Connect with us

GENERAL

Criza din CRIMEEA. Traian Băsescu, alături de şefii din ţările UE, discuţii în Consiliul European cu uşile închise

Published

on

consiliul europeanPresedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in cadrul unei intalniri cu presedintele moldovean Nicolae Timofti, ca va ridica in cadrul Consiliului European la care urmeaza sa participe problema anexarii la Rusia a Crimeii.

Traian Basescu a criticat Rusia, sustinand ca  refacerea fostei URSS este o realitate politica a modului in care este gandita regiunea la Moscova.

“UE nu trebuie sa mai fie surprinsa. Trebuie sa inteleaga ca semnalele care au venit de mult din regiune trebuie tratate cu atentie, pentru ca expertiza pentru regiune se afla aici, nu pe malul celalalt al Atlanticului, ci pe malul Marii Negre”, a sustinut seful statului.

Presedintele Basescu a sustinut ca anexarea Crimeii este doar un episod si ca intrebarea pe care o va ridica sefilor de stat si de guverne in cadrul Consiliului va fi daca UE este pregatita pentru pasii urmatori pe care Rusia ii va face.

Personal, ca sef al statului roman, spun ca este doar un episod Crimeea, dupa episodul georgian, ideea refacerii spatiului fostei Uniuni sovietice este o realitate politica a modului in care se gandeste regiunea la Moscova. Lucrul pe care il voi ridica in discutie la Consiliul European, la dineu, acolo unde se discuta foarte liber, voi pune problema daca suntem pregatiti pentru urmatorul pas pe care noi il anticipam. Imi pare rau, dar nu cred ca nu va exista si un pas urmator”, a declarat seful statului.

Caleaeuropeana.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile liderilor de la Bucuresti si Chisinau.

“Cel mai important subiect de pe agenda noastra este situatia din Ucraina, ce va fi abordat in cadrul cinei. Vom discuta despre evolutiile de la ultima noastra intalnire, din 6 martie, inclusiv raspunsul nostru in urma referendumului din Crimeea care este ilegal si contravine Constitutiei ucrainene si a dreptului international”, se arata in scrisoarea de invitatie transmisa de presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

In cea de-a doua zi vor fi semnate prevederile politice din cadrul Acordului de Asociere la UE pentru Ucraina, in prezenta premierului Arsenii Iateniuk, in urma reuniunii CAE ce a avut loc in urma cu doua saptamani.

Pe ordinea de zi a Consiliului European se vor afla:

Semestrul european

Consiliul European va încheia prima fază a semestrului european prin:

• evaluarea progreselor globale înregistrate în punerea în aplicare a recomandărilor specifice fiecărei țări pentru 2013;

• furnizarea de orientări pentru statele membre în ceea ce privește programele de stabilitate și de convergență și programele naționale de reformă pentru 2014 pentru punerea în aplicare a priorităților stabilite în analiza anuală a creșterii realizată de Comisie și astfel cum au fost convenite în cadrul Consiliului European din decembrie 2013.

Pe baza unei evaluări la jumătatea perioadei puse la dispoziție de Comisie, Consiliul European va analiza situația referitoare la punerea în aplicare a strategiei Europa 2020 și va furniza orientări corespunzătoare.

Competitivitatea industrială

Consiliul European va sublinia importanța unei baze industriale europene puternice și competitive drept motor al creșterii economice și creării de locuri de muncă. Având în vedere recenta comunicare a Comisiei, Consiliul European va evidenția unele dintre chestiunile-cheie care trebuie abordate, cum ar fi costul energiei în cadrul producției industriale, decalajului competențelor, dezvoltarea infrastructurii, brevetarea, lanțurile valorice globale, specializarea inteligentă și tehnologiile generice esențiale (TGE).

– Clima și energia

Consiliul European va organiza o primă dezbatere de orientare pe baza comunicării Comisiei intitulate „Un cadru pentru politica privind clima și energia în perioada 2020-2030”. Consiliul European va analiza, de asemenea, stadiul punerii în aplicare a Concluziilor Consiliului European din mai 2013 privind energia.

