Ministerul Apărării Naționale anunță că cei 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocați temporar într-o altă bază a coaliției, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, anunță Ministerul Apărării Naționale printr-un comunicat.
Decizia a fost adoptată ca urmare a hotărârii adoptate la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori de luni, 6 ianuarie, de a suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu.
Misiunile militarilor români se axau pe activități de pregătire și formare a instructorilor irakieni din sistemul militar, consilierea oficialilor din Ministerul irakian al Apărării și din alte instituții responsabile pentru reformarea sectorului de securitate și creșterea capacității operaționale a Forțelor Armate ale Republicii Irak.
”Decizia României este în deplină concordanță cu poziția aliată exprimată în cadrul reuniunii de ieri, și, în funcție de evoluția situației din zonă, militarii români sunt pregătiți să își reia misiunile. România rămâne ferm angajată în lupta împotriva terorismului internațional, atât în format aliat, cât și alături de partenerii din cadrul Coaliției Globale anti-ISIS”, mai este precizat în comunicat.
Anunțul MApN vine în completarea precizărilor făcute de președintele Klaus Iohannis, care a declarat în cadrul unei conferințe de presă comună cu președintele grupului CSU din Parlamentul german, Alexander Dobrindt, că o parte dintre militarii români care fac parte din forțele de instruire ale NATO au fost deja relocați.
Citiți și:
”Avem și noi militari în Irak, staționați, care fac parte din forțele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire. Sunt instructori care sunt din partea noastră acolo și, evident, siguranța lor ne preocupă. O parte din militarii noștri au fost deja relocați. Deci tema este foarte importantă pentru noi. Eu personal îi acord foarte multă atenție”, a spus șeful statului.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni seara, după reuniunea de urgență a Consiliului Nord-Atlantic, că ”siguranța personalului NATO din Irak este crucială și că Alianța și-a suspendat temporar activitățile de instruire”.
Decizia venea după ce comandantul Forței Quads din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran, Qassem Soleimani, a fost ucis vineri în Irak într-un raid american.
În cadrul acțiunii comandate de președintele american Donald Trump după ce ambasada americană din Bagdad a fost luată cu asalt, la începutul săptămânii trecute, de miliții proiraniene din Irak , s-a folosit o dronă MQ-9 Reaper, denumită și Predator B, vehicul aerian fără pilot, care poate fi comandat de la distanță, cu rază de acțiune de peste 2.400 de km, ce poate zbura la altitudini de până la 15 km.
În acest context, Parlamentul irakian a votat duminică seara o rezoluția prin care solicita guvernului de la Bagdad să pună capăt prezenței trupelor străine în Irak și să adopte măsurile necesare pentru ca acestea să nu mai folosească teritoriul, apele sau spațiul aerian al Irakului.
Rezoluția nu este una obligatorie, însă premierul Adel Abdul Mahdi s-a pronunțat el însuși, într-un discurs în fața Parlamentului, pentru retragerea trupelor străine din țara sa, acuzând SUA că au încălcat suveranitatea Irakului prin raidul aerian.
Anterior acestui moment, în aceeași zi, ministerul irakian de Externe l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite pentru a-i transmite acestuia nemulțumirile față de ”încălcarea suveranității” Irakului, calificând operațiunea americană drept una ilegală care poate ”produce o escaladare a tensiunilor în regiune”.
Între timp, miniștrii de externe ai statelor membre UE se vor reuni vineri la Bruxelles pentru a discuta despre criza din Orientul Mijlociu, în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să aplaneze tensiunile, care au determinat Iranul să denunțe Acordul nuclear internațional – convenint în 2015, după 12 ani de negocieri între marile puteri, din care Statele Unite s-au retras în 2018 – prin renunțarea la limitarea numărului de centrifuge, ultima restricție JCPOA pe care o mai respecta.