în alte domenii politice ale Comisiei Europene, precum nediscriminarea, dizabilitățile, tineretul, îmbătrânirea și mediul, Planul de lucru adoptat al programului EU4Health abandonează acest mecanism cheie de finanțare de sprijin pentru ONG-urile din domeniul sănătății și riscă să submineze în mod serios munca remarcabilă și de pionierat a organizațiilor europene în domeniul sănătății publice”, deplânge organizația.

Alzheimer Europe este organizația umbrelă a asociațiilor naționale Alzheimer și are în prezent 37 de organizații membre în 33 de țări europene. Declarația misiunii organizației este de a schimba percepțiile, practica și politica pentru a asigura accesul egal al persoanelor cu demență la un nivel ridicat de servicii de îngrijire și opțiuni de tratament.

Sprijinul acordat Alzheimer Europe prin programele de sănătate anterioare sub formă de subvenții de funcționare a acoperit activitățile și inițiativele de bază ale asociației, cum ar fi Grupul european de lucru al persoanelor cu demență, Grupul european de experți guvernamentali în domeniul demenței, cu oficiali ai ministerelor de sănătate din 31 de țările europene, compararea strategiilor și politicilor naționale privind demența prin anuarele sale anuale, discuția și dezvoltarea problemelor și recomandărilor etice, organizarea conferinței sale anuale care reunește între 750 și 1.000 de participanți și dezvoltarea Academiei sale de asociere Alzheimer cu consolidarea capacităților ateliere pentru organizațiile sale naționale membre.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Vaccinurile sunt eficiente împotriva tuturor variantelor de COVID-19 și sunt singurele care acționează împotriva complicațiilor

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Cercetare și Inovare din Parlamentul European (ITRE) a participat marți la Reuniunea Grupului de contact pentru vaccinuri împotriva COVID-19. 

„I-am avut invitați pe vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides și directorul executiv al Agenției pentru Medicamente, Emer Cooke”, a scris deputatul european, pe facebook. 

Cristian Bușoi a subliniat că reuniunea este o ocazie bună pentru a analiza oportunitatea utilizării pediatrice a vaccinurilor anti-COVID-19, având în vedere varianta DELTA, care este extrem de contagioasă, în contextul începerii anului școlar.

„Am luat, de asemenea, act de anunțul Pfizer, care a subliniat că studiile derulate pentru vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani cu serul produs de companie sunt eficiente și sigure. Urmează acum o decizie a EMA în acest sens”, a mai spus el.

Mai mult, eurodeputatul a amintit că vaccinurile existente deja pe piață sunt eficiente împotriva tuturor variantelor virusului SARS COV 2 și sunt singurele, cel puțin pentru moment, care acționează împotriva complicațiilor bolii.

„De reținut că vaccinul ne ajută să învingem pandemia, iar rata mortalității este mult mai mică în rândul celor care s-au vaccinat, după cum arată statisticele tuturor statelor membre UE”, a conchis Cristian Bușoi. 

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare din PE: EU4Health va aduce inovarea și digitalizarea în sectorul sănătății 

Published

on

© Cristian Busoi/ Facebook

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Cercetare și Inovare din Parlamentul European (ITRE) a participat la odezbatere online dedicat digitalizării sănătății, iar cu acest prilej a reiterat importanța programului EU4Health pentru tranziția digitală a sistemelor de sănătate din UE.

„Mă bucur că am putut să le spun celor prezenți că nucleul pentru digitalizarea sectorului medical îl reprezintă programul pentru care sunt responsabil la nivel european: EU4Health. Una dintre prioritățile pe care le am în calitate de președinte al Comisiei ITRE și raportor pentru EU4Health este de a aduce inovarea în sectorul sănătății și de a digitaliza asistența medicală, în special prin crearea și aplicarea dosarului european de e-sănătate și prin sprijinirea creării și utilizării viitoarei platforme a spațiului de date medicale”, a transmis deputatul european în cadrul evenimentului organizat de European Internet Forum.

De asemenea, Cristian Bușoi a subliniat că este dovedit faptul că digitalizarea îmbunătățește asistența medicală, duce la mai multă eficiență și chiar la economii: „A fi în avangarda inovării și a cercetării este cea mai bună modalitate pentru a avea grijă de pacienți, pentru a oferi medicilor posibilitatea de a-și trata mai repede și mai bine pacienții, pentru a crea locuri de muncă și a asigura competitivitatea economică a UE.”

Citiți și: Programul emblematic EU4Health, de 5,1 miliarde de euro, a intrat în vigoare. Va fi pus în aplicare de noua Agenție Executivă pentru domeniile Sănătății și Digital

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi, despre aprobarea PNRR: Un efort diplomatic susținut la nivelul instituțiilor europene, care deschide un capitol istoric pentru România

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) salută aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României de către Comisia Europeană. 

„Ca președinte al Comisiei pentru Industrie Cercetare și Energie din Parlamentul European am fost printre cei care au întâmpinat-o astăzi pe Ursula von der Leyen la Guvern, alături de colegii mei eurodeputați și membrii Cabinetului condus de Florin Cîţu. Suntem la finalul unui efort diplomatic susținut la nivelul instituțiilor europene, care deschide un capitol istoric, fără precedent, pentru România. Suntem parteneri în demersul nostru la nivelul întregii Uniunii Europene pentru mărirea gradului de reziliența în fața provocărilor pe care viitorul ni le va aduce și relansarea economică a Europei. Mergem mai departe cu responsabilitate și mult curaj într-o Europă unită, digitală și rezistentă”, a scris deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook. 