– pregătiri în vederea viitoarei reuniuni la nivel înalt UE-Africa și relații cu Africa.

 

 

.

GENERAL

La 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, Klaus Iohannis a semnat decretul prin care municipiul Iași devine ”capitală istorică a României”

Published

on

Unirea din urmă cu 160 de ani ne obligă să facem totul pentru a reda speranța românilor într-un viitor în care țara să fie bine guvernată, iar cetățenii respectați, a declarat președintele Klaus Iohannis într-un discurs susținut la Iași cu ocazia declarării Municipiului Iași „Capitală Istorică a României”, cu o zi înaintea aniversării a 160 de ani. 

Şeful statului a spus, de asemenea, că “actualii guvernanţi periclitează viitorul ţării printr-o avalanşă de măsuri cu efecte care se arată dezastruoase”.

 

“Educaţia şi infrastructura trebuie să fie priorităţile unui guvernări responsabile. Din păcate, la 160 de ani de momentul pe care îl sărbătorim astăzi, în locul Unirii, în jurul interesului naţional şi al integrării depline în Europa, guvernanţii au preferat o hărmălaie populistă şi o jalnică ţopăială legislativă şi administrativă. În locul unei viziuni coerente, care să asigure României o dezvoltare sustenabilă, actualii guvernanţi periclitează viitorul ţării printr-o avalanşă de măsuri cu efecte care se arată dezastruoase. România nu merită asemenea politicieni lipsiţi de responsabilitate faţă de ţară. Nici Iaşiul, cu moştenirea sa istorică, nu merită să ajungă un oraş al investiţiilor mereu promise şi amânate, mai ales când vorbim despre proiecte vitale, precum autostrada ori spitalul regional”, a afirmat Iohannis. 

Discursul integral al președintelui, conform Administrației Prezidențiale:

„Mulțumesc, domnule Primar General,

Felicitări Iașului!

Excelențe,

Doamnelor și domnilor,

Mă bucur să mă aflu în mijlocul dumneavoastră pentru a celebra împreună 160 de ani de la prima unire a românilor și pentru a evoca și cinsti memoria marelui artizan al modernizării țării, Domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza.

Iașul a fost locul apropierii Moldovei de civilizația și valorile occidentale. De altfel, Moldova a fost prima dintre provinciile românești care a aderat la idealurile Revoluției de la 1848. Actele domniei lui Alexandru Ioan Cuza, ca și contribuția politică a principalului său colaborator, Mihail Kogălniceanu, își au izvorul în idealurile revoluționare de la 1848. Dreptate și frăție a reprezentat prima deviză a Tricolorului, inspirată de idealurile Revoluției franceze.

Unirea principatelor române și angajarea societății românești pe calea reformelor democratice, de inspirație occidentală, s-au dovedit obiective inseparabile ale aceluiași proces istoric.

Doamnelor și domnilor,

Evocând prima unire a românilor, nu doar prețuim viziunea și faptele de la 1859, dar, totodată, punem în lumină viabilitatea opțiunii politice și a angajamentului popular al acelor vremuri.

Atunci, ca și la 1918 ori astăzi, românii au înțeles că unitatea națională este singura cale spre o societate modernă, a cărei trăinicie se bazează pe respectarea drepturilor cetățenești și pe garantarea egalității tuturor în fața legii.

Înaintașii și-au dorit pentru viitorul națiunii o țară a integrității, o țară a oamenilor liberi și educați, și din aceste aspirații s-a născut energia populară care a făcut posibilă Unirea Principatelor. Sunt aspirații la fel de valabile și astăzi.

În 1859, istoria a consemnat un prim proiect de țară, care cuprindea reforma agrară, reforma învățământului, modernizarea instituțiilor publice și a infrastructurii. Omagiindu-l pe Alexandru Ioan Cuza, nu uităm că fiecare generație are oportunitatea de a întări edificiul unității naționale prin proiectele sale proprii.

