Criza din CRIMEEA. Traian Băsescu, alături de şefii din ţările UE, discuţii în Consiliul European cu uşile închise

consiliul europeanPresedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in cadrul unei intalniri cu presedintele moldovean Nicolae Timofti, ca va ridica in cadrul Consiliului European la care urmeaza sa participe problema anexarii la Rusia a Crimeii.

Traian Basescu a criticat Rusia, sustinand ca  refacerea fostei URSS este o realitate politica a modului in care este gandita regiunea la Moscova.

“UE nu trebuie sa mai fie surprinsa. Trebuie sa inteleaga ca semnalele care au venit de mult din regiune trebuie tratate cu atentie, pentru ca expertiza pentru regiune se afla aici, nu pe malul celalalt al Atlanticului, ci pe malul Marii Negre”, a sustinut seful statului.

Presedintele Basescu a sustinut ca anexarea Crimeii este doar un episod si ca intrebarea pe care o va ridica sefilor de stat si de guverne in cadrul Consiliului va fi daca UE este pregatita pentru pasii urmatori pe care Rusia ii va face.

Personal, ca sef al statului roman, spun ca este doar un episod Crimeea, dupa episodul georgian, ideea refacerii spatiului fostei Uniuni sovietice este o realitate politica a modului in care se gandeste regiunea la Moscova. Lucrul pe care il voi ridica in discutie la Consiliul European, la dineu, acolo unde se discuta foarte liber, voi pune problema daca suntem pregatiti pentru urmatorul pas pe care noi il anticipam. Imi pare rau, dar nu cred ca nu va exista si un pas urmator”, a declarat seful statului.

Caleaeuropeana.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile liderilor de la Bucuresti si Chisinau.

“Cel mai important subiect de pe agenda noastra este situatia din Ucraina, ce va fi abordat in cadrul cinei. Vom discuta despre evolutiile de la ultima noastra intalnire, din 6 martie, inclusiv raspunsul nostru in urma referendumului din Crimeea care este ilegal si contravine Constitutiei ucrainene si a dreptului international”, se arata in scrisoarea de invitatie transmisa de presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

In cea de-a doua zi vor fi semnate prevederile politice din cadrul Acordului de Asociere la UE pentru Ucraina, in prezenta premierului Arsenii Iateniuk, in urma reuniunii CAE ce a avut loc in urma cu doua saptamani.

Pe ordinea de zi a Consiliului European se vor afla:

Semestrul european

Consiliul European va încheia prima fază a semestrului european prin:

• evaluarea progreselor globale înregistrate în punerea în aplicare a recomandărilor specifice fiecărei țări pentru 2013;

• furnizarea de orientări pentru statele membre în ceea ce privește programele de stabilitate și de convergență și programele naționale de reformă pentru 2014 pentru punerea în aplicare a priorităților stabilite în analiza anuală a creșterii realizată de Comisie și astfel cum au fost convenite în cadrul Consiliului European din decembrie 2013.

Pe baza unei evaluări la jumătatea perioadei puse la dispoziție de Comisie, Consiliul European va analiza situația referitoare la punerea în aplicare a strategiei Europa 2020 și va furniza orientări corespunzătoare.

Competitivitatea industrială

Consiliul European va sublinia importanța unei baze industriale europene puternice și competitive drept motor al creșterii economice și creării de locuri de muncă. Având în vedere recenta comunicare a Comisiei, Consiliul European va evidenția unele dintre chestiunile-cheie care trebuie abordate, cum ar fi costul energiei în cadrul producției industriale, decalajului competențelor, dezvoltarea infrastructurii, brevetarea, lanțurile valorice globale, specializarea inteligentă și tehnologiile generice esențiale (TGE).

– Clima și energia

Consiliul European va organiza o primă dezbatere de orientare pe baza comunicării Comisiei intitulate „Un cadru pentru politica privind clima și energia în perioada 2020-2030”. Consiliul European va analiza, de asemenea, stadiul punerii în aplicare a Concluziilor Consiliului European din mai 2013 privind energia.

– pregătiri în vederea viitoarei reuniuni la nivel înalt UE-Africa și relații cu Africa.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.