 

Un moment istoric pentru cronologia apartenenței României la Uniunea Europeană a avut loc luni la București. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat undă verde, în mod simbolic, Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin intermediul căruia România va putea beneficia de 29,2 miliarde de euro, granturi și împrumuturi, pentru a-și redresa economia și a-și construi reziliența ca urmare a pandemiei, printr-o tranziție verde și digitală. Acest plan a fost posibil ca urmare a acordului istoric Next Generation EU convenit de Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE la 21 iulie 2020, după patru nopti și patru zile de negocieri maraton, care prevede o punere în comun a datoriilor în virtutea solidarității și relansării economice și sociale europene, și ca urmare a întregului procesului decizional care a cuprins aprobarea Mecanismului de redresare și reziliență de către Parlamentul European și Consiliu.

Citiți și: Moment istoric pentru apartenența României la UE: Președinta Comisiei Europene a dat undă verde, la București, PNRR-ului de 29,2 miliarde de euro

Formal, Comisia Europeană a adoptat luni, 27 septembrie, o evaluare pozitivă a planului de redresare și de reziliență al României, un pas esențial care deschide calea pentru ca UE să plătească 14,24 miliarde de euro sub formă de granturi și 14,94 miliarde de euro sub formă de împrumuturi în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR), informează un comunicat publicat de instituția de la Bruxelles.

În prezența președintei Comisiei Europene, a președintelui Klaus Iohannis și a prim-ministrului Florin Cîțu, care au semnat simbolic PNRR, România a devenit cea de-a 20-a țară din Uniunea Europeană care a primit undă verde din partea executivului european pentru planul său de redresare. Locul ales pentru desfășurarea acestui moment, Spitalul Universitar de Urgență București, este unul cu însemnătate pentru planul ce va fi aprobat României. SUUB va putea beneficia de fonduri prin intermediul PNRR în cadrul pilonului consacrat sănătății.

Sunt încântată să anunț aprobarea de către Comisia Europeană a Planului de redresare și reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde EUR. Fiind axate pe asigurarea tranziției verzi și a tranziției digitale și mergând de la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor până la îmbunătățirea conectivității și a competențelor digitale, măsurile prevăzute în plan au potențialul să producă o transformare autentică. Vă vom fi alături în anii următori pentru a ne asigura că investițiile și reformele ambițioase prevăzute în plan sunt implementate integral“, a spus von der Leyen.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Eugen Tomac4 hours ago

Eugen Tomac: Este vital ca PNRR să fie folosit pentru investiții şi reforme: Ar fi însă un nonsens să neglijăm absorbția fondurilor europene nerambursabile

SUA4 hours ago

Mark Gitenstein, viitorul ambasador al SUA la UE, promite să utilizeze experiența de ambasador în România pentru a combate “eforturile Rusiei destinate dezbinării UE și îndepărtării sale de SUA”

SUA4 hours ago

Oficial: SUA au eliminat vizele pentru Croația. România, între ultimele trei state din Uniunea Europeană care nu fac parte din programul Visa Waiver

POLITICĂ11 hours ago

Deputata Gabriela Horga, reprezentantă a României în APCE, susține impozitarea veniturilor giganților tehnologici cu o prezență digitală substanțială în Europa

ROMÂNIA11 hours ago

Președintele ANFP anunță că Universitatea Babeş-Bolyai va pregăti 7,500 de funcționari publici în digitalizare şi management de resurse umane

POLITICĂ12 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: România are nevoie de un nou Guvern care poate genera în mod credibil un pact național pentru implementarea PNRR 

Cristian Bușoi13 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Vaccinurile sunt eficiente împotriva tuturor variantelor de COVID-19 și sunt singurele care acționează împotriva complicațiilor

Dan Motreanu13 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a primit confirmarea Ministerului francez de interne că au fost luate măsuri pentru prevenirea agresiunilor împotriva șoferilor de camioane

POLITICĂ13 hours ago

PMP anunță că va fi ”jandarmul PNRR”: Vom înființa un departament specializat care va monitoriza derularea proiectelor

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Emmanuel Macron: De mai bine de 10 ani, SUA au interese strategice care se orientează către China și Pacific. Europenii trebuie să își asigure propria lor protecție

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen, despre implementarea PNRR: Există relații de lucru excelente și multă încredere între Comisie și administrația de la București

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Președinta Comisiei Europene „felicită sincer” România pentru lucrul la venitul minim de incluziune care va sprijini persoanele cele mai vulnerabile și gospodăriile cu venituri mici

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Moment istoric pentru apartenența României la UE: Președinta Comisiei Europene a dat undă verde, la București, PNRR-ului de 29,2 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Klaus Iohannis a primit-o pe Ursula von der Leyen la Palatul Cotroceni. Președinta Comisiei Europene este în România pentru a semna PNRR

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Rareș Bogdan a fost ales prim-vicepreședinte al PNL pentru comunicare și relații internaționale: România are nevoie de reforme. Nimeni nu ne va ierta dacă nu facem investiții

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Gheorghe Falcă a fost ales vicepreședinte al PNL pentru fonduri europene și dezvoltare regională: Modernizarea României, al treilea mare proiect de țară, după aderarea la UE și NATO

POLITICĂ3 days ago

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal: Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor

ONU6 days ago

În primul discurs la ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și anunță că a început curățarea Republicii Moldova de regimurile corupte

Dragoș Pîslaru6 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Cel mai optimist scenariu pentru aderarea României la zona euro ar fi în 2028

ONU6 days ago

Klaus Iohannis, la ONU: România susține rolul de lider al Uniunii Europene în materie de schimbări climatice

Team2Share

Trending