Politicienii, elitele la modul general, au datoria de a se prezenta în fața cetățenilor și a istoriei cu obiective și cu rezultate. Când e vorba de a genera noi energii, de a moderniza societatea, cum s-a întâmplat după Unirea Principatelor, educația și infrastructura trebuie să fie prioritățile unei guvernări responsabile.

Din păcate, la 160 de ani de la momentul pe care îl sărbătorim astăzi, în locul unirii în jurul interesului național și al integrării depline în Europa, guvernanții au preferat o hărmălaie populistă și o jalnică țopăială legislativă și administrativă.

În locul unei viziuni coerente, care să asigure României o dezvoltare sustenabilă, actualii guvernanți periclitează viitorul țării printr-o avalanșă de măsuri cu efecte care se arată dezastruoase.

România nu merită asemenea politicieni lipsiți de responsabilitate față de țară! Nici Iașul, cu moștenirea sa istorică, nu merită să ajungă un oraș al investițiilor mereu promise și amânate, mai ales când vorbim despre proiecte vitale, precum autostrada ori spitalul regional.

Unirea din urmă cu 160 de ani ne obligă să facem totul pentru a reda speranța românilor într-un viitor în care țara să fie bine guvernată, iar cetățenii respectați.

Doamnelor și domnilor,

Pentru Iași, trecutul este o resursă, iar istoria acestor locuri vă dă încredere în opțiunile dumneavoastră și energie în atingerea obiectivelor pe care vi le-ați propus.

De-a lungul vremii, cărturarii ieșeni au contribuit la transformarea învățământului în liantul care a desăvârșit pe plan spiritual și intelectual unificarea politică a teritoriilor românești.

La doar un an după unirea principatelor, aici apărea prima universitate modernă de pe teritoriul țării noastre. Ați rămas un vector de transformare către un sistem de educație adaptat nevoilor secolului XXI și vă mulțumesc, cu această ocazie, pentru parteneriatul dumneavoastră constant în cadrul proiectului România Educată.

Doamnelor și domnilor,

Pentru Iași, a fi Capitală istorică nu înseamnă a privi cu melancolie spre trecut, ci a-și reîncărca energiile pentru dezvoltarea sa ca metropolă națională și europeană.

Aici, la Iași, în momente cruciale ale istoriei noastre moderne, au fost luate decizii care au influențat în cea mai mare măsură existența și dezvoltarea întregii Românii. În istoria urbei dumneavoastră se regăsesc manifestările unora dintre cele mai importante aspirații ale românilor.

De aceea, vă urez tuturor, dragi cetățeni ai «dulcelui târg al Ieşilor», să vă bucurați de prestigiul de Capitală istorică, întru mulți ani!

Doamnelor și domnilor,

Să luăm aminte la mesajul istoriei! Libertatea și unitatea națională, precum și statutul de cetățeni europeni ne obligă la angajament și responsabilitate pentru alegerile și acțiunile noastre, fiindcă ele generează moștenirea pe care o lăsăm generațiilor următoare.

În trecutul său, Iașul nu a dat înapoi de la ceea ce, încă de pe vremea cronicarilor, și-a asumat să fie: nu doar cetate de scaun, ci și o cetate a cărții și a școlii, a spiritualității și culturii, o poartă a pătrunderii și difuzării valorilor umaniste.

Sunteți moștenitorii acestui proiect istoric și aveți datoria de onoare de a-l împlini!

Sunt convins că aici, la Iași, dar nu numai, prin opțiuni și fapte, veți contribui decisiv la construirea viitorului pe care România îl merită!

Vă felicit, la mulți ani!”

