Cristian Preda
Cristian Preda, după ce a fost exclus din PMP: Contest decizia, e o încălcare a drepturilor politice
Published
10 years agoon

La jumătatea lunii decembrie, secretarul general al Partidului Mișcarea Populară, Clement Negruț, a anunțat că europarlamentarul Cristian Preda a fost exclus din partid.
„Excluderea mea din PMP e nestatutară”, a comentat atunci europarlamentarul pe pagina sa de Facebook. Astăzi, Cristian Preda a publicat pe pagina sa de Facebook textul trimis către Rizia Tudorache, responsabilul comisiei de arbitraj și integritate, și către Elena Udrea, președinta PMP.
„Am contestat acum trei săptămâni decizia de excludere din PMP. Cum nu am primit, până în acest moment, nici măcar o confirmare de primire, fac public textul trimis către Rizia Tudorache, responsabilul comisiei de arbitraj și integritate, și către Elena Udrea, președinta PMP: „Contest decizia prin care am fost exclus din PMP, decizie luată de Colegiul Național pe 13 decembrie. Contestația mea e justificată de faptul că nu am fost informat că în ședința CEN din 17 noiembrie și în cea a Colegiului National menționat se va discuta despre sancționarea mea. În consecință, nu am putut să uzez de dreptul meu la apărare. Cred că e vorba despre o încălcare flagrantă a drepturilor politice și solicit intervenția comisiei de arbitraj și integritate”, a scris europarlamentarul Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.
.
You may like
Rezultate alegeri europene: Cine sunt 33 de europarlamentari care vor reprezenta România în cea de-a zecea legislatură a Parlamentului European 2024-2029
Maia Sandu l-a primit la Chișinău pe Traian Băsescu pentru a-i mulțumi pentru “grija față de soarta R. Moldova”. Fostul lider de la Cotroceni apreciază că “viitorul președinte al României ar putea fi un președinte al Unirii”
Eugen Tomac: Parlamentul European a omagiat victimele regimului stalinist. Au fost rostite și numele românilor din Basarabia deportaţi în Siberia şi Kazahstan
Eugen Tomac îndeamnă românii să semneze petiția ”România merită în Schengen”: Sunt hotărât să caut dreptatea la CJUE și sunt convins că împreună putem câștiga
Eugen Tomac, la un an de război în Ucraina: Avem obligația să înființăm un Tribunal special pentru judecarea crimelor de agresiune comise
Eugen Tomac, alături de Maia Sandu, la Chișinău: Este obligația noastră să fim solidari și să susținem R. Moldova amenințată de Kremlin
Cristian Preda
INTERVIU Europarlamentarul Cristian Preda: Problema corupției este un obstacol serios pentru Bosnia și Herțegovina în calea dobândirii statutului de candidat în UE
Published
6 years agoon
February 14, 2019By
Diana Zaim
Săptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară (11-14 februrie) din anul 2019 la Strabourg cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare. Europarlamentarii vor dezbate teme importante aflate pe ordinea de zi, precum: Viitorul Europei, Protecție Civilă, Acordul de liber schimb dintre UE și Singapore, Investiții Regionale, Analizarea atentă a investițiilor străine, Micșorarea comisioanelor pentru plățile transfrontaliere din UE aflate în afara zonei euro, Combaterea percepției negative la adresa comunității rome.
Europarlamentarul Cristian Preda, raportor din 2014 pentru procesul de integrare a Bosniei și Herțegovina în UE, a declarat în interviul acordat redacției Calea Europeană, aspecte importante despre dezbaterea din plenul Parlamentului European și pașii pe care trebuie să îi urmeze Bosnia și Herțegovina ca să dobândească statutul de candidat în UE.
Raportul Bosniei și Herțegovina a fost dezbătut în plen pe 12 februarie din motive de îngrijoare din partea deputațiilor europeni. Îngrijorările s-au referit la încetinirea semnificativă a adoptării reformelor UE, la lipsa de progres în ceea ce privește libertatea presei, dar mai ales funcționarea deficitară a instituțiilor democratice, funcționarea lor fiind o condiție prealabilă în avansarea procesului de integrare în UE.