Continue Reading

GENERAL

Pacienții finlandezi și estonieni sunt primii cetățeni europeni care pot utiliza prescripțiile digitale eliberate de medicul lor de acasă atunci când vizitează o farmacie dintr-o altă țară a UE

Published

on

Astăzi, primii pacienți din UE pot utiliza prescripțiile digitale eliberate de medicul lor de acasă atunci când vizitează o farmacie dintr-o altă țară a UE: pacienții finlandezi pot merge acum la o farmacie din Estonia și să-și procure medicamentele prescrise electronic de către medicul lor din Finlanda, potrivit unui comunicat publicat astăzi de către Comisia Europeană.

Inițiativa se aplică tuturor eRețetelor prescrise în Finlanda și farmaciilor estoniene care au semnat acordul. Noutatea acestei inițiative este că eRețetele sunt vizibile pe cale electronică pentru farmaciștii participanți din țara beneficiară prin intermediul noii infrastructuri digitale de servicii eHealth, fără ca pacientul să fie nevoit să furnizeze o rețetă scrisă.

 

 

Andrus Ansip, Vicepreședintele CE pentru Piața unică digitală, a declarat:

,,Felicitări Finlandei și Estoniei că au deschis calea în cooperarea în domeniul sănătății digitale dintre state și aș dori ca alte țări să le urmeze exemplul în curând. Oamenii ar trebui să poată utiliza rețetele electronice peste hotare. Libera circulație este un principiu fondator al UE: trebuie să facem cât mai ușor posibil ca oamenii să primească tratament sau medicamente în străinătate atunci când călătoresc în UE. Următorul pas major va fi acela de a simplifica accesul pacienților la propriile lor date de sănătate, prin dezvoltarea unui format comun pentru schimbul de înregistrări medicale electronice între țările UE. ”

 

Vytenis Andriukaitis, Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat:

,,Salut primul pas în schimbul de eRețete între Finlanda și Estonia. Schimbul de eRețete și Istoricele medicale ale pacienților vor fi cruciale pentru siguranța lor, deoarece pot ajuta medicii să înțeleagă mai bine istoricul medical al pacientului străin și poate reduce riscurile de administrare a unei medicații incorecte și costul testelor duplicate. Comisia va continua să sprijine extinderea acestor schimburi în întreaga UE. ”

 

Mariya Gabriel, Comisarul pentru Economie și societate digitală, a declarat:

,,Acesta este un bun punct de plecare pentru o mai bună îngrijire a cetățenilor, ceea ce este, cu siguranță, foarte important pentru aceștia. Rețetele electronice și Istoricele medicale internaționale pot salva vieți în situații de urgență. Bugetul UE a finanțat soluțiile tehnice utilizate pentru aceste schimburi, demonstrând încă o dată cât de important și cât de aproape este în raport cu viața de zi cu zi a cetățenilor.”

 

În 2011, instituțiile europene au adoptat  care asigură continuitatea îngrijirii cetățenilor europeni dincolo de frontiere. Directiva oferă statelor membre posibilitatea de a schimba date privind sănătatea într-un mod sigur, eficient și interoperabil. Următoarele servicii de sănătate transfrontaliere sunt introduse progresiv în toate statele membre ale UE:

1) ePrescrierea și eDispensarea permit oricărui cetățean al UE să-și recupereze medicamentele într-o farmacie situată într-un alt stat membru al UE, grație transferului electronic al rețetei din țara sa de reședință în țara de călătorie. Țara de reședință este informată despre medicamentul recuperat în țara vizată;

2) Istoricul medical al pacienților oferă informații de fond privind aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi alergiile, medicamentele curente, afecțiuni anterioare, intervenții chirurgicale etc., făcându-l accesibil în format digital în cazul unei vizite medicale (de urgență) în altă țară. Istoricul medical este un rezumat al unei colecții mai mari de date privind sănătatea numită Registrul european al sănătății. Pentru a-l transforma în realitate, Comisia va prezenta în curând o recomandare privind formatul acestuia.

 

Normele privind protecția datelor sunt respectate cu strictețe, iar pacienții vor trebui să își dea acordul înainte de accesarea acestor servicii.

Ambele servicii au fost posibile datorită infrastructurii digitale de servicii eHealth care conectează serviciile naționale eHealth, permițându-le să facă schimb de date în domeniul sănătății, și care este finanțată de mecanismul “Conectarea Europei” al Comisiei Europene.

La momentul actual 22 state membre fac parte din infrastructura de servicii digitale eHealth și se așteaptă ca acestea să facă schimb de rețete digitale și istorice medicale până la sfârșitul anului 2021. Zece state membre (Finlanda, Estonia, Cehia, Luxemburg, Portugalia, Croația, Malta, Cipru, Grecia și Belgia) pot începe aceste schimburi până la sfârșitul anului 2019. Rețeaua eHealth a dat recent undă verde Finlandei și Estoniei pentru a începe schimbul de eRețete, iar Cehiei și Luxemburg-ului pentru a primi istoricele medicale ale cetățenilor străini.

Continue Reading

GENERAL

Din Moscova, ministrul german de Externe, Heiko Maas propune organizarea unei conferințe internaționale la Berlin privind controlul armelor, după ce SUA au anunțat că se retrag din INF

Published

on

Ministrul german de Externe, Heiko Maas a propun vineri, în timpul vizitei sale la Moscova, organizarea unei conferințe internaționale la Berlin privind controlul armelor, după ce Statele Unite au anunțat că vor începe retragerea unilaterală din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, acordul semnat cu URSS în 1987 pentru a menține echilibrul strategic în Europa, informează Deutsche Welle.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

????18 января с.г. Москву посетил по приглашению Министра иностранных дел Российской Федерации С.В.Лаврова Федеральный министр иностранных дел Федеративной Республики Германия Х.Маас. ????Констатировав в ходе переговоров позитивный баланс по итогам 2018 г. российско-германского диалога и продвижения двусторонних связей в различных областях, министры обсудили практические вопросы насыщенной повестки дня отношений двух стран. ????Предметно рассмотрены различные аспекты реализации совместных проектов, призванных стимулировать продолжение сотрудничества двух стран на международной арене, связей между ними в торгово-экономической, научно-образовательной и культурно-гуманитарной сферах, а также на межрегиональном и общественном уровнях. ????Внимание было уделено в данном контексте взаимодействию в сфере энергетики, включая строительство газопровода «Северный поток – 2» в качестве коммерческой инициативы, укрепляющей энергобезопасность Европы, проектной бизнес-программе «Партнерство для эффективности», межведомственной «Дорожной карте в области образования, науки, исследований и инноваций», проводимому под патронатом министров «перекрестному» Году научно-образовательных партнерств 2018-2020 гг., концертной программе «Русские сезоны» в Германии в 2019 г., деятельности форумов гражданских обществ «Петербургский диалог» и «Потсдамские встречи».

O postare distribuită de МИД России / Russia’s MFA (@mid.rus) pe

În cadrul conferinței comune de presă cu ministrul german de Externe, Heiko Maas, care a urmat după o discuție de aproape o oră purtată în spatele ușilor închise, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a semnalat că încercările Rusiei de a salva Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) au fost respinse de Statele Unite. ”Când președintele Donald Trump a anunțat că se va retrage din acord în octombrie, colegii noștri americani din domeniul controlului armelor au spus că această decizie este una finală și ireversibilă și că nu reprezintă <<o invitație la dialog>>”, a detaliat Lavrov, potrivit Deutsche Welle. 

Foto: mid.ru

După întrevedere, Maas scria într-o postare pe Twitter că ”INF nu mai este sufiecint. Trebuie să repunem problema controlului armelor pe agenda internațională”.

Prin propunerea de a organiza o conferință internațională dedicată controlului înarmării, Berlinul transmite un semnal clar, mai ales în contextul în care în câteva săptămâni Germania va prelua președinția Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru o perioadă de doi ani.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear.

În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă. SUA au apreciat că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF şi au ameninţat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare.