Această dezbatere a fost o reacție la evaluarea prezentată: ,,Această țară este singura din Balcani care nu are statut de candidat, dar Bosnia și Herțegovina vrea să îi fie recunoscut statutul de posibil candidat, am incercat să ii sprijin prin demersurile pe care le-am făcut aici la Bruxelles, prin vizitele pe care le-am făcut în cele trei puncte principale în țara lor.”, a declarat europarlamentarul.
Europarlamentarul Cristian Preda a reamintit principala problemă cu care se confruntă Bosnia și Herțegovina în aderarea la UE: ,,Le-am spus-o deschis și public, că problema corupției este unul dintre serioasele obstacole în calea reformării Bosniei Herțegovina, care este absolut necesară pentru a deveni un stat membru.”
La dezbaterea raportului Bosniei și Herțegovina a participat și Ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, care a avut la rândul lui o intervenție în plen: ,,În urma alegerilor din 7 octombrie 2018 și reamintind concluziile din iunie 2018, Consiliul se așteaptă ca liderii Bosniei și Herțegovinei să se angajeze constructiv în formarea guvernului la toate nivelurile, în interesul tuturor cetățenilor, astfel încât țara să avanseze cu reforme și progrese pe calea europeană. Cererea de aderare a Bosniei și Herțegovinei la UE din februarie 2016 reprezintă un angajament strategic pentru avansarea către aderare în UE.”
Cristian Preda
Primul europarlamentar care aderă la PLUS. Cristian Preda (PPE) devine membru al partidului lui Dacian Cioloș, care capătă astfel statut de partid parlamentar
Published
6 years agoon
January 29, 2019
Eurodeputatul Cristian Preda, membru al grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, a aderat, la invitația lui Dacian Cioloș, la formațiunea PLUS, afirmând însă că nu va candida la alegerile europene din 23-26 mai 2019 așa cum a promis anterior.
„La invitaţia lui Dacian Cioloş, am aderat la PLUS. Aşa cum am anunţat în urmă cu patru luni, nu candidez la europene. Voi sprijini candidaţii PLUS la alegerile din 26 mai şi îi invit pe toţi cei care au încredere în mine să facă acelaşi lucru”, a anunţat Preda pe contul său de Facebook.
El precizează că, prin afilierea sa, PLUS capătă statut de partid parlamentar şi va avea delegaţi în toate secţiile de vot: „Prin afilierea mea, PLUS capătă statut de partid parlamentar și va avea, în consecință, delegați în toate secțiile de vot, putând astfel securiza opțiunile exprimate în favoarea listei sale.”
Citiți și Fostul premier Dacian Cioloș deschide lista candidaților PLUS la europarlamentare. Cine se mai află pe lista Partidului Libertate, Unitate şi Solidaritate
„După alegerile pentru PE, folosind experienţa europeană acumulată, voi acţiona în cadrul PLUS pentru ca instituţiile rezultate din viitoarele alegeri – preşedinţia, autorităţile locale, noua majoritate parlamentară – să lucreze în interesul general, nu în interes propriu”, mai afirmă Cristian Preda.
Cristian Preda a fost consilier de stat al preşedintelui Emil Constantinescu, secretar de stat în MAE, apoi consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu.
În 2009, a intrat în PDL şi a candidat la alegerile europarlamentare, devenind eurodeputat, pentru un mandat de 5 ani. În 2014 a intrat în PMP şi a fost ales eurodeputat din partea acestui partid, ulterior rămânând europarlamentar independent după ce a fost exclus din PMP.
În Parlamentul European, Preda este vicepreședinte al Subcomisiei pentru Drepturile Omului și membru în Comisia pentru afaceri externe, Comisia pentru dezvoltare, Comisia pentru petiții, precum și în Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud.
La nivelul grupului PPE, Cristian Preda este coordonator pentru politică externă.
.
Cristian Preda
Europarlamentarul Cristian Preda (PPE): România riscă soarta Ungariei şi a Poloniei, dacă Guvernul continuă pe acest drum
Published
7 years agoon
September 13, 2018
Discuţia despre situaţia din România din prima sesiune din octombrie a Parlamentului European este decisivă, a declarat la RFI, eurodeputatul Cristian Preda, membru al grupului PPE din Parlamentul European. Acesta spune că ţara noastră riscă sancţiuni după modelul Poloniei și Ungariei.

Foto: Cristian Preda/ Facebook
„Discuţia din prima sesiune din octombrie despre situaţia din România este decisivă. Dacă Guvernul de la Bucureşti doreşte să meargă pe drumul pe care a apucat-o, sunt convins că se va ajunge la acelaşi tip de mecanism aplicat Poloniei şi de acum Ungariei, indiferent că procedura va fi iniţiată de Comisie sau de Parlament”, a declarat Cristian Preda, la RFI.
În opinia sa, „e important ca în sesiunea de la începutul lunii octombrie, premierul României să vină în PE şi să explice ce face Guvernul României pentru a se întoarce la statul de drept, pentru a se întoarce la domnia legii, pentru că toată lumea a văzut, în ultimele luni, mai ales, că deriva statului de drept este una care afectează de acum direct cetăţenii şi pe unii îi afectează, ca să zic aşa, la modul fizic”.
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a anunţat, joi, că Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre situaţia protestelor din 10 august din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie. Parlamentul European o va invita pe prim-ministrul Viorica Dăncilă pentru a da explicații în plenul legislativului european cu privire la situația din România în cadrul sesiunii plenare din 1-4 octombrie. O rezoluție privind țara noastră va fi adoptată în cadrul sesiunii din 22-25 octombrie, atunci când președintele Klaus Iohannis se va afla la Strasbourg pentru a participa la o dezbatere privind viitorul Uniunii Europene.
Această dezbatere va fi a treia din ultimul an și jumătate în care eurodeputații discută situația democrației și a statului de drept în România, precedentele având loc în luna februarie anul acesta și anul trecut. Dezbaterea de la sesiunea plenară din 1-4 octombrie va avea loc cu trei luni înainte ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene.
Citiți și:
Cum au votat europarlamentarii români în privința activării articolului 7 în cazul Ungariei
.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

”România, pe drumul cel bun către OCDE. Obiectivul aderării în 2026 poate fi atins”, subliniază secretarul de stat Luca Niculescu

Zelenski acceptă armistițiul de 30 zile convenit de Trump cu Putin, dar apreciază că este “corect să știm în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor”

Kremlin: Putin a cerut, în discuția cu Trump, oprirea înarmării forțelor ucrainene și furnizării de informații către Kiev pentru un armistițiu complet

Afirmând “apusul epocii beneficiilor păcii” și “o nouă ordine globală până în 2030”, Ursula von der Leyen propune strategia “Readiness 2030”: Pentru a evita războiul, Europa trebuie să se pregătească pentru război

Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

O bază franceză, în apropiere de Germania și care a găzduit militari americani în Primul Război Mondial, va fi dotată cu avioane de luptă cu focoase nucleare hipersonice până în 2035, anunță Macron

”Menținerea unui contact constant cu Secretariatul OCDE, esențială pentru atingerea obiectivului strategic al aderării României la OCDE”, subliniază Corina Crețu

Germania: În ultima zi de mandat, Bundestag-ul adoptă reforma istorică a “frânei constituționale a datoriei”, oferindu-i lui Merz un “cec în alb” pentru investiții în apărare

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții Concordia: Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul

Orice discuție privind revenirea la petrolul și gazele rusești amenință interesele de securitate ale Europei, avertizează țările UE care se învecinează cu Rusia

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană
Trending
- NATO7 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova
- EVENIMENTE1 week ago
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea
- INTERNAȚIONAL1 week ago
“Taci, om mărunt”, i se adresează Elon Musk lui Sikorski. Ministrul polonez de externe a sugerat înlocuirea sistemului Starlink în Ucraina după ce Musk speculase că l-ar putea dezactiva