Europa, nu SUA, este cea care trebuie să decidă asupra politicii energetice europene

Făcând trimitere la amenințările Washingtonului la adresa companiilor implicate în proiectul Nord Stream 2, Meiko Maas, a afirmat că ” problemele politicii energetice europene trebuie să fie decise în Europa, nu în SUA”.

“Impunerea sancțiunilor unilaterale împotriva Nord Stream 2 nu este cu siguranță calea de urmat”, a spus Maas.

Amintim faptul că Statele Unite au trimis scrisori de avertisment companiilor implicate în construcția gazoductului Nord Stream 2 în care este menționat că sunt pasibile de sancțiuni.

Alegerile din Ucraina

În ceea ce privește dosarul ucrainean, Lavrov a spus că ”nu există urmă de îndoială” că incidentul din Strâmtoarea Kerci – în urma căruia Rusia a capturat trei nave ucrainene și a arestat 24 de marinari în largul coastei Peninsulei Crimeea pe data de 25 noiembrie, anul trecut – a fost pus la cale de Kiev pentru a accelera tensiunile înainte de alegerile prezidențiale din Ucraina, programate la finalul lunii martie, și că Berlinul și Parisul, membre ale Formatului Normandia, au fost conștiente de acest lucru.

Oficialul german a solicitat Rusiei să-i elibereze pe marinarii ucraineni reținuți în urma incidentului din Marea Azov. Ministrul rus de Externe nu a respins în totalitate propunerea germană vizând documentarea accesului în Strâmtoarea Kerci cu ajutorul unor observatori, dar a precizat că nu dorește apariția unui ”proces politic” suplimentar pe marginea acestei chestiuni.

Maas și-a exprimat speranța că toți cetățenii cu drept de vot din Ucraina vor putea să participe la scrutin. Până în prezent, Ucraina a precizat că nu dorește înființarea de secții de vot pentru cetățenii ucraineni din Rusia.

”Toate taberele trebuie să contribuie la dezescalararea conflictelor”

După vizita sa la Moscova, unde s-a întâlnit cu Serghei Lavrov, ministrul german de Externe, Heiko Maas a avut o oprire la Kiev pentru discuții cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin. Maas a precizat că ”toate taberele trebuie să contribuie la dezescaladarea conflictelor”, recunoscând, în același timp, dezamăgirea Germaniei privind lipsa de progres în relațiile ruso-ucrainene.

Ministrul german de Externe a a precizat că Rusia “trebuie să asigure permanent libera de trecere” prin Strâmtoarea Kerci, confirmând angajamentului lui Lavrov că Rusia va continua să livreze gaz prin Ucraina, în pofida lucrărilor aflate în plină desfășurare la proiectul de gazoduct Nord Stream 2.

Proiectul de gazoduct Nord Stream 2 permite livrarea de gaz rusesc către Germania şi alte ţări din Europa, trecând direct prin Marea Baltică şi prin urmare ocolind Ucraina, până acum principalul punct de tranzit. Acest gazoduct va urma acelaşi parcurs ca primul gazoduct de acest fel, Nord Stream 1, via apele teritoriale a cinci ţări: Rusia, Finlanda, Suedia, Danemarca şi Germania. Miza este de a dubla capacitatea de gaz transportată.

Nord Stream este un proiect deținut în majoritate de Rusia prin intermediul companiei de stat Gazprom și implică și actori energetici din Uniunea Europeană, precum Basf, E.ON, Engie, OMV și Shell. Proiectul în valoare de 10 miliarde de dolari vine în sprijinul relației sensibile dintre Rusia şi Germania și ar putea aduce Berlinul în poziţia de punct central al pieţei europene a gazelor. În prezent, Rusia furnizează 34% din gazele consumate în Europa, iar Nord Stream 2 ar aduce cota la 40%. Polonia, țările baltice și SUA sunt doar câteva din vocile împotriva construcției acestui gazoduct.

În 2017, Gazprom şi-a majorat exporturile de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, până la valoarea record de 193,9 miliarde de metri cubi.

Continue Reading

Trending